toate sectiunile

Perele, fructele ideale pentru supraponderali si diabetici

26 nov 2009, 17744 afisari

Perele sunt cat se poate de indicate persoanelor care au probleme cu kilogramele in plus si care sufera de diabet.

Perele, fructele ideale pentru supraponderali si diabetici

Perele sunt cat se poate de indicate persoanelor care au probleme cu kilogramele in plus si care sufera de diabet.

Acest fruct este potrivit si pentru alimentatia celor mici, deoarece este bogat in fibre si vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.

Perele iti potolesc foamea si sunt surse excelente de hrana usoara oferind o stare de satietate datorita continutului de fructoza.

Daca esti o persoana mai agitata sau colerica atunci perele trebuie sa faca parte din meniul tau zilnic. Considerate adevarate fructe impotriva stresului, perele sunt unele dintre cele mai cautate fructe ale sezonului.

SCURT ISTORIC

Se cunoaste ca perele au fost cultivate in antichitate, in Europa de Vest, nordul Africii si estul Asiei. Inca de pe vremea romanilor se cunosteau 40 de soiuri de par.

Chinezii considerau floarea de par un simbol al doliului.

Azi se cunosc mai multe soiuri, printre care si para europeana, para Ya (para asiatica), para Nashi (para mar), ultimile doua fiind intalnite in partea de est a Asiei.

Pe langa cultivarea lor pentru fructe, perii mai sunt folositi si drept copaci ornamentali.

Perele si proprietatile lor

Parul este un fruct care se cultiva si la noi si care contine vitaminele A, B1, B2, B9, C, E, K, fosfor, calciu, magneziu, fier, clor, mangan, iod, fluor, potasiu, seleniu, cupru. Para nu contine sodiu.

Perele sunt diuretice, laxative, nutritive, sedative, remineralizante, vitaminizante, astringente, detoxifiante, echilibreaza nivelul colesterolului.

UZ INTERN

Vitamina K din compozitia perei are rol in coagularea sangelui si in formarea oaselor. Vitaminele C, E si cuprul actioneaza ca antioxidanti asupra organismului si il protejeaza de radicalii liberi. Acesti compusi ai perei ajuta in lupta impotriva infectiilor, a afectiunilor cardiace, anumitor tipuri de cancer si ajuta la regenerarea celulelor si tesuturilor.

Perele sunt recomandate in afectiuni precum reumatismul, guta, astenie, surmenaj, tuberculoza, anemie, imunitate scazuta, afectiuni renale si urinare, intoxicatii, viroze, gripa. Para stimuleaza procesul de formare al globulelor rosii datorita continutului de fier.

tipuri de pere

Tipuri de pere

Perele au rol asupra glandei hipofize, fiind indicata in special tinerilor. Para ajuta la fabricarea hormonilor tiroidieni, reducand afectiunile legate de hipertiroidie sau hipotiroidie.

Para are un efect miraculos si asupra sistemului nervos, a creierului (influenteaza producerea de serotonina) si inteligentei.

De asemenea, para este indicata in stari febrile, infectii respiratorii. Atat para in sine cat si sucul de para sunt adevrate medicamente naturiste pentru organism.

UZ EXTERN

Perele sunt indicate persoanelor care vor sa slabeasa si care sufera de obezitate.

Aceste fructe fac minuni si atunci cand sunt folosite pe post de cosmetice (masti). Trateaza acneea si are efect cicatrizant.

De la par nu sunt folosite doar fructele ci si lemnul copacului, bun in industria lemnului, fiind si unul foarte cautat. Instrumentele muzicale sunt deseori fabricate din lemn de par.

pere

Pere

Perele se folosesc si la prepararea dulceturilor, compoturilor, mancarurilor, deserturilor, etc.

Coaja de para este extrem de sanatoasa si contine foarte multe vitamine.

Perele au efecte benefice asupra ovarelor si testicolelor

Cercetatorii au descoperit in para o substanta denumita amfakt (care se regaseste mai ales in coaja de para) are puteri miraculoase asupra organismului.

Aceasta substanta actioneaza asupra proteinelor care determina eliberarea hormonilor ovarieni, astfel sunt fabricate anumite structuri in ovar ce au rolul de a creste sensibilitatea neuro-psihica a sistemului nervos in zonele in care apare perceptia placerii organismului feminin.

Factorul descoperit de cercetatori favorizeaza declansarea mai rapida a erectiei, scazand nivelul producerii de androgeni testiculari.

O reteta pe zi

Pere cu sos de ciocolata

Pentru patru portii: 300 ml vin rosu, 125 gr zahar cu granulatie fina, coaja rasa si sucul de la o portocala, o bucata de ghimbir de circa 2,5 cm (curatata de coaja si tocata marunt), 4 pere mari coapte, 175 gr ciocolata menaj (tocata), 150 ml frisca lichida sau smantana, 25 gr zahar tos.

Turnati vinul impreuna cu 150 ml apa intr-o cratita mai inalta, adaugati zaharul, ghimbirul, coaja si sucul de portocala. Puneti vasul, la foc potrivit, pe aragaz; lasati sa fiarba in clocot 5 minute, apoi luati vasul de pe foc. Cu ajutorul unui cutit de curatat cartofi decojiti perele, cu multa atentie. Nu le rupeti coditele. Daca este necesar, taiati o felie subtire de la baza fiecarei pere, astfel incat fructele sa stea perfect drepte. Puneti cu grija perele in siropul fierbinte si asezati vasul din nou pe foc; acoperiti cu un capac si lasati perele sa fiarba in sirop, la foc mic, circa 20 minute (sau cat este necesar ca sa se inmoaie). Din cand in cand rasuciti perele pentru a va asigura ca sunt in permanenta acoperite de sirop. Luati vasul de pe foc si lasati perele sa se raceasca in siropul in care au fiert. Cand sunt reci, transferati-le, cu ajutorul unei spumiere, pe un platou. Strecurati siropul, apoi puneti-l din nou pe foc sa fiarba in cateva clocote, pana ce se ingroasa bine. Adaugati frisca lichida, ciocolata si zaharul si lasati totul sa fiarba la foc foarte mic, amestecand continuu pana ce ciocolata se topeste complet. Puneti perele in farfurii individuale si turnati cu grija sos de ciocolata peste ele; serviti imediat. Pofta Buna! (www.retete-online.com)

pere trase in ciocolata

Pere cu sos de ciocolata

Cat costa? 4 lei - 7 lei kilogramul

CITESTE MAI MULTE DESPRE BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR


Autor:
Carmen Ulian
Sursa-foto:
static.guim.co.uk
wikipedia.org
light.sunphoto.ro
fructe
Taguri:
apropo.ro te vrea sanatos, legume, fructe, conopida, varza, struguri
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!