toate sectiunile

Reţete salată boeuf: 13 retete de salată boeuf

28 dec 2015, 113669 afisari

Salata boeuf este nelipsită de pe mesele românilor, şi poate fi preparată în multe variante, printre care şi de post - "A la Rousse". Dacă nu ai făcut până acum salată boeuf, poţi încerca una din cele 13 reţete de salată boeuf.

Reţete salată boeuf: 13 retete de salată boeuf

Numele salatei provine din bucătăria franţuzească, unde termenul de "boeuf" înseamnă "vită", dar salata în sine este de origine rusească, ce derivă din salata Olivier sau salata rusească.

Salata boeuf se prepară nu numai la ocazii speciale, în funcţie de poftele culinare, şi poate fi gătită cu aproape orice tip de carne, se poate face şi fără, pentru perioada postului, cu maioneză cu ou sau maioneză de post, cu diferite combinaţii de legume. Salata boeuf poate fi servită ca aperitiv sau ca şi garnitură pentru fripturi. Varianta fără carne se numeşte "A la Rousse".

1. Reţetă salată boeuf cu carne de vită

salata boeuf

Ingrediente salată boeuf cu carne de vită

1. 400 g carne vită

-300 g cartofi roşii

-200 g morcov

-200 g mazăre (opţional)

-200 g gogoşar acru

-200 g castraveţi în oţet

-150 g maioneză

-sare, piper

Mod de preparare salată boeuf cu carne de vită

Carnea se spală şi se fierbe în apă cu sare (sau condimente). Legumele se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare.

Dupa ce s-au răcit se toacă totul mărunt, inclusiv gogoşarii şi castraveţii. Acestia din urmă se pun la scurs într-o sită (nu se storc) ca să nu lase multă zeamă şi să înmoaie maioneza.

Se amesteca toate ingredientele într-un vas mare si se adaugă maioneza din care opriţi şi pentru ornat. Se decorează cu fâşii de castravete murat, gogoşari, frunze de pătrunjel, frunze legume murate sau măsline, după preferinţe.

2. Reţetă salată boeuf cu piept de pui

salata boeuf

Ingrediente salată boeuf cu piept de pui

- 1 kg cartofi

- 1 piept de pui

- 300 g morcovi

- 200 g ţelină

- 400 g castraveţi muraţi

- 100 g mazare fiartă (optional)

- 1 lingură de muştar

- sare, piper

- maioneză

Mod de preparare salată boeuf cu piept de pui

Se fierb cartofii în coajă, după care se lasă la răcit. Se fierb şi celelalte legume împreună cu carnea pentru un gust intens, sau separat după cum se doreşte.

După ce au fiert toate ingredientele se taie mărunt, se pun într-un caston încăpător si se pune puţină sare, piper dacă doriţi, şi se adaugă muştarul, apoi maioneza. Se ornează cu maioneză şi se decorează după înclinaţiile artistice.

3. Reţetă salată boeuf cu carne piept de curcan

salată boeuf cu carne piept de curcan

Ingrediente salată boeuf cu piept de curcan

- 1/2 kg piept curcan

- 1 kg cartofi

- 300g morcov

- 200g pastranac

-150g telina

- 5 castraveti murati

- 400g mazare

- sare, piper

- 1 lingura vegeta

- maioneză din comerţ sau preparată în casă

Pentru maioneză

- 2 galbenuşuri

- 1 linguriţă cu vârf muştar

- sare, ulei

Mod de prepapare salată boeuf cu piept de curcan

Se spală carnea şi legumele, catofii se spală în coajă pentru că aşa se vor pune la fiert. Carnea şi legumele, inclusiv cartofii, pot fierbe împreună cu puţină vegeta, dacă se doreşte, sau separat.

După ce s-au fiert şi s-au mai răcit se mărunţesc şi se amestecă într-un castron mai mare.

Mazărea din salata boeuf poate fi crudă, deci trebuie fiartă, sau din conservă.

Se taie şi acritura, care se lasă ulterior la scurs, după care se adaugă peste salată.

Peste amestecul de salată de boeuf se pune maioneza din care se opreşte şi pentru ornat. Se decorează cu maioneză şi felii de morcov, gogoşar, castravete, etc.

4. Reţetă salată boeuf cu parizer

salata boeuf

Ingrediente salată boeuf cu parizer

- 500 g cartofi

- 2-3 morcovi

- 200 g parizer

- 4-5 castraveţi acri

- 1 gogoşar murat

- 1 păstârnac

- 1 ou

- căteva măsline

- 2 linguriţe muştar

- 1/2 lămâie

- 100 ml ulei

- căteva fire de pătrunjel

- sare, piper

Mod de preparare salată boeuf cu parizer

Se curăţă legumele, se spală şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi puţină sare, cine doreşte poate pune puţină vegeta.

Cât timp fierb legumele puteţi mărunţi castraveţii acri şi gogoşarul. Păstraţi din ele şi pentru ornat.

După vă puteţi apuca de maioneză, în cazul în care nu folosiţi una din comerţ.

Maioneza de casă se prepară astfel: gălbenuţul crud se amestecă cu muştar, sare, piper peste care se picură uleiul, în timp ce amesteci ingredientele într-un singur sens, pentru a nu se tăia. După gust puneţi zeamă de lămâie.

După ce s-au fiert legumele şi s-au mai răcit se amestecă cu acritura într-un castron, se pune şi parizerul tăiat bucăţele. Pe pune puţină maioneză şi se mai sărează după gust dacă este cazul, iar la final se ornează după preferinţe cu maioneză şi acritură.

5. Reţetă salată boeuf cu somon afumat

salată boeuf cu somon afumat

Ingrediente salată boeuf cu somon afumat

- 2 cartofi mai mari

- 1 morcov mare

- 4,5 castraveciori acri

- 1 ou

- 2-3 linguri de mazăre la conservă sau congelată

- 100gr somon afumat

- o mână de măsline verzi (cu anchoa)

- maioneză

Mod de preparare salată boeuf cu somon afumat

Se fierb cartofii, morcovul şi oul. Se lasă să se răcească puţin şi taie în cubuleţe mici.

Măslinele se taie în patru, castraveciorii se taie mărunt şi se pun la scurs într-o sită, împreună cu mazărea.

Somonul se taie în şuviţe micuţe. Într-un castron mai mare se adaugă cartoful, morcovul, castraveciorii, măslinele, somonul; se amestecă bine, iar la sfârşit oul şi mazărea.

Se presară sare şi se amestecă cu maioneza după gust.

6. Reţetă salată boeuf cu albuşuri prăjite

salată boeuf

Ingrediente pentru salată boeuf cu albuşuri prăjite

- 3-4 cartofi

- 1-2 morcovi

- 1 păstârnac

- 4-5 castraveţi acri

- 2 ouă

- 50 ml ulei

- 2 linguri muştar

- zeama de la o jumatăte de lămâie

- 50 g mazăre congelată sau conservă

- 1 ceapă mai micuţă

- 1 legatură de pătrunjel

- sare, piper

Mod de preparare salată boeuf cu albuşuri prăjite

Se spală şi se fierb legumele, la foc mic. După ce s-au fiert şi s-au răcit se mărunţesc.

Castraveţii muraţi se taie şi se scurg de zeamă. Se păstrează din ei şi pentru ornat.

Din cele două gălbenuşuri, muştar, zeamă de lămâie, sare, piper şi ulei preparaţi maioneza.

Prăjiţi albuşurile într-o lingură de ulei doar 1-2 minute, până se încheagă, tocaţi-le şi adaugaţi-le în compoziţie împreună cu verdeaţa tocată şi maioneza. Păstraţi puţină maioneză pentru ornat. Omogenizaţi compoziţia, condimentaţi şi puneţi salata pe un platou. Ornaţi cu maioneză, pătrunjel, feliuţe de castraveţi acri, ridichi, măsline, etc.

7. Reţetă salată boeuf cu ouă fierte

salată boeuf

Ingrediente salată boeuf cu ouă fierte

- zarzavatul şi carnea de la o supă de carne

- 2 cartofi fierţi

- 100g mazăre verde fiartă

- 4 ouă fierte

- 1 gălbenuş crud

- 1 linguriţă muştar

- ulei

- 1-2 castraveţi muraţi

Mod de preparare salată boeuf cu ouă fierte

Zarzavatul, legumele şi carnea, se taie cubuleţe iar ouăle (mai puţin un gălbenuş fiert) se rad mare.

Se face o maioneză din un gălbenuş fiert + un gălbenuş crud + 1 linguriţă muştar şi ulei.

Când e gata maioneza o amestecăm cu zarzavatul tăiat, potrivim de sare şi daca trebuie punem puţina zeamă de lămâie.

Salata se pune pe un platou sau într-un bol şi se ornează.

8. Reţetă salată boeuf cu ciuperci

salata boeuf

Ingrediente pentru salată boeuf cu carne de vită şi ciuperci

- carne de vită

- cartofi

- morcovi

- castraveţi muraţi

- ardei muraţi

- ciuperci din conservă

- măsline fără sâmburi

- maioneză

- sare, piper

Mod de preparare salată boeuf cu carne de vită şi ciuperci

Se fierbe carnea taiată cuburi. Separat se fierb cartofii cu morcovi (se curăţă după fierbere).

Dupa ce s-au fiert se curăţă şi se taie cât mai mic. Carnea se taie şi se sărează. Urmează castraveţii şi ardeii tăiaţi, toate acestea se amestecă cu cipercile, măslinele, maioneza. Se ornează după inspiraţie.

9. Reţetă salată de boeuf de post (fără carne)

Ingrediente salată de boeuf de post (fără carne)

- 10 cartofi

- 5 morcovi

- 4 albituri

- o ţelină

- un măr

- 400 g mazăre

- maioneză de post preparată în casă sau din comerţ

- sare, piper,cimbru

- 2 -3 linguriţe muştar

- castraveţi acri

- gogosari acri

salata boeuf

Mod de preparare salată de boeuf de post (fără carne)

Se spală bine şi se curăţă legumele, se pun la fiert. După ce au fiert şi s-au răcit, cartofii se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea cu găuri mari sau se toacă cubuleţe mici. La fel se procedează şi cu celelalte legume şi mărul.

Se adaugă mazărea, gogoşarii, castraveciorii tăiaţi cubuleţe, muştarul, sarea, piperul, cimbrul, maioneza după gust şi se amestecă uşor.Compoziţia obţinută se aşează pe platouri şi se ornează.

10. Reţetă salată boeuf în roşii

rosii umplute cu salata boeuf

Ingrediente salată boeuf în roşii

- 12 roşii (sau câte doriţi)

- 2 ardei graşi

- salată verde

- salată de boeuf

Mod de preparare salată de boeuf în roşii

Salata de boeuf se prepară după reţeta clasică. Se poate pune carne sau nu, după preferinţe.

Se spală roşiile, se taie căpăcelul, se curăţă de seminţe şi de miez şi se umplu cu salată de boeuf.

Se servesc ca aperitiv sau ca primul fel, pe o farfurie ornată cu ardei verde tăiat firişoare subţiri sau cu firişoare de salată sau cu salata în forma de cuib şi roşia în mijloc.

11. Reţetă tort cu salată boeuf (prima variantă)

tort salata boeuf

Ingrediente pentru tort cu salată de boeuf

Ingrediente tort 26 cm

- 600 gr rasol vită

- 4-5 cartofi mari roşii

- 5 morcovi medii

- 1 ţelină medie

- 150 gr mazăre

- 100 gr fasole verde

- 150 gr castraveţi muraţi

- 125 gr gogoşari muraţi

- 150 gr maioneză

- 1 ceapă (pt fiert rasolul)

Baza crocantă tort:

- 250 gr grisine crocante

- 100 gr unt rece

Decor:

- 100 gr maioneză

- 3-4 ouă fierte tari

- 1 lingură ketchup bio

- pătrunjel

- capere/măsline

Mod de preparare tort cu salată de boeuf (prima variantă)

Se pune la fiert rasolul de vită cu 2 linguriţe de sare, se aruncă prima apă. Se adaugă legumele, inclusiv ceapa. Toate fierb la foc moderat.

Separat se fierb cartofii în coajă. Se lasă apoi la răcit.

Se mărunţesc şi castraveţii şi gogoşarii muraţi şi se lasă la scurs.

Carnea cu legumele se scot din oală şi se lasă la răcit, după care se taie în bucăţele.

Se amestecă într-un castron toate ingredientele, condimentăm după gust. Se pune şi maioneză.

Pentru baza crocantă a tortului de salată de boeuf mixăm grisinele cu untul foarte rece până se obţine un aluat sfărâmicios.

Se aseamblează totul precum în cazul unui tort obişnuit. Se face baza din aluatul pregătit peste care se pune salata de boeuf şi se nivelează. Se acoperă tortul cu tot cu formă cu o folie alimentară şi se ţine la frigider 1-2 ore.

După ce se scoate îl putem orna cu maioneză, iar pe margini se pot pune felii de ou fiert. Pentru decorare mai puteţi adăuga în maioneză ketchup. Mai departe se ornează după preferinţe.

12. Reţetă tort cu salată boeuf (a doua variantă)

Ingrediente pentru tort cu salată de boeuf

Blatul alb :

- 2 ouă

- 2 linguri de ulei

- 1 lingură de smântână

- 2 linguri de făină

- 1 linguriţă mică praf de copt

- 3-4 linguri brânză rasă

Blatul verde:

- 2 ouă

- 2 linguri de ulei

- 1 lingură de smântână

- 2 linguri de făină

- 1 linguriţă praf de copt

- 2 linguri de spanac

- sare

tort salata boeuf

Blat portocaliu:

- 2 ouă

- 2 linguri de ulei

- 1 lingura de smântână

- 2 linguri făină

- 1 linguriţă praf de copt

- 2 linguri de pastă de ardei

- sare

Pentru umplutură:

- salată boeuf (preparată după preferinţe)

Mod de preparare tort cu salată de boeuf (a doua variantă)

Pentru blatul verde: se separă ouăle, iar cele 2 gălbenuşuri se freacă cu 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de fâină, 1 linguriţă praf de copt, sare şi 2 linguri de spanac tocat mărunt (congelat). Separat albuşurile se bat tare şi se încorporează în primul amestec. Se răstoarnă compoziţia într-o formă de tort (23 diametru) şi se dă la cuptor pentru 15 minute.

Pentru blatul portocaliu: se repetă acelaşi procedeu ca mai sus, doar că se înlocuieşte spanacul cu 2 linguri pastă de ardei. Merge şi pasta de roşii, dar culoarea nu va fi aşa vie.

Pentru blatul alb: la fel se repetă procedeul, dar folosind 2 linguri de brânză sărătă fărâmitată. Brânza fiind sărată nu se mai adaugă sare.

Se poate folosi orice tip de reţetă de salată de boeuf şi se aşează blaturile ca la tort, ordinea blaturilor este după preferinţe, şi se alternează blat-salată de boeuf, şi se repetă manevra.

Se ornează cu maioneză şi mărar, sau cui orice altceva doriţi.

13. Reţetă salată de boeuf dietetică

Ingrediente salată de boeuf dietetică

- 100 gr. carne de vacă sau de pasăre fiartă

- zarzavat fiert: morcov, rădăcină pătrunjel, ţelină, 1 cartof mare fiert, 1 măr nearomat

- sos de maioneză dietetic

- pătrunjel verde

Mod de preparare salată de boeuf dietetică

Se taie în cuburi carnea şi legumele. Se rade mărul. Se amestecă toate ingredientele cu sosul de maioneză preparat cu multă zeamă de lămâie. Se serveşte presărată cu pătrunjel verde.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
teobucatar.ro
gabrielacara.blogspot.ro
retete-culinare.portal1.ro
gustos.ro
culoriledinfarfurie.blogspot.ro
lauraadamache.ro
Sursa-foto:
lauraadamache.ro
culoriledinfarfurie.blogspot.ro
bucatariaculinara.net
ilmenudiangela.files.wordpress.com
aphextwinz.files.wordpress.com
delicatesa.ro
silvia-unaalta.blogspot.ro
papabun.com
Taguri:
salata boeuf, salata, vinete, friptura, sarmale, tort
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!