toate sectiunile

Un incendiu de proportii a izbucnit la Muzeul Satului

20 feb 2002, 32 afisari

BUCUREŞTI, 20 feb (MEDIAFAX) - Mai multe gospodarii ţaraneşti au fost afectate de incendiul de proporţii izbucnit, miercuri, la Muzeul Satului din Bucureşti, pentru a carui stingere pompierii militari au intervenit cu 15 autospeciale. Incendiul a izbucnit în


BUCUREŞTI, 20 feb (MEDIAFAX) - Mai multe gospodarii ţaraneşti au fost afectate de incendiul de proporţii izbucnit, miercuri, la Muzeul Satului din Bucureşti, pentru a carui stingere pompierii militari au intervenit cu 15 autospeciale.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 15.30, în partea de nord a muzeului (pe latura din apropierea Casei Presei), unde se afla case din Moldova şi Dorbogea. Pompierii militari au primit apelul la 15.40 şi au sosit în timp foarte scurt, intervenind întîi cu şase-şapte autospeciale. Ei au încercat sa limiteze extinderea focului, intervenţia fiind îngreunata de vîntul care batea în rafale dinspre nord şi care risca sa poarte scînteile spre celelalte gospodarii din muzeu.

La ora transmiterii acestei ştiri, pompierii reuşisera sa stinga aproape în totalitate incendiul, al carui cauza nu este cunoscuta înca. Numarul caselor şi al anexelor afectate de foc nu este cunoscut înca, potrivit unor estimari ale pompierilor fiind vorba de aproximativ zece construcţii. Printre acestea se afla gospodarii din Fundu Moldovei, Straja, Voitinel şi din Jurilovca-Dobrogea.

Personalul muzeului a început, în jurul orei 16.30, sa scoata din casele arse doar în parte mobilierul şi celelalte obiecte casnice, pentru a le pune la adapost şi, eventual, a le recondiţiona. În urma incendiului, unele case au ramas fara acoperiş sau fara decoraţiunile exterioare, altele au ars din temelii.

Pompierii nu au facut înca precizari legate de cauzele incendiului. La faţa locului a sosit şi Poliţia, care va declanşa o ancheta, împreuna cu pompierii.

O supraveghetoare, Angelica Cotiga, susţine ca a vazut focul izbucnind în afara complexului muzeal. Ea le-a alarmat pe celelate angajate ale muzeului, care au alertat pompierii. "Am vazut foc venind din parc, într-un minut era deja palalaie mare din cauza vntului", afimra supraveghetoarea.

Acesta este al doilea incendiu din istoria Muzeului Satului. În primul - cel din 5 septembrie 1997 - au fost distruse patru gospodarii din cele 42 ale muzeului, precum şi şura celei de-a cincea.Atunci au ars gospodarii din secolele XVI-XVIII din satele Berbeşti-Maramureş (secolul XVIII), Şurdeşti-Maramureş (secol XVIII), Chereluş-Arad (secol XVIII), Draguş-Braşov şi Dumitra-Alba (ambele secol XVI).

Maria Berza, pe atunci secretar de stat în Ministerul Culturii, declara ca pagubele produse în urma incendiului sînt inestimabile. "Nu au fost distruse doar casele şi anexele din gospodaria maramureşana, ci şi obiectele casnice, mobilierul şi icoanele din interior, care au o vechime foarte mare şi o valoare inestimabila", preciza secretarul de stat. Pîna în luna mai 2000, muzeul s-a aflat în restaurare generala.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX va pune la dispoziţie imagini.)

MEDIAFAX


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile