toate sectiunile

Reţete plăcintă cu dovleac: 12 reţete pentru plăcintă cu dovleac

10 nov 2014, 38168 afisari

Vrei să-ţi impresionezi prietenii? Pegăteşte-le o plăcintă cu dovleac, unul dintre deserturile iubite ale copilăriei noastre. Apropo.ro vă aduce azi 12 reţete pentru plăcintă cu dovleac!

Reţete plăcintă cu dovleac: 12 reţete pentru plăcintă cu dovleac

Dacă e iarnă, e timpul pentru plăcinte! Vrei sa-ti impresionezi prietenii? Pegateste-le o placinta cu dovleac! Cu siguranta toti vor fi incantati de idee, mai ales ca placinta cu dovleac se numara printre cele mai populare deserturi ale copilariei noastre.

1. Plăcintă cu dovleac şi stafide

Ingrediente

Pentru foaie

- 3 căni de făină

- 1 ou

- 1 lingură de zahăr

- 1 lingură cu miere

- 50 g unt

- 1 linguriţă de oţet

- 1/2 cană cu apă

Pentru umplutură

- 500 g dovleac dat pe răzătoarea mare

- 1/2 cană de zahăr

- 1/2 cană de stafide

- 2 linguri de scorţişoară

Plăcintă cu dovleac şi stafide

Preparare

Foaia am făcut-o amestecând într-un castron toate ingredientele. Am frământat până nu s-a mai lipit de degete. Am lăsat-o să se odihnească o jumătate de oră la rece. Pentru umplutură am călit dovleacul cu stafidele, zahărul şi scorţişoara într-o tigaie de teflon până s-a înmuiat dovleacul. Am scurs zeama pe care a lăsat-o dovleacul şi am lăsat să se răcească. Am întins foaia destul de subţire şi am pus umplutura pe margine. Am rulat-o şi apoi cu un cuţit am trasat câteva linii să o pot tăia bine când va fi gata. Când s-a răcit am pudrat zahăr peste ea.

2. Plăcintă cu dovleac şi nuci ţărănească

Aluat

- 450 grame făina

- 15 g drojdie proaspătă

- 250 ml apă călduţă

- 100 g unt + 50 g (la temperatura camerei)

- un praf de sare

Umplutură

- un dovleac plăcintar (aprox. 1 kg)

- zahăr (las la aprecierea fiecăruia cantitatea)

- scorţişoară

- două mâini zdravene de nuci

- un praf de sare

Plăcintă cu dovleac şi nuci ţărănească

Preparare

Dizolvăm drojdia şi frământăm un aluat din ingredientele de mai sus (doar 100 g unt). Nu necesită timp de dospire. Aluatul se împarte în două şi se întinde într-un strat cât mai subţire, două foi. Pe fiecare foaie se întinde umplutura de dovleac şi cubuleţe mici de unt. Se strânge foaia şi se tăie pe jumătate. Se obţin astfel 4 bucăţi de plăcintă, pe care le punem în tava tapetata cu făină. Ungem pe deasupra plăcinta cu unt topit şi o dăm la cuptor până se rumeneşte.

Umplutura: Dovleacul se curăţă de coajă, îl dăm pe răzătoare sau îl tăiem cu ajutorul robotului de bucătărie. Călim dovleacul şi îl "condimentăm" după gust cu scorţişoară, zahăr şi un praf de sare. Îndepărtăm surplusul de suc, pe care dovleacul şi-l va lăsa.

3. Plăcintă cu dovleac, pentru post

Ingrediente

- 450 g dovleac de plăcintă

- 220 g făină (de orez)

- 220 ml lapte de nucă de cocos

- 200 g. zahăr

- un praf de sare

- fulgi de nucă de cocos

Plăcintă cu dovleac, pentru post

Preparare

Dovleacul se cântăreşte, se curăţă de sâmburi şi se decojeşte, după care se fierbe. Furculiţa trebuie să intre uşor în pulpa dovleacului... atunci e gata. Dovleacul fiert se zdrobeşte cu furculiţa şi se amestecă cu restul ingredientelor. Ar fi bine de ştiut că laptele de cocos la conservă este mai gros, mai compact la suprafaţă, ca un bulgăre de zăpada, aşa că ar fi bine să folosiţi şi un pic de "lapte". La final, compoziţia ar trebui să arate destul de fluidă, astfel încât să poată fi turnată. Se introduce în cuptorul încălzit dinainte pentru circa o oră, la foc domol. Către sfârşitul coacerii verificaţi cu o scobitoare dacă centrul plăcintei este copt. Dacă scobitoarea iese curată, e gata, dacă nu, mai ţineţi puţin la cuptor, dar nu-l lăsaţi mai mult de o oră - s-ar putea usca prea mult. Se presară deasupra nucă de cocos. ideal ar fi chiar imediat ce scoateţi prăjiturica din cuptor, că să se îmbibe, să se lipească de blat, sau puteţi să ungeţi suprafaţa ei cu gem sau dulceaţă (de caise cred că ar merge de minune) şi-atunci fulgii de cocos ar sta la locul lor. Consistenţa este minunată, moale în interior şi crispy la exterior, cu o aromă inconfundabilă de dovleac! Am folosit o formă de tort cu diametrul de 26 cm.

4. Plăcintă cu dovleac şi mere

Ingrediente

Aluat

- 9 linguri de ulei

- 200 ml lapte bătut

- 1 plic praf de copt

- 200 g nuci măcinate

- 250 g făină

- 1 lingură miere

- 1 lingură de zahăr brun

- coajă rasă de lămâie/portocală

- 1 praf de scorţişoară

- 1-2 linguri de griş

Umplutură

- 600 g dovleac dat pe răzătoare

- 1 plic zahăr vanilat

- 2 linguri miere

- 1 lingură zahăr brun

- 2 mere

- 1 linguriţă scorţişoară

Plăcintă cu dovleac şi mere

Preparare

Amesteci cele 9 linguri de ulei cu laptele prins şi cu mierea. Nucile le prăjeşti într-o tigaie sau la cuptor şi le cureţi puţin de pieliţe, apoi le macini şi le amesteci cu zahărul brun. Făina o amesteci cu praful de copt şi o pui peste lapte cu nucile şi coaja de portocală. Frămânţi bine şi mai adaugi făină în cazul în care crezi că este prea lipicios aluatul. Compoziţia o acoperi cu un prosop curăţ şi o laşi la loc călduţ, să crească puţin. Dovleacul dat prin răzătoare se pune pe foc mic cu zahărul brun, mierea şi scorţişoara şi amesteci din când în când, că să nu se lipească. Merele se curăţă şi se dau prin răzătoare, apoi se pun peste dovleac şi se amestecă. Când compoziţia începe să se înmoaie se adaugă şi zahărul vanilat şi se amestecă în continuare. Adaugă o jumătate de cană de apă dacă ţi se pare că se lipeşte şi se arde dovleacul. După ce compoziţia a căpătat o textură moale se opreşte focul şi oala se acoperă cu un capac pentru câteva minute. Întrea o pui la cuptor pentru aprox. 40 min., dintre care primele 15 min. la foc mare, apoi la foc mediu. Testezi plăcinta cu o scobitoare. O laşi 15-20 min. să se răcească, apoi o tăi în pătrăţele şi o pudrezi cu zahăr. Delicioasă şi uşoară, merită încercată.

5. Plăcintă de dovleac cu alune de pădure

Plăcintă de dovleac cu alune de pădure

Am ras un dovleac micuţ şi l-am călit în unt (o lingură) cu 200 g zahăr, scorţişoară, rom şi 2 linguri de griş. Am făcut rapid un aluat dintr-o cană (de 250 ml) de făină (eu am folosit jumate făină albă, jumate integrală), 3 linguri de ulei, 1 lingură de zahăr şi apă... cât e nevoie astfel încât să îmi iasă un aluat elastic şi nelipicios. După ce l-am lăsat un pic, l-am împărţit în 2 şi am întins fiecare bucată într-o foaie subţire, subţire. Pe jumătate de foaie am întins jumătate din umplutura de dovleac Am presărat cu alune de pădure sfărâmate (puteţi folosi nuci în loc de alune) şi am răsucit foaia că pe o ruladă. Am uns plăcintele cu lapte, le-am presărat cu zahăr şi le-am băgat în cuptorul încins, la foc mediu spre mic, şi după 15 minute am scos două minunăţii de plăcinte crocante pe dinafară şi moi pe dianuntru.

6. Plăcintă cu dovleac, frişcă şi piure de castane

Plăcintă cu dovleac, frişcă şi piure de castane

Când am pus dovleacul (1,5 kg) cu zahăr (12 linguri) şi unt (100 g) în oală şi apoi pe foc, dovleacul meu s-a dovedit a fi foarte "apos". Nu m-am descurajat, doar am schimbat puţin reţeta. L-am lăsat să fiarbă în sucul propriu cca. 10 minute, apoi am adăugat o budincă de griş (puteţi folosi griş 4-5 linguri, după nevoie ) şi o budincă de frişcă dizolvată cu 3 linguri de apă. Le-am lăsat să mai bolborosească împreună cca. 5 minute, apoi am oprit focul. Am obţinut o "cremă" fantastică şi ca aspect şi ca gust. Am lăsat "crema" mea să se astâmpere şi între timp am făcut aluatul astfel: într-un bol am pus 300 g făină, un ou întreg, 150 g unt, 80% grăsime, trei linguri de zahăr (dacă vreţi mai dulce, puteţi pune mai mult) şi puţină sare. Am frământat bine până s-au amestecat ingredientele... apoi l-am aşezat presându-l cu mâna în formă de plăcintă unsă cu unt (datorită unor împrejurări care ţin strict de ingredientele folosite, aluatul poate ieşi mai moale sau mai tare - în ambele situaţii îl puteţi întinde direct în tavă, folosindu-vă de mâinile ude sau unse cu unt. Indiferent cum iese, o să se coacă şi o să fie bun). Apoi puteţi să-l lăsaţi să se odihnească fie la frigider, fie în bucătărie, dacă nu e prea cald. Aluatul trebuie aşezat în formă şi amestecat cu scorţişoară măcinată (1 lingură cu vârf în cazul meu). Tot acum e momentul să mai puneţi zahăr dacă este necesar. Dacă şi după ce se răceşte dovleacul vi se pare tot moale, puteţi să-i mai adăugaţi o lingură de amidon sau, aşa cum am făcut eu, un praf de budincă de frişcă. Fiţi fără frică, în timpul coacerii (cca. 50 min.) budinca absoarbe sucul din dovleac şi se "găteşte" ca şi când ar fi fost fiartă. Aşa cum vă spuneam se coace la 180-190* cca. 50 de minute... însă după ce trec 30 de minute fiţi cu ochii pe ea! După ce o scoateţi din cuptor, o lăsaţi să se răcească şi abia apoi o feliaţi că s-o serviţi. Este excelentă călduţă şi pudrată cu zahăr praf vanilat (sau simplu) şi puţină scorţişoară proaspăt măcinată.

7. Plăcintă cu dovleac

Ingrediente

- 1 kg dovleac ras

- 100 g unt

- 125 g zahăr

- 400 g foi plăcintă subţiri

- 100 g unt sau 50 g unt + 50 g ulei pentru uns foile

- vanilie / scorţişoară (opţional)

Plăcintă cu dovleac

Preparare

Curăţăm dovleacul de coajă şi îl dăm prin răzătoarea cu găuri mari. Amestecăm pulpa cu zahărul şi untul tăiat în bucăţele şi îl punem într-o cratiţă încăpătoare pe foc mic. Îl călim cca 15 minute după care stingem focul şi lăsăm dovleacul să se răcească complet. Topim untul şi îl lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit, întindem o foaie de plăcintă în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt şi o ungem cu unt topit pe întreaga suprafaţă. Adăugăm peste prima foaie o a doua foaie pe care o ungem cu unt şi peste a doua foaie aşezam a treia şi ultima foaie pe care o ungem din nou cu puţin unt. Punem un sfert din compoziţia de dovleac deasupra foilor, pliem capetele foii peste umplutură şi apoi formăm un rulou. Le ungem cu puţin unt sau ulei şi le coacem la 180°C, cuptor preînzcalzit, pentru 30-35 minute. După ce s-au răcit, le pudram cu zahăr, le tăiem şi le servim!

8. Plăcintă cu dovleac "a la Andreea Raicu"

Ingrediente (6 persoane)

- 2 ceşti de piure de dovleac (obţii din 500 g de dovleac )

- 3 ouă

- o ceaşcă şi jumătate de frişcă

- 185 de grame de zahăr brun

- o linguriţă şi jumătate de scorţişoară

- o linguriţă de ghimbir măcinat

- o jumătate de linguriţă de cuişoare

Pentru foi

- 250 g făină

- 110 g zahăr pudră

- 110 g unt, tăiat cubuleţe

- 1 ou

Plăcintă cu dovleac "a la Andreea Raicu"

Preparare

Pentru foi: pune făina şi zahărul pudră într-un blender şi amestecă pentru câteva secunde. Adaugă untul şi amestecă până când compoziţia se omogenizează, apoi pune şi oul şi amestecă iar. Compoziţia se va întări, formând o minge. Scoate-o din blender, acoper-o cu o folie de plastic şi pune-o în congelator pentru 30 de minute. După ce compozitia s-a răcit, întinde-o pe o planţetă pudrată cu făină şi pune-o pentru alte 30 de minute la congelator. Încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune hârtie de copt în tava pentru plăcintă, unge-o cu puţin ulei, adaugă aluatul şi întinde-l bine pe toată suprafaţa tăvii. Pune tava în cuptor pentru zece minute. Pune dovleacul, oule, frişca, zahărul şi condimentele într-un blender şi amestecă până când compoziţia devine moale. Adaugă această compoziie peste foaia din tavă şi las-o să se coacă zece minute. Redu apoi temperatura cuptorului la 150 de grade Celsius şi lasă plăcinta la cuptor încă 30-40 de minute.

Tips: dacă şi se pare greu să pregăteşti tu foile, poţi cumpăra un pachet de foi speciale pentru plăcintă! Poţi orna porţile cu miez de nucă şi puţină frişcă.

9. Plăcintă ţărănească cu dovleac

Ingrediente

Aluatul

- 700 g făină

- 25 g drojdie

- 350 ml lapte (mai mult sau mai puţin)

- 1 ou

- 50 ml ulei

- 1 lingură zahăr

- sare

Umplutura

- dovleac

- zahăr

- vanilie

- scorţişoară

- sare

Plăcintă ţărănească cu dovleac

Preparare

Din ingredientele de mai sus se face un aluat cu o consistenţă elastică şi se lasă la odihnit cam 15 min. Se împarte în bucăţi egale şi se întinde în foaie subţire fără să se rupă, se unge cu puţin ulei şi se întinde umplutura preparată astfel: dovleacul curăţat de coajă se rade prin răzătoarea de mere apoi se căleşte cu zahărul până ce se înmoaie bine. Se adaugă scorţişoara, sarea şi vanilia şi se lasă să se răcească. După ce am întins umplutura pe foaie se rulează şi se aşează în tava tapetata cu hârtie de copt, le ungem cu ou sau ulei şi presărăm zahăr tos. Se coace la foc potrivit

10. Prăjitură cu dovleac şi ciocolată

Ingrediente

- 100 g făină

- 50 g ciocolată amară/lapte

- 1/2 plic praf de copt

- 70 g nuci/alune/migdale

- 200 g dovleac copt

- 3 ouă

- 75 g unt

- 120 g zahăr brun

- 1-2 linguriţe de scorţişoară

- 100 g ciocolată amară + 25 g unt (glazură)

Prăjitură cu dovleac şi ciocolată

Preparare

Curăţăm seminţele dovleacului, îl tăiem în felii potrivite şi îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 minute sau până când înţepându-l cu o furculiţă, aceasta pătrunde cu uşurinţă în pulpă. Scoatem dovleacul din cuptor, îl lăsăm să se răcească şi îi curăţăm coaja. Punem pulpa dovleacului într-o sită, unde o lăsăm să se scurgă bine. Tăiem ciocolata în bucăţele potrivite şi o punem într-un vas de plastic. Adăugăm făina, praful de copt, scorţişoara şi nucile măcinate (eu nu le-a măcinat foarte fin pt că-mi place să le simt în prăjitură). Separăm ouăle şi mixăm foarte bine albuşurile. Mixam untul la temperatura camerei cu zahărul până obţinem o cremă omogenă. Adăugăm gălbenuşurile şi mixăm bine. Adăugăm şi pulpa de dovleac bine răcită şi foarte bine scursă. Dacă dovleacul nu a pierdut toată apa în timpul în care a stat în sită, îl stoarcem cu grijă şi abia apoi îl adăugăm peste crema de unt. Adăugăm mixul de făină în crema de unt şi amestecăm bine. Încorporam albuşurile bine bătute în aluat, amestecând cu grijă, de jos în sus. Tapetăm forma cu unt şi făină şi adăugăm aluatul. Coacem prăjitura, în cuptorul preîncălzit la 170°C, pentru 20-25 de minute. Înainte de a scoate prăjitura din cuptor, o înţepăm cu o scobitoare. Dacă aceasta iese curată, prăjitura este coaptă, dacă iese umedă, o mai lăsăm la cuptor cca. 5 minute. O lăsăm să se răcească în tavă, apoi o tăiem în pătraţele/dreptunghiuri. Aşezam bucăţile de prăjitură pe un grătar şi le îmbrăcăm partea superioară cu glazură de ciocolată pe care am obţinut-o topind ciocolata, amestecată cu untul, la microunde. După ce glazura s-a întărit, servim prăjitura cu dovleac şi ciocolată. Este deosebit de gustoasă!

11. Plăcintă cu dovleac

Ingrediente

- 400 g făină

- 225 ml apă

- 1/4 linguriţă sare

- 2 linguri ulei

- 1 lingură borş

- dovleac pentru plăcintă

- zahăr

- scorţişoară

- ulei

- zahăr pudră

Plăcintă cu dovleac

Preparare

Se frământă un aluat din făină, apă, sare, borş şi 2 linguri de ulei. Se lasă aluatul să se odihnească pentru 20 de minute, timp în care se pregăteşte dovleacul. Se curăţă de coajă, apoi se dă prin răzătoarea mare. Aluatul se împarte în jumătate şi se întinde cu sucitorul, pe blatul presărat cu făină, o foaie cât se poate de subţire. Foaia se unge cu puţin ulei. Apoi se întinde dovleacul ras pe toată suprafaţa. Se presară cu puţin zahăr (după cât de dulce se preferă a fi) şi cu scorţişoară. Se rulează din partea de jos până la jumătate, apoi din partea de sus tot până la jumătate. Se taie în bucăţi şi se pun în tava unsă cu ulei. Se stropesc cu ulei şi se coc în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 30-40 de minute. Se serveşte caldă sau rece, pudrată cu zahăr.

12. Plăcintă cu dovleac americană

Pentru umplutură

- 500 g dovleac proaspăt

- 1 cutie de lapte condensat (aproximativ 400 g)

- 100 g zahăr (dacă laptele condensat este îndulcit) sau 150 g (dacă nu este îndulcit)

- 2 ouă mari

- 1 linguriţă scorţişoară măcinată

- o jumătate linguriţă sare fină

- o jumătate linguriţă ghimbir praf

- un sfert de linguriţă cuişoare

Pentru baza de tartă (diametru tavă de 26 cm)

- 250 g făină albă

- 120 g unt rece

- 50 g zahăr tos

- 1 vârf cuţit sare

- 2-5 linguri lapte rece

Pentru frişcă (opţional)

- o cutie de 200 ml smântână de 30% (eventual îndulcită)

Plăcintă cu dovleac americană

Preparare:

Pentru început ne apucăm să lucrăm baza de tartă. Se poate executa manual sau cu robotul de bucătărie. La locul faptei am pus la lucru un mixer cu palete pentru frământat cocă într-un castron în care erau făina, untul tăiat cuburi, zahărul şi sarea, până când am contopit binişor untul rece în făină. Apoi am băgat mâna pioniereşte şi am mai frământat fără să încălzesc prea mult aluatul. În această fază (când toată treaba arată ca nişte firimituri mai mari şi mai mici), după cum aţi citit până acum din posturile mele precedente, se adaugă laptele rece puţin câte puţin până când aluatul ia formă. Mulţi îl fac bilă şi-l bagă la rece, dar eu am ales o metodă mai simplă: îl întind între două coli de hârtie de copt acum cât este oarecum maleabil şi apoi îl bag la rece cam 15-20 minute (maxim!). Cât stă la rece ne putem ocupa liniştiţi de umplutură. Dovleacul se curăţă de coajă, se taie cuburi măricele şi se pune la fiert în apă cam 30 minute (cât să devină "al dente"), apoi se scurge, se lasă puţin la răcit şi se pasează până devine cremos. Se pune într-un castron. Separat, într-un mojar se pisează bine cuişoarele apoi se amestecă cu sarea, scorţişoara şi ghimbirul praf. Peste dovleac se pune zahărul şi se amestecă bine. Se adaugă apoi ouăle urmate de mirodenii şi se încorporează cu talent. La final, se toarnă laptele condensat amestecându-se forţos dar neagresiv până când se obţine o cremă fină şi lin curgătoare. Între noi fie vorba, am făcut tarta şi acasă şi am folosit robotul la amestecarea umpluturii ceea ce a provocat formarea unui strat subţirel de spumă care la coacere a luat un aspect mai neplăcut. De aceea sfatul meu este să folosiţi un tel, iar la final veţi avea o cremă fină şi netedă la suprafaţă. Se încinge cuptorul la 175 grade C, asta ar fi cam între treptele 2 şi 3. Se scoate aluatul de la rece, se lasă 2-3 minute să se dezmorţească, apoi se pune în tava de copt, se aşează pe fundul şi pereţii acesteia şi i se înlătură excesul de pe la margini cu ajutorul unui cuţit. Se înţeapă pe fund cu o furculiţă. Se toarnă compoziţia în tavă, se răsuceşte tava pe loc de câteva ori până se nivelează frumos, apoi se bagă la copt pentru 50 de minute. Este posibil ca la suprafaţa tartei să apară unele umflături. Făra mare filosofie, deschideţi uşa cuptorului şi înţepaţi tarta uşor cu o furculiţă sau cu vârful unui cuţit. Cât timp tarta stă la cuptor se toarnă frişca rece într-un vas (tot rece) şi se bate cu sârg şi responsabilitate până se întăreşte. După cele 45- 50 minute se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit pe un grătar şi când este călduţă se taie felii şi se serveşte cu frişcă alături.

 

În speranţa că cele 12 reţete pentru plăcintă cu dovleac sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
petitchef.ro
lauraadamache.ro
andreearaicu.ro
reteteculinare.ro
delicatesa.ro
kissthecook.ro
Sursa-foto:
lauraadamache.ro
petitchef.ro
andreearaicu.ro
reteteculinare.ro
delicatesa.ro
kissthecook.ro
Taguri:
placinta cu dovleac, retete placinta, desert
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema