toate sectiunile

Mandatul de arestare al lui Ovidiu Iane a fost revocat

21 ian 2002, 111 afisari

BUCUREŞTI, 21 ian (MEDIAFAX) - Administratorul societaţii Favorit Tech, Ovidiu Cristian Iane, a parasit luni, în jurul orei 14,00, sediul Parchetului Curţii Supreme de Justiţie, dupa ce procurorii au revocat mandatul de arestare emis pe numele sau, sub


BUCUREŞTI, 21 ian (MEDIAFAX) - Administratorul societaţii Favorit Tech, Ovidiu Cristian Iane, a parasit luni, în jurul orei 14,00, sediul Parchetului Curţii Supreme de Justiţie, dupa ce procurorii au revocat mandatul de arestare emis pe numele sau, sub acuzaţia comunicare de date false în afacerea Armagedon II.

Iane a declarat presei ca, în faţa anchetatorilor, a recunoscut ca el este cel care a difuzat prin Internet raportul Armagedon II.

"Nu s-au facut presiuni asupra mea. Tot ce am declarat este real. Pîna acum o jumatate de ora, înainte sa fiu eliberat, ma consideram un ţap ispaşitor, acum nu. Am trimis acest raport pentru ca am crezut ca nu este ceva grav. Nu fac politica", a spus Iane.

Întrebat de unde ştia despre adresele unde a expediat raportul, Iane a spus: "Locaţiile mi-au fost trimise odata cu mesajul. Mesajul mi-a fost trimis de domnul Mugur Ciuvica. Nu am reţinut nici o locaţie din cele pe care le-am trimis.".

Referindu-se la ancheta în acest caz, Ovidiu Iane a adaugat: "Deocamdata, procurorii nu mi-au schimbat încadrarea juridica. S-a revocat mandatul de arestare emis pe numele meu şi s-a dispus interdicţia de a parasi Capitala pe o perioada de 30 de zile. Arestarea mea a fost facuta într-un moment în care nu se ştia nimic. Timp de trei zile s-a facut ancheta încontinuu, la care am participat şi eu".

Şi aparatorul sau, avocatul Viorel Spînu, considera corecta masura care a fost luata de procurori ca Iane sa fie cercetat în stare de libertate, dupa ce acesta fusese arestat vineri seara.

Biroul de presa al Ministerului Public a informat ca decizia procurorilor de înlocuire a masurii arestarii preventive a lui Ovidiu Cristian Iane cu cea a obligarii de a nu parasi localitatea a avut în vedere atît poziţia constant sincera a acestuia, cît şi contribuţia sa la completarea probelor din dosar

Seara, Ovidiu Iane a declarat pentru PRO TV ca doreşte sa îi ceara scuze premierului Adrian Nastase pentru "neplacerile" pe care i le-a creat prin trimiterea raportului Armagedon 2.

Într-o intervenţie în direct la PRO TV, unde s-a aflat alaturi de Mugur Ciuvica, Iane a precizat ca nu poate face afirmaţii detaliate pentru ca se afla sub ancheta, dar ca declaraţiile referitoare la trimiterea Raportului Armagedon 2 ramîn neschimbate.

Iane a precizat ca nu ştia, la prima audiere de vineri noaptea de la Parchet, ca este filmat.

Mugur Ciuvica a precizat ca nu a fost confruntat de procuror cu Ovidiu Iane, deşi a solicitat ca acest lucru sa aiba loc cît mai repede.

Procurorul Alexandru Chiciu, din cadrul Parchetului Curţii Supreme de Justiţie, declarase, înca de sîmbata, ca Iane a recunoscut ca el este cel care a difuzat raportul Armagedon II, document pe care îl primise de la Mugur Ciuvica. Potrivit procurorului, Ovidiu Cristian Iane (21 de ani) îl cunoştea de mai mult timp pe Mugur Ciuvica (45 de ani), fostul şef de cabinet al lui Emil Constantinescu.

"În dimineaţa de 16 ianuarie, ora 8.30, cînd şi-a deschis computerul, Iane a primit un e-mail de la Ciuvica. Acesta îl ruga sa transmita mesajul ataşat e-mail-ului la mai multe instituţii, motivînd ca nu se pricepe s-o faca singur", a afirmat procurorul Alexandru Chiciu.

Dupa ce a recepţionat mesajul, Iane şi-a facut o adresa de e-mail depersonalizata, numind-o oamenidebine@com, de pe care a transmis raportul Armagedon ll catre mai multe agenţii de presa, ambasade al unor state la Bucureşti, instituţii publice şi persoane fizice "de natura sa aduca atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale României", a spus procurorul.

De teama, dupa ce a transmis raportul cu informaţii false, Iane a şters din computer toate datele cu privire la Armagedon ll.

Raportul Armagedon ll conţine acuzaţii la adresa premierului şi semnaleaza "averile considerabile şi luxul afişat de liderii PSD de la nivel central şi local, în contradicţie cu nivelul de trai precar al majoritaţii populaţiei", precum şi "corupţia instituţionalizata şi presiunile în creştere, la nivel central şi local, în vederea colectarii de fonduri pentru partidul de guvernamînt".

În urma mediatizarii acestui document, specialiştii, împreuna cu ofiţeri de poliţie, au început demarat o ampla acţiune pentru depistarea computerului de pe care a fost comunicat raportul. Astfel, s-a ajuns la Iane, toate mesajele recepţionate şi transmise de acesta, în legatura cu raportul Armagedon ll, fiind reconstituite din memoria computerului sau.

Parchetul Curţii Supreme de Justiţie l-a arestat, vineri, pe Iane, sub acuzaţiile de comunicare de date false, pe numele sau fiind emis un mandat pentru 30 de zile.

Duminica, generalul Zaharia Toma, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne (MI), a declarat, într-o conferinţa de presa, ca anchetatorii au ajuns la Ovidiu Cristian Iane cu ajutorul unui informator.

"Poliţia româna lucreaza cu informatori, aşa cum procedeaza toate Poliţiile din lume", a spus generalul Toma. El a adaugat ca pe baza acestei informaţii poliţiştii au facut o descindere la firma lui Iane, în hard-ul computerului personal al acestuia fiind gasit raportul Armagedon II, precum şi adresele la care a fost trimis.

Informaţia despre persoana care a difuzat raportul a fost recepţionata de catre specialiştii unitaţii militare 0962 (serviciul de informaţii al MI). În cadrul MI exista un departament specializat în lupta pentru combaterea infracţiunilor pe Internet.

Totodata, fostul şef de cabinet al lui Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica, este cercetat pentru instigare la raspîndire de informaţii false, procurorii emiţînd o ordonanţa de interdicţie de a parasi Capitala, de catre acesta.

Iane mai este acuzat şi de deţinerea de programe soft fara licenţa.

Vineri seara, Mugur Ciuvica şi soţia sa au fost audiaţi dupa ce la domiciliul lor s-a efectuat o percheziţie. Cei doi au fost audiaţi la Parchet, soţia lui Mugur Ciuvica plecînd dupa ce a dat declaraţia.

De profesie medic, Mugur Ciuvica (45 de ani) a fost şeful de cabinet al preşedintelui Emil Constantinescu, în perioada 1996-2000.

Sursa: Mediafax


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!