toate sectiunile

Ora de iarnă 2012. Sâmbătă spre duminică se dă ora înapoi

25 oct 2012, 8497 afisari

Trecerea la ora de iarnă (sau Timpul Legal Român) are loc în noaptea de sâmbătă (27 octombrie) spre duminică (28 octombrie) când se dă ora înapoi. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 02:00.

Ora de iarnă 2012. Sâmbătă spre duminică se dă ora înapoi

In urma acestei actiuni, ziua de 27 octombrie devine cea mai lunga din an , avand 25 de ore, acest lucru insemnand - in primul rand - o ora in plus de somn in weekend-ul respectiv.

Asadar, incepand cu ultima duminica din luna octombrie, Romania va trece din nou la ora fusului 2, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si timpul universal (numit impropriu si GMT) urmand sa fie de numai doua ore.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda , iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine , care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita "timpul legal roman".

Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene.

In 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.

Ora de iarna este numita astfel prin contrast cu ora de vara, al carui scop este folosirea din plin, cat mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea inapoi a orei oficiale cu o ora.

Potrivit astronomilor, ca regula, ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.Autor:
Aurel Galice
Ciprian Voiculescu
Sursa:
Mediafax
Sursa-foto:
Mediafax Foto
Taguri:
ora de iarna, cea mai lunga zi, fus orar, ora oficiala de iarna
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
 • Ucraina renunta la ora de iarna Ucraina renunta la ora de iarna

  Parlamentul ucrainean a decis sa renunte la ora de iarna, pastrand-o pe cea de vara, din ratiuni de sanatate a populatiei si economisire a energiei.

 • Rusia renunta la ora de iarna Rusia renunta la ora de iarna

  Presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat, ieri, ca tara sa va renunta la schimbarea orei, in functie de vara/iarna, ora urmand sa fie tot anul cea de vara.

 • Bucurestenii cred ca "ora de iarna" dureaza fix o ora! (Video) Bucurestenii cred ca "ora de iarna" dureaza fix o ora! (Video)

  Romania va trece in noaptea de sambata spre duminica (30/31 octombrie) la ora oficiala de iarna. Cu aceasta ocazie, echipa Apropo.ro a iesit in strada si i-a intrebat pe bucuresteni daca stiu de acest lucru si mai ales cat dureaza ora asta, asa-zisa, de iarna.

COMENTARII Comenteaza
 • Elena 27 oct 2012

  27/28 octombrie

  « Raspunde
 • spartakus 26 oct 2012

  FAMILIA+PRETENII+EU...==egoism
  ­.Dar opinia mea e ca DUMNEZEU+LEGEA+NATURA+OMENIREA sunt ravna,zelul si evlavia mea ,iar PATRIA+POPORUL+NEAMUL+TARA +FAMILIA SI ONOAREA MEA sunt nobletea mea. aceasta-i CALEA ADEVAR_DREPTATE SI IUBIRE .se cheama altruism.mizericordie...
  Inca odata iti repet++++STUDIATI BIBLIA,EVREILOR,CRESTINILOR SI MASONILOR.....ISTORIK,LITERAR SI SPIRITUAL....CHIAR SI BIBLIA HAZLIE.....SI APOI O SA FIII UN BIBLIOLOG....PS.FUTUROLOGIA,FU­­­­TURISMUL si SEXOLOGISMUL II AFECTEA

  « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!