toate sectiunile

Muncitorii de la Calan nu au fost contaminati radioactiv

12 dec 2001, 14 afisari

DEVA, 12 dec (MEDIAFAX) - Populatia din Calan nu este expusa vreunui risc de contaminare radioactiva, iar muncitorii care au lucrat la dezmembrarea celor doua furnale de la fostul combinat siderurgic Sidermet, care contineau surse radioactive de cobalt, nu au fost contaminati, a declarat,


DEVA, 12 dec (MEDIAFAX) - Populatia din Calan nu este expusa vreunui risc de contaminare radioactiva, iar muncitorii care au lucrat la dezmembrarea celor doua furnale de la fostul combinat siderurgic Sidermet, care contineau surse radioactive de cobalt, nu au fost contaminati, a declarat, miercuri, doctor Otilia Sfetcu, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Testul hematologic facut persoanelor care au lucrat acolo este normal", a afirmat Otilia Sfetcu.

Agentia pentru Protectia Mediului Deva a depus, cu mai mult timp în urma, plîngere penala împotriva conducerii fostului combinat siderurgic pentru ca nu a monitorizat sursele radioactive cu cobalt, introduse în doua furnale, care au contaminat aproape 400 de metri patrati din zona respectiva. În plus, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare a dispus masuri de delimitare si marcare a zonei contaminate. Aceasta institutie a înaintat, la rîndul sau, un dosar penal la Parchet.

La constructia furnalelor 3 si 4 care au apartinut fostului combinat Sidermet Calan au fost introduse 80 de surse radioactive pentru a se putea stabili gradul de uzura a furnalelor. Pîna în luna iulie a acestui an, nu au existat documente care sa ateste prezenta acestor surse radioactive.

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare a descoperit ca în apropierea furnalelor dezafectate sînt 400 de metri patrati contaminati cu radiatii gama de 250 de ori mai mult decît limita normala.

Societatile desprinse din Sidermet Calan nu au facut bilantul de mediu înainte de divizarea societatii, desi atît conducerea combinatului, cît si Fondul Proprietatii de Stat au fost somati sa faca acest lucru. La rîndul ei, conducerea firmei Forever, care se ocupa cu dezmembrarea furnalelor din combinat, nu a anuntat despre existenta pastilelor radioactive de cobalt.

Directorul comercial de la Forever, Otto Maghiari, a declarat ca a aflat despre aceste surse radioactive de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare. "Nu am stiut ca aceste surse sînt periculoase pîna cînd nu au venit cei de la CNCAN sa ne spuna", a mai spus Maghiari.

La rîndul sau, Aurelian Serafinceanu, prefectul judetului Hunedoara, a declarat ca dupa 1989 "nimeni nu a mai tinut cont ca exista material radioactiv la Calan si nu exista asa ceva în evidente".

"In mod normal, trebuia ca aceste zone sa fie monitorizate. Eu cred ca cei 400 de metri contaminati sînt o chestiune importanta, însa dimensiunea data problemei este mult prea mare", a conchis prefectul.

MEDIAFAX


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!