toate sectiunile

Corespondent PRO TV, arestat în Bulgaria dupa un reportaj

17 nov 2004, 48 afisari

(MEDIAFAX) - Corespondentul PRO TV George Buhnici a fost reţinut, miercuri dupa-amiaza, de catre autoritaţile vamale bulgare şi, dupa 8 ore de interogatorii şi verificari, a fost dus la arestul poliţiei din Ruse, informeaza un comunicat al Departamentului


(MEDIAFAX) - Corespondentul PRO TV George Buhnici a fost reţinut, miercuri dupa-amiaza, de catre autoritaţile vamale bulgare şi, dupa 8 ore de interogatorii şi verificari, a fost dus la arestul poliţiei din Ruse, informeaza un comunicat al Departamentului de ştiri PROTV, remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, corespondentul filmase comercianţi din magazinele duty-free de la vama Giurgiu - Ruse dispuşi sa vînda ţigari în cantitate mai mare decît le-o permite legea. Filmarea s-a facut cu ochelari prevazuţi cu camera ascunsa, un instrument uzual de investigaţie jurnalistica, permis de legile româneşti în cazul în care demersul gazetaresc prezinta un interes public justificat.

Dupa filmare, echipa formata din şoferul Ovidiu Pavel şi corespondentul George Buhnici a intrat pe teritoriul Bulgariei doar pentru a putea întoarce maşina pentru a reveni în România. Au fost însa opriţi de autoritaţile vamale bulgare. Vameşii bulgari i-au percheziţionat, le-au confiscat echipamentele de filmare şi i-au reţinut pentru audieri.

Corespondentul şi şoferul au fost audiaţi separat, li s-a interzis timp de cîteva ore sa telefoneze în România şi au fost puşi sa dea declaraţii şi sa semneze procese verbale în limba bulgara, în prezenţa unui translator. Toate demersurile lui George Buhnici de a solicita asistenţa din partea ambasadei României şi un traducator autorizat au fost tergiversate voit.

Şoferului Ovidiu Pavel i-a fost înapoiat paşaportul în jurul orei 22.00, însa corespondentul a fost reţinut în continuare. I s-a pus la dispoziţie un avocat din oficiu şi un interpret, care traducea însa selectiv întrebarile şi observaţiile autoritaţilor bulgare. Reporterul PROTV era permanent îndemnat de translatorul bulgar sa faca se i se spune şi sa semneze fara comentarii tot ce solicitau autoritaţile bulgare.

PRO TV i-a asigurat înca din cursul serii asistenţa juridica lui George Buhnici, care este reprezentat în acest moment de un avocat român şi de doi avocaţi bulgari, precum şi de un traducator autorizat, trimis din România.

În jurul orei 23,30, corespondentul a fost dus la sediul Poliţiei din Ruse şi închis în arest. I s-a spus doar ca miercuri, 17.11, la ora 16.00 va avea o întîlnire cu procurorul şef al oraşului Ruse.

Consulul României la Sofia, Victor Bojin, s-a deplasat la Ruse şi a luat legatura cu autoritaţile bulgare.

"PRO TV constata ca felul în care este tratat corespondentul George Buhnici constituie un abuz şi o razbunare din partea vameşilor bulgari şi a autoritaţilor de frontiera", precizeaza documentul, care invoca faptul ca, în luna septembrie, patru vameşi bulgari s-au ales cu dosare penale în urma unui reportaj realizat de PRO TV, care demasca faptul ca la ghişeele vamale formalitaţile sînt îndeplinite doar dupa ce vameşul bulgar primeşte cîte zece euro de la fiecare turist român.

PRO TV reaminteşte ca Bulgaria, ca membra a Consiliului Europei, a semnat recomandarea numarul 96 a Consiliului de Miniştri din ţarile membre ale Consiliului Europei, care prevede ca statele semnatare se obliga sa permita accesul jurnaliştilor şi al echipamentelor acestora pe teritoriul lor. De asemenea, statele semnatare se angajeaza sa evite orice masura restrictiva la adresa jurnaliştilor, de exemplu retragerea unei acreditari sau expulzarea din cauza exercitarii profesiei ori a continutului reportajelor pe care le realizeaza.

PRO TV anunţa ca întreprinde demersuri energice pentru eliberarea jurnalistului.

Presa bulgara relateaza şi ea ca ziaristul român George Buhnici de la PRO TV a fost arestat, marţi seara, la punctul de trecere a frontierei de la podul de pe Dunare, citînd biroul regional al Procuraturii din Ruse.

Potrivit paginii electronice a agenţiei bulgare Focus, procurorul local Ognyan Basarboliev a declarat ca ziaristul a fost arestat deoarece a realizat fotografii cu instrumente speciale de recunoaştere. Autoritaţile au descoperit asupra sa un microfon ascuns şi o camera video camuflata în ochelari.

Agenţia Focus a anunţat iniţial ca ziaristul facea fotografii în zona de graniţa, cu ajutorul unei camere video de mari dimensiuni. Regiana TV-Ruse a afirmat ca este posibil ca el sa fi fotografiat obiecte aflate pe graniţa. "Înca nu ştim care era scopul sau. Este posibil sa fi încercat sa faca fotografii în secret despre corupţie", au declarat vameşii bulgari.

Caseta nu a fost vizionata înca, dar românul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar biroul procuraturii din Ruse a fost informat despre acest caz.

Împotriva ziaristului român au fost declanşate proceduri legale, în conformitate cu articolul 339a din Codul Penal, precizeaza Focus.

Agenţia Focus a anunţat iniţial ca autoritaţile vor decide daca ziaristul va fi pus sub acuzare pentru spionaj, în conformitate cu articolul 339 din Codul Penal.

Site-ul Novinite.com afirma ca ziaristul intrase pe teritoriul Bulgariei pe podul care asigura legatura cu România şi ca acesta a insistat asupra faptului ca "misiunea" sa era de a filma tranzacţiile facute la magazinul duty-free din vama.

Înregistrarea urmeaza sa fie trimisa la Sofia pentru analiza, a precizat, la rîndul sau, canalul bTV.

Presa bulgara, citata de Novinite, afirma ca împotriva românului vor fi formulate acuzaţii în termen de doua sau trei zile.

Mediafax


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile