toate sectiunile

Postul Crăciunului de 40 de zile începe de pe 14 noiembrie. Ce înseamnă Postul Crăciunului

14 nov 2014, 114 afisari

Postul Crăciunului începe de astăzi, 14 noiembrie, şi ţine 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului. Iată ce obiceiuri trebuie să respectăm în această perioadă.

Postul Crăciunului de 40 de zile începe de pe 14 noiembrie. Ce înseamnă Postul Crăciunului

Postul Crăciunului începe din 14 noiembrie şi ţine 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, care este o zi de post negru. În această zi nu se mănâncă până la ora 15.00 grâu fiert cu miere şi fructe, după cum se obişnuieşte în unele zone.

Postul Crăciunului ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpinăm şi noi naşterea lui Hristos.

Primele menţiuni despre ţinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

Hotărârea că toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, ţinut în anul 1166, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim că înainte de acest sinod, creştinii posteau diferit: unii numai şapte zile, iar alţii şase săptămâni.

Dezlegări în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului avem dezlegare la peste sâmbătă şi duminică. Dar trebuie menţionat că prima săptămână a acestui post, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, precum şi ultima săptămână, în perioada 20-25 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră, zilele de sâmbătă şi duminică a acestor săptămâni a Postului nu au dezlegare la peşte, ci doar la untdelemn şi vin.

În tipicul Sfântului Sava se menţionează că în zilele de luni, miercuri şi vineri, trebuie să postim fără untdelemn şi vin. În cazul în care, în aceste zile vom face pomenirea unui sfânt cu o cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului. De exemplu în zilele de 16 noiembrie (Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei), 23 noiembrie (Cuv. Antonie de la Iezerul-Valcea), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava), 6 decembrie (Sfântul Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 17 decembrie (Sfântul Proroc Daniel) şi 20 decembrie (Sfântul Ignatie Teoforul). Dacă aceste zile vor cădea marţi sau joi, mâncăm peşte, iar dacă va fi luni, miercuri sau vineri dezlegăm numai la untdelemn şi vin, iar peşte mâncăm doar dacă se întâmplă să fie hramul bisericii.

Post aspru în Ajun

Ziua de 24 decembrie poartă denumirea de Ajunul Crăciunului. E o zi de post mai aspru faţă de celelalte zile. Există obiceiul să nu se mănânce până la ora 3-4 p.m. Această practică aminteşte de postul ţinut în vechime de catehumenii care în seara acelei zile primeau botezul şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului.

De luat aminte

Nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Însă, nu este aşa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinţii Părinţi au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună ştiinţă. Credinciosul nu trebuie să se mulţumească cu jumătăţi de măsură. Nu cu o parte din el trebuie să-L întâmpine pe Hristos, ci cu întreaga sa natură: trup şi suflet.

În timpul Postului Crăciunului nu suntem chemaţi să reducem hrană de dulce şi să punem în locul ei cât mai multe produse de post. Scopul postului nu este să ne înfrânăm de la anumite bucate de dulce pentru a ne satura cu unele de post.

În concluzie, postul nu trebuie să se rezume la a schimba felurile de mâncare, ci el trebuie să aducă schimbarea mentalităţii, a intenţiilor, a atitudinilor, a a relaţiilor noastre cu Dumnezeu, cu semenii şi cu lumea materială.

Sfântul Ioan Gură de Aur zice: "Postiţi? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi; o femeie frumoasă, întoarceţi capul. Nu numai gura şi stomacul vostru să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate şi de hrăpire şi de lăcomie. Picioarele, nealergand la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumuseţile străine"...


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
crestinortodox.ro
Sursa-foto:
crestinortodox.ro
Taguri:
postul craciunului, post negru, ulei, paine
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema