toate sectiunile

Cum s-a construit Titanicul (Poze)

6 iul 2011, 4392 afisari

Inainte de a se scufunda, Titanicul a fost si construit, nu? Stiu ca este o intrebare absurda, dar ceea ce vreau sa spun este faptul ca toata lumea a vazut si a aflat mai multe despre scufundarea vasului Titanic, decat despre felul cum s-a construit si a fost lansat vaporul care ar fi trebuit sa fie un "vas de nescufundat".

Cum s-a construit Titanicul (Poze)

Naufragiul sau, din data de 14 aprilie 1912, a fost printre cele mai grave din lume, in urma careia si-au pierdut viata peste 1.500 de persoane din cele peste 2.200 aflate la bord.

Vasul Titanic, cel mai mare pachebot din lume, a plecat in prima si ultima sa calatorie, chiar cea inaugurala, pe 10 aprilie 1912, si trebuia sa faca legatura intre Southampton/Anglia si New York/SUA.

GALERIE FOTO

Nava Titanic incepea sa prinda contur pe santierul naval

Nava Titanic incepea sa prinda contur pe santierul naval

Titanicul a fost construit la santierele Harland and Wolff din Belfast si a fost proiectat pentru a concura cu navele companiei rivale Cunard, Mauretania si Lusitania. Titanic, alaturi de Olympic si Britannic (care initial a fost numita Gigantic) au fost concepute pentru a fi cele mai mari si luxoase nave construite vreodata. Vezi aici galeria foto!

Nava putea transporta un numar maxim de 3.547 de persoane, pasageri plus echipaj, iar pasagerii de la clasa intai aveau la dispozitie un bazin de inot, o sala de sport, un teren de squash, bai turcesti, baie electrica si o cafenea cu veranda. Camerele de zi de la clasa intai erau placate cu lemn scump, mobila si alte decoratiuni.

Traseul pe care trebuia sa il urmeze Titanicul, in 1912

Traseul pe care trebuia sa il urmeze Titanicul, in 1912

Cafeneaua pariziana oferea mancaruri pentru pasagerii de la clasa intai, cu o veranda luminata natural si prevazuta cu gratii. Existau biblioteci si frizerii, atat la clasa intai cat si la clasa a doua.

Camerele de la clasa a treia erau placate cu lambriuri din lemn de pin si mobila solida din lemn de tec. Nava mai era prevazuta cu trei lifturi electrice la clasa intai si doua la clasa a doua.

Elice puternice pentru un Titanic urias

Elice puternice pentru un Titanic urias

De asemenea, mai era prevazuta cu un subsistem electric cu generatoare propulsate cu abur si doua radiouri Marconi, folosite pentru a transmite mesajele pasagerilor. Pasagerii de la clasa intai plateau scump pentru acest lux.

Cel mai scump bilet pentru o singura calatorie trans-atlantica la clasa 1 costa 875 de lire sterline (64.204 la nivelul anului 2011) sau 4.375 de dolari (99.237 la nivelul anului 2011).

Titanic - o poveste frumoasa, care s-a sfarsit tragic

In data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, Titanicul s-a ciocnit cu un aisberg si s-a scufundat la ora 2:20 in dimineata zilei urmatoare. Au murit 1.517 pasageri…

Nava plecase spre New York cu 2.227 de oameni la bord, iar numarul mare de victime a fost cauzat de faptul ca avea barci de salvare doar pentru 1.178 de persoane. Atunci, multi barbati au murit din cauza protocolului "femeile si copii intai" care a fost urmat intocmai, dar si pentru ca barcile n-au fost incarcate la capacitate maxima.

Lansarea la apa a unei legende: Titanic

Lansarea la apa a unei legende: Titanic

In acele momente, de panica si groaza, un lucru a intrat in istorie: desi nava se scufunda, orchestra de la clasa 1 continua sa cante pe punte. Ultimul cantec interpretat a fost imnul "Nearer My God To Thee" ("Mai aproape, Dumnezeule, de Tine").

Pasagerii care au scapat cu viata au fost luati la bord, cateva ore mai tarziu, de nava Carpathia, fiind considerata eroul salvator al supravietuitorilor de pe Titanic.

Imagini unice cu epava Titanicului de pe tare.ro

73 de ani mai tarziu, s-a descoperit epava Titanicului pe fundul Oceanului Atlantic, cu ajutorul navei rusesti Keldish.

Zilele acestea, o fotografie care infatiseaza cada de baie, perfect conservata, a capitanului de pe Titanic, Edward Smith, a fost facuta publica. Cada din portelan, dotata cu un sistem de tevi atat pentru apa dulce, cat si pentru apa de mare, a ramas in cabina capitanului, pe fundul oceanului, pentru aproape o suta de ani.

Cada de pe Titanic a capitanului Edward Smith

Cada de pe Titanic a capitanului Edward Smith

In zilele noastre, exista o varianta, pentru anul 2020, de reconstructie a Titanicului, evident in varianta moderna, cu motor electric, sisteme radar, un spargator de valuri frontal si multe altele. Designul va fi acelasi, in proportie de 95%, cu vechiul Titanic.

Dupa tragicul eveniment din 1912, mai multe monumente au fost ridicate, peste tot in lume, in memoria celor peste 1.500 de victime.


Autor:
Dragos Tanase
Sursa:
wikipedia.org
Sursa-foto:
howtobearetronaut.com
wikipedia.org
gandul.info
Taguri:
titanic, epava, constructie, santier naval
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
 • raoul 15 iun 2013

  este 140 de oamen pe apa si au angetat acolo si eram si eu dar mau salvat ♥

  « Raspunde
 • raoul 15 iun 2013

  e acum scufundat 101 de ani oameni sunt an apa acum si sunt * de atata ani ca a trecut asa de multe ani

  « Raspunde
 • raoul 15 iun 2013

  sa scufundat acum multi ani sa scufundat 15 aprilie 1912

  « Raspunde
 • CurcaGeorge 18 feb 2013

  am vazut filmul de 5 ori si de fiecare data a fost foarte emotionant este cu adevarat istoric

  « Raspunde
 • ionutvarvaroi 16 iul 2012

  Vaporul Titanic are 100 de ani de cand sa scufundat :(

  « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!