toate sectiunile

Ceapa tine departe gripa si raceala

24 nov 2009, 6023 afisari

Leguma si condiment deopotriva, ceapa ajuta la intarirea sistemului imunitar si te fereste de gripa si raceala.

Ceapa tine departe gripa si raceala

Leguma si condiment, ceapa ajuta la restabilirea si normalizarea circulatiei sanguine, regleaza metabolismul si sistemul imunitar.

Actiunile sale antimicrobiene, antiinfectioase si tonice sunt cunoscute pretutindeni. Ceapa este un factor al longevitatii vietii.

Desi are foarte multe proprietati, multe persoane ignora aceasta leguma.

SCURT ISTORIC

Se cunoaste ca ceapa isi are originea in Asia Centrala si de vest. Ceapa este una din cele mai vechi legume, iar denumirea ei este mentionata chiar si in Biblie.

In urma cu 5.000 de ani, ceapa era cultivata ca o planta medicinala, condiment dar si leguma. In Egiptul antic ceapa era oferita zeilor si folosita ca moneda de plata pentru a ajunge in rai. In acest fel erau platiti lucratorii care au construit piramidele. In acest sens s-au gasit dovezi, resturi de ceapa, la mormantul lui Tutankhamon. Painea si ceapa reprezenta in acele vremuri meniul saracilor.

La romani, ceapa era privita ca un aliment de baza. Legionarii romani au contribuit la raspandirea cepei. Aceasta era folosita si pe post de talisman contra pestei. In secolul 15, olandezii cultiva diferite variante de ceapa.

Ceapa si proprietatile sale

Una dintre cele mai renumite legume - medicament, ceapa, contine vitaminele A, B, C, E, sodiu, potasiu, calciu, iod, fosfor, clor, zinc, cupru, lipide, proteine, acid fosforic, precum si alte substante naturale cu proprietati antiseptice.

Ceapa stimuleaza sistemul nervos, renal, hepatic, expectorant, diuretic, vermifug, anti-ureic, analgezic, antiseptic si antiinfectios.

UZ INTERN

Ceapa este un antibiotic natural care lupta impotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, actioneaza ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant si usor hipnotic. Ceapa este medicamentul naturist cel mai potrivit pentru gripa si raceala.

Aceasta leguma este indicata celor care sufera de astenie, care au probleme cu retentia de apa, cardiace, renale, pleurezie, afectiuni respiratorii, bronsita, guturai, laringita, reumatism, astm, infectii urinare si intestinale, insomnii, guta, impotenta sexuala, diabet, obezitate, imbatranire precoce.

ceapa

Ceapa rosie

De asemenea, aceasta leguma - condiment este indicata si persoanelor care sunt surmenate intelectual si fizic, depresie, sinuzita, dureri de cap, precum si celor cu tromboflebita, colesterol marit, rahitism, arterioscleroza sau parazitoze intestinale.

Ceapa are efecte benefice si in cazul bolnavilor de cancer de diferite forme: renal, de prostata, ovarian, colo-rectal, de sani, laringian, bucal, esofagian. Ceapa fluidizeaza sangele scazand riscul unui infarct sau al trombozei.

UZ EXTERN

Ceapa este buna in tratarea negilor, panaritiului, furunculilor, abceselor, taieturilor usoare si chiar alopecie (sub forma de frectie cu suc proaspat de ceapa).

Ceapa alunga tantarii si trateaza intepaturile de viespi.

De asemenea, ceapa si sucul de ceapa sunt bune pentru nevralgii dentare, migrene, crapaturi, degeraturi, congestie cerebrala, surditate, tiuituri .

Persoanele care au pistrui pot folosi cu incredere sucul de ceapa.

Ceapa isi pierde din proprietati prin fierbere

Ceapa este recomandata a se utiliza in stare cruda, deoarece prin fierbere isi pierde elemente din compozitie.

Persoanele care au gastrita, colita si cele cu colonul iritabil trebuie sa aiba grija la cantitatea ingerata. Un consum exagerat de ceapa, in cazul persoanelor cu afectiunile amintite anterior, poate da stari de greata si indigestie.

ceapa

Ceapa

O reteta pe zi

Vita cu ceapa

500 gr muschiulet de vitel, 2 cepe (albe sau rosii), 2 catei mari de usturoi, 1/2 lingurita ghimbir pudra, 1 ardei iute, 150 ml apa (sau supa de vita), 3 linguri sos de soia,

1 lingura sos de stridii (oyster sauce), putina sare, 4 linguri ulei.

Marinata: 3 linguri sos de soia, 1/2 lingurita ulei de susan, 3 lingurite rase amidon, 2 linguri apa.

Taiati muschiuletul de vitel felii foarte subtiri, perpendicular pe fibra. Amestecati toate ingredientele pentru marinata si turnati peste carne. Amestecati bine si lasati la frigider pentru cca 30 minute. Taiati ceapa pestisori. De acum veti lucra cu focul dat la maxim si amestecand continuu. Intr-un wok incingeti 2 linguri de ulei si adaugati usturoiul strivit, ghimbirul si ardeiul iute taiat rondele. Amestecati rapid cateva secunde, pana miroase usturoiul si apoi adaugati ceapa. Presarati putina sare peste ea si prajiti amestecand continuu pana se inmoaie, cca 3-4 minute. Scoateti legumele din wok si adaugati 2 linguri de ulei in wok. Puneti bucatile de carne cu tot cu marinata si prajiti pana carnea isi schimba culoarea. Stingeti cu 150 ml apa (sau supa de vita) si fierbeti 2 minute, pana sosul se ingroasa. Puneti legumele inapoi in wok si fierbeti totul inca 2 minute. Adaugati sosul de soia amestecat cu cel de stridii si lasati sa dea cateva clocote. Verificati de sare. Serviti cu orez. Pofta Buna! (e-retete.ro)

vita cu ceapa

Vita cu ceapa

Cat costa? 1,5 lei - 2 lei kilogramul

CITESTE MAI MULTE DESPRE BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR


Autor:
Carmen Ulian
Sursa-foto:
e-retete
condimenteweb.ro
tradevv.com
timpultau.ro
Taguri:
apropo.ro te vrea sanatos, legume, sfecla, fructe, strugurii, marul
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!