toate sectiunile

Tudor Mitasov, psiho-terapeut sau impostor?

15 mai 2002, 617 afisari

Profesorul Mihai Şelaru este singurul hipno-terapeut cu experienţa din Iaşi. La Spitalul de Psihiatrie Socola el foloseşte de peste 30 de ani hipnoza în tratarea afecţiunilor psihice. De caţiva ani este concurat însa de tot mai mulţi


Profesorul Mihai Şelaru este singurul hipno-terapeut cu experienţa din Iaşi. La Spitalul de Psihiatrie Socola el foloseşte de peste 30 de ani hipnoza în tratarea afecţiunilor psihice. De caţiva ani este concurat însa de tot mai mulţi specialişti rasariţi peste noapte.

Unul dintre ei este Tudor Mitasov, omul care se lauda ca a vindecat prin hipnoza sute de pacienţi, ce prezentau fel de fel de afecţiuni. IEŞEANUL i-a verificat în direct calitaţile, prezentandu-se în chip de pacient la o şedinţa de tratament cu ajutorul hipnozei.

La directoare

Psiho-terapeutul Tudor Mitasov este angajat al Centrului de Plasament "Sf. Andrei" Iaşi. Cabinetul sau se afla în cartierul Alexandru, chiar în incinta orfelinatului.

Ritualul hipnotic a început imediat dupa ce pacientul s-a aşezat pe un scaun, însa în alt loc, "mai spaţios": cabinetul directoarei.

"Menţineţi privirea spre un punct fix. Pleoapele le veţi simţi din ce în ce mai grele, mai fierbinţi, dupa care le veţi închide. Starea de relaxare se instaleaza treptat pana numar la 10...", spune barbatul cu convingere.

Cuvinte meşteşugite. Vorbe "suflate" în şoapta. Sunt ingredientele folosite pentru a "induce" starea de hipnoza, stare comparata de specialişti cu aceea a unui somn artificial. Pacientul n-a adormit însa la comanda psihologului.

Glasuri, pasarele

"Din cand în cand auziţi glasuri, uşi şi pasarele. Fiecare numar rostit de mine reprezinta un pas catre subconştient. Cu fiecare expiraţie, eliminaţi o parte din grijile şi problemele dumneavoastra", repeta cu voce stinsa barbatul.

Pacientul de ocazie spune ca a fost vorba despre o forţare şi ca nu a fost în nici un caz vorba de hipnoza.

"Vorbea de pasarele, de uşi care scarţaie, tot felul de baliverne. Nu am aţipit nici o clipa. Am auzit tot ce a spus dansul pe durata aşa-zisei stari de transa hipnotica", a spus Adrian Cupa, angajat la IEŞEANUL.

Dupa aceasta experienţa, barbatul a ramas convins ca singura terapie sigura pentru el este "credinţa în Dumnezeu".

Alergie la sperma

În ciuda eşecului, Mitasov spune ca lupta de 3 ani cu astfel de mijloace împotriva diferitelor boli ale pacienţilor. El este înarmat doar cu vorbe meşteşugite şoptite la urechea pacientului. Susţine ca a reuşit sa vindece şi afecţiuni neobişnuite cum ar fi, spre exemplu, un caz de... alergie la sperma.

"Este vorba despre o ieşeanca careia i-au aparut nişte pete roşii pe abdomen şi piept datorita sentimentului de culpabilitate pe care îl traia întrucat vieţuia cu un al doilea barbat fara sa fie divorţat de primul. Acestea au aparut din cauza spermei acestuia. Petele au disparut dupa cateva şedinţe de hipnoterapie", explica, savant, Mitasov.

Tanarul psiholog ieşean încaseaza pentru o astfel de şedinţa între 150.000 şi 500.000 de lei.

Poveşti terapeutice

Mitasov a declarat ca în şedinţele de hipnoza foloseşte poveşti nascute din amintirile pacientului pentru a-l sugestiona. În povestea cu pricina intra neaparat cuvinte sau fraze care sa sugereze însanatoşirea organismului.

Prof. Şelaru induce hipnoza de 30 de ani

Hipnoterapia este utilizata cu succes de catre specialiştii romani în special dupa 1989. La Iaşi, prof. Mihai Şelaru, medic psihiatru în cadrul Spitalului Socola este un adevarat pioner în domeniu. El a folosit pentru prima data la Iaşi hipnoza pentru a vindeca afecţiunile psihice acum 30 de ani.

"Am vindecat, cu ajutorul hipnozei, de la alcoolici şi persoane cu depresii puternice, pana la oameni ce prezentau fel de fel de ticuri nervoase. De asemenea, i-am ajutat şi pe amnezici. Recent, i-am comunicat unei femei ce facuse cu cerceii, inelele şi lanţul de aur pe care le pierduse".

Mesner i-a învaţat pe toţi

Termenul de hipnoza provine de la grecescul hipnos care înseamna somn. În lume, prima persoana care a utilizat hipnoza este medicul austriac Franz Anton Mesner care numea starea de transa hipnotica drept magnetism animal. În ciuda faptului ca a fost dezaprobat de oamenii de ştiinţa ai timpului, medicul austriac a continuat sa vindece fel de fel de boli ale vremii. Un alt psihoterapeut care a folosit terapia cu ajutorul hipnozei a fost Sigmund Freud.

"Hipnoza nu este un fenomen supranatural, ci doar o stare modificata de conştiinţa, asemanatoare cu relaxarea sau cu starile meditative specifice unor culturi orientale", scrie Irina Holdevici in "Hipnoza clinica", 2001

Pareri contra

Caţiva medici de prim rang din Franţa şi-au exprimat în cateva randuri îndoiala cu privire la rezultatul imediat al terapiei prin hipnoza. Ei susţin punctul de vedere conform caruia "practicarea acestei terapii de catre persoane neavizate poate avea efecte îndoielnice daca nu chiar contrare scopului urmarit".

Anestezie prin hipnoza

În lume exista persoane care au realizat adevarate performanţe utilizand hipnoza, cum ar fi înţepenirea corpului în poziţie orizontala, imobilizarea membrelor într-o anumita poziţie dar mai ales anestezierea totala a diferitelor parţi ale organismului.

Cristi Popa [Ieseanul]


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!