toate sectiunile

Boa de nisip a reapărut în România, după o ''pauză'' de 77 de ani

16 sep 2014, 371 afisari

Boa de nisip este un exemplar rar de sarpe din România. El a reapărut pe meleagurile româneşti după 77 de ani de la ''dispariţia'' sa.

Boa de nisip a reapărut în România, după o ''pauză'' de 77 de ani

Marea descoperire a şarpelui boa de nisip din România a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunării care a alertat specialiştii de la Societatea Ornitologică Română. La rândul lor, aceştia au declarat că nu au mai văzut un asemenea exemplar din 1937, în localitatea Cochirleni din Constanţa. Şerpii găsişi după acest an erau mereu descoperiţi morţi.

Boa de nisip, sau Eryx jaculus, este o specie ce ajunsese să fie considerată un adevarat “Sfânt Graal” al herpetologilor, o specie pe care toţi o credeau disparută din fauna României, şi care acum a fost regasită. 

De această dată a fost decoperită femelă cu şase pui vii. Cei care au descoperit familia de boa de nisip sunt fotograful Doru Panaitescu şi herpetologii Vlad Cioflec şi Tibor Sos.

Şarpele prezintă câteva particularităţi remarcabile: coada animalului seamănă foarte bine cu capul (aidoma ocelilor falşi de la unele specii de fluturi sau peşti), un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apuca reptilele de cap.

boa de nisip

Boa de Nisip  din România

O altă particularitate importantă a animalului este dispunerea ventrală a gurii (practic gura se afla pe partea inferioară a corpului) pentru a permite animalului să sape cu botul tare şi ascuţit, adaptat pentru sol nisipos sau prăfos (loess), unde construieşte reţele de galerii.

Boa de nisip este un şarpe disproporţionat: este scurt şi gros, având un aspect ciudat în comparaţie cu şerpii obişnuiţi cu care împarte acelaşi teritoriu. Nu în ultimul rând, şarpele este de talie mică: un adult abia ajunge la 50 de centimetri, în vreme ce puii găsiţi aveau câţiva centimetri. 

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenta un animal nocturn, dovada fiind pupila verticală. Se hrăneşte îndeosebi cu rozătoare de talie mică, pe care le vânează în galeriile construite subteran.
 
Poate fi găsit extrem extrem de rar, în zone aride. Ultima semnalare, în viaţă, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României, provine din 1937, în localitatea Cochirleni. De atunci au mai fost găsite alte câteva exemplare, dar moarte/călcate de maşini. Dat fiind că specia era considerată dispărută de unii specialişti, nu putem face publică locaţia unde a fost resemnalata, pentru că ar putea duce la o vânătoare de trofee.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
SOR
Taguri:
sarpe, boa de nisip, serpi veninosi, lunca dunarii
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema