toate sectiunile

REŢETE SUPĂ DE PUI: 10 reţete pentru supă de pui

7 dec 2012, 17247 afisari

Supa de pui este gustoasă, uşoară şi poate fi folosită cu încredere în diete. Azi, Apropo.ro va prezintă 10 reţete pentru supă de pui.

REŢETE SUPĂ DE PUI: 10 reţete pentru supă de pui

Supa de pui este una dintre cele mai "prietenoase" mâncăruri pentru organism, nu doar pentru că este uşoară şi gustoasă, ci şi pentru că poate fi folosită în diete. Dieta cu supă de pui este eficientă, având în vedere că nu supune organismul la efort maxim, iar înainte de Sărbători este alegerea potrivită! Azi vă prezentăm 10 reţete pentru supă de pui.

1. Supă de pui cu găluşte de griş

Ingrediente:

- 2 -3 l supă de pui

- piper şi pătrunjel pentru servit

Găluşte de gris:

- 2 ouă

- 7-8 linguri griş

- 1 linguriţă ulei

- sare

Supă de pui cu găluşte de griş

Preparare:

Am pus supa pe foc să fiarbă. Am preparat găluştele: am bătut ouăle cu sare şi ulei. Am adăugat apoi grişul în "ploaie", câte o lingură pe rând, amestecând după fiecare până am obţinut consistenţa dorită (ştiţi că aluatul are consistenţă dorită când treceţi cu furculiţa prin el şi dârele rămân vizibile). Faceţi acest test după fiecare lingură de griş fiindcă şi dacă puneţi prea mult nu e bine, găluştele vor ieşi tari. Daţi focul mic sub oala cu supă astfel încât aceasta să nu clocotească, altfel găluştele s-ar împrăştia. Cu o linguriţă formaţi găluştele în supă: înmuiaţi linguriţa în supă până se înfierbântă (câteva secunde), apoi luaţi aluat cu ea şi scufundaţi-o în supă să se desprindă găluşca. Repetaţi până terminaţi aluatul. Dacă vedeţi că prima găluşcă se împrăştie înseamnă că aţi pus prea puţin griş, va opriţi şi mai adăugaţi griş. Când aţi terminat de format găluştele puneţi capacul la oală şi fierbeţi la foc mic pentru 10 minute. Opriţi focul şi lăsaţi oala cu capac încă 5-10 minute. Găluştele ies foarte pufoase. Servim supa cu piper şi pătrunjel.

2. Supă de pui cu tăieţei

Ingrediente:

- 1,5 kilograme carne de pasăre cu os

- 3 morcovi

- 2 rădăcini de pătrunjel

- un sfert de rădăcină de ţelină

- 1 ceapă albă

- 400 g tăieţei (sau fidea)

- 2 linguri de ulei

- sare, pătrunjel proaspăt tocat

Supă de pui cu tăieţei

Preparare:

Spălaţi carnea în mai multe ape pentru a îndepărta sângele. Desfaceţi carnea în bucăţi mărişoare. Puneţi carnea la fiert într-o oală mare cu 8 litri de apă. Fierbeţi carnea la foc mic, spumând des, până când este pătrunsă pe jumătate. Timpul de fierbere este mai lung în cazul păsărilor organice (crescute la curte) şi foarte lung dacă păsările (găină, cocoş) sunt bătrâne. Curăţaţi ceapa, morcovii, ţelina şi pătrunjelul. Adăugaţi zarzavaturile în supă cu 1 lingură de sare. Fierbeţi până când carnea şi zarzavaturile sunt bine pătrunse. Scoateţi carnea şi legumele cu o spumieră. Adăugaţi un pahar de apă foarte rece în supă pentru a se depune sedimentele. Strecuraţi supa, cu grijă să nu tulburaţi sedimentele, şi asezonaţi-o după gust. Lăsaţi carnea şi legumele să se răcească. Desprindeţi carnea de pe os şi rupeţi-o fâşii. Tăiaţi legumele - mai puţin ceapa, pe care o aruncaţi - în rondele sau bastonaşe groase. Fierbeţi tăieţeii în apă cu sare. Serviţi supa cu tăieţei, legume şi bucăţi de carne.

3. Supă de pui cu ou

Ingrediente:

- 1 litru bulion de pui (sau supă preparată din cubuleţe de concentrat)

- 4 cepe verzi, tăiate bucăţele de 2 cm lungime, pe diagonală

- 2 cm bucată de ghimbir, feliată subţire

- 1 piept de pui dezosat, fără piele, tăiat fâşiuţe subţiri, circa 350 g în total

- 12 ciuperci shiitake uscate, bine spălate şi scurse

- 100 g muguri de fasole, din cutie, bine scurşi şi spălaţi

- 1 lingură de zahăr brun

- frunze proaspete de coriandru, pentru ornat

- 1 ardei iute roşu, tăiat rondele (opţional)

- 1 ou bătut

- piper alb, după gust

- sare

- orez fiert, pentru servit (opţional)

Supă de pui cu ou

Preparare:

Se pune bulionul într-un wok, sau oală, pe flacără medie. Se dă în clocot, se micşorează apoi flacăra şi se adaugă ciupercile shiitake. Se fierb la foc mic 20 de minute. Se scot ciupercile cu o spumieră şi se lasă să se răcească, până ce se pot mânui. Se îndepărtează tulpinile tari ale ciupercilor, iar pălăriile se tăie fâşiuţe. Se înfig feliile de ghimbir într-o scobitoare de cocktail. Se adaugă în wok carnea de pui, ghimbirul, ciupercile, piperul, sarea şi zahărul şi se dau în clocot. Se fierbe carnea până când este făcută. Se scoate din supă scobitoarea cu feliuţe de ghimbir. Se varsa în wok oul bătut şi se amestecă bine cu ajutorul a două baghete de lemn, până ce se desface filamente. Se adaugă ceapă verde şi mugurii de fasole şi se amestecă rapid. Se serveşte supa imediat, ornata cu frunze de pătrunjel şi rondele de ardei iute. Dacă se doreşte o supă mai consistentă, se serveşte cu orez fiert.

4. Supă de pui cu lămâie

Ingrediente:

- 1.5 l supă de pui

- 80 g orez

- 2 ouă

- 1 lămâie mare şi zemoasă

- sare, piper negru

Supă de pui cu lămâie

Preparare:

Supa strecurată se pune pe foc şi se aduce la fierbere. Între timp se fierbe separat orezul, în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. Se ia carnea de pe oasele puiului şi de pe cele două pulpe şi se desface fâşiuţe. Se bat ouăle bine cu sucul de la 1 lămâie, până devin spumoase. Se adaugă 3 polonice de supă fierbinte peste ouă, dar în fir subţire şi amestecând non-stop cu telul în ouă. Mai precis cu o mână amestecaţi continuu în ouă, iar cu cealaltă turnaţi cu polonicul supă, aşa cum turnaţi uleiul la maioneză. Trageţi oala cu supă de pe foc şi turnaţi în fir subţire amestecul de ouă pe care tocmai l-aţi făcut. Amestecaţi neîncetat în supă, cât timp faceţi asta. După ce aţi pus toată compoziţia, puneţi oala pe foc mic (aveţi grijă să nu clocotească supa) şi lăsaţi 10 minute (mai amestecaţi din când în când). Adăugaţi fâşiuţele de carne şi orezul scurs în supă. Gustaţi-o de sare şi de suc de lămâie. Se serveşte cu piper negru proaspăt măcinat.

5. Supă de pui cu tarhon şi crutoane

Ingrediente:

- 2 pulpe de pui dezosate şi fierte

- 1 ceapă

- 55 g unt

- 600 ml supă de pui

- 1 lingură tarhon tocat mărunt

- 150 ml frişcă lichidă

- 2 felii pâine toast

- 1 lingură ulei măsline

Supă de pui cu tarhon şi crutoane

Preparare:

Tocaţi ceapa mărunt şi puneţi la călit cu untul. Când ceapa s-a călit, tăiaţi puiul în fâşii subţiri adăugaţi-l peste ceapă şi amestecaţi bine. Adăugaţi jumătate din supa de pui (eu am strecurat apa în care am fiert puiul, în care am mai adăugat un cub de condiment de pui) şi lăsaţi să dea în clocot. Daţi focul mic şi lăsaţi să fiarbă încă 20 de minute. Stingeţi focul şi lăsaţi supa să se răcorească puţin, apoi puneţi-o într-un blender sau folosind un mixer vertical omogenizaţi totul. Puteţi păstra câteva fâşii de pui întregi pentru ornat. Adăugaţi restul de supă de pui, tarhonul tocat mărunt şi amestecaţi bine.Tăiaţi pâinea în cuburi mici, stropiţi cu uleiul de măsline şi un praf de sare, apoi puneţi la cuptor la 180 C / Gaz 4 până când devin aurii şi crocante. Amestecaţi cu frişcă lichidă înainte de a servi. Adăugaţi crutoanele şi e gata de servit!

6. Supă de pui cu varză de Bruxelles

Ingrediente:

- o ceapă

- un piept de pui

- 50 ml ulei

- sare, piper, o linguriţă boia dulce

- o rămurică de cimbru şi una de mărar

- 400 g varză de Bruxelles congelată

Pentru dres supa:

- 2 gălbenuşuri

Pentru servit:

- smântână

- mărar verde

- lămâie

Supă de pui cu varză de Bruxelles

Preparare:

Zarzavatul se curăţă, se spălă şi se dă pe răzătoarea mare. E important să fie ras şi nu tăiat. În felul acesta varza iese mai bine în evidenţă. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Pieptul de pui se spală şi se taie cuburi potrivite.Punem zarzavatul, ceapa şi carnea de pui la călit în ulei. Lăsăm până încep toate să sfârâie şi să se combine aromele. Adăugăm o linguriţă de boia dulce, sare, piper şi apă rece. Punem şi rămurelele de mărar şi cimbru. Punem capacul şi lăsăm să fiarbă la foc mijlociu până când carnea e făcută pe trei sferturi. Acum e momentul să punem şi varza. O punem direct din pungă. Congelată. Varza trebuie să fiarbă, dar să rămână crocantă şi să-şi păstreze aroma uşoară, fină, dulce-uşor amăruie, care face din supa asta un deliciu. Când totul e fiert, stingem focul la supă şi o dregem cu gălbenuşuri. E bine să stingem focul înainte de a adăuga gălbenuşurile. Amestecăm gălbenuşurile într-un castron încăpător şi începem să punem peste ele supă caldă câte puţin, astfel încât gălbenuşurile să ajungă la aceeaşi temperatură cu supa. Dacă le-am turna direct, s-ar coagula. Dresingul de gălbenuş cu supă se toarnă în oală în timp ce învârtim energic. Supa devine onctuoasă şi mătăsoasă. E gata de pus în farfurii. Servim cu smântână, mărar verde şi eventual lămâie.

7. Supă de pui cu lăşcuţe (paste de casă)

Ingrediente:

Pentru supă:

- 1 pui

- 5 morcovi

- 1 rădăcină pătrunjel

- 1/2 ţelină

- 2 foi de dafin

- 1 ceapă mare

- 1 linguriţă boabe de piper

- 2-3 frunze de ţelină (opţional)

- sare

Pentru lăşcuţe:

- 200 g făină

- 2 ouă mari

Pentru servire:

- pătrunjel proaspăt tocat

Supă de pui cu lăşcuţe (paste de casă)

Preparare:

Amestecaţi făina cu ouăle pentru a obţine un aluat potrivit de tare. Dacă este prea uscat adăugaţi 1 lingură de ulei. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l departe 30 de minute. Întindeţi aluatul într-o foaie subţire pe masa presărată cu făină. Rulaţi foaia de aluat pe sucitor. Scoateţi sucitorul din mijlocul ruloului de aluat. Presaţi şi tăiaţi ruloul de aluat în fâşii lungi, late de aproximativ 5 milimetri. Întoarceţi fâşiile şi tăiaţi-le pentru a obţine pătrăţele cu latura de 5 milimetri. Pudraţi-vă mâinile cu făina şi amestecaţi bine lăşcuţele pentru a se desprinde una de cealaltă. Întindeţi lăşcuţele pe un ziar sau foaie de copt şi lăsaţi-le să se zvânte într-un loc uscat şi răcoros pentru 30 de minute. Spălaţi bine puiul şi puneţi-l la fiert. Fierbeţi puiul la foc mic, spumând din când în când. Curăţaţi zarzavaturile. Despicaţi ţelina în bucăţi la fel de mari ca morcovii pentru a obţine o fierbere uniformă. Spălaţi ceapa şi îndepărtaţi foile exterioare. Încercaţi pe cât posibil (dacă nu e afectată) să nu aruncaţi coaja. O să dea o culoare plăcută supei. Când carnea de pui este fiartă de jumătate, adăugaţi morcovii, ţelina, ceapa şi pătrunjelul. La 15 minute după ce aţi adăugat zarzavaturile, adăugaţi foile de dafin, boabele de piper, frunzele de ţelină bine spălate şi 2 linguri de sare şi mai fierbeţi aproximativ 10 minute. Scoateţi carnea şi zarzavaturile şi strecuraţi supa. Aruncaţi foile de dafin, frunzele de ţelină, boabele de piper şi ceapa. Desfaceţi carnea de pe os şi porţionaţi-o. Tăiaţi zarzavaturile cuburi. Fierbeţi lăscuţele în apă cu sare pentru 2-3 minute. Treceţi-le pe sub jet de apă rece, scurgeţi-le şi amestecaţi-le cu ulei pentru a preveni lipirea. Nu păstraţi lăşcuţele în supă deoarece o vor tulbura. Le puteţi păstra separat şi adăuga în momentul servirii. Montaţi supa în farfurii: distribuiţi în mod egal zarzavaturi, carne, supă şi lăşcuţe în farfurii. Presăraţi cu frunze de pătrunjel tocate fin. Supa de pui cu lăşcuţe se serveşte fierbinte.

8. Supă de pui cu găluşte şi roşii

Ingrediente:

- carne de pui (aripi, ciocănele sau ce vreţi)

- 2-3 morcovi

- 2-3 cartofi

- o ceapă mică

- ce legume mai aveţi în casă (uneori pun ardei, dovlecel etc.)

- pătrunjel

- delikat/sare

- 7 linguri griş

- 2 ouă

- o lingură ulei

Supă de pui cu găluşte şi roşii

Preparare:

Se spăla bucăţile de pui şi se pun la fiert cu sare. Când dau în clocot se adună spuma şi se pun cartofii tăiaţi cubuleţe, morcovul tăiat bucăţi/felii, delikat şi ceapa întreagă (o scot şi o arunc după ce e gata supa). Scot într-o oală mare jumătate de supă cu polonicul şi las să fiarbă ambele oale la foc mediu. Pentru că se fac rapid, acesta e momentul când încep să fac găluştele: într-un castron bat bine cu furculiţa 2 ouă cu o linguriţă mică de delikat... după care pun încet grişul, bătând în continuare cu furculiţa. După ce am încorporat grişul adaug o lingură de ulei şi mai bat câteva secunde. În oala în care am doar supă simplă dau focul mic, adaug compoziţia de găluşte cu o liguriţă, după ce am pus compoziţia toată torn o cană de apă rece şi dau focul mare, punând şi un capac pe oală. După 20 min. transfer totul în oala în care am carnea şi legumele, adaug sare/delikat şi cutia de roşii (sau roşiile), adaug şi tăieţeii, mai las să fiarbă 10 min. şi închid focul... Adaug pătrunjel tocat mărunt.

9. Supă de pui cu roşii

Ingrediente:

- carne de pui (aripioare, gât, spate, inimă, ficat, pipotă)

- 1/4 ţelină

- 2 buc. păstârnac

- 1 fir praz

- 4-5 morcovi

- paste făinoase (spaghete sau tăiţei)

- pătrunjel

- sare, piper

Supă de pui cu roşii

Preparare:

În oala în care urmează să pregătiţi supa puneţi 3-4 căni de apă la fiert. Când apa a dat în clocot puneţi bucăţile de pui şi acoperiţi cu un capac. Eu am folosit din puiul întreg doar aripioarele, gâtul, spatele, ficăţelul, inima şi pipota. Lăsaţi-le să fiarbă înăbuşit până ce carnea începe să se frăgezească. În timp ce carnea fierbe liniştit, profitaţi de acest răgaz şi tocaţi mărunt morcovii, păstârnacul, prazul, ţelina. Adăugaţi legumele tocate şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp îndelungat, pentru a nu avea surpriza să scoateţi din supă carnea nefiartă. Completaţi cu apă în funcţie de cantitatea de supă pe care doriţi să o preparaţi. Pe parcursul fierberii o să observaţi că supă scade. În acel moment completaţi cu apa caldă (dacă nu va puteţi da seama când este fiartă carnea, scoateţi o bucată din supă şi încercaţi-o cu o furculiţă). Săraţi şi piperati după gust. Având în vedere avantajele pe care le oferă grăsimea puiului de curte, nu mai este necesar să adăugaţi un plus de gust prin folosirea concentratului de legume. Înainte cu aproximativ 15 minute de a lua de pe foc, adăugaţi roşiile în bulion tocate mărunt şi pastele făinoase. Lăsaţi-le să fiarbă în voie şi presăraţi la sfârşit pătrunjel verde deasupra. Supa de pui cu roşii este gata şi poate fi servită.

10. Supă de pui cu ciuperci

Ingrediente:

- carne de pui

- ciuperci

- 3-4 morcovi

- 1/2 ţelină

- 1 ardei

- 1 ceapă (roşie)

- 1 gulie

- pătrunjel verde

- sare, ulei

Supă de pui cu ciuperci

Preparare:

Spălam, porţionăm carnea de pui şi o punem la fiert. După ce începe să fiarbă îndepărtăm spuma formată. Adăugăm legumele, ţelina, gulia şi o parte din morcovi, pe care îi tăiem bucăţi mari. Un morcov îl vom da pe răzătoarea mare şi îl vom cali în puţin ulei pentru a da culoare supei, ardeiul îl tocam mărunt, ceapa o lăsăm întreagă. Adăugăm sare după gust. După ce a fiert carnea şi legumele închidem focul şi adăugăm ciupercile întregi curăţate, spălate şi pătrunjelul verde tocat mărunt. Ciupercile nu trebuie fierte, ci doar opărite (le vom lasă în supa fierbinte), astfel rămân mai tari.

În speranţa că cele 10 reţete pentru supă de pui sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
e-retete.ro
cevabun.ro
gustos.ro
gatiticuspor.blogspot.ro
povesticulinare.blogspot.ro
dumitrufelicia.blogspot.ro
bucataras.ro
Sursa-foto:
e-retete.ro
cevabun.ro
gustos.ro
gatiticuspor.blogspot.ro
povesticulinare.blogspot.ro
dumitrufelicia.blogspot.ro
bucataras.ro
Taguri:
supa de pui, retete supa. mancare
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema