toate sectiunile

REŢETE SOMON: 11 reţete cu somon

21 nov 2012, 19614 afisari

Somonul are o mulţime de beneficii, inclusiv pentru pielea uscată, în sezonul rece. Apropo.ro vă prezintă 11 reţete delicioase cu somon!

REŢETE SOMON: 11 reţete cu somon

Peştele este considerat un aliment sănătos, iar somonul , în special, a devărată sursă de substanţe benefice pentru organism. Apropo.ro vă prezintă 11 reţete delicioase cu somon!

1. Supă-cremă de somon afumat, praz şi cartofi

Ingrediente

- 1 cub de unt

- 2 fire de praz mari, tăiate pe jumătate, apoi în felii subţiri

- 1 frunză de dafin

- 1 kg de cartofi albi, făinoşi, tăiaţi cubuleţe

- 1 l supă de pui sau de legume

- 100 ml de smântână pentru gătit

- 200 g de somon afumat, tăiat în fâşii

- 1 pungă de chives, tăiat

Supă-cremă de somon afumat, praz şi cartofi

Preparare:

Se încălzeşte untul într-o cratiţă mare şi se adaugă prazul şi frunza de dafin. Se prăjesc la foc mic 8-10 minute sau până când prazul este foarte moale, apoi se adaugă cartofii şi se amestecă până când sunt înveliţi în unt. Se toarnă supa şi smântâna şi se fierbe totul la foc mic 10-15 minute, până când cartofii sunt foarte fragezi. Se adaugă două treimi din somonul afumat, se amestecă şi se asezonează. Se serveşte supa în boluri adânci, folosind somonul rămas şi chives tocat ca topping.

2. Farfalle cremoase cu somon şi chives

Ingrediente:

- 350 g de farfalle

- 200 g cremă de brânză, slabă

- 1 linguriţă cu zeamă de lămâie

- 145 g de somon afumat sau marinat, rupt în bucăţi

- câteva fire de chives, tăiate

Farfalle cremoase cu somon şi chives

Preparare:

Prepară pastele conform instrucţiunilor de pe pachet. Scurge-le, păstrând puţină apă şi pune-le înapoi în cratiţă. Adaugă brânza, zeama de lămâie, somonul şi puţin piper şi amestecă bine. Adaugă puţină apă de la paste pentru a lega sosul şi amestecă. Adaugă cea mai mare parte din chives, amestecă şi împarte pastele în farfurii. Serveşte cu firele de chives rămase presărate deasupra.

3. Somon picant

Ingrediente:

- 2 fileuri de somon, cam 140 g fiecare

- zeama de la 1 lime

- 1 vârf de cuţit praf de chilli

- ½ linguriţă de chimion măcinat

- ½ linguriţă de boia afumată (se găseşte la Băcănia Veche)

- ½ linguriţă de coriandru măcinat

- 1 vârf de cuţit cu zahăr brun

- un pic de ulei de floarea-soarelui

- orez fiert, pentru servit

Salsa:

- 1 avocado copt, decojit şi tăiat cubuleţe

- 1 mână de roşii cherry tăiate sferturi

- 2 cepe verzi, tăiate felii

- zeama de la 1 lime

- 1 strop de ulei de măsline

- 1 pungă de coriandru, jumătate tocată grosier

Somon picant

Preparare:

Se pune somonul într-un bol, se toarnă deasupra zeama de lime şi se lasă la marinat 5 minute. Între timp, se amestecă toate condimentele, cu zahărul. Se scoate somonul din zeama de lime şi se dă prin condimente, astfel încât să fie complet acoperit cu acestea. Se încinge grilul la treapta de sus. Se unge o tavă, apoi se aşează somonul în tavă cu pielea în jos. Se ţine sub gril 5 minute, până când marginile încep să se înnegrească. Se amestecă uşor toate ingredientele pentru salsa şi coriandrul tocat grosier, în timp ce se coace somonul. Când peştele este gata, se serveşte cu salsa, orez şi restul de coriandru.

4. Somon uşor afumat cu portocale şi salată de rubarbă

Ingrediente:

- 1 lingură cu boabe de ienupăr

- 1 linguriţă cu boabe de piper negru

- 2 fileuri de somon uşor afumate (sau somon proaspăt)

- 2 linguriţe cu ulei de măsline

Salata:

- 1 portocală

- 2 tulpini de rubarbă, tăiate în bastonaşe subţiri

- 1 mână mare de năsturel

- 50 ml ulei de măsline extravirgin

Somon uşor afumat cu portocale şi salată de rubarbă

Preparare:

Pentru salată se curăţă coaja portocalei cu un cuţit, mai întâi capetele, apoi marginile, de jur împrejur, până rămâne doar pulpa, fără pieliţa albă. Apoi, deasupra unui bol (ca să nu se piardă sucul) se rupe cu grijă în felii (încearcă să le desprinzi în dreptul membranei). Se adaugă rubarba şi se lasă deoparte 15 minute. Între timp, se zdrobesc grosier boabele de piper şi de ienupăr folosind un mojar cu pistil. Se aşează somonul pe o hârtie de copt, se masează cu ulei, apoi se presară condimentele. Se încălzeşte grillul la treapta medie şi se coace somonul 6-7 minute, având grijă ca stratul de condimente să nu se ardă. Pentru a termina salata, se adaugă năsturelul şi uleiul de măsline peste rubarbă şi portocală, se amestecă bine şi se serveşte alături de somon.

5. Tartă cu somon şi broccoli

Ingrediente:

- 100 g de broccoli, desfăcut în bucheţele

- 85 g de năsturel, tocat

- 4 linguri de crème fraîche (sau smântână pt. gătit)

- 420 g aluat de foitaj (2 foi mari)

- 1 ou, bătut

- 1 file de somon de aproximativ 170g, fiert sau gătit la aburi, rupt în bucăţi

- mazăre pregătită la aburi, pentru servit

Tartă cu somon şi broccoli

Preparare:

Fierbe broccoli într-o cantitate suficientă de apă clocotită, până devine fraged - aproximativ 4 minute. Scurge-l şi clăteşte-l cu apă rece. Într-un robot de bucătărie mic sau cu un blender vertical, amestecă năsturelul şi crème fraîche (smântâna de gătit), apoi asezonează. Încinge cuptorul la 200˚ C/gaz 6. Desfă pachetul de aluat de foitaj şi aşează o foaie pe o hârtie de copt. Taie o margine de 2 cm lăţime din cea de-a doua foaie de aluat, ca o ramă foto, şi lipeşte această margine de prima foaie cu puţin ou bătut. Înţeapă din loc în loc aluatul cu o furculiţă şi dă-l 10 minute la cuptor. Taie restul de aluat în fâşii de 2 cm lăţime. Peste aluatul scos din cuptor pune smântâna, presară somonul, broccoli şi asezonează, apoi aşează fâşiile în aşa fel încât să arate ca un grilaj. Unge fâşiile de aluat cu ou bătut şi coace 20-25 de minute până când tarta este aurie şi pătrunsă, iar umplutura este fierbinte. Serveşte cu mazăre.

6. Somon la cuptor cu spanac şi ciuperci

Ingrediente:

- file de somon, 4 bucăţi

- spanac proaspăt 200 g

- ciuperci 240 g

- oţet sau zeamă de lămâie

- 1 roşie

- busuioc uscat, 1 linguriţă

- sare după gust

- ulei de măsline, cca. 150 g

Somon la cuptor cu spanac şi ciuperci

Preparare:

Se încălzeşte cuptorul 190 (grade C). Se aşează peştele într-o tavă unsă. Spanacul se spăla bine şi se tăie cu cuţitul nu foarte mărunt. Roşia se spăla şi se tăie în jumătate, se scoate miezul afară, după care se tăie bucăţele. Ciupercile se curăţă şi se tăie codiţele, după care se tăie felii. Din ulei şi oţet sau zeamă de lămâie se face un dressing ca şi pentru salată, se pune sare, piper, busuioc uscat şi alte mirodenii, după preferinţa. Dressingul se toarnă peste spanac, roşie şi ciuperci şi se amestecă bine. Compoziţia obţinută se pune peste somon. Se pune la cuptor 20 - 25 de minute. Se serveşte cu orez fiert.

7. Somon în scoici din aluat franţuzesc

Ingrediente:

- scoici din aluat franţuzesc

- 1 praz tocat

- 1/2 ardei gras

- 1 lingură cu unt

- 2 linguri de făină

- puţin praf de curry

- sare şi piper după gust

- 400 ml lapte

- mazăre (fiartă în prealabil)

- creveţi curăţaţi

- bucăţi de somon afumat

Somon în scoici din aluat franţuzesc

Preparare:

Somonul în scoici din aluat franţuzesc este un aperitiv cu peşte deosebit care poate fi servit la orice ocazie festivă. Pentru această reţetă cu somon se toacă mai întâi prazul tocat şi ardeiul gras, după care se călesc un pic în unt. Se adaugă 2 linguri cu făină, puţin praf de curry, sare şi piper după gust şi apoi laptete. Se fierbe totul la foc mic până se îngroaşă sosul, iar spre final se adaugă mazărea (fiartă în prealabil), creveţii curăţaţi, bucăţile de somon afumat şi se mai lasă 2 minute pe foc. Cu această pastă se umplu scoicile din aluat care au fost coapte dinainte. Somonul în scoici din aluat franţuzesc se pune la rece înainte de a fi servit, dar poate fi consumat şi cald.

8. Cremă de brânză cu somon

Ingrediente:

- 150 g de somon afumat

- 1/2 lămâie

- 250 g de cremă de brânză

- 150 g iaurt cremos

- câteva fire de ceapă verde sau o ceapă roşie

- sare, busuioc

Cremă de brânză cu somon

Preparare:

Amestecaţi într-un castron iaurtul cu crema de brânză, până se omogenizează. Turnaţi în compoziţie zeamă de la jumătate de lămâie şi amestecaţi în continuare. Adăugaţi ceapă, tocată fîn, busuioc şi sare. Tăiaţi somonul în fâşii mici şi puneţi-l, de asemenea, în castron. Pentru a obţine o consistenţă cremoasă şi a combina cât mai bine ingredientele, folosiţi în final un mixer, cu care să amestecaţi totul maximum 2-3 minute. Crema obţinută se lasă la frigider până se întăreşte puţin. Când o consumaţi, cel mai bine este să o întindeţi pe o felie de pâine neagră sau o baghetă cu seminţe, pentru un aport de fibre. Crema de brânză cu somon se serveşte rece, ca aperitiv sau gustare.

9. Quiche cu somon

Ingrediente:

- 150 g file de somon, cubuleţe

- 1/2 lingură cu zeamă de lămâie

- piper negru, măcinat

- 100 g făină

- 50 g unt

- 2 ouă + 1gălbenuş

- 3 linguri smântână

- 1/2 linguriţă cu muştar

- 1 ceapă verde, tocată

- formă pentru copt plăcintă, aprox. 15 cm în diametru, unsă cu unt

Quiche cu somon

Preparare:

Se încălzeşte aparatul Airfryer la 180 °C. Se toarnă zeama de lămâie peste cubuleţele de somon, apoi se adaugă sare şi piper după gust. Se lasă să se pătrundă. Se amestecă într-un bol făina cu untul, gălbenuşul de ou şi ½-1 lingură cu apă rece. Se amestecă şi se strânge aluatul în formă rotundă. Se întinde aluatul pe o planşetă presărată cu făină, până se obţine o foaie cu diameA­trul de 18 cm. Se aşează foaia de aluat în formă şi se fixează bine pe marginea acesteia. Se îndepărtează surplusul de aluat care depăşeşte marginea, ori se lasă să atârne doar puţin peste aceasta. Se bat ouăle şi se adaugă smântâna, muştarul, apoi sare şi piper după gust. Se toarnă compoziţia în formă, apoi se adaugă deasupra cubuleţele de somon. Se distribuie uniform feliuţele de ceapă verde. Se aşează forma în sita friteuzei, care se introduce apoi în Airfryer. Se setează cronometrul la 20 de minute şi se coace până capătă culoare aurie.

10. Somon şi ton cu lapte de cocos

- 1 nucă de cocos

- 200 g fileuri de somon

- 200 g fileuri de ton

- 3 lime

- 2 căţei de usturoi

- 8 frunze de salată verde pentru ornat

- 8 roşii cherry pentru ornat

- sare, piper

Somon şi ton cu lapte de cocos

Preparare:

Spargeţi nuca de cocos, scoateţi miezul de pe coaja maro, apoi zdrobiţi-l într-o piuliţă de lemn, adăugând tot atâta cantitate de apa. Amestecaţi şi lăsaţi într-un castronel în frigider 30 de minute, apoi strecuraţi compoziţia printr-o sită deasă peste care aţi pus o bucăţică de tifon, stoarceţi bine pulpa rămasă în tifon până iese tot sucul şi puneţi-l iar în frigider până în clipa în care îl veţi folosi. Stoarceţi şi strecuraţi sucul a două lime, iar pe a treia feliaţi-o subţire, tăind în două unele felii. Pregătiţi marinată amestecând sucul şi feliile de lime cu usturoiul curăţat şi zdrobit, cu un praf de sare şi puţin piper. Tăiaţi cubuleţe tonul şi somonul, amestecaţi-le într-un castron şi acoperiţi-l cu marinată de lime. Puneţi castronul în frigider 2 ore. Spălaţi inima de salată verde şi aşezaţi câte două frunze pe fundul a patru farfurii adânci, cu câte două roşii cherry spălate şi tăiate felii.

11. Somon cu crustă de nuci şi usturoi

- 2 fileuri de somon cu piele

- 1 cupă nucă măcinată

- 5-6 căţei de usturoi copt

- 2 linguri pesmet

- coajă rasă de la o lămâie

- 1 lingură cu ulei de măsline

- 1 lingură cu mărar proaspăt (sau 1linguriţă cu mărar uscat)

- 2 linguriţe cu muştar Dijon

- sare şi piper

- felii de lămâie pentru servit

Somon cu crustă de nuci şi usturoi

Preparare:

1 cupă = 1 pahar de 250 ml

Într-un robot de bucătărie se pun: nucă, usturoi, pesmet, coajă de lăâie, ulei şi mărar proaspăt. Se mixează până se obţine o compoziţie ca un pesmet, dar care este uşor €œlipicios. (se adună uşor!).Se adaugă sare şi piper după gust. Într-o tavă unsă se aşează feliile de peşte cu pielea în jos şi se unge fiecare bucată cu o linguriţă de muştar. Se împarte în mod egal "pesmetul" pe cele două fileuri, se presează uşor cu mâna (să se lipească şi să arate că o crustă), se acoperă apoi cu o folie şi se ţine la frigider intre15 minute şi 2 ore. Se pune în cuptorul încălzit la 180 de rade C şi se ţine15-20 minute sau până când peştele este gata (carnea se desface uşor cu furculiţa).

În speranţa că cele 11 reţete cu somon sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
goodfood.ro
culinar.ro
retetepescaresti.ro
Sursa-foto:
goodfood.ro
culinar.ro
retetepescaresti.ro
Taguri:
retete somon, preparate somon, culinar
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • 11 de reţete de sarmale 11 de reţete de sarmale

    Sarmale în foi de varză acră sau dulce, sarmale în foi de viţă sau sarmale în dovleac sunt doar câteva dintre cele 11 reţete de sarmale pe care le prezentăm mai jos.

  • 13 reţete de tort cu ciocolată 13 reţete de tort cu ciocolată

    Vrei ca prietenele să te invidieze pentru torturile cu ciocolată pe care le faci, atunci încearcă şi serveşte-le şi cele 13 reţete de torturi cu ciocolată ce urmează.

  • REŢETE SALATĂ DE VINETE: 10 reţete de salată de vinete REŢETE SALATĂ DE VINETE: 10 reţete de salată de vinete

    Salata de vinete este una dintre cele mai la îndemana salate. Apropo.ro îţi propune 10 reţete de salată de vinete!

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!