toate sectiunile

Suflet de femeie

22 iul 2005, 2162 afisari

Singura telenovela dublata În limba romana de pana acum abordeaza cu originalitate teme ca viata femeii la 50 de ani, infidelitatea Şi viata de cuplu Prin tradiţie, telenovela mexicanã s-a identificat timp de zeci de ani cu producţiile marca Televisa. Suflet de femeie


Singura telenovela dublata În limba romana de pana acum abordeaza cu originalitate teme ca viata femeii la 50 de ani, infidelitatea Şi viata de cuplu

Prin tradiţie, telenovela mexicanã s-a identificat timp de zeci de ani cu producţiile marca Televisa. Suflet de femeie (titlul original Mirada de mujer s-ar traduce literal Privire de femeie), realizat de TV Azteca, a fost unul din puţinele seriale cu care "aztecii" s-au impus în faţa Televisei. Produsã de Marcela Mejía, telenovela a fost difuzatã în Romãnia în perioada august 1998 - ianuarie 1999.

O poveste atipica

Contrar unor tendinţe care pãreau de neclintit, eroina serialului nu este tãnãra care - dupã un lung şir de întãmplãri - îşi gãseşte fericirea alãturi de bãrbatul iubit. María Inés (Angélica Aragón), protagonista, este o femeie în vãrstã de 50 de ani şi cu trei copii mari: Adriana (María Renée Prudencio), Mónica (Barbara Mori), Andrés (Plutarco Haza). Dupã 27 de ani de cãsnicie aparent fericitã, ea aflã cã soţul ei, Ignacio (Fernando Luján), o înşalã cu o femeie mult mai tãnãrã - Daniela (Martha Mariana Castro). Mai mult, bãrbatul ia decizia de a-şi pãrãsi soţia şi copiii pentru a locui împreunã cu amanta sa.

Iubire la a doua tinerete

Pãrãsitã de soţ, María Inés îl cunoaşte pe Alejandro (Ari Telch), un scriitor mai tãnãr cu 20 de ani decãt ea. Între cei doi se naşte o frumoasã poveste de dragoste, nu lipsitã de controverse. Mama Maríei Inés, Mamalena (Evangelina Elizondo), este convinsã cã femeia are menirea de a-şi aştepta şi ierta soţul, de dragul familiei, şi se pronunţã împotriva relaţiei fiicei sale cu Alejandro. La polul opus se aflã Paulina (Margarita Gralia), cea mai bunã prietenã a Maríei Inés. Paulina duce o viaţã lipsitã de prejudecãţi şi susţine cu tãrie independenţa femeii, fiind de pãrere cã María Inés are dreptul sã-şi refacã viaţa alãturi de Alejandro. Adriana (María Renée Prudencio), Mónica (Bárbara Mori) şi Andrés (Plutarco Haza) - copiii Maríei - afişeazã iniţial o atitudine rezervatã faţã de noul iubit al mamei lor, dar sfãrşesc prin a-l accepta.

Trei variante de final

În Mexic, apropierea de final a serialului a declanşat dezbateri aprinse. Se vorbea, pe de o parte, de posibilitatea unei împãcãri între María şi Ignacio, mai ales cã relaţia lui cu Daniela s-a dovedit departe de a fi perfectã, iar soţul Maríei se desparte de amanta sa. Astfel, María s-ar fi dovedit iertãtoare şi mesajul telenovelei ar fi întãrit mentalitatea conform cãreia femeia este datoare sã recurgã la compromisuri pentru a-şi asigura unitatea familiei. A doua variantã sugeratã era ca María şi Alejandro sã rãmãnã împreunã; acest final ar fi demonstrat cã nu e niciodatã prea tãrziu pentru o nouã iubire şi cã, în pofida anilor ce-i despart, cei doi protagonişti o pot lua de la capãt împreunã. În sfãrşit, cea de-a treia opţiune a scenariştilor era ca María, deşi prietenã cu Alejandro, sã nu rãmãnã împreunã nici cu el, nici cu Ignacio. Toate cele trei posibilitãţi au fost atent cãntãrite, scenariştii optãnd în cele din urmã pentru varianta în care María Inés rãmãne singurã.

Viata din perspectiva unui "suflet de femeie"

Spre surprinderea tuturor, María Inés alege sã-l îndepãrteze pe Alejandro şi sã trãiascã singurã. Motivaţia principalã a fost faptul cã el, fiind totuşi cu 20 de ani mai tãnãr, îşi poate gãsi pe altcineva cu adevãrat potrivit. Dar mesajul poveştii merge mai departe de atãt. Cauza pentru care Ignacio o pãrãseşte, la începutul poveştii, pe María este tocmai abnegaţia cu care ea şi-a slujit familia pe parcursul cãsniciei lor. În timp ce María se pune pe sine în slujba familiei şi lasã la o parte propriile-i aspiraţii, din pasiunea de odinioarã dintre ea şi soţul ei rãmãne doar rutinã şi obişnuinţã. Timp de 27 de ani María fusese mamã, soţie şi fiicã devotatã, dar "uitase" sã fie femeie. Ea alege, la final, sã se dedice propriilor visuri, oricãt de nãstruşnice pãreau ele - deschide, de exemplu, o afacere cu flori - şi devine o femeie liberã. Îndepãrtat de María Inés, Alejandro pleacã în Europa împreunã cu fiul sãu. La aproape un an de la despãrţire, cei doi se reîntãlnesc, din întãmplare, într-un aeroport şi se opresc, ca doi vechi prieteni, sã bea o cafea împreunã.

Povestea, însã, nu se sfãrşeşte aici, producãtorii lansãnd o continuare la 6 ani dupã prima parte. Intitulatã Mirada de mujer: el regreso (2003), noua telenovelã (lansatã de "azteci" în competiţie directã cu Amor Real) reface vechiul triunghi amoros, atãt Alejandro, cãt şi Ignacio fiind hotãrãţi sã lupte pentru María.

Eroii telenovelei

Angélica Aragón este cea care i-a dat viaţã Maríei Inés. Avãnd în spate o carierã impresionantã, atãt în teatru, cãt şi pe micul şi marele ecran, ea a debutat în 1971 cu un rol în El amor tiene cara de mujer. A interpretat apoi numeroase alte partituri în telenovele marca Televisa, între care Vivir un poco (1985) - o altã versiune a serialului Mama vitregã - şi En carne propia (1990). Dupã Canaveral de pasiones (1996) a pãrãsit Televisa pentru TV Azteca. Ultima sa telenovelã a fost Mirada de mujer: el regreso, actriţa apãrãnd şi în cãteva filme de succes, precum A walk in the clouds (alãturi de Keanu Reeves) şi El crimen del Padre Amaro (cu Gael García Bernal).

Ari Telch este interpretul lui Alejandro şi fostul soţ al lui Ninel Conde, celebrã cãntãreaţã latinoamericanã. De la debutul în Dos vidas (1988) a apãrut în cãteva din telenovelele Televisei (între care Muchachitas, La antorcha encendida şi Imperio de cristal), actorul semnãnd un contract în 1997 cu TV Azteca. În prezent, joacã - tot sub bagheta celor de la TV Azteca - în La otra mitad del sol, alãturi de Anette Michel (Bárbara din Vei fi a mea, Paloma!)

Fernando Luján a avut rolul lui Ignacio, soţul Maríei. Actorul, care a debutat în 1952 în filmul La cobarde, a terminat recent filmãrile pentru Las Juanas, serial produs tot de "azteci".

Margarita Gralia a fost Paulina, prietena Maríei Inés. În urma unor relaţii pasagere, personajul ei moare de SIDA. Cunoscutã publicului romãn din Caminos cruzados şi Vei fi a mea, Paloma!, Margarita a jucat recent în La heredera, alãturi de Silvia Navarro.

Bárbara Mori era o debutantã absolutã atunci cãnd a primit rolul Mónicãi, fiica Maríei Inés. Personajul ei suferã un viol în urma cãruia se naşte un bãieţel. Dupã cãteva roluri realizate pentru TV Azteca, Bárbara - azi în vãrstã de 27 de ani - a apãrut în serialul marca Telemundo Iubire cu douã feţe. Consacrarea definitivã i-a adus-o însã rolul maliţioasei Rubí, pentru care a primit de curãnd rãvnitul trofeu Tv y Novelas. Cel mai recent proiect este filmul artistic La mujer de mi hermano.

Evangelina Elizondo, interpreta Mamalenei, este cunoscutã în Romãnia şi graţie rolului bunicii din Vei fi a mea, Paloma!. Ultima apariţie a actriţei în vãrstã de 76 de ani a fost tot alãturi de Silvia Navarro, în La heredera.

Acasa Magazin


Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile