toate sectiunile

Prima o operaţie de inseminare artificiala din judeţ

10 iul 2002, 377 afisari

Soţii Gherghel sunt casatoriţi de trei ani şi-şi doresc enorm sa aiba un copil. Cei doi sufera de o sterilitate mixta, fiecare avand cate o problema. Cum pe cale naturala nu puteau avea copii, au apelat la inseminarea artificiala. Intervenţia s-a facut în data de 5


Soţii Gherghel sunt casatoriţi de trei ani şi-şi doresc enorm sa aiba un copil. Cei doi sufera de o sterilitate mixta, fiecare avand cate o problema. Cum pe cale naturala nu puteau avea copii, au apelat la inseminarea artificiala. Intervenţia s-a facut în data de 5 iunie, la ora 9.15.

"Am avut toate datele iar operaţia a durat cu totul 20-25 de minute. Este de fapt o fertilizare "in vivo" şi nu "in vitro", care este mult mai sofisticata şi pretenţioasa, din punct de vedere tehnic. Eu doar am ajutat spermatozoidul sa se apropie de ovul.

Nu fac altceva decat sa tratez o boala şi sa ajut familiile cu probleme. Metoda aplicata de mine nu pune în pericol viaţa pacientei. Un chiuretaj este de zece ori mai riscant decat o inseminare intra-uterina. Este un început de drum", declara dr. Romeo Stanescu jr., autorul inseminarii artificiale

Calcul la secunda

Marcela, viitoarea mamica ce a acceptat propunerea doctorului Stanescu de a experimenta metoda de fertilizare artificiala, are 22 de ani.

"Am fost dispusa sa fac orice pentru a avea un copil. Dupa inseminare, dimineaţa, cand am vazut ca a ieşit testul, nu mi-a venit sa cred. Abia acum cand vad la ecograf ca procedeul a prins viaţa, m-am convins ca voi fi mama. Sper sa duc sarcina pana la capat. Nici pe mine şi nici pe soţul meu nu ne intereseaza daca va fi fetiţa sau baiat, important este sa-l avem", afirma viitoarea mamica.

"Pot spune ca este o reuşita de 100 la suta, cu alte cuvinte, punct ochit, punct lovit. Metoda este destul de uşoara şi nu necesita aparatura foarte performanta.

Lichidul spermatic a fost spalat într-o centriguga, cu substanţe speciale, dupa care l-am injectat în cavitatea uterina. Scopul a fost sa scurtam distanţa ce trebuia parcursa, iar spermatozoizii soţului, mai concentraţi şi lipsiţi de celule moarte sa depaşeasca bariera colului uterin şi sa ajunga în cavitatea uterina.

Totul trebuie calculat, pentru ca, daca ai pierdut momentul potrivit, nu mai iese nimic", mai afirma Romeo Stanescu.

"De ce nu şi la Deva?"

În Europa, metoda aplicata de Romeo Stanescu a devenit uzuala, pentru ca se practica de prin anii '70-'80. În Romania, ea se aplica în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Sibiu din 1995, dar pentru judeţul Hunedoara este o premiera, cu atat mai mult cu cat a reuşit din prima încercare.

Dr. Romeo Stanescu spune ca se documenteaza de aproape un an de zile pentru a se specializa în aceasta metoda.

"Aceasta manopera, daca pot sa-i spun aşa se poate face la nivel de judeţ. Sper într-o buna colaborare cu colegii mei de la Spitalul Judeţean din Deva, care au o mare experinţa, în special cu doctorul Craciun Clepce, şeful secţiei obstetrica-ginecologie şi care cu bunavoinţa şi experinţa pe care o au, ar putea introduce aceasta metoda şi la Spitalul Judeţean.

Dat fiind faptul ca în judeţul Hunedoara sunt foarte multe cupluri cu probleme de infertilitate, acestea nu vor mai fi nevoite sa se duca la centrele universitare, ci sa şi le rezolve chiar la Spitalul Judeţean Deva, nu neaparat la cabinetul meu".

Nicolle Ebner [Hunedoreanul]


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile