toate sectiunile

REŢETE SALATĂ DE VINETE: 10 reţete de salată de vinete

20 nov 2012, 23029 afisari

Salata de vinete este una dintre cele mai la îndemana salate. Apropo.ro îţi propune 10 reţete de salată de vinete!

REŢETE SALATĂ DE VINETE: 10 reţete de salată de vinete

Salata de vinete este una dintre cele mai la îndemână salate în sezonul cald. Salata de vinete se poate servi simplă, cu maioneză sau cu ceapă. Coptul vinetelor poate să ţi se pară plictisitor şi chiar dificil într-o zi călduroasă de vară, dar la sfârşit salata de vinete este gustoasă şi răcoritoare Apropo.ro îţi propune 10 reţete de salată de vinete:

1. Salată de vinete cu ceapă

Ingrediente:

- 1.5 kg vinete (4 vinete medii)

- 1/2 ceapă

- 4 linguri cu ulei

- sare, piper

Salată de vinete cu ceapă

Preparare:

Vinetele se înţeapă pe toată suprafaţa cu o furculiţă şi se pun în tava cuptorului acoperită cu hârtie de copt. Se ţin la cuptor la 200 de grade Celsius, 45 minute. Întoarceţi-le din când în când. Timpul de coacere diferă în funcţie de mărimea vinetelor. Le puteţi verifica dacă sunt coapte apăsându-le cu furculiţa - dacă sunt moi, sunt gata. Se scot din cuptor şi fiecare vânătă de tăie în 2, pe lung. Cu o lingură de lemn, lată ca o paletă, se rade miezul vinetelor începând de la codiţă, într-un bol. Puneţi miezul vinetelor într-o strecurătoare şi lăsaţi să se scurgă minimum 15 minute, dar mai apăsaţi cu lingura din când în când. Tocaţi vinetele, apoi încorporaţi o ceapă dată pe răzătoare, pe găurile mari. Încorporaţi apoi uleiul încet, lingură cu lingură că la maioneză. Dregeţi de sare şi piper, apoi adugati încă o jumătate de ceapă, tăiată cubuleţe de data aceasta. Dacă nu vă place să simţiţi ceapa în salată, o daţi şi pe aceasta pe răzătoare. Serviţi pe pâine prăjită, ornată cu seminţe de susan şi verdeaţă. E foarte bună cu roşii.

2. Salată de vinete grecească

Ingrediente:

- 1 kilogram de vinete mici

- 4 căţei de usturoi

- 100 g de miez de nucă

- 100 g brânză de oaie (tradiţional kefalotiri)

- 2 linguri cu oţet din vin

- zeama de la 1 lămâie

- 5 linguri cu ulei de măsline

- 2 gălbenuşuri de ou crude

- sare, piper, pătrunjel

Salată de vinete grecească

Preparare:

Coaceţi bine vinetele pe plită, grătar sau în cuptor. În cuptor, vinetele (înţepate cu o furculiţă) se coc cam într-o oră, la 170 de grade Cesius. Decojiţi vinetele şi lăsaţi-le să se răcească şi să se scurgă de zeamă. Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l fin. Tocaţi nuca şi sfărâmaţi brânza. Faceţi vinetele piure folosind ustensile de lemn (lingură sau satâr). Amestecaţi bine vinetele cu zeama de lămâie, oţetul, uleiul încorporat treptat, sare şi piper. Adăugaţi usturoiul, brânza şi nucile. Încorporaţi, pe rând, gălbenuşurile de ou. Introduceţi salata de vinete pentru minim 30 de minute la rece înainte de servire. Salata grecească de vinete se serveşte cu felii de pâine neagă şi ardei. Înainte de servire se presară cu pătrunjel tocat fin.

3. Salată de vinete simplă

Ingrediente:

- 4 vinete mari

- o ceapă mare

- maioneză

- sare

Salată de vinete simplă

Preparare:

Coacem vinetele pe plită, pe toate părţile, până se înnegresc şi coaja se îndepărtează foarte uşor. Le curăţam bine de coajă, le tăiem codiţa şi le tocăm. Pot fi tocate iniţial cu ciocanul pentru vinete, apoi date prin blender, dacă vă place salata cât mai pufoasă. Tot prin blender dăm şi ceapa sau dacă vrem o tocăm mărunt. Adaugăm maioneza, amestecăm şi putem servi.

4. Salată de vinete românească

Ingrediente:

- 4 vinete

- 1ardei (nu conteaza culoarea!)

- 1 ceapă

- 175 ml ulei de floarea soarelui

- 2 linguri maioneză

- sare, piper, suc de lămâie

Salată de vinete românească

Preparare:

Se coc vinetele şi 1ardei mai mare pe grătar. Se lasă să se răcească. Se curăţă şi se lasă să se scurgă bine. Se toacă cu un cuţit de plastic sau lemn. Ardeiul se taie cât mai mărunt posibil. Se pune ardeiul peste vinete şi se mixează bine, până devin cremoase (nu folosiţi blender sau robot de bucătărie cu cuţit - se taie seminţele de la vinete şi îşi schimbă gustul!). Se adaugă puţin câte puţin ulei. Se pune ceapa (rasă sau tăiată foarte mărunt!), sare, piper proaspăt măcinat şi suc de lămâie, după gust. Se adaugă maioneză. Se poate servi ca aperitiv, ca umplutură pentru roşii sau sa dip cu tortilla şi roşii.

Cel mai important este să prajeşti vinetele afară pe grătarul cu gaz sau cărbuni ca să ai o salată cu gustul acela specific de "afumat"…

5. Salată de vinete cu usturoi

Ingrediente:

- 3-4 vinete

- 6 căţei de usturoi

- sare

- ulei

Salată de vinete cu usturoi

Preparare:

Se coc vinetele, fie în cuptor, fie direct pe ochiul de aragaz sau într-o tigaie cu foarte puţin ulei, fie la grătar. Vinetele coapte se curăţă de coajă şi se lasă la scurs pentru aproximativ o jumătate de oră. După ce s-au scurs le tocam puţin, dar nu foarte mult şi le punem într-un vas, adăugăm sare şi le mixam, apoi adăugăm ulei, mixam, iar la sfârşit punem puţină sare de lămâie (asta pentru a le albi), apoi punem usturoiul pisat sau tocat mărunt. Se pot pregăti şi cu maioneză, după preferinţe.

6. Salată de vinete fără coacere

Ingrediente:

- 3-4 vinete tinere

- 1 ceapă

- 60 ml ulei

- 2 linguri ulei pentru călit

- zeamă de la 1/2 lămâie (2 linguri oţet)

- sare

Salată de vinete fără coacere

Preparare:

Se curăţă vinetele de coajă şi tăie cubuleţe nu prea mărunte. Se stropesc cu zeamă de lămâie (că să nu se înnegrească) şi se pudrează cu o linguriţă de sare. După 10-15 minute se storc bine de zeamă şi se pun la călit în ulei, 4-5 minute, apoi se adaugă aproximativ 100 ml apă şi se lasă la fiert la foc mic, cu capac, până scade complet apa şi se înmoaie bine. Adăugaţi uleiul şi ceapa tocată mărunt sau le mixaţi într-un blender. Sunt delicioase, foarte albe, nu au deloc miros de afumat şi nu murdăriţi aragazul sau cuptorul. Le puteţi garnisi cu măsline, roşii mici, verdeaţă, felii de lămâie, etc.

7. Salată de vinete de post

Ingrediente:

- 1 vânată

- 1 ceapă mică sau mijlocie

- 1/4 cană ulei

- sare, piper

Salată de vinete de post

Preparare:

Se coace vânata pe aragaz şi se pune într-un prosop de bucătărie. Când s-a răcit cât de cât se decojeşte. Se toacă sau se dă prin robot. Se dă ceapa pe răzătoare şi se adaugă la vinete. Se adaugă şi uleiul puţin câte puţin, că la maioneză. Se sărează şi se piperează după gust. Dacă nu ţineţi post, se omite ceapa şi uleiul şi se adaugă 1/4 cană de maioneză.

8. Salată de vinete cu iaurt

Ingrediente:

- 2 vinete

- 250 g iaurt grecesc (preferabil)

- 3-4 căţei usturoi

- o legătură pătrunjel verde

- câteva linguri cu ulei

- sare

Salată de vinete cu iaurt

Preparare:

Vinetele se coc, se curăţă şi se lasă la scurs. Între timp, curăţăm şi zdrobim usturoiul, spălam şi tocam pătrunjelul. Într-un castron, punem vinetele, un praf de sare şi le pasăm uşor cu furculiţa. După ce le-am păsat, adăugăm ulei şi le frecăm bine. Dacă mai este nevoie, putem adăugă puţină sare sau ulei. În alt castron punem usturoiul, un praf de sare, iaurtul şi frecăm, apoi adăugăm vinetele coapte şi pătrunjelul. Amestecăm cât să se omogenizeze, mai adăugăm (dacă e nevoie) puţină sare şi servim cu pâine proaspătă sau pâine prăjită.

9. Salată de vinete Baba Ghanouj

Ingrediente:

- 2 vinete

2 căţei de usturoi

- 1 lingură de pastă de susan (tahini)

- 100 g de iaurt cu 3,5 % grasime

- sare după gust

- zeamă de la 1 lămâie

- 4 linguri cu ulei de măsline extravirgin

- 1 linguriţă cu chimen măcinat

Salată de vinete Baba Ghanouj

Preparare:

Totul începe prin coacerea vinetelor, de jur împrejur, în contact direct cu o flacără sau o suprafaţa încinsă (flacăra aragazului, în jar, pe grătar, plită sau disc). Vinetele se coc până când coaja se arde, iar miezul devine complet moale şi pufos. Se aşează apoi într-o sită pusă deasupra unui vas colector, se presară cu sare şi se acoperă cu un capac, lăsându-le să se răcească bine şi să se dreneze de lichidul amărui pe care îl conţin. După ce se răcesc, vinetele se curăţă de coajă cu grijă. Se foloseşte un instrument nemetalic, pentru că altfel vinetele se oxidează şi se innegresc. Se toacă bine până la obţinerea unei paste, apoi se pun într-un castron şi se adaugă usturoiul pisat şi pasta de susan. Se amestecă bine de tot şi se adaugă şi iaurtul. În final, se condimentează cu sare după gust şi se adaugă zeamă de la 1 lămâie (sau mai puţin, dacă nu vă place prea acru). Se amestecă bine şi salata este gata. Înainte de servire, se răceşte bine şi se stropeşte cu uleiul de măsline şi chimenul măcinat.

10. Salată de vinete rapidă

Ingrediente:

- 2 vinete mari

- 1 ceapム(după plac)

- 3-4 linguri ulei

- 1 vârf de cuţit de piper (facultativ), sare

- ardei gras, roşii

Salată de vinete rapidă

Preparare:

Se curăţă cât sunt fierbinţi şi se lasă pe un fund de lemn să se scurgă bine. Se toacă cu tocătorul de lemn, se pun într-un castron. Se amestecă cu lingura de lemn, adăugând uleiul puţin câte puţin, până când se albesc şi devin spumoase. Se adaugă ceapa tocată mărunt (după plac), piper şi sare. Se aşează în salatieră sau pe o farfurie şi se garnisesc cu felii de roşii şi rotogoale de ardei gras verde. Se pot servi cu scovergi.

În speranţa că cele 10 reţete de salată de vinete sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
e-retete.ro
cevabun.ro
carmen-retete.blogspot.ro
gustos.ro
bucataras.ro
retetecalamama.ro
Sursa-foto:
carmen-retete.blogspot.ro
petitchef.ro
gustos.ro
bucataras.ro
retetecalamama.ro
Taguri:
retete de salata, salata de vinete, retete salata vinete
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • marin 25 sep 2016

    @Ileana: CORECT, sa mancam sanatos!

    « Raspunde
  • Maria 21 aug 2015

    @Ileana: Buna ziua, am vazut ca ati lasat o reteta de salata de vinte fierte si mi-a placut ideia, dar vreau sa intreb, prin fierbere mai raman la fel de albe ? , adica nu se inegresc /invinetesc , pt. ca atunci cand le amestecam cu ulei ,salata sa fie ,nu numai gustoasa dar si aspectuoasa, adica chiar daca se numeste salata de vinete, salata nu trebuie sa fie vanata ci de un alb/galbui . In eventualitatea ca-mi ve-ti da detalii , va multumesc !

    « Raspunde
  • Cosinzean 19 iul 2013

    @Ileana: "n-au gust de fum" Chiar gustul acela de fum le face mai bune, mie cel putin i-mi place.

    « Raspunde
  • Ileana 17 iul 2013

    Eu FIERB bine,bine vinetele.Le curatz de coaja,le las sa se scurga bine si pe urma le toc.FIERTE sunt mai gustoase,nu sunt amare,n-au gust de fum si-s mult mai sanatoase.Plus ca nu faceti fum in casa,nu aveti probleme cu aragazul...Incercati cu vinete fierte.(Dupa ce sunt tocate,procedeul de preparare e acelasi ca mai sus) Pofta buna!

    « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!