toate sectiunile

Reţete stufat: 11 Reţete de stufat

4 dec 2012, 10152 afisari

Deşi românul asociază, de obicei, stufatul cu Paştele, vă invităm să încercaţi una din cele 11 reţete de stufat ce urmează, nu doar de sărbători.

Reţete stufat: 11 Reţete de stufat

Nici stufatul se pare că nu este un preparat autohton, dar este gustat de o lume întreagă şi poartă titulaturi diferite, în funcţie de ţară.

Spaniolii îi spun estofado, o mâncare înăbuşită, italienii îi spun stufato, grecii - stifado, iar anglo-saxonii stew.

După cum spuneam, ar fi păcat să aşteptaţi după un stufat un an întreg, ci având posibilitatea să îl preparaţi cu altfel de carne decât mielul, sau chiar fără, vă veţi bucura papilele gustative de câte ori doriţi.

1. Reţetă stufat de miel

Ingrediente stufat de miel

1 kg carne de miel

20 fire ceapă verde (de mărime medie)

20 fire usturoi verde (de mărime medie)

1 linguriţă amidon alimentar

1-2 linguri pasta de tomate

2 linguri oţet de mere

0,5 linguriţe de sare

pătrunjel proaspăt, tocat fin, pentru decorare .

stufat miel

Mod de preparare stufat de miel

Se taie carnea de miel în bucăţi potrivit de mari, care se prăjesc uşor într-o tigaie cu puţin ulei până se rumenesc, apoi se pun într-o cratiţă.

Firele de ceapă şi usturoi, spălate, uscate şi tăiate în bucăţi de cca 3 cm se pun în aceeaşi tigaie, în care se mai adăugă puţin ulei. Bucăţile de ceapă şi usturoi se ţin puţin în ulei pe foc, doar pentru a se înmuia, nu trebuie lăsate să se rumenească.

Se adăugă ceapă şi ustoroiul, în cratiţă, peste carne, odată cu uleiul din tigaie. Se adăugă amidonul alimentar dizolvat într-o cană cu apă (amestecat bine, pentru a nu avea cocoloaşe).

Se adăugă în cratiţă şi pastă de tomate, dizolvata într-o cană cu apă. Dacă foloseşti o pastă cu concentraţie mică, foloseşte două linguri. Dacă pasta de tomate are o concentraţie mare (28%), poţi folosi o lingură sau una şi jumătate.

Adaugă în cratiţă şi cele două linguri de oţet de mere şi un varfde linguriţă de sare. Cratiţa se pune pe aragaz la foc mediu. După ce a început să fiarbă, se acoperă cu un capac şi se pune la cuptor unde trebuie să fiarbă înăbuşit aproximativ o oră. Când este aproape gata, se mai adăugă sare după gust.

2. Reţetă stufat mexican

Ingrediente stufat mexican

1 pui (cam 1 kg), tăiat bucăţi,

1 ceapă, tăiată felii,

1/2 căpăţână de usturoi,

sare.

Puneţi la fiert ceapa şi usturoiul în apă sărată (calculaţi, pe cât posibil, ca lichidul să acopere un pic carnea). Când clocoteşte, adăugaţi bucăţile de pui. Fierbeţi până când e gata carnea (vreo juma’ de oră dacă-i pui de magazin, ceva mai mult dacă-i de curte). Strecuraţi şi păstraţi zeama, că o să aveţi nevoie de vreo 2-3 căni.

Pasul următor:

1 kg de cotlet de porc, tăiat felii sau cuburi

4 cârnăciori chorizo, mici (sau alţi cârnăciori picanţi),

1 păhărel de apă,

125 g seminţe de susan,

1 frunză de dafin,

1 linguriţă de oregano (uscat),

6 cuişoare, zdrobite,

6 boabe de ienibahar, zdrobite,

1 bucăţică de scorţişoară (2-3 cm),

1 ceapă mică, tocată,

untură pentru prăjit.

stufat mexican

Prăjiţi mai întâi boabele de susan în tigaia neunsă, rumeniţi-le uşor, lăsaţi-le să se răcorească, puneţi-le în vasul blenderului şi mixaţi-le cu puţină supă până când obţineţi o pastă.

Încingeţi puţină untură, prăjiţi uşor carnea de porc pe toate părţile, daţi-o deoparte.

Curăţaţi cârnăciorii de pieliţă, zdrobiţi-i, puneţi-i în tigaie la prăjit, stingeţi cu puţină apă, lăsaţi-o să se evapore şi continuaţi prăjirea, până când tocătura s-a rumenit un pic. Daţi-o şi pe ea deoparte.

Mai puneţi ceva untură în tigaie, prăjiţi uşor condimentele, eliminaţi grăsimea în exces şi puneţi-le peste pasta de susan. Tot peste pastă puneţi şi ceapa (călită şi ea) şi mixaţi din nou, adăugând, dacă ziceţi că trebuie, puţină supă.

Pentru estofado propriu-zis mai avem nevoie de

1 kg de roşii, trecute prin separatorul de seminţe,

1 lingură de stafide,

20 de migdale, curăţate şi tăiate, pe cât posibil, feliuţe (pe lung),

15 măsline verzi, fără sâmburi,

15 capere,

ardei iute în oţet, după gust (curăţat şi tăiat fâşii),

1 linguriţă de zahăr (sau după gust),

sare,

2 linguri de untură.

Încingeţi untura în cratiţă (de preferinţă de fontă emailată). Adăugaţi pasta din mixer, căliţi-o vreo 2 minute. Stingeţi cu roşiile pasate şi continuaţi fierberea (vasul acoperit!) încă vreo 10 minute. Puneţi stafidele, migdalele, măslinele şi caperele, înăbuşiţi încă vreo 5 minute. Adăugaţi, în fine, cărnurile şi fâşiile de ardei (eventual şi ceva din zeama lor, dacă vă place), turnaţi 2 căni de supă, reglaţi de sare şi zahăr, puneţi capacul la loc şi fierbeţi totul încă vreun sfert de oră, sau şi mai mult, până când aromele s-au combinat bine, iar carnea se topeşte-n gură.

3. Stufat de pui

Ingrediente stufat de pui

3 legături ceapă verde

2 legături usturoi verde

2 pulpe de pui dezosate

200 ml roşii în bulion

o linguriţă boia

o legătură mărar

ulei, sare şi piper

stufat de pui

Mod de preparare stufat de pui

Punem câteva linguri de ulei într-o cratiţă şi îl lăsăm la încins. Tăiem bucăţele carnea de pui şi o punem în ulei atunci când acesta s-a încins. Lăsăm câteva minute carnea de pui la prăjit, doar cât să îşi schimbe culoarea (să se albească puţin). Tocăm toate legăturile de ceapă şi usturoi verde şi le adăugăm peste carnea de pui. Acoperim stufatul cu un capac şi îl lăsăm la înăbuşit (la foc mic).

În momentul în care ceapa şi usturoiul încep să se înmoaie, adăugăm în stufatul de pui un pahar de apă (acum depinde şi de mărimea paharului, însă ideea este că este nevoie ca apă doar să acopere stufatul - trebuie să ţinem cont de faptul că vom mai adăuga şi roşiile în bulion).

Lăsăm stufatul de pui la fiert la foc mediu până când se fierb suficient atât legumele, cât şi carnea de pui. Atunci când stufatul de pui este aproape gata, adăugăm roşiile în bulion şi boiaua de ardei, apoi mai lăsăm stufatul de pui la fiert încă cinci-zece minute. Tocam mărunt mărarul şi la sfârşit îl adăugăm în stufatul de pui.

4. Reţetă stufat viţel

Ingrediente stufat viţel

1 kg carne de viţel

3-4 legături de ceapă verde

3-4 legături de usturoi verde

1 ceapă uscată

1 morcov

100 g bulion de roşii

200 ml vin alb

1 lingura cu făină

1 linguriţă cu zahăr

sare

piper

boia

ulei

Pentru marinată

250 ml oţet de vin

4 linguri cu vin alb

3 frunze de dafin

10 boabe de piper

10 boabe de ienupăr

stufat vitel

Mod de preparare stufat viţel

Da într-un clocot oţetul, adăugă vinul, condimentele şi toarnă fierbinte peste bucată de carne curăţată de pielite. Când s-a răcorit, baga la frigider

pentru cel puţin 24 de ore. Taie carnea în bucăţi potrivite şi înăbuş-o în ulei încins împreună cu morcovul feliat. Scoate carnea şi în uleiul rămas

adăugă ceapă uscată tăiată mărunt, apoi faina. Stinge totul cu bulionul îndoit cu apă şi boiaua de ardei (după gust).

Separat, taie beţişoare ceapă şi usturoiul verde. Căleşte-le în puţin ulei şi stinge cu vinul. Adăugă carnea şi ceapă uscată călită. Potriveşte gustul de sare, piper, zahăr şi lasă să mai fiarbă o jumătate de oră.

5. Reţetă stufat miel cu spanac

Ingrediente stufat miel cu spanac

2 linguriţe ulei de măsline

6 cepe verzi, tăiate fin

3 căţei de usturoi, tăiaţi felii subţiri

2 ardei graşi galbeni, tăiaţi beţişoare

450 g file de miel fără os, tăiat fâşii

1 ¼ cana roşii tăiate, din conservă

¾ linguri ta sare

¾ linguriţă ghimbir măcinat

2 pachete (300 g fiecare) de spanac tocat îngheţat, dezgheţat şi scurs

¾ cana iaurt simplu degresat

1 lingură făină

stufat miel cu spanac

Mod de preparare stufat cu miel şi spanac:

Într-o cratiţă de teflon sau o caserolă termorezistenta, se încinge uleiul la foc potrivit. Se adăugă ceapă verde şi usturoiul şi se ţin pe foc, amestecând des, 2 minute sau până când ceapă devine fragedă.

Se măreşte puţin focul, se adăugă ardeiul gras şi se ţine pe foc 2 minute sau până devine crocant-fraged. Se adăugă mielul, roşiile şi ghimbirul şi se mai ţin pe foc 3-4 minute sau până când carnea nu mai este roz.

Se adăugă spanacul şi se ţine pe foc 2 minute sau până se încălzeşte şi devine fraged.

Într-un castronel, se amestecă iaurtul şi făină. Se adăugă în cratiţă, se amestecă şi se ţin pe foc 2 minute sau până se absorb bine în spanac.

6. Reţetă stufat cu praz cu măsline

Ingrediente stufat cu praz cu măsline

3 fire praz (aprox. 1/2 kg)

200 g măsline

200 g roşii cubuleţe

1/2 pahar vin

un pahar apă

un ardei

o ceapă

2 cuburi concentrat legume

o linguriţă boia dulce

o linguriţă măghiran

o legătură pătrunjel

4 linguri ulei

sare şi piper

stufat praz cu masline

Mod de preparare stufat cu praz şi măsline

Tăiem prazul rondele de grosimea unui deget, tocam ceapă şi ardeiul apoi le punem pe toate la călit pentru câteva minute în cele patru linguri de ulei încins. Adăugăm paharul cu apă şi lăsam legumele la foc mediu până când se pătrunde prazul - aproximativ un sfert de oră.

Apoi punem în mâncare vinul, roşiile şi condimentele. Mai lăsăm mâncarea de praz la foc mediu încă un sfert de oră. În cazul în care mâncarea scade prea mult şi aveţi impresia că rămâneţi fără sos, problema se poate remedia imediat adăugând câteva linguri de apă.

Atunci când mâncarea de praz este aproape gata, vom adăuga măslinele. Dacă puneţi măsline cu sâmburi, atunci puneţi puţin mai multe deoarece eu am pus măsline fără sâmburi. Se mai ţine pe foc încă cinci minute, apoi se pune pătrunjelul tocat şi ne-am ales cu o delicioasă mâncare de praz cu măsline.

7. Reţetă stufat de curcan

Ingrediente stufat de curcan

1 kg carne de curcan

12-13 fire de ceapă verde

12-13 fire de usturoi verde

250 ml suc de roşii

sare, piper

5 linguri de ulei

stufat curcan

Mod de preparare stufat de curcan

Carnea de curcan se rumeneşte în 4-5 linguri de ulei. Se adaugă ceapa şi usturoiul verde tăiate mărunt. Se lasă să se călească totul 3-4 minute, după care adăugăm sosul de roşii.

Potrivim de sare şi piper şi lăsăm să fiarbă aproximativ 40 de minute. Când este gata, se stinge focul şi se presară o legătură de verdeaţă deasupra. Se poate servi cu mămăligă

8. Reţetă stufat cu mazăre şi ciuperci

Ingrediente stufat cu mazăre şi ciuperci

1 kg mazăre păstăi

200 g ciuperci proaspete

15 fire de usturoi verde

18 fire de ceapă verde

3 roşii

4 ouă fierte tari

5-6 ardei graşi

7-8 linguri ulei

o legătură mărar

sare, piper

200 g franzelă pt crutoane

stufat mazare

Mod de preparare stufat de mazăre cu ciuperci

Se curăţa legumele, se spală, apoi se taie ceapă verde şi usturoiul în bucăţi de 3-4 cm lungime, roşiile şi ciupercile se taie felii şi ardeii inele. Boabele de mazăre se desfac din păstăi, se spală şi se pun la fiert pentru 5 minute în apă clocotită cu sare, apoi le strecoriu bine.

Se pun apoi într-o cratiţă cu ulei mazărea opărită, ceapă, usturoiul, ardeii , ciupercile şi 300-400 ml apă sau supa preparată cu ub cub concentrat de condiment. Se dă mâncarea la cuptor, la foc potrivit până scade zeama.Când legumele s-au înmuiat, se adăugă roşiile, se potriveşte după gust cu sare şi piper şi se mai da la cuptor pentru încă 25 minute.

Când este gata presari mărarul tocat şi se lasa mâncarea deoparte. Se taie apoi feliile de pâine bucăţele şi le ţii la cuptor 10-15 minute. Se serveşte mâncarea caldă, cu crutoane alături.

9. Reţetă stufat cu carne de porc

Ingrediente stufat cu carne de porc

1 kg pulpă de porc ( sau carne de miel, piept de pui, ciocanele după preferinţa )

2-3 legături de ceapă verde

2-3 legături de usturoi verde

o legătură de mărar verde

o legătură de pătrunjel verde

200 g roşii decojite în bulion

sare

piper

delikat de legume

ulei

stufat porc

Mod de preparare stufat cu carne de porc

Carnea se taie cubuleţe, se spală, se zvântă pe un prosop absorbant, se sărează, se piperează şi se pune la prăjit în ulei.

Când începe să se rumenească, se scoate cu o paletă, se pune într-o tavă pentru cuptor, iar în uleiul în care s-a prăjit carnea, se adăugă ceapă şi usturoiul tăiate în rondele de cca 1 cm şi se călesc.

Când acestea s-au călit, se adăugă roşiile, delikat de legume şi puţină apă şi se lăsă în continuare la înăbuşit. Aceasta compoziţie gata pregătită, se răstoarnă peste carnea din tava, se presara verdeaţă tocată mărunt, se potriveşte de sare şi piper, dacă mai e cazul se mai adăugă puţină apă, şi se băgă la cuptor pentru cca 35-40 de minute.

10. Reţetă stufat de iepure

Ingrediente stufat de iepure

1 kg carne de iepure

4 legături de ceapă verde

4 legături de usturoi verde

o ceaşcă de ulei

o lingură de bulion

sare, piper

stufat iepure

Mod de preparare stufat de iepure

Carnea se curată, se spală şi se ţine câteva ore în apă cu oţet, după care se clăteşte bine cu apă rece, se porţionează şi se pune la fiert în apă călduţă, adunându-se spumă când este cazul.

Ceapă şi usturoiul, alese să fie cât mai fragede, se curată, se spală şi se taie în bucăţele de câte 3-4 centimetri lungime, apoi se pun la înăbuşit într-o cratiţă acoperită, în zeama de carne clocotită, cu ulei. După ce s-au înmuiat, se pune carnea, apoi bulionul, sare şi piper, introducând cratiţa la cuptor, la foc mediu, să scadă.

11. Reţetă stufat mânzat catalan

Ingrediente stufat mânzat catalan

600 g pulpa de mânzat, tăiată bucăţi

100 g slănină

50 g untura sau ulei

2 căţei de usturoi

2 cepe

2 roşii

1 morcov

1 cartof

1 pahar de vin roşu

30 g ciocolată menaj

1 lingura de făină de porumb

1 vârf de cuţit de scorţişoară

1 ţelină

pătrunjel

foi de dafin

cimbrişor

măghiran

sare

stufat catalan

Mod de preparare stufat mânzat catalan

Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi bucăţele mici roşiile, morcovul şi ţelină. Curăţaţi ceapă, ta-iati-o inele, apoi curăţaţi şi tocaţi usturoiul Spălaţi şi decojiţi cartoful, tăiaţi-l bucăţi mici; rupeţi bucăţi ciocolată menaj.

Tocaţi slănină şi puneţi-o într-o crăticioara împreună cu untură. Daţi-le la foc mic şi, când slănină e bine rumenita, adăugaţi pulpa de vită şi potriviţi de sare. După câteva minute puneţi şi roşiile, cartoful, ceapă, morcovul, ţelina, usturoiul, ierburile aromatice şi scorţişoară.

Daţi focul mic, stropiţi cu vinul şi adăugaţi ciocolată. lăsaţi totul să se facă timp de circa 1 oră.

Diluaţi o lingură de făină de porumb în puţină apă rece, puneţi-o peste carne şi lăsaţi sosul să scadă până va fi dens şi cremos.

Serviţi ornând farfuria cu câteva frunze de pătrunjel.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
retete.acasa.ro
costachel.ro
barbatlacratita.ro
bucatarul.ro
gustos.ro
retetepentrutine.ro
Sursa-foto:
barbatlacratita.ro
gustos.ro
cevabun.ro
slashfood.com
bucataras.ro
cepapam.ro
nonatrif.blogspot.ro
retetepentrutine.ro
irtve.es
Taguri:
retete, bruschete, oua umplute, somon, masline, tort, sarmale
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • Reţete chiftele: 14 reţete de chiftele Reţete chiftele: 14 reţete de chiftele

    Vă prezentăm astăzi o serie de 14 reţete de chiftele, dintre cele mai gustoase, fie de post sau nu, de la noi sau de pe meleaguri străine, dar care merită încercate acasă.

  • REŢETE TOCHITURĂ: 11 reţete pentru tochitură REŢETE TOCHITURĂ: 11 reţete pentru tochitură

    Tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale ţării. Azi va prezentăm 11 reţete de tochitură, un fel de mâncare nelipsit din meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.

  • 11 reţete de ciorbă de fasole 11 reţete de ciorbă de fasole

    Apropo îti aduce astăzi 11 reţete delicioase pentru ciorbă de fasole. Deja salivezi? Aruncă o privire pe meniul nostru, în care am inclus şi o variantă pentru post.

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!