toate sectiunile

Reţete supă cu găluşti: 11 reţete supă cu găluşti

29 nov 2012, 6850 afisari

Supa cu găluşti este acel tip de supă uşoară bună când eşti mic, când eşti bolnav, când este Post sau eşti la dietă. Cum supa cu găluşti trezeşte în amintire copilăria nu rata cele 11 reţete cu supă de găluşti ce urmează.

Reţete supă cu găluşti: 11 reţete supă cu găluşti

Nu doar românii au în meniu găluştele, care sunt fie din griş pentru supe, fie din făină şi cartofi cu diverse umpluturi servite ca desert, ce mai poartă denumirea de gomboţi.

În Ucraina găluştele poartă denumirea de "varenyky" şi au umplutură de carne sau legume, în italia sunt gnocchi sau sunt preparare din orez cu mirodenii şi se servesc prăjite. Până la urmă, tot ale noastre parcă sunt mai bune.

Iată 11 reţete de supă cu găluşte:

1. Reţetă supă cu găluşte din griş

Ingrediente supă cu găluşte din griş

supă de carne de vacă sau pasăre

2 ouă,

½ linguriţă unt (în lipsa untură),

5-6 linguri gris,

sare

supa galuste

Mod de preparare supă cu găluşte din griş

Se freacă spumă untul cu ouăle. Se adăugă grisul puţin câte puţin (în ploaie) amestecând mereu cu lingura. Se obţine o pastă care trebuie să aibă consistenţa unei smântână groase. Se adăugă sare.

După ce supa a fost strecurată într-o cratiţă curată, se pune pe foc. La primul clocot, se ia cu o linguriţă muiată în unt din pasta de gris şi se dă drumul în supă care trebuie să fiarbă încet.

După ce s-a pus toată pasta în felul arătat, se acoperă cratiţă (dar nu de tot), lăsând să fiarbă încet 10 minute.

Se ia capacul şi se întorc găluştele uşor. Se scot din cratiţă cu lingura de spumă, se aşază în castronul de servit încet ca să nu se sfărâme şi se toarnă supa peste ele.

2. Reţetă supă cu găluşte şi mazăre verde

Ingrediente supă cu găluşte şi mazăre verde

500 g mazăre verde păstăi

2 morcovi

1 ceapă mică

1 legătura pătrunjel verde

sare şi paprica după gust

Pentru găluşte: 2 ouă, sare, 4-5 linguri de faină, puţină apă.

supa de galusti cu mazare verde

Mod de preparare supă cu găluşte şi mazăre verde

Se curăţă păstăile de capete şi aţe. Păstăile care au deja boabele formate sau sunt prea aţoase, se desfac şi se folosesc doar boabele.

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Când ceapa este înmuiată şi devine sticloasă, se adaugă paprica, apoi mazărea curăţată şi spălată. Se amestecă uşor, după care se adaugă morcovii tăiaţi în rondele. Se stinge cu 5-6 căni de apă fierbinte şi se potriveşte de sare. Se lasă în continuare să fiarbă la foc mic până când legumele sunt fierte.

Când legumele sunt aproape fierte, se poate începe prepararea găluştelor.

Într-un castron sau o farfurie adâncă se bat bine ouăle, apoi se adaugă sarea şi făina, amestecând bine, până când se formează un aluat, mai gros decât cel de clătite. Dacă cumva aluatul devine prea tare, se adaugă puţină apă, apoi se amestecă din nou până când aluatul se omogenizează. După ce aluatul are consistenta dorită, se lasă deoparte, dar nu mai mult de 5 minute. Dacă aluatul se lasă să stea un timp mai îndelungat, se încleiază, iar găluştele nu vor mai ieşi pufoase. Cu ajutorul unei linguriţe, pe care o înmuiem în apă rece, luăm pe rând câte puţin din aluatul de găluşte şi-l turnăm în supa fierbinte. În mai puţin de 10 minute găluştele sunt fierte. Înainte de-a lua supa de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.

3. Reţetă supă cu găluşte şi roşii

Ingrediente supă cu găluşte şi roşii

1 kg roşii

2 morcovi

2 cepe

2 ardei graşi

1 rădăcina pătrunjel

frunze de ţelină

sare, piper

Pentru găluşte:

2 ouă

8 linguri gris

puţin ulei de măsline

apă minerală

sare

galuste cu rosii

Mod de preparare supă cu găluşte şi roşii

Roşiile se spală, se pun într-un vas cu apă şi se opăresc câteva minute (3-4) pentru a putea fi decojite mai uşor. Scoatem roşiile cu ajutorul unei palete din apă şi lăsăm să se răcească.

Între timp punem legumele tăiate după preferinţă (morcovii, ceapă, ardeiul gras şi rădăcina de pătrunjel) la fiert într-un vas cu apă. Presaram puţină sare iar când totul este fiert scoatem legumele.

Roşiile opărite se decojesc şi apoi se mixează. Sucul obţinut se adăugă în supă de legume şi se dă la foc mic.

Începem "confecţionarea" găluştelor: batem bine albuşurile cu puţină sare peste care adăugăm gălbenuşurile frecate cu un pic de ulei. Turnăm grişul în ploaie, amestecând continuu până când obţinem un amestec care se desprinde uşor de pe pereţii vasului. Adăugăm şi o lingură de apă minerală ca să fie mai pufoase şi amestecăm bine. Dăm focul mic la supă, punem în vasul cu supă circa 1/2 pahar cu apă rece şi începem cu ajutorul unei linguri pe care o udăm tot timpul cu apă rece să punem găluştele. Condimentăm după gust cu sare şi piper. Lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ 20 min. după care tragem după foc, punem capacul şi lăsăm găluştele să se mai umfle.

4. Reţetă supă cu găluşte pentru bebeluşi

Ingrediente supă cu găluşte pentru bebeluşi

un morcov mic

jumătate de dovlecel mic

o feliuţă de ţelină

jumătate de ardei gras

praz, cât un deget

câteva frunze de pătrunjel

Pentru găluşte:

un gălbenuş

câteva picături de ulei de măsline

2 linguriţe cu gris

supa bebe

Mod de preparare supă cu găluşte pentru bebeluşi

Legumele se curăţa de coajă, se spală şi se pun la fiert întregi în apă rece, într-o crăticioara cu capac. După ce au fiert se prepară găluştele, gălbenuşul se freacă puţin cu uleiul şi se adăugă grisul în ploaie. Se dă focul mic la supa, se pun găluştele cu linguriţa umezită în supă. Ies două găluşcuţe care se stropesc cu puţină apă rece. Se lasa să fiarbă cu capac, la foc mic, încă 10 minute. Se opreşte focul, se pun frunzele de pătrunjel şi se lasa acoperit cu capac încă 15 min. Se scot legumele, la ardei se curăţa pielita şi se mixează împreună cu găluştele.

5. Reţetă supă cu găluşte şi mujdei de usturoi

Ingrediente supă cu găluşte şi mujdei de usturoi

un pui

2 morcovi curăţaţi

o ceapă

3 bucăţi de rădăcină de pătrunjel şi ţelină

gris

3 ouă

pătrunjel verde

sare şi piper

supă cu găluşte şi mujdei de usturoi

Mod de preparare supă cu găluşte şi mujdei de usturoi

Se ia puiul (jumătate sau întreg) se curată, se taie bucăţi şi se pune la fiert. Rădacinoasele se taie şi se pun şi ele în oală, iar ceapă curata se taie în 4, ea urmând să fie scoasă din supă la final. Se lasă totul la fiert la foc mare, jumătate de oră.

Între timp facem mujdeiul din 3-4 căţei de usturoi, sare, piper, un pic de ulei şi apă. Se fac şi găluştele din 3 ouă, sare şi gris, iar când carnea este fiartă, se adăugă cu ligura compoziţia de gris în supă. La sfârşit, se adăugă pătrunjelul verde, tăiat mărunt, sare şi piper. La servire, în farfurie se pune şi puţin mujdei.

6. Reţetă supă cu găluşte din Ardeal

Ingrediente supă cu găluşte din Ardeal

1 piept de pui

2 morcovi

1 rădăcina pătrunjel

1 ţelina de mărimea unui măr

1 ceapă mică

1 căţel usturoi

câteva seminţe de chimen

1 legătura pătrunjel verde

sare

Pt găluşte:

1 ou

6 linguri gris.

supa galuste

Mod de preparare supă cu găluşte din Ardeal

Punem la fiert carnea în 2 litri şi jumătate apă rece cu sare. Când începe să fiarbă spumăm supa. Adăugăm zarzavatul curăţat şi lăsăm la fiert la foc potrivit. Separat în altă oala punem apa cu sare la fiert şi până fierbe apa pregătim găluştele: batem oul tare, adăugăm grişul, amestecăm bine până la omogenizare, apoi cu o linguriţă pt preparat cafea, cu coada lungă, luăm din compoziţia de găluşte şi adăugăm în oală. De fiecare dată înainte de a lua din compoziţia de găluşte, înmuiem linguriţă în apă din oala ca să se desprindă uşor compoziţia din linguriţă. Fierbem găluştele cam 15-20 minute la foc liniştit. Ca să iasă găluştele moi, adăugaţi din când în când puţină apă rece(procedeul opririi din fiert). După ce a fiert zarzavatul şi carnea, strecurăm supa potrivim de sare şi adăugăm găluştele pe care le-am fiert separat. Deasupra presaram verdeaţă tocată mărunt.

7. Reţetă supă cu găluşte de ficat

Ingrediente supă cu găluşte de ficat

supă de carne de vacă sau pui găluşte: 125 gr. ficat

20 gr. unt proaspăt

2 ouă

1 lingura pesmet

sare

piper

galusti cu ficat

Mod de preparare supă cu găluşte de ficat

Se curăţă ficatul de vine şi pieliţe şi se trece prin maşina de tocat. Apoi separat se freacă untul cu ouăle până se face o cremă ce se adăugă la ficat. Se pune sare, piper şi pesmetul cernut. Se ia cu linguriţă din compoziţie şi se fac mici găluşte ce se fierb în apă clocotită cu sare, 1/2 oră, pe foc potrivit. Când sunt gata, se scot cu spumuitoarea, se scurg şi se pun în castronul de servit. Deasupra se strecoară supa.

8. Reţetă supă gulaş cu găluşte

Ingrediente supă gulaş cu găluşte

1 kg carne

3-4 cepe

½ linguriţă boia de ardei

1 lingura bulion

unt

1 ou

1 lingura faina

ulei

sare

galusti gulas

Mod de preparare supă gulaş cu găluşte

Se taie ceapă felii subţiri şi se rumeneşte puţin în ulei, după care se adăugă carnea tăiată în bucăţi potrivite. Se amestecă din când în când, ca să nu se ardă. Când începe să se rumenească, se adăugă boiaua, bulionul, sare şi puţină apă. Se lasa să fiarbă înăbuşit, adăugând din când în când puţină apă, până se frăgezeşte carnea. Separat, se freacă o lingură de unt, un ou, faină, puţină apă şi sare. Se amestecă totul bine. Se ia cu linguriţă din pasta şi se dă drumul găluştelor în apă clocotită. Se ţin să fiarbă 10 minute. Se scurg, se opăresc în unt şi se pun în mâncare sau se servesc ca şi garnitură.

Mâncarea trebuie să fie servită foarte fierbinte.

10. Reţetă supă cu galuşti în foi de orez chinezeşti

Ingrediente supă cu galusti în foi de orez chinezeşti

12 găluşte chinezeşti congelate

1 ceapă verde

1 morcove

1 ardei iute

1 kub knorr pui sau legume (porc sau vita dacă găluştele sunt unplute cu porc)

2 linguri sos soia

2 ciuperci

sare & piper

Opţional:

2 linguri vin de orez chinezesc sau puţin oţet sau 2 linguri suc lămâie

1 ligurita ulei susan prăjit

 

Mod de preparare supă cu galusti în foi de orez chinezeşti

Legumele se feliază toate, coada verde de ceapă se păstrează până la final.

găluştele, după cum scrie pe pachet, trebuie să fiarbă cam 20 minute. Deci sunt primele în 1 litru de apă care fierbe împreună cu cubul Knorr. Se fierb acoperit apoi după 10 minute se pune ceapă şi morcovele, feliate. Ciupercile se adăugă în ultimele 5 minute (dacă aveţi ciuperci uscate, dehidratate le puneţi la început}. După aproximativ 18 minute de fiert, se toarnă un pahar (250ml) de apă rece pe deasupra apoi se readuce la fierbere şi se stinge focul. Puneţi acum sosul de soia, gustaţi de sare şi piper. La fel dacă aţi ales să folosiţi şi ingredintele opţionale, uleiul de susan prăjit şi vinul de orez. Se ornează cu ceapă verde şi ardeiul iute feliat, eventual dacă vreţi şi aveţi cu frunze de pătrunjel sau coriandru.

10. Reţetă supă cu găluşte de post

Ingrediente supă cu găluşte de post

2 morcovi

1 păstârnac

1 ţelină

50 ml ulei

5 lg faina

vegeta

pătrunjel

supa

Mod de preparare supă cu găluşte de post

Pentru supă cu găluşte de post se pune uleiul la încălzit, se râd morcovii, păstarnacul şi ţelină şi se călesc 2 minute. Se adăugă 2-3 l de apă şi se lasa să fiarbă 20 de minute. Se amestecă 5 lg de apă cu făină şi vegeta şi se formează găluşte care se pun în supă fierbinte. Se întorc cu grijă de pe o parte pe cealaltă şi se lasa 10 minute să fiarbă Se condimentează cu vegeta şi piper şi se pune pătrunjelul tocat fin.

11. Reţetă supă cu găluşte şi carne de pui

Ingrediente supă cu găluşte şi carne de pui

500 gr pui

2 ouă,

3-4 linguri ulei

5-6 linguri gris,

un morcov,

o albitură,

un ardei gras,

o ceapă,

roşii vara 4-5, sau bulion iarnă

pătrunjel verde

sare, piper, delikat

galuste cu pui

Mod de preparare supă cu găluşte şi carne de pui

Se pune puiul la fiert, se adăugă legumele tocate şi se lasa să fiarbă.

Se freacă uleiul cu ouăle şi apoi se adăugă grisul puţin câte puţin (în ploaie) amestecând mereu cu lingura. Se obţine o pastă care trebuie să aibă consistenţa unei smantane groase. Se adăugă sare şi puţin piper.

Se ia lingura se baga întâi în supă clocotind şi apoi luaţi găluştele şi le daţi drumu în oală cu supa,care trebuie să fiarbă încet.

Se acoperă oala (dar nu de tot), lăsând să fiarbă încet 15-20 minute, turnând din când în când câte puţină apă rece.

Deasupra presaraţi pătrunjel verde tocat proaspăt.

Sfaturi pentru prepararea găluştelor:

Dacă vrei ca gălustele tale să fie moi pune-le în supa clocotită imediat după ce le-ai preparat.

Dacă găluştele sunt tari dai focul mic şi torni puţină apă rece pe ele şi pui capacul deasupra vasului.

găluştele cu griş nu se mai desfac dacă pui puţină făină în apa în care fierb.

găluştele iau culoarea galbenă dacă în compoziţie se amestecă puţin mălai.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
gustos.ro
epochtimes-romania.com
bucataras.ro
euforia.tv
retete.flu.ro
bucatarialuiradu.co.uk
culinar.ro
Sursa-foto:
bucataras.ro
gurmandino.ro
epochtimes-romania.com
foarteiute.ro
gastrowiki.ro
gustos.ro
food-for-art.blogspot.ro
mixgustos.ro
kittytweedy
Taguri:
retetă, supă cu gălusti, supa crema, reteta ciorba, reteta sarmale, reteta tort
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • 12 reţete supă cremă 12 reţete supă cremă

    Supa cremă, fie că este cu toate legumele proaspete de la piaţă, cu ţelină, morcovi, mazăre sau conopidă, este un preparat delicios pentru toate vârstele, dar şi de Post. Dacă vrei să încerci supele cremă alege-o pe cea mai gustoasă dintre cele 12 reţete de supă cremă ce urmează.

  • 10 reţete pentru cozonac 10 reţete pentru cozonac

    Se apropie Crăciunul, iar cozonacii nu trebuie să lipsească de pe masă. Cu nucă, stafide, gem, vanilie sau rahat, cozonacii propuşi de noi sunt delicioşi! Iată 10 reţete de cozonac:

  • Reţete bruschete: 14 reţete de bruschete
Reţete bruschete: 14 reţete de bruschete

    Bruschetele sunt de origine italiană, sunt delicioase şi pot face parte şi din alimentaţia vegetarienilor sau celor care sunt la dietă. Dacă ţi s-a făcut deja poftă încearcă şi tu una dintre cele 14 reţete de bruschete.