toate sectiunile

Boli transmisibile pe cale sexuala

12 apr 2002

Bolile venerice ingrijoreaza pe toata lumea. Sunt extrem de frecvente. Nu te trata niciodata singur. Aceste maladii pot avea consecinte grave. Informati-va! Bolile venerice sunt transmise, in special, pe cale sexuala, dar si prin sange (in special de la femeia insarcinata la copil).


Bolile venerice ingrijoreaza pe toata lumea. Sunt extrem de frecvente. Nu te trata niciodata singur. Aceste maladii pot avea consecinte grave.

Informati-va!

Bolile venerice sunt transmise, in special, pe cale sexuala, dar si prin sange (in special de la femeia insarcinata la copil).

Cele 8 boli enumerate mai jos sunt numai exemple. Numai medicul va putea stabili diagnosticul si prescrie tratamentul adecvat.

S.I.D.A.

Inseamna Sindromul Imuno-Deficientei Dobandite. Aceasta boala grava se datoreaza virusului HIV (Virusul Imunodeficientei Umane), care distruge celulele sistemului de aparare ale organismului, sau ale sistemului imunitar.

Fara aparare, individul contaminat cu S.I.D.A. poate sa contracteze infectii grave si unele forme de cancer. Nu orice persoana contaminata cu HIV va dezvolta in mod obligatoriu boala, dar uneori, chiar dupa o perioada lunga, ea poate totusi transmite virusul. La 2-3 luni dupa contaminare, anticorpii anti-HIV sunt detectabili in sange. Persoana contaminata este numita atunci seropozitiva HIV.

Condilomele

Numite, de asemenea, "creste de cocos", ele se datoreaza virusilor de papilloma. Leziunile pot fi vazute cu ochiul liber. Acestea sunt un fel de negi situati pe vulva, in vagin, pe penis sau anus. Uneori, leziunile sunt, totusi, situate la nivelul colului uterin si nu pot fi detectate decat prin consult ginecologic. Pentru a te debarasa de condilome, acestea trebuie distruse dar, din pacate, virusul este vivace si recidivele sunt totdeauna posibile. Riscul major este transformarea unor astfel de leziuni in cancer, in special a celor localizate la nivelul colului uterin.

Herpesul genital

Cauza acestuia este tot un virus: Herpes Simplex tip 2 (HSV2). Acesta se contracteaza, in principal, prin raporturi sexuale. In momentul nasterii, femeia il poate transmite copilului. Cum apare herpesul? Dupa o perioada de incubatie fara simptome, la suprafata aparatelor genitale se formeaza mici vezicule.

Acestea ulcereaza rapid si devin foarte dureroase. Dupa tratament, leziunile dispar, dar aceasta nu inseamana vindecarea totala. Boala poate recidiva, iar riscurile de contaminare persista.

Clamidiozele


Raspunzatoare este o bacterie numita Clamydia Trachomatis. Ca multe alte boli cu transmitere sexuala, infectia este genitala si urinara, provocand scurgeri discrete si usturimi la urinare, cat si dureri la baza abdomenului.

Pentru a o trata, trebuie administrate antibiotice. Netratata, infectia poate invada mai profund organele genitale si provoca sterilitate.

Sifilisul

Agentul generator este o bacterie - Treponema Palida. Prima manifestare vizibila a sifilisului este un sancru, nedureros, situat pe glandul barbatului sau in interiorul labiilor vulvei la femeie. Netratat, sancrul dispare repede, dar boala persista.

In acest caz se va dezvolta un sifilis secundar, marcat prin leziuni cutanate si nervoase, cat si prin leziuni ale organelor interne.

Dupa o perioada de latenta de 5 pana la 20 de ani, boala poate sa reapara in mod tardiv, sa atace grav anumite organe si chiar sa provoace moartea bolnavului. Din fericire, de la descoperirea penicilinei, acestea au devenit foarte rare.

Hepatita B

Se datoreaza unui virus, VHB, care ia drept tinta ficatul uman pe care il distruge putin cate putin. Numai 10% din indivizi vor prezenta dupa incubatie simptome. Oboseala, icterul, colorarea urinei... acestea sunt manifestarile virusului VHB. In afara de odihna nu exista tratament.

Anumite forme ale hepatitei B pot evolua sub forma fulminanta, adesea mortala. 90% din indivizii infectati cu virusul VHB nu prezinta nici un simptom, dar pot, dimpotriva, sa-l transmita, fara sa o stie, ani de zile altora. Cu titlu preventiv, exista un vaccin care permite combaterea eficienta a hepatitei B.

Gonoreea sau blenoragia

Aceasta boala se datoreaza unei bacterii, gonococul. Ea este foarte jenanta deoarece provoaca inflamarea organelor genitale si a cailor urinare. Boala trebuie tratata rapid, deoarece se poate extinde si poate provoca sterilitate. Tratamentul este, in general, foarte scurt (antibiotice).

Candidoza

Se datoreaza unei ciuperci: Candida Albicans. Aceasta se numeste micoza. Aceasta ciuperca, prezenta in mod normal in organism, nu se dezvolta in mod excesiv decat in anumite cazuri cum ar fi tratamentele cu antibiotice, modificarile hormonale, sarcina...

Candidoza se manifesta prin iritatia organelor genitale si ale cailor urinare, care provoaca usturimi la urinare, insotite uneori de scurgeri albe rau mirositoare. Aceasta boala nu genereaza complicatii grave, dar poate recidiva. Tratamentul este local, pe baza de creme anti-fungice, adica impotriva ciupercilor.

Sursa:www.ado.ro


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
 
Stiri din RetetaPerfecta.ro Vezi toate stirile
Gratin de cartofi cu cârnaţi Gratin de cartofi cu cârnaţi

Prepară sosul Knorr conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Taie cârnatul în cubuleţe şi...

 
COMENTARII Comenteaza
 • ela 24 mar 2009

  pt partea externa se gaseste si crema lomexin , iar ovulul il gasiti singur in cutie alte ovule nu mai sunt daca este nevoie se mai repeta la 3 zile o alta administrare cu ovul , e bine ca timp de o saptmana sa nu mai aveti contact sexual . sanatate multa

  « Raspunde
 • ela 24 mar 2009

  eu m-am tratat de candidoza cu lomexin 600 se gaseste in marile farmacii dona si catena este mai scump un ovul 20 ron dar e foarte bun

  « Raspunde
 • guest apropo.ro 24 mar 2009

  Bolile venerice ingrijoreaza pe toata lumea. Sunt extrem de frecvente. Nu te trata niciodata singur. Aceste maladii pot avea consecinte grave. Informati-va! Bolile venerice sunt transmise, in special, pe cale sexuala, dar si prin sange (in special de la femeia insarcinata la copil).

  « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!