toate sectiunile

Pancreatita, boala de care sufera Teo Trandafir

4 mar 2011, 10251 afisari

Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului, o glanda cu secretie mixta (exocrina si endocrina) si cu importanta majora in functionarea corecta a organismului.

Pancreatita, boala de care sufera Teo Trandafir

Ce este pancreatita

Pancreatita are loc atunci cand se inflameaza pancreasul, o glanda cu dimensiune mare localizata in spatele stomacului.

Glanda aceasta serveste organismul in doua feluri. Mai intai, ea produce insulina si glucagonul, doi hormoni care regleaza metabolismul carbohidratilor. In acest mod, pancreasul functioneaza pentru a ajuta normalizarea nivelului de zahar in sangele organismului. In al doilea rand, pancreasul nu doar secreta hormoni, ci si produce enzima digestiva.

Enzima este o substanta care accelereaza reactiile biochimice. Enzima digestiva, apoi, contribuie la digestie prin cresterea ritmului in care organismul descompune mancarea.

Cand apare pancreatita, de obicei se datoreaza enzimei digestive care ataca si digera pancreasul, care a produs-o la inceput.

Netratata, pancreatita acuta evolueaza spre icter, glicemie crescuta si chiar cancer pancreatic.

In cazurile severe, tensiunea arteriala se prabuseste, se altereaza starea de constienta, bolnavul putand intra chiar in coma. Pancreatita acuta are o incidenta de 30-50 de cazuri/100.000 locuitori/an, incluzand atat formele usoare, cat si formele complicate.

Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului

Pancreatita - Acuta sau Cronica?

Pancreatita variaza in severitate. Desi simptomele manifestate pot fi asemanatoare, efectele asupra corpului difera de la o extrema la alta. Ea se prezinta in doua feluri:

Pancreatita Acuta - Inflamatie care in general dureaza cateva zilei si apoi trece, de cele mai multe ori in recuperare completa. Atacurile acute continue pot duce la boala cronica.

Pancreatita Cronica - Are loc atunci cand inflamarea pancreasului este grava sau repetata.

Cazurile cronice sunt mult mai serioase decat cele acute fiindca semnaleaza un pericol permanent asupra pancreasului si pot crea mai departe complicatii cum ar fi diabetul sau deficiente de vitamine. B12, o vitamina esentiala pentru formarea celulelor rosii in sange, pentru metabolismul grasimii si al carbohidratilor, poate ajunge la un nivel periculos de scazut cu astfel de deficiente.

Cauzele pancreatitei acute

Cele mai frecvente cauze de aparitie a pancreatitei acute sunt:

- Ingestia de alcool (etilism acut sau cronic) si/sau alimente. In urma unor festinuri alimentare, enzimele pancreasului pot fi secretate in exces si apare fenomenul de autodistrugere a pancreasului.

In general, pancreatita acuta apare dupa o perioada de post prelungit, cand se face o trecere brusca de la o alimentatie vegetariana la una bogata in alimente grele (miel, porc etc.).

Mezeluri

Pancreatita acuta apare dupa perioada de post prelungit

-Litiaza biliara (calculi biliari)

Cauze mai putin frecvente ale pancreatitei sunt:

-Medicamentele (sulfonamide, diuretice tiazide);

-Calciul scazut in sange;

-Traumatismele abdominale;

-Incarcarea sangelui cu grasimi;

-Infectiile virale (oreion);

-Uneori pancreatitele sunt rezultatul unor factori ereditari, aparand ca o afectiune autozomal dominanta prin mutatia genei tripsinogenului cationic PRSS1, mutatie care determina activarea prematura a tripsinogenului la tripsina.

Simptome

Simptome pancreatita

Simptomele principale ale pancreatitei

Pancreatita acuta se caracterizeaza prin simptomatologie cu debut brusc, intens si violent:

- durere abdominala severa cu localizare in jumatatea superioara a abdomenului si cu iradiere in spate si umar stang si este rezistenta la analgezice obisnuite. Se agraveaza la alimentatie (mai ales la produse bogate in grasimi).

- sensibilitate abdominala la palpare, perete abdominal edematiat, abdomen umflat, aparare musculara in epigastru si zonele adiacente

- greturi, varsaturi (alimentare, bilioase, mixte)

- diaree si oprirea tranzitului intestinal

- stare generala alterata - pacient tahicardic, febril, agitat, cu transpiratii reci pana la aparitia socului si instabilitatii hemodinamice generale.

Pancreatita acuta severa asociaza semne de insuficienta organica multipla, cu afectarea respiratiei, functiei renale si cerebrale.

Pancreatita cronica - simptomatologia ei seamana foarte mult cu cea a pancreatitei acute (in special in momentul "atacului"). Durerea este constanta, are aceeasi localizare si iradiere si in cazul unor pacienti poate afecta serios calitatea vietii.

Alte simptome: scadere ponderala semnificativa, prin afectarea absorbtiei principiilor alimentare (ca rezultat al insuficientei pancreasului exocrin ce devine in timp incapabil sa secrete enzime necesare digestiei corespunzatoare a alimentelor, ca rezultat al fibrozei extensive ce caracterizeaza pancreatita cronica). Pacientii prezinta steatoree (diaree cauzata de malabsorbtia lipidelor, ce are un miros ranced, fetid) si tulburari de alimentatie, in special cand consuma alimente bogate in proteine si lipide. In timp, pacientii pot dezvolta si diabet zaharat (prin prinderea in procesul patologic a componentei endocrine).

Tratament

Tratarea pancreatitei acute trebuie sa se faca numai in cadrul unui spital

In ultimii 15-20 de ani, numarul bolnavilor de pancreatita acuta a crescut in mod considerabil. Un rol important in aparitia acestei boli il au dereglarea principiilor unei alimentatii rationale si folosirea necorespunzatoare a alcoolului.

Tratarea pancreatitei acute trebuie sa se faca numai in cadrul unui spital, deoarece tratamentul facut acasa poate fi periculos pentru viata persoanei respective. Inainte de internarea in spital alimentele ii sunt contraindicate bolnavului. I se permite sa bea doar cate o jumatate de pahar cu apa minerala plata. Dupa externarea din spital, alimentatia in conditii domestice trebuie sa respecte o anumita dieta, recomandata de catre medic.

Tratament profilactic: combatarea obezitatii, renuntarea la alcool, evitarea pranzurilor copioase, tratamentul infectiilor cailor biliare, al litiazei biliare, al dezechilibrelor metabolice si al infectiilor cu germeni cu tropism pancreatic (BK, leptospire, virus urlian, virusuri coxackie, EBV, Aspergillus).

Tratament curativ

- medical: analgezice (xilina, procaina; nu derivati morfinici, deoarece au efect spastic asupra sfincterului Oddi), reechilibrare hidroelectrolitica (ser fiziologic, glucoza 5% - administrate pe cateter venos central, sub controlul diurezei, al TA si al PVC), reducerea secretiei prancreatice (parasimpatolitice - atropina, IPP sau blocanti H2, refrigerare gastrica, aspiratie continua prin sonda nazogastrica, substituirea alimentatiei orale cu nutritie parenterala, agenti antienzimatici - aprotininum: Trasylol, Gordox), protectie antibiotica (cefalosporina, aminoglicozid, metronidazol). Concomitent, se va institui si tratamentul complicatiilor viscerale asociate (insuficienta respiratorie, hepatica, renala, miocardica).

- chirurgical: se practica in caz de complicatii pancreatice (necroze extinse, abcese sau chisturi pancreatice) sau extrapancreatice (fistule digestive, perforatii de tub digestiv, hemoragii digestive).

Teo Trandafir sufera de pancreatita acuta

Teo Trandafir

Teo Trandafir

Cel mai recent caz al unei persoane publice de la noi care sufera de aceasta boala este cel al lui Teo Trandafir.

Teo sufera de pancreatita acuta si a fost supusa, in urma cu o saptamana, unei interventii chirurgicale dificile.

"Doamna Teodora Trandafir se lupta cu pancreatita severa necrozata. Chiar daca nu exista o amenintare directa si imediata asupra vietii ei, boala in sine este periculoasa pentru viata pacientului si imprevizibila. Se afla sub tratament masiv de terapie intensiva si are nevoie de ingrijire interdisciplinara optima. Se afla sub anestezie generala si, momentan, nu poate comunica", au declarat reprezentantii Spitalului Universitar din Viena.


Autor:
Alexandra Ungureanu
Sursa:
allaboutlifechallenges.org
colonhelp.ro
Sfatulmedicului.ro
mymed.ro
Sursa-foto:
bendo.ro
bzi.ro
mymed.ro
sfatulmedicului.ro
a1.ro
Taguri:
pancreatita, boala, teo trandafir
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema