toate sectiunile

(P) Cum să treci de inspecţia ITP. Care sunt aspectele la care ar trebui să fii atent

9 iul 2020, 61 afisari

Dacă ţi s-a întâmplat vreodată să stai cu sufletul la gură în timp ce maşina este ridicată pe un elevator auto pentru a fi verificată, cu siguranţă nu eşti singurul. Ultimul lucru pe care vrei să-l auzi când îţi aduci maşina la o staţie ITP este că nu ai trecut de inspecţie. Eşecul, în această situaţie, îţi poate aduce o serie de bătăi de cap: de la timp pierdut şi drumuri inutile, la multă birocraţie.

Din fericire, poţi evita toate aceste neplăceri dacă te pregăteşti din timp pentru inspecţie. Iată care sunt principalele aspecte de care ar trebui să ţii cont:

Aspectul automobilului

Felul în care se prezintă caroseria şi interiorul automobilului este important în cadrul unei inspecţii ITP. Este important ca atât interiorul maşinii să fie curat şi îngrijit, cât şi exteriorul său. Inspectorul va verifica starea generală a exteriorului, observând dacă există urme de accidente, echipamente suplimentare, precum şi starea estetică a acestuia. Caroseria nu trebuie să prezinte urme de rugină şi zgârieturi. Locurile care sunt, de regulă, vizate de inspector sunt cele din zona pragurilor, a aripilor, precum şi a suspensiilor.

Sistemele principale

E foarte important ca sistemele principale ale vehicului să fie în cea mai bună formă în cadrul unei inspecţii ITP. În momentul în care maşina urcă pe un stand frana ea trebuie să funcţioneze ireproşabil. Puţine lucruri sunt la fel de importante ca sistemul de frânare al unui automobil când vine vorba de siguranţa acestuia în trafic, motiv pentru care frânele maşinii tale trebuie să fie bine întreţinute şi să reacţioneze în parametri optimi.

Asta nu înseamnă, însă, că celelalte sisteme, cum ar fi cel electric, de semnalizare, de iluminat sau martorii de bord din interiorul maşinii nu joacă, de asemenea, un rol foarte important în acest proces. Întrucât toate aceste sisteme joacă un rol în menţinerea securităţii pasagerilor şi a celorlalţi participanţi la trafic, ele trebuie să se afle în stare optimă la momentul inspecţiei, altfel vehiculul nu va trece.

Anvelopele şi direcţia

În cadrul unei inspecţii ITP, sunt analizate şi anvelopele vehiculului, care trebuie să fie corespundă dimensiunilor precizate în cartea tehnică a maşinii, altfel există un risc major ca automobilul să fie respins. Totodată, e important ca acestea să nu prezinte urme de mare uzură, umflături sau deteriorări pe suprafaţa lor.

De asemenea, va fi verificat şi sistemul de direcţie al maşinii tale, care trebuie să fie responsiv şi eficient, cu un volan echilibrat, care să nu tragă într-o direcţie sau alta. De altfel, atunci când volanul maşinii trage într-o direcţie, acest lucru poate fi observat şi felul în care se uzează anvelopele, pe o singură parte.

Emisiile de noxe

Desigur, nivelul emisiilor unui autoturism joacă şi el un rol foarte important în trecerea cu succes a unei astfel de inspecţii. Dacă acesta depăşeşte limitele stabilite de autorităţi, acest lucru va duce cu siguranţă la respingerea automobilului tău.

Consumabilele, echipamentele pentru urgenţe şi documentaţia

E important să ştii că, în cadrul unei inspecţii ITP nu sunt verificate doar mecanismele maşinii tale, ci şi alte aspecte, cum ar fi nivelului uleiului, a lichidului de frână sau a antigelului care trebuie să fie prezente în cantitatea recomandată, să nu fie prea vechi şi să aibă o culoare şi o consistenţă normală.

De asemenea, inspectorul ITP va verifica şi prezenţa obligatorie a extinctorului de incendiu (care trebuie să se afle în data de valabilitate), a triunghiului reflectorizant şi a trusei medicale care, la rândul său, nu trebuie să fie ieşită din termenul de garanţie de 2 ani.

Nu în ultimul rând, ar trebui să fii atent şi atunci când pregăteşti documentele pentru inspecţia tehnică periodică. Trebui să te asiguri că incluzi în dosarul tău Certificatul de înmatriculare, Cartea de Identitate a Vehiculului, Asigurarea R.C.A., precum şi cartea de identitate a celui care aduce automobilul în inspecţie.

Dacă vei fi atent la toate aceste aspecte şi vei avea grijă să remediezi din timp problemele tehnice pe care le întâlneşti la maşina ta, cu siguranţă vei trece uşor şi fără bătăi de cap peste orice inspecţie tehnică a vehiculului tău.


Autor:
Voiculescu
Taguri:
inspectie, masina, verificari, auto
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile