toate sectiunile

REŢETE SALATĂ ORIENTALĂ: 12 reţete de salată orientală

19 nov 2012, 38345 afisari

Apropo.ro vă prezintă 12 reţete de salată orientală delicioase şi vă urează poftă bună!

REŢETE SALATĂ ORIENTALĂ: 12 reţete de salată orientală

Adaptată în funcţie de anotimp, salata orientală străbate victorioasă întregul an, scoţând din impas gospodinele în momente de criză şi punându-le la încercare priceperea.

Indiferent dacă sunteţi grabiţi şi nu aveţi prea mult timp pentru a găti sau vă place să fiţi creativi în bucătărie, vă prezentăm câteva reţete de salată orientală, rapide şi gustoase, pe toate gusturile.

1. Salată orientală cu maioneză

Ingrediente:

- 1,5 kg cartofi (fierţi în coajă, apoi decojiţi)

- 6 ouă (un gălbenuş crud ţi unul fiert pentru maioneză, iar restul se pune în salată)

- 250 g de măsline feliate

- 2 cepe mici

- un borcan cu castraveciori muraţi (sau gogoşari muraţi)

- muştar, sare, piper

Salată orientală cu maioneză

Preparare:

Tăiaţi ouăle şi cartofii cubuleţe, tocaţi ceapa, apoi puneţi totul într-un castron mare. Tăiaţi mărunt castraveţii şi îi puneţi în castron. La fel procedaţi cu măslinele. Încorporaţi apoi maioneza.

Timp de preparare: 45 de minute

2. Salată orientală dietetică

Ingrediente:

- 5 cartofi albi

- 2 cepe

- 4 ouă

- 2-3 linguri cu iaurt

- zeama de la o jumătate de lămâie

- 2 linguri cu muştar

- 30 ml ulei (de măsline)

- câteva măsline negre şi verzi

- 1 peperoni roşu (în oţet)

- 3/4 gogoşar acru

- 1 fir de pătrunjel

- sare, piper

Salată orientală dietetică

Preparare:

Spălaţi cartofii şi puneţi-i la fiert în coajă, 20-25 de minute, depinde cât sunt de mari. Într-un ibric puneţi la fiert, la foc mic, 3 ouă, apoi lăsaţi-le 8 minute de când începe apa să fiarbă. Stingeţi focul şi lăsaţi-le să stea în apa în care au fiert. Între timp curăţaţi cepele, tăiaţi-le în feliuţe foarte subţiri, presăraţi-le cu sare, amestecaţi şi frecaţi puţin cu mâna, spălaţi-le cu apă rece şi stoarceţi-le bine de zeamă. Tocaţi gogoşarul în cubuleţe sau fâşiuţe şi tăiaţi peperoni felii. Scoateţi sâmburii din măsline şi tăiaţi-le în patru. Păstraţi câteva măsline negre pentru decor.

După ce au fiert cartofii, curăţaţi coaja şi zdrobiţi cu furculiţa un cartof pentru maioneză. Puneţi într-o cană de blender cartoful zdrobit, zeamă de lămâie, muştar, sare după gust, gălbenuşul şi uleiul. Amestecaţi 10-15 secunde până se leagă bine maioneza, adăugaţi iaurtul (sau smântână slabă) şi mai amestecaţi 3-4 secunde. Maioneză este gata!

Tăiaţi cartofii în felii de 3-4 mm grosime şi puneţi-i în castronul cu ceapă. Curăţaţi şi feliaţi ouăle (păstraţi câteva felii pentru decor), apoi puneţi-le în castron. Adăugaţi peperoni, gogoşar, bucăţi de măsline, maioneză şi amestecaţi foarte uşor. Garnisiţi cu măsline, verdeaţă, felii de ou şi puneţi pe farfurii.

Timp de preparare: 40 minute

3. Salată orientală de iarnă

Ingrediente:

- 200 g cartofi fierţi

- 300 g legume fierte (conopidă, ţelină, morcov, mazăre verde, fasole verde sau uscată)

- 2 ouă fierte, tari

- 1-2 cepe

- 2-3 andive

- 15-20 măsline

- 6 linguri cu vinegretă

- sare, piper

Salată orientală de iarnă

Preparare:

Cartofii, ţelins, morcovii, pătrunjelul, ceapa şi ouăle se tăie rondele. Se pun într-o salatieră, se adaugă conopida desfăcută în bucheţele mici, mazărea, fasolea verde tăiată în bucăţele şi măslinele, apoi se sărează, se piperează şi se amestecă uşor cu vinegretă. Se decorează cu andive tăiate pe lungime, sub formă de corăbioare.

Timp de preparare: 20 de minute

4. Salată orientală de vară

Ingrediente:

- 4-5 cartofi noi, fierţi în coajă şi tăiaţi cubuleţe

- 2 roşii - tăiate cubuleţe

- 2 castraveţi - tăiaţi cubuleţe

- 2 ouă fierte, tari

- 150 g muşchi file

- 200 g măsline negre

- o ceapă mică

- sare, piper negru măcinat, oregano

- oţet

- 1 lingură cu muştar

- ulei de măsline

Salată orientală de vară

Preparare:

Se spăla cartofii şi se fieb în coajă. Se lasă la răcit şi se tăie în cubuleţe. Ceapa se tăie julien, se presară sare, se pune într-un vas acoperit. Măslinele, dacă sunt sărate, se lasă o oră în apă rece la desărat.

Toate ingredientele tăiate cubuleţe se amestecă. Într-un bol preparaţi sosul de muştar, cu oţet şi ulei de măsline. Adăugaţi sare şi piper după gust. Iese un fel de maioneză, dar mai subţire.

Se toarnă sosul peste ingrediente şi se amestecă bine. Se serveşte rece.

Puteţi să nu adugati muşchiul file şi aveţi o salată ovo-vegetariană

Timp de preparare: 30 de minute

5. Salată orientală simplă

Ingrediente:

- 500 g cartofi

- o roşie mare

- 2 castraveţi

- 2 ardei, unul roşu şi unul verde

- 100 g măsline

- 1 ceapă roşie

- 2 ouă

- 40 g muştar

- pătrunjel sau leuştean proaspăt

- 200 g ulei

- sare piper

Salată orientală simplă

Preparare:

Se spăla cartofii şi se pun la fiert. Roşia, castravtii, ceapa, ardeii şi măslinele se tăie mărunt, la fel şi cartofi după ce sunt fierţi şi răciţi puţin. Un ou se fierbe şi altul se separă de albuş şi din ele se face maioneză, în combinaţie cu muştarul şi uleiul. Se amestecă toate, dar cu grijă pentru a rămâne întregi, se pune salată pe farfurie şi se ornează cu leuştean sau pătrunjel.

Timp de preparare: 1 oră şi 30 de minute

6. Salată orientală rapidă

Ingrediente:

- 1 kg cartofi

- 3 ouă

- 1 ceapă roşie

- 2 fire ceapă verde

- o mână măsline

- 1 ardei gras roşu

- 1 ardei gras galben

- ulei de măsline

- zeamă de lămâie

- pătrunjel

- sare, piper

Preparare:

Spălaţi cartofii şi puneţi la fiert în coajă. După ce au fiert îi scurgeţi de apă şi îi puneţi sub jet de apa rece pentru a-i putea curăţa mai uşor. Separat fierbeţi ouăle tari. La fel ca şi cartofii, după ce au fiert, ouăle se scurg de apă, se ţin sub jet rece de apă şi apoi se curăţă de coajă. Tăiaţi cartofii cubuleţe mai mari, apoi tăiaţi ouăle, ardeiul gras în fâşii, ceapa roşie în fideluţă şi ceapa verde mărunt. Adăugaţi măslinele şi amestecaţi. Turnaţi ulei de măsline şi zeamă de lămâie după gust. Condimentaţi cu sare şi piper. Amestecaţi bine şi asezonaţi cu pătrunjel verde.

Timp de preparare: sub 15 minute

7. Salată orientală cu gogoşari

Ingrediente:

- 6-7 cartofi

- 1 ceapă mare

- câteva felii de gogoşari în sos (sau în oţet sau cruzi)

- măsline

- 1 roşie

- sos de la gogoşari

- vegeta, piper

- ulei, oţet

- mărar

Salată orientală cu gogoşari

Preparare:

Cartofii se spală şi se pun la fiert în coajă, într-o oală cu apa şi un strop de sare.Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt (sau solzişori). Gogoşarii şi roşia se tăie cubuleţe. Când cartofii sunt fierţi, îi luaţi de pe foc, îi lăsaţi să se răcească, apoi îi tăiaţi cubuleţe. Ceapa tocată se pune într-o tigaie, în ulei, şi se amestecă până se înmoaie, dar să nu se prăjească. O adăugaţi peste cartofii cubuleţe, apoi se adaugă gogoşarii, roşia, măslinele. Se pune sos din gogoşari după gust, un strop oţet, vegeta, piper şi mărar.

Timp de preparare: sub 60 de minute

8. Salată orientală cu praz

Ingrediente:

- 1 kg cartofi

- 4-5 ouă

- 2 fire de praz

- 200g măsline

- 2-3 linguri cu maioneză

- 2-3 castraveţi acri (în oţet)

- piper alb măcinat, sare, pătrunjel verde

Salată orientală cu praz

Preparare:

Cartofii se spală şi se fierb în coajă. Ouăle se fierb tari. După ce s-au fiert cartofii şi s-au răcit, se curăţă de coajă şi se toacă în cubuleţe. Ouăle se curăţă şi se toacă, apoi se adaugă peste cartofi. Prazul curăţat şi spălat se toacă (partea fără frunze) rondele, care se desfac cu mâna în inele şi se pun de asemenea peste celelalte. Se adaugă măslinele spălate, castraveţii tocaţi potrivit, maioneza, sărea, piperul şi se amestecă foarte bine. Se lasă cca. 10 minute şi se serveşte cu pătrunjel tocat deasupra. Poate fi servită simplă sau ca garnitură la orice friptură.

Timp de preparare: 30 de minute

9. Salată orientală de post

Ingrediente:

- 400 g de carofi

- 2-3 ardei: roşu, portocaliu (galben), verde

- 150 g de măsline

- 1 legătură ceapă verde

- 2 cepe roşii

- 2-3 castraveţi muraţi

- la alegere se poate pune 1 legătură de ridichi

- sare, piper

- ulei de măsline, 1 lămâie

- se poate adăuga şi puţin oţel balsamic, la alegere

Salată orientală de post

Preparare:

Se spăla, curată şi se pun cartofii la fiert în apa cu sare şi un pic de oţet (pentru a nu se fărâmiţa cartofii). Separat se tăie ardeii în bastonaşe, ceapa roşie julien, ceapa verde, castraveţii muraţi. Se face un dressing din ulei de măsline, zeamă de la o lămâie. Se poate adaugă cimbru sau ce alte condimente doriţi. Dacă nu ar fi fost de post, se putea adaugă brânză sau caşcaval ras, pe;te afumat, ouă fierte sau bucăţele de bacon. Se ornamentează cu o felie de lămâie, măsline şi ceapă roşie.

Timp de preparare: 30 de minute

10. Salată orientală cu macrou

Ingrediente:

- 5 cartofi

- 150 g măsline

- 4 ouă

- 1 legătură de ceapă verde

- 200 g macrou

- 2 ouă pentru maioneză

- ulei, muştar, zeamă de la o lămâie

Salată orientală cu macrou

Preparare:

Se fierb cartofii curăţaţi de coajă, apoi se tăie în bucăţi mari. Ouăle se fiarb tari şi se tăie rondele. Ceapa se tăie mărunt sau fiecare după preferinţă. Macroul se pune pai. Se face maioneză dintr-un gălbenuş fiert şi unul crud, ulei, muştar şi zeamă de lămâie. Se amestecă toate ingredintele .

Timp de preparare: sub 30 de minute

11. Salată orientală cu murături

Ingrediente:

- 10 cartofi medii

- 150 g măsline negre

- 2 cepe

- maioneză

- 2 ouă

- 1 borcan castraveţi

- 1 borcan gogoşari

- 2 morcovi

Salată orientală cu murături

Preparare:

Se fierb cartofii şi ouăle, iar la măsline scoatem sâmburii. După ce s-au răcit cartofii îi decojim şi îi tăiem cubuleţe. Peste ei adăugăm ceapă tăiată peştişori, măslinele tăiate julien, castraveţii şi gogoşarii tăiaţi cubuleţe mici şi morcovii raşi pe răzătoare. Se amestecă toate cu sare sau vegeta, maioneză şi oţet.

Timp de preparare: sub 90 de minute

12. Salată orientală cu fasole verde

Ingrediente:

- 400 g fasole verde

- 2 cartofi mari

- 1 ceapă sau 1 legătură de ceapă verde

- 1 salată verde, măsline, busuioc (opţional)

- sare, piper

- ulei măsline, zeamă de la 1 lămâie

Salată orientală cu fasole verde

Preparare:

Se fierb cartofii şi fasolea verde, se tăie şi se pun într-un bol mare. Se adaugă cepa tocată mărunt, salata verde, măslinele, apoi uleiul de măsline, sarea şi piperul, după gust, şi se stoarce lămâie deasupra.

Timp de preparare: 30 de minute

În speranţa că cele 12 reţete de salată orientală sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
nicuvar.wordpress.com
restaurantedelux.ro
gustos.ro
retete.flu.ro
Sursa-foto:
nicuvar.wordpress.com
retete-mancare.com
lanuci.ro
mixgustos.ro
unica.ro
Taguri:
retete salata orientala, salate orientale, reteta
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • RECORD ROMÂNESC: Cea mai mare salată din lume RECORD ROMÂNESC: Cea mai mare salată din lume

    România a intrat în Guinness World Records cu cea mai mare salată din lume, care a fost pregătită duminică la un complex comercial din Pantelimon.

  • Salata de naut

    Naturale, lipsite de toxine, uşor de preparat şi chiar economice, mancarurile vegetariene corespund din ce în ce mai mult vieţii noastre tot mai complicate, în care predomina stresul şi lipsa de timp pentru a elabora reţete complicate, precum şi

  • Salata de spanac

    Ingrediente: un kilogram de spanac, 3-4 linguri ulei, zeama de lamaie, o linguriţa Vegeta. Preparare: Se curaţa spanacul, se spala bine şi se opareşte în apa cu puţina Vegeta. Se scurge de apa în care a fost oparit, se lasa sa se racoreasca, apoi

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!