toate sectiunile

Cine vrea biserică pe Platoul Bucegi?

17 sep 2014, 192 afisari

Pe Platoul Bucegi, Arhiepiscopia Bucureştilor doreşte construirea unei biserici.

Cine vrea biserică pe Platoul Bucegi?

Sâmbătă s-a oficiat Acatistul Sfintei Cruci în ajunul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci de a doua zi (14 septembrie) şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc la împlinirea a 100 de ani de la începutul primului război mondial (1914).

Biserica din zid ce va fi construită pe Platoul Bucegi va fi închinată eroilor neamului şi va purta hramul Schimbarea la Faţă. Zeci de preoţi şi măicuţe au urcat până la 2.269 m altitudine, sâmbătă, 13 septembrie, şi pentru amplasarea unui cort ecologic pe locul în care se va ridica biserica. La ceremonie a participat şi arhiepiscopul Casian ce a fost adus cu maşina de teren, încălcând, astfel, normele de mediu.

Arhiepiscopia Bucureştilor, explicaţie cu acte în regulă

Arhiepiscopia Bucureştilor declară că pentru evenimentul religios, de sâmbătă, cu caracter naţional, că Arhiepiscopia Bucureştilor a obţinut avizul favorabil numărul 10.424/11.09.2014 din partea Administraţiei Parcului Natural Bucegi, inclusiv pentru accesul auto şi pentru amplasarea provizorie a unui cort în formă de biserică, fără fundaţie, aşa cum prevede legea nr. 50/1991.

În ceea ce priveşte biserica din zid care va fi construită pe Platoul Bucegi, până în prezent au fost obţinute terenul în folosinţă gratuită în suprafaţă de 3000 mp din partea Consiliului local al oraşului Buşteni prin hotărârea nr. 3341/2012 şi avizul favorabil de construire a noului locaş de cult nr. 3/martie 2014 din partea Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi. De asemenea, s-a întocmit Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care a fost înaintat spre aprobare Consiliului Judeţean Prahova.

După aprobarea PUZ –ului, va fi realizat proiectul pentru autorizarea viitorului locaş de cult şi va fi întocmită documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire, conform legislaţiei în vigoare. Abia atunci Arhiepiscopia Bucureştilor va începe construirea bisericii de pe Platoul Bucegi.

În concluzie, evenimentul religios din ziua de 13 septembrie 2014 s-a desfăşurat în condiţii legale, iar biserica de pe Platoul Bucegi va fi construită după obţinerea autorizaţiei de construire.

„Când vorbim despre patrimoniu natural, vorbim tot de creaţia lui Dumnezeu, vorbim de o bogăţie care este a noastră a tuturor şi care trebuie să fie protejată, şi noi considerăm că şi prin prezenţa acestui locaş de cult asigurăm protecţia patrimoniului natural, prin ridicarea gradului de conştiinţă al vizitatorilor, în special al tinerei generaţii“, a precizat directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu.

Este sau nu nevoie de lăcaş de rugăciune pe Platoul Bucegi

Locul face parte din Parcul Natural Bucegi, arie în care trebuie să se respecte anumite norme de mediu. Ori materialele de construcţie cu ce vor fi cărate, acestea nu vor dăuna mediului, ce mizerie vor lăsa în urmă turiştii care vor veni la sărbătoarea hramului, unde se vor caza aceştia, unde îşi vor face nevoile fiziologice? Acestea şi multe alte întrebări se nasc pe tema construirii bisericii la înălţime.

Din mulţimea bisericilor de la sate şi oraşe oare oamenii le-au suprapopulat şi nu mai au unde sta la slujbă? Oare este necesar ca orice oază verde să fie exploatată şi îngropată în beton? Nu se putea face o nouă biserică pentru eroii neamului românesc şi în altă parte, undeva mai potrivit? Este necesar ca autoturismele să circule zilnic în zonă?

Turiştii au părerile împărţite. Unii consideră nepotrivit locul pentru un asemenea lăcaş, iar alţii sunt de părere că locul avea nevoie de biserică. Doar să nu confunde lăcaşul cu o cabană.

Nemulţumirile şi nepotrivirile sunt multe, dar voi consideraţi că trebuie construită o biserică în Rezervaţia Naturală Bucegi?

 


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
emunte.ro
Sursa-foto:
basilica
Taguri:
biserica, bucegi, rezervatia naturala bucegi
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema