toate sectiunile

Cum a mutat Ceauşescu un bloc din Alba Iulia, cu locatarii în el! (Foto)

12 oct 2014, 33117 afisari

În primăvara anului 1987, translarea blocului A2, de pe Platoul Romanilor din muncipiul Alba Iulia, a fost un eveniment fabulos pentru comunitate. Un colos de 7.600 de tone, cu 80 de apartamente!

Cum a mutat Ceauşescu un bloc din Alba Iulia, cu locatarii în el! (Foto)

S-au scurs 25 de ani de atunci şi puţini dintre tinerii de azi ştiu că translarea de atunci a salvat din calea “sistematizărilor” blocul A2 cu 80 de apartamente.

Aceasta a fost una dintre soluţiile de atunci, pentru a deschide Bulevardul Transilvaniei, oferită de prof. dr. ing. Eugen Iordăchescu, de la Institutul “Proiect” Bucureşti - omul care a salvat mai multe clădiri (blocuri şi lăcaşuri de cult) de frenezia arhitectonică a lui Nicolae Ceauşescu.

El este inventatorul metodei translaţiei imobilelor şi a mutat de-a lungul carierei sale 29 de clădiri, dintre care 13 sunt biserici sau mănăstiri.

Blocul A2, cu o lungime de 100 de metri şi o greutate de 7.600 de tone, era amplasat perpendicular pe B-dul Transilvaniei, un important ansamblu urbanistic de pe Platoul Romanilor.

Mutarea blocului s-a făcut fără probleme, în timp ce curioşii de la faţa locului priveau uimiţi cum… se mişcă blocul, cu tot cu locatari. Doar familiile de la parterul clădirii au fost nevoite să-şi părăsească pentru un timp locuinţele, restul au privit din balcoane mutarea construcţiei cu o înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12 metri, care a fost despărţită în două clădiri independente.

Fiecare corp al construcţiei a fost susţinut de un cadru purtător, o platformă de beton, care a fost ridicată cu ajutorul unor prese. Platforma era aşezată pe roţi şi se deplasa pe şine, fiind împinsă de dispozitive hidraulice comandate de la un pupitru electric.

În 27 mai 1987, la ora 8.35, a început translarea. În ziarul Unirea, Sebastian Truţa consemna: “Primul segment al blocului A2, cu 40 de apartamente, situat pe B-dul 6 Martie, nr. 89, s-a desprins de fratele geamăn şi a început să ruleze spre o altă destinaţie. Întreaga “călătorie” a durat doar 5 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute şi 40 de secunde. Translarea s-a făcut cu o retragere şi în acelaşi timp o distanţiere a celor două tronsoane, de 55 de metri. Deplasarea a avut loc fără niciun incident. Pe toată durata translării locatarii au rămas în case, gospodinele şi-au văzut de treburi în bucătărie, copiii s-au jucat în camerele lor. A fost un moment unic să aluneci pe nesimţite cu întregul bloc de pe B-dul 6 Martie, pe B-dul Transilvaniei. Zeci de locatari au ieşit pe balcoane, consumând în linişte o cafea sau o bere. O gospodină mai inspirată a aşezat pe muchia balconului un pahar plin cu apă, demonstrând că mişcarea a fost aşa de lină că nu s-a vărsat niciun picur de apă, deşi a fost cea mai rapidă translare care a avut loc vreodată. A urmat mutarea celui de-al doilea tronson geamăn. În final, distanţa dintre cele două tronsoane ale blocului A2 s-a mărit la 55,75 metri, spaţiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a B-dului Transilvania, ce desfată ochiul cu noua geografie urbană”.

Autorul invenţiei, ing. Iordachescu, nu s-a temut niciun moment de vreun accident, chiar dacă blocul era conectat la reţelele de apă, gaz, canalizare şi electricitate, pentru că nimeni nu s-a abătut de la regulile stabilite de el.

Astăzi, blocul A2 se află pe noul său amplasament, iar Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc veghează noile ansambluri arhitecturale din zonă.

Totuşi, nu la fel s-a intamplat cu un bloc de garsoniere din vecinătate, care a fost demolat, în locul lui fiind construit un bloc mult mai modern.


Autor:
Dragos Tanase
Ciprian Voiculescu
Sursa:
ziarulunirea.ro
Sursa-foto:
ziarulunirea.ro
Taguri:
mutare, alba iulia, apartamente, poveste, eveniment, a2, ansamblu, biserica, bulevard, nicolae ceausescu
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • Loto 6 din 49, 9 octombrie 2014: Iată numerele câştigătoare! Loto 6 din 49, 9 octombrie 2014: Iată numerele câştigătoare!

    La extragerea Loto 6/49 din 9 octombrie 2014, cele şase numere extrase au fost: 41, 5, 48, 43, 21, 32. Vezi omologarea rezultatelor şi premiile acordate!

  • Românii din Spania, îngrijoraţi de virusul Ebola! Românii din Spania, îngrijoraţi de virusul Ebola!

    Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) recomandă tuturor românilor din zona Madrid să trateze cu cea mai mare seriozitate orice simptom legat de virusul Ebola. Să meargă imediat la medicul de familie, pentru consult, în momentul în care au febră puternică, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, stare de slăbiciune generală, diaree, vomă, lipsa poftei de mâncare sau sângerări.

  • Capcanele mediului online, în dezbatere la Astra Film Festival Capcanele mediului online, în dezbatere la Astra Film Festival

    Programul Online/Offline din cadrul Astra Film Festival 2014 (6 – 12 octombrie) aduce în discuţie consecinţele nebănuite ale unui simplu click făcut automat pe butonul accept atunci când ne înregistrăm pe Facebook, Google sau Youtube; atacul înverşunat al autorităţilor împotriva platformelor de filesharing; dar şi graniţa firavă dintre necesitate şi exces atunci când vorbim de doza noastră zilnică de internet.

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!