toate sectiunile

Procurorul Picioruş: Panait avea un comportament anormal

31 mai 2002, 1 afisare

BUCUREŞTI, 31 mai (MEDIAFAX) - Procurorul Ilie Picioruş - fostul şef al lui Cristian Panait - a susţinut, vineri, într-o conferinţa de presa, ca a constatat la acesta, în ultimele saptamîni de viaţa un comportament anormal. "Adica vorbea fara sens şi


BUCUREŞTI, 31 mai (MEDIAFAX) - Procurorul Ilie Picioruş - fostul şef al lui Cristian Panait - a susţinut, vineri, într-o conferinţa de presa, ca a constatat la acesta, în ultimele saptamîni de viaţa un comportament anormal.

"Adica vorbea fara sens şi folosea cuvinte fara final. Familia sa mi-a spus ca a constatat acelaşi lucru şi i-am întrebat pe membrii familiei daca sînt de acord sa consulte un medic. Nu puteam sa-l internez eu cu forţa", a afirmat Picioruş.

Procurorul general al României, Tanase Joiţa, a încercat, în aceeaşi conferinţa de presa, sa aduca noi argumente în favoarea controversatului demers al Ministerului Public de a cere legiştilor o expertiza psihiatrica post-mortem în cazul Cristian Panait. Tanase Joiţa a susţinut ca, în cazuri de suicid, se pot solicita Institutului Medico-Legal analize psihopatologice, pe care aceasta instituţie le efectueaza în mod curent.

Potrivit unui comunicat remis presei de Ministerul Public la începutul acestei saptamîni, "analiza solicitata e prevazuta ca lucrare medico-legala distincta în Ordinul Comun al Ministerului Sanataţii şi al Ministerului Justiţiei numarul 549/1666/2000, prin care s-au aprobat tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatarilor şi a altor lucrari medico-legale. Aceasta analiza se realizeaza pe baza declaraţiilor şi a celorlalte acte de urmarire penala efectuate în cauza".

În Ordinul invocat de reprezentanţii Parchetului nu se regaseşte formularea de "analiza psihopatologica în cazuri de suicid". Singurele analize referitoare la cazurile de suicid apar la articolul 134, fiind "analize psihologhice ale cazurilor de suicid" (cu tarif de cinci milioane de lei) şi "prestaţia psihologico-antropologica" (cu tarif de doua milioane şi jumatate de lei).

"Poate formularea - de psihopatologica - a fost greşita", a spus, în aceeaşi conferinţa de presa, şeful secţiei Criminalistica din cadrul Parchetului Curţii Supreme de Justiţie, Ovidiu Sîrbu (procurorul care conduce ancheta în cazul Panait).

"Dar a trebuit sa ma adresez unei instituţii abilitate, care, prin intermediul unor specialişti, sa ne lamureasca ce l-a facut pe procurorul Panait sa recurga la acest gest", a precizat el.

Procurorul Joiţa Tanase susţine ca familia lui Cristian Panait a solicitat conducerii Parchetului CSJ sa efectueze toate demersurile pentru a se stabili care au fost cauzele care l-au condus pe acesta la sinucidere.

Solicitarea unei expertize psihiatrice post-mortem în cazul lui Panait a declanşat reacţii în presa şi în rîndul specialiştilor în drept, care au considerat demersul o premiera în materie penala. Expertiza post mortem este solicitata în procesele civile în care se pune în discuţie discernamîntul unei persoane care a lasat un testament sau care a încheiat un act contestat în instanţa de rude sau de alte persoane.

Presa a atras atenţia asupra consecinţelor juridice pe care le poate avea un eventual diagnostic negativ cu privire la procurorul Cristian Panait.

MEDIAFAX


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!