toate sectiunile

Ruşii revoluţionează industria auto

15 apr 2013, 3160 afisari

Cercetătorii ruşi au creat primul dispozitiv din lume de aprindere al motoarelor cu ajutorul laserului.

Ruşii revoluţionează industria auto

Spre deosebire de sistemele actuale (MAS - motoare cu aprindere prin scânteie sau MAC - motoare cu aprindere prin compresie) noul sistem aduce ca avantaje pornirea uşoară a motoarelor chiar şi la temperaturi de -50o, o importantă economie de combustibil, dar şi o ardere mai completă, motorul devenind mai "ecologic".

Pe vremea.apropo.ro găseşti vremea pe 15 zile

Vladimir Homici, şeful Catedrei de Instalaţii Energetice şi Motoare Termice de la Universitatea Politehnică din Nijni Novgorod spune că aprinderea cu laser favorizează arderea combustibilului la temperaturi mai scăzute, reducându-se emisiile nocive de oxizi de azot, pentru neutralizarea cărora sunt necesare dispozitive complicate şi scumpe.

"Americanii consideră că se poate spori şi puterea motorului cu ajutorul acestei aprinderi. Noi, deocamdată, suntem precauţi în acest plan. În ce priveşte caracterul ecologic, este un început bun, iar în privinţa costului şi capacităţii sunt necesare şi alte cercetări”, a declarat Homici.

Deocamdată, proiectul este la nivel de "iniţiativă”, adică nu este finanţat, însă specialiştii aşteaptă sponsorizări, mai ales că această tehnologie unică poate fi folosită nu doar la automobile, ci şi în alte domenii.


Autor:
Marian Andrei
Sursa:
vocea rusiei
Sursa-foto:
vocea rusiei
Taguri:
rusia, motoare, aprindere, ecologic, economie, pornire
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!