toate sectiunile

Conopida ajută la detoxifierea organismului

11 feb 2013

Conopida este considerată şi un bun aliment anticangerigen şi detoxifiant al organismului. Vezi aici şi reţete cu conopidă.

Conopida ajută la detoxifierea organismului

Conopida este considerata si un bun aliment anticangerigen si detoxifiant al organismului. Este o legumă ideală pentru cei care vor sa slabeasca deoarece nu are multe calorii şi grasimi. 

100 de grame de conopida au 25 de kcal (cea fiarta are 75 kcal), nu are grasimi, are 5.300 de carbohidraţi, proteine 2 grame. De reţinut este şi faptul că, tot la 100 gr conopidă, găsim retinol, acid ascorbic 46.400 mg, niacina 0,0,500 mg, potasiu 303 mg, fosfor 44 mgşi sodiu 30 mg.

Consumul acestei legume de cel putin trei ori pe saptamana previne anemia si regleaza tensiunea arteriala

SCURT ISTORIC

Conopida sau "varza de Cipru", cum a fost denumita la inceput" provine, dupa cum ne sugereaza si porecla, din Ciprul antic si exista inca de acum 2.500 de ani.

Aceasta a fost cultivata in Persia antica si in Egipt, Italia, iar in secolul 16 a ajuns si pe continentul european.

 

Conopida si proprietatile sale

 

Contine enzime, proteine si vitamine, toate bune pentru a fi folosita in favoarea unui organism sanatos.

Conopida are 21 de calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu contine amidon si poate fi consumata in curele de slabire.

UZ INTERN

Printre proprietatile importante ale conopidei se numara prevenirea bolilor de inima, a atacului cerebral, detoxifierea organismului, bun anticangerigen, antireumatic, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic, scade nivelul colesterolului si sprijina sistemul imunitar. Datorita continutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentitiei.

Conopida poate fi folosita gatita sau murata. Daca nu s-a folosit toata conopida la gatit este indicat sa se pastreze la rece impachetata in folie, insa nu pentru mult timp.

conopida

Conopida

Persoanelor care au probleme cu glanda tiroida (hipertiroida) le este recomandat consumul moderat de conopida, deoarece predispune la aparitia gusei endemice.

Conopida este benefica si in cazul bruxismului si a altor ticuri nervoase.

UZ EXTERN

Conopida este benefica si in combaterea matretii.

De asemenea, datorita lipsei de colesterol, a unui indice caloric si glicemic mic si a calitatii sale, aceasta leguma poate fi inclusa in dieta persoanelor care vor sa slabeasca sanatos.

Conopida este recomandata fumatorilor

 

Persoanele care fumeaza ar trebui sa consume de cate ori au ocazia conopida, dar si brocoli, fiind doua legume ce contin substante anticancerigene.

Retete cu conopida

 

Conopida in stil englezesc

Ai nevoie de 1 conopida, 50 grame unt, 1 lamaie, 1 legatura patrunjel, sare, piper.

Conopida se fierbe intreaga in apa clocotita cu sare, pentru 10-15 minute. Se scurge si se pune intr-un vas de jena, se desface in 2, se adauga deasupra bucatele de unt si se stoarce lamaia. Se da la cuptor, la foc mediu pentru 10-15 minute. Se serveste cu patrunjel tocat fin. Pofta Buna! (gastropedia.ro)

conopida 1

Conopida in stil englezesc

Cat costa? 1 leu - 4 lei bucata

Piure de conopida si avocado - reteta raw

Ingrediente: o conopida mica, un avocado, zeama de lamaie, sare, piper, alte condimente dupa preferinte.

piure conopida foto culinar.bzi.ro

Mod de preparare: Se mixeaza toate ingredientele de mai sus. (hrana-vie.blogspot.ro)

 

 

CITESTE MAI MULTE DESPRE BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR

 

 


Autor:
Carmen Ulian
Sursa-foto:
surviveandthrivesupply.com
z.about.com
Taguri:
apropo.ro te vrea sanatos, legume, fructe, sanatate, varza, strugurii
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
 
Stiri din RetetaPerfecta.ro Vezi toate stirile
Prăjitură de prune Prăjitură de prune

Iată o reţetă de prăjitură de prune mai deosebită şi rapidă. Blatul pufos şi aroma dată de prunele...

 
COMENTARII Comenteaza
  • Mihaela 16 sep 2013

    Eu fac o mancarica raw foarte buna din conopida cruda: pun in blender buchetele de conopida, 1-2 rosii taiate bucatele, zeama de lamaie, marar, bucatele de ardei gras sau kapia, ceapa rosie taiata bucatele. Iese o mancarica gustoasa alaturi de care mananc o salata de rosii de gradina sau o salata de varza alba si varza rosie.

    « Raspunde
  • nicu buricu 2 iul 2012

    @Ioan: corect.. putina sare in apa la fiert..piper. .busuioc proaspat si menta .. lamaie dupa gust !!

    « Raspunde
  • GheXghe 19 iun 2012

    Eu folosesc conopida cruda in salate de cruditati alaturi de brocoli, rosii, castraveti, ceapa, patrunjel frunze, salata verde, ardei gras si morcov ras mare. Adaug ulei de masline, otet de mere si putina sare. Cateodata mai adaug si cate o conserva de ton. Acest amalgam este delicios si ma simt excelent.
    Pofta buna

    « Raspunde
  • Ioan 1 mar 2012

    Reteta este o tampenie, mai ales in contextul in care este prezentata, ca fiind un remediu pentru diverse afectiuni.
    Conopida fiarta 15 min. si apoi tinuta la cuptor alte 15 minute devine fleasca si in orice caz isi pierde mare parte din proprietati.
    Pentru scop terapeutic dar si pentru un gust deosebit conopida se mananca cruda, ca atare sau in salate cu castraveti, rosii, ardei etc sau putin oparita maxim 5 minute la aburi sau 1-2 minute in apa clocotita.
    Pofta buna

    « Raspunde
  • Dan 21 ian 2012

    Puteti adauga conopida cruda in salate, buchetelele mici sunt delicioase si crocante.

    « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!