toate sectiunile

Lipsa de somn te face să cumperi mai multă mâncare a doua zi

12 sep 2013, 291 afisari

Oamenii care au fost lipsiţi de o noapte de somn au cumpărat a doua zi mai multe alimente, cu mai multe calorii.

Lipsa de somn te face să cumperi mai multă mâncare a doua zi

Cercetătorii din Suedia au fost curioşi dacă privarea de somn ar putea afecta sau modifica opţiunile de cumpărare a alimentelor a unei persoane bazate pe afectarea gândirii de nivel superior şi creşterea senzaţiei de foame.

În dimineaţa de după o noapte de privare totală de somn, precum şi după o noapte de somn normal, Colin Chapman, MSc de la Universitatea Uppsala, împreună cu Christian Benedict, PhD, şi colegii lor, au dat unui număr de 14 persoane cu greutate normală un buget fix de aproximativ 50 de dolari.

Aceştia au fost instruiţi să cumpere cât pot de mult alegând din 40 de produse, ce au inclus 20 de alimente bogate în calorii şi 20 de alimente cu conţinut scăzut de calorii.

Preţurile alimentelor bogate în calorii au fost apoi modificate pentru a determina dacă privarea de somn afectează flexibilitatea cumpărării de alimente. Înaintea acestei activităţi, participanţii au primit un mic dejun standardizat, pentru a minimiza efectul foamei asupra achiziţiilor lor.

Persoanele private de somn au cumpărat în mod semnificat produse cu mai multe calorii (+9%) şi grame (+18%) din alimente decât au făcut după o noapte de somn. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, şi nivelul sanguin de ghrelin, constatând că au fost mai mari concentraţiile hormonilor după privarea de somn. Cu toate acestea, creşterea respectivă nu s-a corelat cu cumportamentul cupărării alimentelor.


Autor:
Enache
Sursa:
business-standard.com
Sursa-foto:
fitsugar.com
Taguri:
somn, mancare, alimente, cumparare, lipsa, foame, greutate
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema