toate sectiunile

Romania a semnat ACTA, Anonymous reactioneaza

27 ian 2012, 8219 afisari

Romania a semnat ieri in Japonia documentul international ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute, dar si "pirateria online".

Romania a semnat ACTA, Anonymous reactioneaza

ACTA a fost initiat in 2006 de Japonia iar negocierile au fost secrete, Guvernele neinformandu-si cetatenii in legatura cu prevederile documentului. Rand pe rand, diverse tari au semnat acest document controversat, anul trecut acesta primind si sustinerea SUA, Canada, Coreea de Sud.

Ca si in cazul proiectelor SOPA si PIPA din SUA (care au provocat recent prima greva pe internet, cu sustinatori precum Wikipedia, Google sau DEXonline.ro), ACTA se transforma intr-o uriasa forma de cenzura online, de presiuni si controale la adresa internautilor, din partea unei companii sau organizatii, fara mandat judecatoresc.

Nu se cunosc toate prevederile acestui document (forma finala, ratificata), diferite detalii fiind publicate totusi pe anumite site-uri sau iesind la iveala cu ocazia unor conferinte.

Astfel, anumite clauze din documentul ACTA stipuleaza obligarea furnizorilor de servicii de internet sa ofere informatii despre "suspectii" de incalcare a copyright-ului fara un mandat judecatoresc, facilitand astfel industriei muzicale/cinema etc intentarea de procese si suspendarea site-urilor. De asemenea, sustinatorii drepturilor omului si specialisti in politici online/digitale arata faptul ca ACTA poate duce si la controale pe aeroporturi asupra laptopurilor si telefoanelor mobile dupa "fisiere si documente care ar incalca drepturi de autor".

Dintre tarile membre UE, Olanda, Estonia, Cipru, Slovacia si Germania au refuzat semnarea tratatului, care nu va putea intra in vigoare decat daca este aprobat la nivelul intregii Uniuni Europene. Votul va avea loc in luna iunie, iar in cazul in care tratatul va fi respins, adeziunile celor 22 de state care au semnat ACTA vor fi lipsite de efect.

La scurt timp dupa semnarea ACTA de catre 22 de tari din Uniunea Europeana, intre care si Romania, gruparea Anonymous a atacat site-ul Parlamentului European. Nici tara noastra nu a scapat , Aseara, Anonymous a spart si site-ul Institutului National de Fizica si inginerie Nucleara.

Inainte de adunarea de la Tokyo, Anonymous avertizase pe contul sau de Twitter ca pregateste ceva: "ACTA va fi semnata maine de statele Uniunii Europene - asteptati-ne".

 


Autor:
Marian Andrei
Sursa-foto:
ibtimes.co.uk
Sursa-video:
youtube
youtube
Taguri:
acta, romania, anonymous
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
 • gica 29 mar 2012

  avea dreptate bin laden. isi baga nasul peste tot. * in ACTA si-n * lor.

  « Raspunde
 • gender 16 mar 2012

  au semnat fara sa stie ce semneaza... suntem condusi de niste idioti. e bine macar ca exista cineva sa lupte cu monopolul. bravo anonymus

  « Raspunde
 • dragos 12 mar 2012

  daca acta va intra in vigoare vom folosi internetul doar pentru a sta pe facebook

  « Raspunde
 • Secret 3 mar 2012

  Uni zic ca a picat ACTA dar ce * e bun ACTA asta ???Pentru a distruge internetu...sung multi prosti care vreau...

  « Raspunde
 • eu 9 feb 2012

  @Anonim: ce-i cu *?

  « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!