toate sectiunile

Balcaniada de culturism cu parfum de anabolizante

14 mar 2002, 154 afisari

România apare din nou în prim-planul scandalurilor de dopaj, fiind prezentata ca o placa turnanta a traficului de produse anabolizante. Culturisti americani sau francezi îsi maresc masa musculara cu Naposimul produs la Cluj. "Daca nu-ti creste masa musculara de la Naposim, nu-ti


România apare din nou în prim-planul scandalurilor de dopaj, fiind prezentata ca o placa turnanta a traficului de produse anabolizante. Culturisti americani sau francezi îsi maresc masa musculara cu Naposimul produs la Cluj.

"Daca nu-ti creste masa musculara de la Naposim, nu-ti creste de la nimic", considera Gicu Sfintesi, presedintele Comisiei judetene de culturism. Anabolizantul este usor de procurat din farmaciile românesti. Fiind extrem de ieftin si eficace, Naposimul este cautat si peste hotare.

De curând, trei persoane au fost arestate în Franta si una în Statele Unite, dupa ce asupra lor s-au gasit câteva mii de astfel de pastile. Printre arestati se afla si Eduard Kawak, de opt ori campion mondial la culturism. "Kawak a fost la noi în tara, pentru o demonstratie", spune Sfintesi.

Palate din anabolizante

O cutie de Naposim contine 20 de comprimate si costa 22.000 de lei. "În Germania costa 40 de marci cutia", spune Gicu Sfintesi. El crede ca o buna parte din productia de Naposim paraseste tara clandestin si este comercializata la preturi de douazeci de ori mai mari.

"Cred ca sunt unii care si-au ridicat palate din aceasta activitate. Consumul de anabolizante l-a depasit pe cel de substante nutritive. Multi culturisti înghit chiar si o cutie pe zi", crede Sfintesi. România nu numai ca exporta produse dopante, dar importa alte tipuri din strainatate.

"De obicei, aici ajung cele contrafacute, ieftine si de proasta calitate. Este greu de spus cine se ocupa cu asa ceva".

Demisia

Deocamdata n-a fost descoperit capul de pod al retelei si nici ramificatiile pe care le are în tara. În acest timp, Federatia Româna de Culturism se pregateste pentru organizarea balcaniadei, ce va avea loc la Brasov, între 10 si 12 mai.

"Pe 8 decembrie a fost stabilita noua componenta a biroului federal. Vicepresedintele Ioan Dulgheru a luat initiativa sa mute balcaniada la Bucuresti", spune Sfintesi.

El este decis sa ceara demisia biroului daca se va întâmpla acest lucru. "Brasovul va fi primul care va da un vot de neîncredere biroului si alaturi de noi mai sunt alte 24 de cluburi din tara".

"Nu-i primesc la Brasov"

"Ne-am pregatit sa tinem balcaniada aici. Daca o vom organiza noi, nu-i primesc pe cei din federatie la Brasov. Cu presedintele Jorj Unciulescu n-am nimic, dar n-o sa poata lucra cu membrii din biroul federal".

Sfintesi îl acuza pe vicepresedintele Cristian Dulgheru ca nu si-a respectat promisiunile facute la începutul mandatului.

Scandalul este pe cale sa se declanseze în culturismul românesc. Atunci ar putea iesi la iveala si capii traficului de muschi artificiali.

Presedinte dopat

Ultimul culturist român descoperit pozitiv la un concurs international a fost Cristian Mihailescu. În urma cu doi ani, la mondialele de veterani de la Dubai, multiplul campion al României a fost prins cu muschii umflati artificial.

La acea data, Mihailescu îndeplinea functia de presedinte al Federatiei Române de Culturism.

Naposim

Este un steroid pe baza de metandienona si este fabricat de SC Terapia SA din Cluj. Naposimul, împreuna cu alte doua produse similare, Bionabol, fabricat în Bulgaria, si Anabol, produs în Thailanda, sunt cele mai populare pe piata neagra a dopingului sportiv.

Rusii produc Metandrostenolon, însa, din cauza falsurilor cu acelasi nume care au aparut pe piata, este mai putin agreat de cei care-si propun sa triseze.

Marius Cretu [Brasoveanul]


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!