toate sectiunile

Codul Muncii 2015. Care sunt noile modificări intrate în vigoare

26 ian 2015, 287 afisari

Noul cod al muncii, promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, are câteva modificări care fac referire la salariul temporar şi concediul de odihnă al angajatului.

Codul Muncii 2015. Care sunt noile modificări intrate în vigoare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003, Codul muncii, care se referă la drepturile salariatului temporar şi la durata concediului de odihnă anual. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Actul normativ prevede că la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate desfăşurată.

Cu alte cuvinte, perioadele respective nu vor afecta numărul de zile de concediu de odihnă la care au dreptul salariaţii în fiecare an.

Dacă încapacitatea temporară de muncă, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe şi salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului. Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate, informează avocatnet.ro

Totodată, noul act normativ introduce şi precizarea conform căreia salariatul va avea dreptul la concediu de odihnă chiar şi în situaţia în care concediul medical se va întinde pe durată unui întreg an calendaristic. În acest caz, angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical.

Absentele nemotivate de la muncă şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă. Excepţie vor face concediile fără plată pentru formare profesională.

Zilele din concediul de odihnă anual neefectuate în decursul anului pot fi luate în următoarele 18 luni, nu 12 câte erau până acum, începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical. Acest lucru se aplică în situaţia în care salariatul se află în incapacitate de muncă.

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa doar la incetarea contractului individual de muncă.

Referitor la munca temporară, noul act normativ stabilind că salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar, scrie coltuc.ro

În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu CIM şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa-foto:
mediafaxfoto
Taguri:
codul muncii, modificări codul muncii, codul muncii 2015
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema