toate sectiunile

Delta Aqaridele, ploaie de stele în noaptea de 28 spre 29 iulie 2014

28 iul 2014, 374 afisari

În noaptea de 28 iulie va avea loc un curent de meteori denumit Delta Aquaride sudice. Preţ de câteva ore se va putea vedetea un spectacol pe cer, dacă acesta este senin şi nu este deranjat de luminile oraşului.

Delta Aqaridele, ploaie de stele în noaptea de 28 spre 29 iulie 2014

Delta Aquaride este una dintre cele mai cunoscute ploi de meteoriţi ce are loc anual între 12 iulie şi 13 august. Delta Aquaride va atinge apogeul în această noapte, de 28 spre 29 iulie 2014. Fenomenul se va vedea mai bine de pe teritoriul Timişoarei.

”În această noapte se produce maximul unui curent de meteori, numit Delta Aquaride sudice. În condiţii ideale, se pot vedea maxim 20 de stele căzătoare pe oră care par a veni din constelaţia Aquarius”, susţin reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Delta Aquaridele sunt meteoriţi care, spun specialiştii, ar proveni din cometa 96P Machholz. Ploaia de meteoriţi se întâmpla atunci când planeta noastră traversează calea orbitala a cometei.

Donald Machholz descoperit aceasta cometă în 1986. Este o cometă cu perioadă scurtă de timp, a cărei orbită o poartă în jurul Soarelui o dată la aproximativ cinci ani. La afeliu – cea mai mare distanţă de la soare – cometa trece dincolo de orbita lui Jupiter. La periheliu – cel mai apropiat punct de la soare – cometa 96P Machholz ajunge şi în interiorul orbitei lui Mercur.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
astro-urseanu.ro
Taguri:
meteoriti, ploaie de stele, delta aquaride
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema