toate sectiunile

Liga Transilvania-Banat, a lui Gherman, constituita în partid

23 mar 2002, 21 afisari

CLUJ-NAPOCA, 23 mar (MEDIAFAX) - Congresul de constituire a Ligii Transilvania-Banat ca partid politic a avut loc, sîmbata, la Cluj, Sabin Gherman fiind ales în functia de presedinte interimar al acestei formatiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX. Reprezentantii unui numar de 16


CLUJ-NAPOCA, 23 mar (MEDIAFAX) - Congresul de constituire a Ligii Transilvania-Banat ca partid politic a avut loc, sîmbata, la Cluj, Sabin Gherman fiind ales în functia de presedinte interimar al acestei formatiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentantii unui numar de 16 judete din Transilvania si Banat au adoptat statutul si imnul partidului, care este Simfonia a IX-a de Beethoven.

Sabin Gherman a declarat ca documentele pentru înscrierea formatiunii vor fi depuse, în urmatoarele doua saptamîni, la Tribunalul Municipiului Bucuresti, urmînd ca instanta sa aiba la dispozitie 35 de zile pentru a se pronunta.

Presedintele interimar al Ligii Transilvania-Banat nu a exclus aparitia unor contestatii care sa îngreuneze înscrierea oficiala a noii formatiuni politice, dar a precizat ca acestea nu îi vor împiedica pe membrii fondatori sa-si continue actiunea, astfel încît, "daca totul va merge bine, în toamna acestui an va fi organizat primul congres al partidului".

Gherman a mai precizat ca spera ca grupul constituit în jurul revistei Provincia, sa fie complementar Ligii Transilvania - Banat, în conditiile în care aceasta are nevoie de implicarea unui numar cît mai mare de intelectuali si a adaugat ca va organiza, în perioada imediat urmatoare, la Cluj, o dezbatere pe tema statului descentralizat.

Referindu-se la alegerile generale din anul 2004, Sabin Gherman a declarat ca formatiunea pe care o conduce va prezenta un discurs general, completat cu discursuri particulare pentru fiecare judet în parte.

Participantii la congresul de constituire de la Cluj au ales doi vicepresedinti, acestia fiind Mircea Teaha (Oradea) si Wilkli Landt (Arad), precum si un secretar general, Iosif Murza (Bistrita).

Conform deciziilor adoptate sîmbata, noul partid va avea, la Cluj, un centru de strategii, la Bistrita - un secretariat general, în timp ce la Arad va functiona un centru de afaceri.

Presedintele Ligii Transilvania - Banat, Sabin Gherman a lansat, în urma cu aproape o luna, tot la Cluj, programul formatiunii pe care o reprezinta, afirmînd ca acesta nu prezinta un model de dezmembrare a statului national si unitar român, ci modul de aplicare a unor concepte de descentralizare care functioneaza în unele state europene.

"Cei mai multi politicieni confunda, mai mult sau mai putin voit, descentralizarea cu dezmembrarea, dar nu este nicidecum asa, iar noi trebuie sa întelegem ca istoria nu este o agentie de închiriat monumente, nici o agentie de închiriat mituri nationale", a subliniat presedintele Ligii Transilvania - Banat, adaugînd ca programul sau propune un transfer de competente, nu unul de suveranitate.

Conform liderilor Ligii Transilvania - Banat, România ar urma sa fie împartita în sapte regiuni autonome - Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova si Bucovina - care ar fi guvernate de o Camera Regionala, aleasa prin sufragiu universal si care ar detine putere legislativa secundara, cu clauza de competenta generala în regiune.

O alta structura de conducere regionala ar fi Consiliul Regional, responsabil în fata Camerei Regionale, membrii sai, numiti de Guvernatorul Regional, urmînd sa detina portofolii ministeriale. Guvernatorul ar urma sa fie ales de Camera Regionala si confirmat în functie de presedintele României.

La un nivel intermediar au urma sa se situeze provinciile, constituite conform unor acorduri internationale în baza unor interese comune. Acestea ar fi conduse de Camera Provinciala, formata din 11, pîna la 17 deputati provinciali, alesi prin sufragiu universal indirect de catre si dintre consilierii municipali si locali.

Acest organism ar avea o competenta normativa si de control asupra organizarii si apararii intereselor specifice ale provinciei, urmînd sa delege o parte din atributii unui Consiliu Provincial, compus din presedinte si sase deputati provinciali.

"Acum avem 40 de parlamente judetene care împart saracia sociala, dar autonomia locala nu este suficienta. Costul integrarii europene este foarte mare si nu poate fi suportat numai de autoritatile locale", a afirmat Sabin Gherman, adaugînd ca descentralizarea pe care o propune nu elimina spiritul de solidaritate interregionala.

"Va trebui creat un fond de solidaritate de 5% din produsul intern brut al fiecarei regiuni, dar acesti bani vor fi virati direct regiunii vizate, fara a trece pe la Bucuresti, pentru ca, în acest caz, am vedea din nou vile luxoase si oameni care se plîng ca nu ajung banii", a precizat presedintele Ligii.

Programul Ligii Transilvania - Banat prevede si o modificare a sistemului electoral local, primarul urmînd sa fie ales de Camera Municipala sau Comunala pe care o va prezida. La nivel central, Parlamentul va fi unicameral, urmînd sa fie ales prin vot uninominal.

Documentul lansat la Cluj propune, pe de alta parte, ca o solutie a procesului de descentralizare, mutarea sediilor unor institutii centrale, precum Curtea Constitutionala, Camera de Conturi etc., în diferite orase importante ale tarii.

Programul lansat la Cluj prezinta, ca prime intentii concrete ale Ligii, promovarea învatamîntului, a sanatatii si a cercetarii ca domenii cheie, reducerea taxelor si a impozitelor impuse investitorilor la o medie europeana, modernizarea retelei de transporturi si crearea de autostrazi, aplicarea unui nivel diferentiat al TVA-ului, în functie de categoria de produse.

Astfel, medicamentele, produsele alimentare de baza, rechizitele si articolele pentru nou-nascuti ar urma sa fie scutite de TVA, combustibilii, energia termica si electrica, respectiv turismul ar urma sa fie supuse unei taxe pe valoare adaugata de 10%, iar restul produselor ar fi supuse unei taxe de 20%.

De asemenea, propunerile vizeaza ramînerea la consiliile locale a cel putin 65% din impozitele si taxele locale, precum si din taxele cu caracter special. "Nu este normal ca un judet sa primeasca înapoi de la Bucuresti 3 lei pentru fiecare 100 de lei pe care îi vireaza la bugetul de stat", a declarat Sabin Gherman.

El a precizat ca statul ar trebui, în acelasi timp, sa îsi schimbe pozitia fata de pretul muncii, salariul parlamentarilor urmînd sa fie stabilit la nivelul unui salariu mediu pe economie pîna în momentul în care România ar înregistra, timp de trei ani consecutiv, o crestere economica situata la nivelul celei din Uniunea Europeana.

În concluzie, statul central ar detine, potrivit programului Ligii Transilvania-Banat, puterea legislativa, dar numai în competentele sale exclusive: relatii internationale si politica externa; aparare, apararea si siguranta granitelor; administrarea justitiei; legislatia comerciala, penala si a muncii; regimul vamal; moneda, finante generale si politica monetara; sanatate publica - la nivel de cadru de baza si coordonare generala. În toate celelalte domenii, competentele vor fi partajate între puterea centrala si organismele regionale, provinciale si locale subordonate.

Liga Transilvania-Banat are, în prezent, 10.200 de membri, din care aproximativ 15% sînt de etnie maghiara.

Sabin Gherman a fost ziarist de televiune la Cluj si a devenit cunoscut prin manifestul "M-am saturat de România", lansat în 1998, care a provocat reactii dure în întreaga clasa politica româneasca. Mai multi politicieni, printre care si Ion Iliescu, actualul sef al statului, au cerut atunci scoaterea în afara legii a Fundatiei Pro Transilvania, pe care o conducea Sabin Gherman, instantele de judecata dînd curs cererilor.

MEDIAFAX


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!