toate sectiunile

Otita, duşmanul tacut

23 mai 2002, 31 afisari

Otita medie este una dintre complicaţiile frecvente ale infecţiilor de cai respiratorii superioare la copii. Frecvenţa maxima este tipica pentru copilul mic, 75% din otitele medii debutînd înainte de 4 ani. Otita medie acuta se manifesta prin otalgie (durere de ureche)


Otita medie este una dintre complicaţiile frecvente ale infecţiilor de cai respiratorii superioare la copii. Frecvenţa maxima este tipica pentru copilul mic, 75% din otitele medii debutînd înainte de 4 ani.


Otita medie acuta se manifesta prin otalgie (durere de ureche) însoţita de inflamaţia timpanului, cu sau fara supuraţie externa. În cele mai multe cazuri, este vorba de o inflamaţie supraacuta asociata cu infecţia cailor aeriene superioare, principalii agenţi etiologici ai infecţiei bacteriene fiind reprezentaţi de Streptococus pneumoniae şi Haemophilus influenzae.

Otita medie seroasa se caracterizeaza prin prezenţa unui lichid gros şi lipicios în urechea medie, iar uneori copilul poate sa nu aiba nici un simptom. De obicei, otita medie seroasa se manifesta prin hipoacuzie - care reprezinta primul semn al bolii -, disconfort local sau senzaţie de ureche înfundata.

Avînd în vedere evoluţia lenta a bolii şi faptul ca mult timp copilul îşi ignora suferinţa, daca se suspecteaza o otita, hipoacuzia poate fi descoperita studiind comportamentul copilului la zgomot, apariţia unei întîrzieri în vorbire, persistenţa unei scaderi a auzului în urma unei raceli sau a unei gripe.

La adult, simptomul principal al unei otite medii seroase este hipoacuzia de transmisie, variabila ca intensitate, însoţita de senzaţie de ureche înfundata, zgomote în ureche (acufene) cu tonalitate joasa şi uneori, de senzaţii de vertij.

Majoritatea otitelor medii seroase regreseaza spontan, dar un nou puseu inflamator poate determina reactivarea lor. Tratamentul medicamentos se orienteaza spre afecţiunea care a favorizat apariţia otitei.

Astfel, rinofaringitele se trateaza cu antiinflamatorii şi mucolitice în aerosoli, iar adenoiditele hipertrofice se opereaza. Sînt indicate antibioticele cu spectru larg (amoxicilina), cefaclorul, cotrimoxazolul, trimetoprimul şi eritromicina. Prescrierea acestora se va face doar de catre medic.

Cea mai temuta complicaţie tardiva a episoadelor repetate de otita medie, însoţite de disfuncţia trompei lui Eustachio, este hipoacuzia.

De aceea, îndepartarea secreţiei din urechea medie prin tratament chirurgical are o importanţa deosebita pentru copiii care se afla la vîrsta dezvoltarii vorbirii şi a limbajului. În ultima vreme se foloseste timpanotomia laser, care asigura un drenaj de 8-10 zile, dupa care timpanul se cicatrizeaza fara complicaţii sau tulburari de auz.

Sursa: ProTv Magazin


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile