toate sectiunile

Cum îţi faci un plan de viaţă?

14 oct 2013, 778 afisari

Nu contează în ce etapă a vieţii eşti, relaxează-te, inspiră profund şi meditează la un plan pentru viaţa ta. Să urmezi un astfel de plan nu este inutil, deoarece viitorul nu îţi este definit.

Cum îţi faci un plan de viaţă?

Deciziile pe care le iei şi paşii pe care îi faci dau formă vieţii tale – trecutul, prezentul şi viitorul. Cine suntem nu este rezultatul capacităţilor noastre, ci alegerilor pe care le facem. Iată câteva sfaturi cu privire la realizarea unui plan de viaţă.

1. Evaluează

În fiecare aspect al vieţii tale, dă-ţi un scor şi defineşte punctul exact în care eşti. Setează-ţi parametri proprii şi decide care e poziţia actuală şi dacă ai nevoie să faci îmbunătăţiri. Vei realiza ce paşi e nevoie să faci pentru a te apropia de scopul tău în viaţă. Scopul tău în viaţă ca acţiona ca bază şi va decide ce trebuie să faci pentru a obţine ceea ce îţi doreşti. Îţi vor fi clare argumentele pro şi contra legate de paşii pe care îi faci. Apoi vei avea un plan de viaţă complet cartografiat pe care să-l urmezi.

2. Acordă-ţi timp

Ţine minte că va trebui să aloci o anumită perioadă de timp pentru a putea realiza acest lucru. Să îţi faci un plan de viaţă nu e ceva ce se realizează într-o zi (sau două!), deoarece ai nevoie să fii conştient de toate implicaţiile când faci asta. Găseşte un loc liniştit, în care să te retragi câteva zile, stai deoparte de preocupările obişnuite şi gândeşte-te la viaţa ta. Fă-o în mai mulţi paşi pe o perioadă de câteva zile.

3. Prioritizează

Prioritizează-ţi rolurile ca persoană nu numai în funcţie de ceea ce se aşteaptă de la tine să fii şi să faci, dar şi în funcţie de ceea ce vrei tu să fii şi să faci. Aminteşte-ţi că, la sfârşitul zilei, viaţa îţi aparţine şi numai tu eşti cel care o va trăi pe de-a întregul, nimeni altcineva de pe pământ. Tu vei decide ce este important pentru tine şi ce vrei de la viaţă.

4. Stabileşte-ţi obiective pe termen scurt

Acum este necesar să stabileşti obiective pe termen scurt, pe baza celor pe termen lung stabilite deja de tine, în funcţie de ceea ce îţi doreşti să realizezi în viaţă. Pentru a îndeplini obiectivele mai mari va trebui, fără îndoială, să realizezi mai multe obiective mai scurte. Acest este punctul în care îţi stabileşti planul de acţiune cu scopul de a atinge obiectivele pe termen scurt.

5. Urmăreşte

Sarcina ta nu se termină în momentul în care termini să îţi trasezi planul de viaţă. Ai nevoie să mergi înapoi din când în când şi să verifici ce obiective ai îndeplinit, ce modificări vrei să faci, dacă există ceva ce vrei să modifici şi, în cele din urmă, să vezi dacă totul merge conform planului sau nu. Vei şti atunci ce paşi noi trebuie luaţi pentru a fi în pas cu obiectivele tale în viaţă.


Autor:
Enache
Sursa:
magforwomen.com
Sursa-foto:
magforwomen.com
Taguri:
viata, plan, viitor, etapa, obiective, decizie, alegeri, realizare, argumente, actiune
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • 5 motive pentru care NU ar trebui să ne temem de moarte 5 motive pentru care NU ar trebui să ne temem de moarte

    Mulţi dintre noi se simt speriaţi doar să se gândească la moarte. De fiecare dată când auzi despre cineva că a murit, începi să îţi faci griji în privinţa timpului tău pe Pământ. Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să te temi de moarte.

  • 10 cei mai buni câini pe care poţi să-i ai 10 cei mai buni câini pe care poţi să-i ai

    Toţi câinii sunt simpatici cu condiţia să fie întreţinuţi corespunzător. Poate îţi place un Mastiff sau ai putea adora un Pug, dar aceşti câini necesită alimentaţie, exerciţii fizice şi îngrijire.

  • 40 de motive să-ţi iubeşti viaţa 40 de motive să-ţi iubeşti viaţa

    Viaţa este darul cel mai frumos pe care ni l-a dat Dumnezeu. Dar, uneori, în agitaţia din viaţa noastră de zi cu zi, uităm să apreciem frumuseţea acestui cadou.