toate sectiunile

Meteorologii au predicţii apocaliptice pentru următorii ani

22 aug 2014, 454 afisari

Meteorologii au prezentat un tablou apocaliptic din punct de vedere meteorologic pentru următoarele decenii.

Meteorologii au predicţii apocaliptice pentru următorii ani

Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO), o agenţie ONU, a organizat prima conferinţă mondială dedicată temei "ce rezervă viitorul în meteorologie".

După aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, care viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, problema nu mai este să se afle dacă va avea loc încălzirea Terrei.

"Aceasta (încălzirea) este ireversibilă, iar populaţia mondială continuă să crească. Este necesar să ne adaptăm", subliniază Jennifer Vanos de la Universitatea Texas Tech.

În primul deceniu al secolului al XXI-lea temeratura medie de la suprafaţa planetei a crescut cu 0,47 grade Celsius. O creştere cu un grad generează 7% mai mulţi vapori de apă în atmosferă şi - cum evaporarea este motorul care pune în mişcare fluxurile în atmosferă - este de prevăzut o accelerare a fenomenelor meteorologice.

"Norii se vor forma mai uşor, mai rapid, iar ploile vor fi mai puternice", generând inclusiv mai multe viituri, notează Simon Wang de la Universitatea Utah State.

Episoade de frig puternic - ca vortexul polar care s-a abătut în această iarnă asupra unei părţi importante a Americii de Nord - vor fi mai marcate, mai extreme, la fel ca şi valurile de căldură şi perioadele de secetă, adaugă cercetătorul.

Citeşte mai multe detalii despre schimbările de climă în următoarele decenii, pe Mediafax.ro


Autor:
Carmen Ulian
Sursa-foto:
mediafaxfoto
Taguri:
meteo, meteorologi, vremea, predictii
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema