toate sectiunile

Păpădia, un remediu oficial pentru boli

2 iun 2014, 103 afisari

Păpădia este o plantă puternică ce poate vindeca o mulţime de boli. Ea a fost denumită de specialişti remediu oficial pentru boli.

Păpădia, un remediu oficial pentru boli

Păpădia o întâlnim peste tot la noi în ţară primăvara până toamna târziu, dar bună spre consum este până la mijlocul lunii mai căci apoi devine amară şi neindicată pentru alimentaţie. De la păpădie se consumă petalele, tulpina şi rădăcina. Toate au proprietăţi curative.

Printre vitaminele şi mineralele din compoziţia păpădiei se numără vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, G, P, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, cupru, cobalt, zinc, inulina, colina, pectina, acid galic, acid linoleic si linolenic. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii.

Rădăcinile de păpădie sunt foarte bogate în flavonoizi şi, datorită unui principiu amar, acestea sunt recomandate pentru efectul tonic şi diuretic. Din flori şi capitule se mai prepară un vin medicinal. Prin prăjirea rădăcinilor se poate obţine ceai sau cafea.

Păpădia are, în principal, acţiune diuretică, motiv pentru care este recomandată în boli renale, obezitate, celulită, retenţia apei în corp, ajută la eliminarea acidului uric, topirea calculilor renali, scade nivelul tensiunii arteriale, este bună în dischinezii biliare, este un bun tonic, stimulează secreşia salivară, gastrică şi intestinală.

Ceaiul de păpădie este bun pentru acnee, alergii, eczeme, psoriazis, constipaţie, reumatism, gută, diverse intoxicaţii, diabet zaharat, hepatită, ajută la creşterea diurezei, bună în diverse afecţiuni hepatice.

papadie

Frunzele de păpădie sunt bune crude în diverse salate, la fel şi tijele verzi. Florile culese dimineaţa înainte ca floarea să se deschidă sunt mai puţin amare.

Florile de păpădie adunate pot fi folosite crude cât şi uscate, sub formă de ceai, în miere, etc. Florile de păpădie au polen, care reglează funcţiile hepatice.

Păpădia scade nivelul colesterolului rău. Cei care sunt alergici, cei care au ulcer sau gastrită trebuie să consume cu atenţie păpădia.

Păpădia se poate consuma crudă şi uscată, se pot face ceaiuri, infuzii, vin şi pot intra în componenţa a diverse preparate. Păpădia poate fi consumată şi sub formă de pulbere.

Având numeroase beneficii pentru organismul uman, înainte de a începe o cură cu păpădie ar fi indicat să consultaţi şi medicul de familie pentru nu a evita efectele adverse.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
nutritie-sanatoasa.ro
frunza-verde.ro
Sursa-foto:
Shutterstock publimedia
Taguri:
papadia, remediu, ceai, boli, salate, vitamine, proprietati
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!