toate sectiunile

Sfaturi pentru reuşita unui cozonac delicios

22 dec 2015, 10329 afisari

De foarte multe ori gospodinele fac mici greşeli în prepararea unei reţete, greşeli ce duc la eşecul preparatului.

Sfaturi pentru reuşita unui cozonac delicios

De foarte multe ori gospodinele fac mici greşeli în prepararea unei reţete, greşeli ce duc la eşecul acesteia. Sugestiile propuse de mine sunt simple şi vă vor ajuta să gătiţi cel mai delicios şi impresionant cozonac.

- Cozonacul nu e bun cald! Aveţi răbdare să se răcească.

- Dacă aveţi drojdie proaspătă, dizolvaţi-o în lapte cald (vezi mai jos).

- Puteţi face cozonaci cu un singur fel de umplutură. Ajustaţi corespunzător cantităţile. Puteţi şi să împletiţi un rulou cu nucă cu un rulou cu mac şi să obţineţi cozonac cu ambele ingrediente.

-Daca nu vreţi cozonac împletit, întindeţi foaia într-un dreptunghi lat cât e tava de lungă şi faceţi un rulou mare şi gros. Pentru un cozonac cu stafide, presaraţi stafide pe foaie înainte de a o rula; reduceţi timpul de coacere cu 5–10 minute.

- Aluatul de cozonac e foarte delicat şi sensibil. În bucătărie trebuie să fie foarte cald şi să nu fie deloc curent. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei (în afară de lapte). Vasul de la mixer trebuie să fie cald (clătiţi-l cu apă fierbinte şi apoi ştergeţi-l). Nu opăriţi drojdia! Lichidele trebuie să fie calde, dar nu fierbinţi. Nu puneţi prea multă faina; adăugaţi câte puţină şi frământaţi bine de fiecare dată. Aluatul trebuie să fie un pic lipicios la pipăit, dar să nu se lipească de vas, şi elastic, cu consistenta asemănătoare cu lobul urechii. Frământaţi fără milă. Nu umblaţi la uşa de la cuptor în primele 20 de minute de coacere.

- Dacă nu aveţi un mixer care poate să amestece coca de cozonac şi de pâine, trebuie să dizolvaţi drojdia în 75 ml de lapte cald (40-43°C, 105-110°F) cu două linguriţe de zahăr, pe care le scădeţi din cei 400 ml de lapte şi 300 g de zahăr. Lăsaţi drojdia zece minute. Adăugaţi şi zahărul la lapte şi ouă. Puneţi faina (800 g) într-un castron mare sau într-un lighean, formând o grămăjoară. Scobiţi un crater şi turnaţi în el amestecul cu lapte, ouă, zahăr etc. Turnaţi şi laptele cu drojdie. Amestecaţi cu grijă, incorporând lichidele în făină. Adăugaţi faina că mai sus, câte puţină, până când aluatul se dezlipeşte de pe vas. Frământaţi cu încredere şi aplomb 15–20 de minute, până când face băşicuţe (da, e foarte greu fără mixer).

Mult succes si pofta buna!

 


Autor:
Carmen Ulian
Sursa-foto:
caietulcuretete.com
Taguri:
cozonac, reteta cozonac
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema