toate sectiunile

REŢETE TOCHITURĂ: 11 reţete pentru tochitură

3 dec 2012, 192964 afisari

Tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale ţării. Azi va prezentăm 11 reţete de tochitură, un fel de mâncare nelipsit din meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.

REŢETE TOCHITURĂ: 11 reţete pentru tochitură

Tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale ţării. Tochitura este una dintre cele mai iubite mâncăruri româneşti şi cap de listă pe meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale. Cu carne de porc, miel, vită, pui şi nu numai, tochitura se poate prepara din zeci de feluri, dar de obicei se serveşte cu mămăligă. Azi vă prezentăm 11 reţete de tochitură.

1. Tochitură cu carne de porc şi pui

Ingrediente:

- ceafă de porc

- piept de pui

- cârnaţi proaspeţi

- cârnaţi afumaţi

- şuncă afumată

- 2 pahare cu vin

- 1 pahar cu suc de roşii

- sare, piper, cimbru, usturoi

- mămăliguţă

Tochitură cu carne de porc şi pui

Preparare:

Pentru tochitura cu carne de porc şi pui carnea se tăie cubuleţe şi se prăjeşte în puţin ulei. Când începe să se rumenească se adaugă vinul, se acoperă şi se fierbe la foc mic până scade. Se adaugă sucul de roşii şi condimente, după gust, şi se amestecă. Se fierbe la foc mic până scade şi carnea începe să se rumenească, iar la final adăugăm usturoiul pisat sau tăiat mărunt. Tochitura cu carne de porc şi pui se serveşte cu mămăliguţă

2. Tochitură dobrogeană cu mămăligă

Ingrediente (4 persoane):

- 200 g de piept de porc fără os

- 150 g splină de porc

- 150 g ficat de porc

- 150 g rinichi de porc

- 100 g costiţă ţărănească cu puţină grăsime

- 4 căţei de usturoi

- 100 ml de vin alb

- 60 g de pastă de roşii

- 50 ml de ulei

- 5 g cimbru uscat

- 1 legătură de pătrunjel

- 150 g mălai

- 20 g de unt

- o lingură cu sare

- 1/2 linguriţă cu piper negru măcinat

Tochitură dobrogeană cu mămăligă

Preparare:

Preparaţi o mămăligă mai moale. Tocaţi mărunt usturoiul, tăiaţi cuburi carnea, curăţaţi soricul costiţei şi tăiaţi-o cuburi. Încingeţi ulei într-o tigaie şi puneţi la călit costiţa, apoi carnea. Condimentaţi carnea cu piper de la început, că să capete savoare. Continuăm să adăugăm în tigaie, pe rând, organele, în funcţie de durata necesară de preparare. Prin urmare, adugaţi rinichii tăiaţi cuburi, lăsaţi să se calească un pic, apoi adăugaţi splina tăiată şi ea cuburi. Tăiaţi cuburi şi ficatul şi adăugaţi-l în tigaie, după care puneţi peste carne şi usturoiul. Într-un bol amestecaţi pasta de roşii cu vinul, cimbrul şi o jumătate de lingură cu sare, apoi amestecaţi bine. Sosul obţinut astfel îl turnaţi în tigaie, amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă 6-7 minute. Tocaţi mare pătrunjelul. Adăugaţi-l peste tochitură când luaţi tigaia de pe foc. Aranjaţi preparatul după cum doriţi şi serviţi-l cald.

3. Tochitură de miel cu mămăligă

Ingrediente:

- o pulpă de miel

- 3 ardei graşi

- 1-2 căţei de usturoi

- 2 linguri cu ulei de măsline

- 1 pahar cu vin alb sec

- sare, piper, cimbru, 2 foi de dafin

- 2 linguri cu bulion

Porţii: 4

Tochitură de miel cu mămăligă

Preparare:

Pulpa de miel se spăla, se dezosează, iar carnea se tăie bucăţi mici. Ardeiul şi usturoiul se tăie felii. Încălzim uleiul de măsline şi punem feliile de usturoi pe care le călim până devin aurii. Adăugăm o ceşcuţă cu apa caldă şi punem în tigaie şi bucăţile de carne, amestecând din când în când. Condimentăm cu sare, piper, foi de dafin şi cimbru. După cca 10 minute punem peste carne 2 linguri cu bulion, ardeiul tăiat feliat şi mai călim 5-10 minute. Stingem totul cu un pahar cu vin alb, lăsând să mai fiarbă până scade sosul. Putem adauga la final patrujel verde, tocat. Servim cald, cu mămăliguţă.

4. Tochitură moldovenească

Ingrediente:

- 500 g pulpă de porc

- 300 g cârnaţi afumaţi

- 200 g slănină

- 3 linguri untură (sau ulei)

- 1 pahar cu vin alb sec

- 4-5 căţei de usturoi

- 3 linguri cu pastă de tomate (opţional)

- sare, piper, boia de ardei dulce, cimbru, dafin

- 200 ml apă (sau supă)

- 200 ml vin sec

- mămăliguţă

- 1 ou pentru fiecare

Tochitură moldovenească

Preparare:

Punem untură în ceaun, iar când s-a încins adăugăm slănină şi pulpă de porc tăiată cubuleţe. Amestecăm bine, până când slănina începe să se topească, iar carnea se albeşte pe toate părţile. Acum adăugăm supă sau apă, sare, piper şi condimentele dorite, jumătate din usturoiul tocat mărunt şi lăsăm să fiarbă până se evaporă tot lichidul şi începe să sfârâie din nou. Acum punem şi cârnaţii, 1-2 foi de dafin udate şi stoarse pentru a evita arderea lor în uleiul încins. În acest punct verificăm carnea. Dacă e destul de pătrunsă, trecem la etapa următoare, iar dacă nu, mai punem un pahar cu apă sau supă şi lăsăm până la evaporarea completă. Mai lăsăm puţin şi stingem cu un pahar de vin alb şi punem şi restul usturoiului. Pentru cine vrea puţină culoare şi puţin sos peste mămăliguţă, punem şi 3 linguri de pastă de tomate diluata cu puţină apă. Amestecăm bine şi lăsăm să scadă acoperind parţial cu un capac. Facem mămăliguţă, după gustul fiecăruia.Tradiţia o cere cu o consistenţă mai tare. Pregătim tigaia cu ulei, pentru ochiuri. Întindem toate farfuriile şi trecem la împărţit: cu o lingură punem mămăliguţă în fiecare farfurie (sau o punem într-un castronel uns cu puţin ulei şi o răsturnăm pe farfurie). Deasupra ei, în mijloc, punem câte un ou-ochi, abia făcut. În jurul mămăliguţei punem carnea, iar în jurul oului brânză de burduf, feta sau telemea. Ar fi minunaţi şi nişte cârnăciori. Ornam cu o frunzuliţă de pătrunjel şi servim cu murături şi, cui îi place, un pahar cu vin roşu.

5. Tochitură ardelenească

Ingrediente:

- 2 cepe mari

- 2 morcovi

- 2-3 cârnaţi semiafumaţi

- 1 tăviţă de ficăţei de pui

- 500 g carne de porc

- o căpăţână de usturoi

- o conservă de roşii în bulion sau 3-4 roşii proaspete + bulion

- sare, piper, busuioc, pătrunjel

Tochitură ardelenească

Preparare:

Se călesc cârnaţii, tăiaţi bucăţele. Când sunt aproape gata, se scot şi în aceeaşi cratiţă se călesc ficăţeii, adăugând ulei dacă mai este nevoie. Se scot şi ficăţeii după ce au prins culoare şi se pune carnea de porc, tăiată bucăţi mai mici. După ce s-a călit şi carnea, în acelaşi ulei se căleşte ceapa şi se adaugă morcovii tăiaţi rondele şi usturoiul. Când ceapă a devenit lucioasă, se răstoarnă cărnurile peste ea şi roşiile în bulion şi se lasă la fiert cu capac până când devine moale carnea. La sfârşit se condimentează şi se pun verdeţurile. Se mănâncă cu mămăligă şi cu un ou-ochi.

6. Tochitură din măruntaie de pui

Ingrediente:

- 1 kg de măruntaie de pui (inimi, pipote, ficăţei)

- o lingură condimente legume deshidratate

- amestec condimente uscate (usturoi, maghiran, cimbrişor, piper, oregano, ceapă, anason)

- 9-10 căţei de usturoi

- o lingură pastă de tomate

- piper

- 100 ml vin roşu

- 50 ml ulei

Tochitură din măruntaie de pui

Preparare:

Se spală măruntaiele de pui şi se acoperă cu apă, apoi se pun la fiert cu un praf de sare. Când dau în primul clocot se spumează şi se adaugă condimentul de legume deshidratate, apoi se lasă să fiarbă la foc domol, până scade apa la jumătate. Se scot din supă măruntaiele, se scurg şi apoi se pun la prăjit în ulei. Când încep să se rumenească adăugăm vinul roşu, mai lăsăm puţin pe foc, amestecând continuu, până scade tot lichidul, şi adăugăm pasta de tomate, usturoiul zdrobit şi restul de supă rămas de la fiert. Se mai lasă să clocotească puţin, apoi se adaugă şi amestecul de condimente aromate, sare şi pier, dacă mai e nevoie. Alături de tochitură se poate servi un piure de cartofi frecat cu puţin ulei de măsline şi câteva ciupercuţe sotate în ulei de măsline (eu am sotat picioruşe de ciupercuţe).

7. Tochitură cu ciuperci

Ingrediente:

- 1/2 ceapă mică, tăiată solzişori

- 1/2 cană cu ardei gras roşu sau galben, tăiat felii

- 100 g ciuperci Shiitake

- 80 g ciuperci stridie

- 1 linguriţă cu pastă de roşii

- 1/2 cană (100 ml) vin alb

- 2 căţei de usturoi daţi pe răzătoare

- cimbru proaspăt

- 2-3 linguri de ulei

- sare şi piper proaspăt măcinat

- 1 lingură pătrunjel tocat

Pentru servit: mămăligă caldă, 1 ou ochi, brânză feta data pe răzătoare

Tochitură cu ciuperci

Preparare:

Ciupercile nu le-am spălat, doar le-am şters puţin cu un şervet umed. Pe cele stridie le-am rupt fâşii, cu codiţe cu tot, iar pe cele Shiitake le-am tăiat felii, fără codiţe. Se încinge într-o tigaie uleiul, se adaugă ceapa şi ardeiul şi se călesc până se rumenesc. Se adaugă ciupercile şi se călesc şi ele, amestecându-se din când în când (tigaia nu trebuie să fie aglomerată). Între timp se adaugă un praf de sare şi piper. Când ciupercile s-au rumenit, se adaugă vinul şi se stinge tigaia, apoi se pune pastă de roşii şi se găteşte până când vinul este evaporat şi se formează un sos (dacă vi se pare prea gros, adăugaţi 2-3 linguri de apă). Se adaugă usturoiul şi cimbrul şi se gustă pentru sare şi piper. Pentru servit se pune mămăligă pe o farfurie, tochitură deasupra şi un ou-ochi peste tot. Se presară pătrunjel şi brânză. Mămăliga am făcut-o din 3 căni de apă, 1 linguriţă de sare şi 1 cana de mălai. Se pune apa la fiert şi când începe să fiarbă se pun sarea şi mălaiul, amestecând cu telul continuu. Se lasă până se îngroaşă. Va fi moale şi se serveşte cu lingura.

8. Tochitură din ficat de viţel

Ingrediente:

- 500 g ficat de viţel

- 3 ardei graşi

- 1 ardei iute (mic)

- 5 căţei de usturoi

- 1 linguriţă de boia dulce

- sare, piper, vegeta, coriandru, curry

- sucul de la o lămâie

- pătrunjel tocat

Tochitură din ficat de viţel

Preparare:

Se taie ardeiul şi chili fâşii, usturoiul se dă pe răzătoare, ficatul se taie feliuţe subţiri, semicongelat, apoi se amestecă cu toate condimentele şi 2 căţei de usturoi. Se călesc puţin ardeii (ardeiul gras + chili) până se înmoaie (să nu fie prăjiţi mult) în ulei de măsline. Când ardeiul s-a înmuiat se adaugă ficatul condimentat şi se căleşte la foc mic, cca. 15-20 min... În ultimele 3 min. se adaugă şi restul de usturoi (3 căţei). Se serveşte cu orice fel de garnitură - mămăliguţă, cartofi nature etc.

9. Tochitura bunicii

Ingrediente:

- 1 ceapă roşie

- 1 lingură de unt

- 1 carnat de casă

- 500 g carne macră

- 500 g carne cu grăsime

- 1 cană de sos de roşii

Pt. garnitura de mămăligă

- 2 ouă

- 1 lingură de unt

- 2 linguri smântâna

- 4 linguri caşcaval ras

Tochitura bunicii

Preparare:

Se toacă ceapa foarte mărunt şi se căleşte în puţin ulei, după care se adaugă lingura de unt şi carnea tăiată bucăţi mici. Se lasă pe foc să se rumenească puţin. Se adaugă cârnatul şi după câteva minute se toarnă sosul de roşii, se condimentează după gust şi se lasă la fiert cam 30 de minute. Dacă sosul de roşii este prea gros se poate adăuga o ceaşcă de apă. Când sunt gata se opreşte focul şi se lasă acoperite până facem mămăliga! Facem o mămăligă normală, nu prea tare, fierbem ouăle cam 10 minute, luăm un castron, punem smântâna, untul topit, aşezam şi ouăle tăiate şi amestecăm, după care punem şi mămăligă şi amestecăm iar. Aşezăm carnea pe o farfurie şi cu o lingură se trânteşte nişte mămăligă, după care se presară caşcaval ras şi gata! Un vin roşu rece merge de minune.

10. Tochitură ţărănească din purcel afumat

Ingrediente:

- 300 g muşchiuleţ

- 300 g costiţă

- 300 g cârnat

- 200 g slănină

- 2 pahare apă

Tochitură ţărănească din purcel afumat

Preparare:

Tocăm slănina cubuleţe şi o punem la topit, adăugăm costiţa, cârnatul şi muşchiuleţul tăiate bucăţi mai mari, prăjim 10 minute, apoi adăugăm 2 pahare de apă şi lăsăm să fiarbă până scade apa. Se serveşte cu ochiuri, brânză frământată şi mămăligă cu lapte acru (iaurt).

11. Tochitură muntenească

Ingrediente:

- 500 g carne de porc

- 1 ceapă

- 1 pahar supă de legume

- 1 pahar de vin

- 2 roşii

- 4 căţei usturoi

- sare, piper, cimbru

- 1 ardei gras

Porţii: 4

Tochitură muntenească

Preparare:

Se taie carnea bucăţi şi se pune la prăjit în tigaie, în ulei bine încins, cu ceapa tocată mărunt. După ce carnea s-a prăjit puţin, adică începe să se rumenească, se stinge cu supă de legume şi vin. Se potriveşte gustul de sare şi piper, apoi se adaugă roşiile tocate mărunt, usturoiul tocat şi ardeiul tăiat cubuleţe mici. Se lasă să fiarbă. Spre sfârşitul fierberii se presară puţin cimbru. Se serveşte cu mămăliguţă fierbinte şi murături.

În speranţa că cele 11 reţete pentru tochitură sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
culinar.ro
bucataras.ro
academialuihoria.primatv.ro
petitchef.ro
bucataras.ro
Sursa-foto:
culinar.ro
bucataras.ro
academialuihoria.primatv.ro
petitchef.ro
bucataras.ro
Taguri:
retete, tochitura, carne
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • REŢETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 reţete pentru ciuperci umplute REŢETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 reţete pentru ciuperci umplute

    Ciupercile umplute sunt atât de gustoase încât nu le refuză nici părinţii, nici copiii, nici musafirii. Va prezentăm 12 reţete pentru ciuperci umplute delicioase!

  • 11 reţete de ciorbă de fasole 11 reţete de ciorbă de fasole

    Apropo îti aduce astăzi 11 reţete delicioase pentru ciorbă de fasole. Deja salivezi? Aruncă o privire pe meniul nostru, în care am inclus şi o variantă pentru post.

  • Reţete supă cu găluşti: 11 reţete supă cu găluşti Reţete supă cu găluşti: 11 reţete supă cu găluşti

    Supa cu găluşti este acel tip de supă uşoară bună când eşti mic, când eşti bolnav, când este Post sau eşti la dietă. Cum supa cu găluşti trezeşte în amintire copilăria nu rata cele 11 reţete cu supă de găluşti ce urmează.

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!