toate sectiunile

REŢETE PIZZA: 12 reţete pentru pizza

11 dec 2012, 34362 afisari

Probabil că pizza este cel mai popular fel de mâncare din lume, dar şi cel mai versatil, fiind uşor de preparat şi foarte gustoasă. Apropo.ro vă propune azi 12 reţete pentru pizza.

REŢETE PIZZA: 12 reţete pentru pizza

Probabil că pizza este cel mai popular fel de mâncare din lume. Se prepară simplu şi cel mai interesant este că poate fi asezonată cu o mulţime de topping-uri, pentru toate gusturile. Dacă este gatită cum trebuie, poate fi atât săţioasă cât şi sănătoasă. Apropo.ro vă propune azi 12 reţete pentru pizza.

1. Pizza cu fructe şi ciocolată, fără foc

Ingrediente blat

- 1 ceaşcă pulpă uscată de cocos (râşnită în făină)

- ½ ceaşcă pulpă uscată de cocos răzuită

- 2 linguri ulei virgin de cocos

- 2 linguri apă purificată

- ¼ ceaşcă Lucuma

- un praf de sare de Himalaya sau sare de mare

- un vârf de linguriţă de pudră de cardamon

- un vârf de linguriţă esenţă de vanilie organică

- 1 linguriţă suc de lămâie

- ½ linguriţă coajă rasă de lămâie

- 3 linguriţe sirop de agave sau miere

Amestecaţi toate ingredientele uscate într-un castron, după care le amestecaţi în blender, alături de restul ingredientelor. Presaţi aluatul astfel format (blatul de pizza) într-o formă de tartă sau pe o farfurie mai mare.

Pizza cu fructe şi ciocolată, fără foc

Ingrediente sos de pizza cu ciocolată

- ½ ceaşcă ulei de cocos topit

- 3 linguri pudră de cacao sau roşcove

- 2 linguri Lucuma

- un praf de sare de Himalaya sau sare de mare

- ½ linguriţă lecitină de floarea-soarelui

- 3 linguri de sirop agave

- câteva picături de esenţă de portocale sau mentă

Topiţi uleiul de cocos şi adăugaţi lecitina. Amestecaţi cu un tel, până se înglobează lecitina. Adăugaţi restul ingredientelor şi bateţi cu telul până se omogenizează. Turnaţi peste blatul de pizza şi ornaţi cu fructe de sezon.

2. Pizza quatro formaggi

Ingrediente pentru aluat

- un ou

- 300 g făină

- un praf sare

- 25 g drojdie

- 50-60 ml apă minerală sau lapte călduţ

- 4 linguri ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutură

- 4 roşii

- 2 linguri ulei de măsline

- busuioc verde

- sare

- piper negru măcinat

- 100 g caşcaval ementaler

- 100 g brânză brie

- 50 g brânză cheddar

- 100 g brânză Roquefort

Pizza quatro formaggi

Preparare

Se pregăteşte pentru început maiaua. Se amestecă drojdia cu lapte călduţ sau apă minerală şi o linguriţă de făină. Se lasă la dospit maximum 30 de minute. Separat, se cerne făina, se adaugă oul, sarea, uleiul şi maiaua. Se frământă bine şi se lasă să crească 40 de minute. În acest timp, se spală roşiile, se taie cubuleţe şi se călesc în puţin ulei de măsline. Se condimentează cu sare, piper şi busuioc verde. Se întinde aluatul în forma de pizza unsă cu puţin ulei şi se aşază un strat de roşii. Peste roşii se pun cele patru tipuri de brânză. Se bagă în cuptor şi se coace la 150°C. Se serveşte ornată cu busuioc proaspăt.

3. Pizza "Deliciosa"

Ingrediente pentru aluat

- 300 g făină

- 15 g drojdie proaspătă

- 1 praf sare

- 100 ml apă minerală

- 15 ml ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutură

- 100 ml sos de roşii picant cu busuioc

- 1 ceapă albă

- 150 g măsline negre feliate

- 200 g şuncă de Praga

- 100 g mozzarella

- sare

- 6 ciuperci mari

- piper măcinat

- cimbru măcinat

- busuioc

Pizza "Deliciosa"

Preparare

Se cerne făina într-un bol şi se adaugă apa, sarea, drojdia şi uleiul. Se încorporează ingredientele şi se obţine un aluat uşor de modelat. Se frământă câteva minute şi apoi se lasă la dospit. Separat, se spală şi se curăţă ciupercile. Se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant şi apoi se taie felii subţiri. Se curăţă ceapa, se spală şi se taie solzişori. Mozzarella se taie cubuleţe sau se rade, iar şunca se taie bucăţi mai mari. Sosul de roşii se condimentează cu cimbru şi busuioc proaspăt. După ce a crescut aluatul de pizza, se întinde cu sucitorul pe planşetă şi apoi se aranjează în tava tapetată cu ulei de floarea-soarelui. Se pune un strat de suc de roşii şi apoi se aranjează ingredientele. Se bagă la cuptor şi se coace la 220˚C. Se serveşte cu sosul picant de roşii.

4. Pizza cu pui şi ananas

Ingrediente pentru aluat

- 300 g făină

- 1 praf sare

- 15 g drojdie

- 20 ml ulei

- 30 ml apă minerală

- 1 ou

Pentru umplutură

- 300 g piept de pui

- 1 ananas mai mic

- 3 ardei capia

- 1 ardei gras

- 1 legătură roşii cherry

- 100 g caşcaval

- 1 crenguţă busuioc verde

- 3 linguri pastă picantă de ardei

Pizza cu pui şi ananas

Preparare

Se cerne făina într-un bol, se face o gaură la mijloc şi se adaugă sarea, oul, drojdia dospită în puţin lapte, uleiul şi apa minerală. Se amestecă uşor până se obţine o cocă. Se lasă să crească. Între timp, se taie pieptul de pui şi se perpeleşte în puţin ulei, cât să capete o crustă aurie. Se curăţă ardeii, se spală şi se taie fâşii, apoi se călesc în tigaie, până se înmoaie, după care se dau la rece. Ananasul se curăţă şi se taie feliuţe potrivite. Se întinde coca cu sucitorul şi se aranjează în tava de pizza. Se unge aluatul cu pasta picantă de ardei şi se aranjează ingredientele. Se bagă la cuptor şi, după ce s-a rumenit, se scoate şi se presară caşcavalul ras şi frunzuliţele de cimbru proaspăt.

5. Pizza vegetariană

Ingrediente pentru aluat

- 300 g făină

- 25 g drojdie

- 20 ml ulei

- 30 ml apă minerală

- 1 praf sare

Pentru umplutură

- 2 dovlecei

- 150 g ciuperci

- 100 g caşcaval de post

- 100 g piure de roşii

- cimbru verde şi uscat

- 1 ceapă roşie

- 2-3 fire ceapă verde

- 300 g roşii cherry

- salată verde

Pizza vegetariană

Preparare

Se cerne făina într-un bol, se face o gaură la mijloc şi se adaugă drojdia, sarea, apa minerală şi uleiul. Compoziţia se frământă şi se obţine o cocă potrivită. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit. Separat, se pregătesc ingredientele. Se curăţă dovleceii, se taie rondele şi se călesc în puţin unt. Roşiile se taie rondele şi se condimentează cu sare şi piper. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie feliuţe. Se ia coca, se întinde pe o planşetă şi se aranjează în tavă. Se unge cu piureul de roşii, se presară cimbru uscat şi apoi se aranjează celelalte ingrediente, după preferinţă. Pe deasupra se presară caşcavalul ras. Se introduce tava în cuptorul încălzit în prealabil şi se lasă să se rumenească. După ce s-a copt, se serveşte cu frunze de salată verde şi rondele de ceapă roşie şi verde.

6. Pizza coaptă pe folie

Ingrediente aluat:

- 200 g făină

- 80 ml apă

- 10 g drojdie

- 1/2 linguriţă sare

- 1 linguriţă zahăr

- 25 ml ulei

Deasupra punem

- şuncă tăiată mărunt,

- porumb,

- caşcaval râs,

- pastă de ardei iute,

- ketchup,

Pizza coaptă pe folie

Preparare

Dizolvăm drojdia în apă călduţă şi adăugăm la el 1/2 linguriţă sare şi 1 linguriţă zahăr. Turnăm la făină apa în care am dizolvat drojdia, frământăm bine şi adăugăm 25 ml ulei continuând să lucrăm aluatul până se absoarbe tot uleiul. Se pune aluatul într-o pungă de plastic şi se dă la rece până când ne apucăm să coacem pizza (poate să stea şi câteva ore bune ). Se rup din aluat bucăţi şi se întind cât mai subţire. Se unge o folie de aluminiu cu un pic de ulei de măsline, se aşează peste aluatul întins şi se stropeşte cu un pic de ulei şi aluatul. Se pune deasupra şuncă tăiată, boabe de porumb, caşcaval ras, ketchup şi se dă la cuptorul preîncălzit pe grilajul din cuptor. Astfel copt, aluatul de la pizza rămâne la fel de subţire cum am întins-o. Este delicioasă. Din cantitatea descrisă mai sus va ies aproximativ 4 bucăţi de pizza mai mari.

7. Pizza picantă

Ingrediente pentru aluat

- 350 g făină

- 1 ou

- sare

- 20 g drojdie

- 30 ml ulei de floarea-soarelui

- 75 ml apă călduţă

Pentru umplutură

- 150 g caşcaval

- 150 g salam picant

- 2 ardei

- 1 ceapă

- 150 g măsline fără sâmburi

- 200 ml sos de roşii aromat

- 1 crenguţă busuioc verde

Pizza picantă

Preparare

Se cerne făina într-un bol de plastic, se face o gaură la mijloc şi se pun ingredientele: oul, sarea, uleiul, drojdia înmuiată în apă călduţă. Se încorporează şi se obţine o cocă uşor de modelat. Se frământă câteva minute până se dezlipeşte de pe mâini. Se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la dospit aproximativ o oră. În acest timp se pregătesc ingredientele. Se rade caşcavalul pe răzătoarea mare, salamul picant se taie felii subţiri, măslinele se feliază, ceapa se curăţă şi se taie solzişori iar ardeii se curăţă şi se taie fâşii subţiri. Se ia forma de pizza, se unge cu puţin ulei şi se întinde aluatul pe toată suprafaţa, inclusiv pe margini. Se pune un strat de sos de roşii pentru început şi apoi se aranjează ingredientele, după preferinţă. Se bagă în cuptorul încins şi se lasă să se rumenească. Se serveşte ornată cu busuioc proaspăt şi cu sosul de roşii aromat.

8. Pizza cu peşte

Ingrediente pentru aluat

- 500 g făină

- 1 cub mic de drojdie

- 1 ou

- 1 lingură ulei

- 1 linguriţă rasă zahăr

- 1 vârf de cuţit sare

- 200 ml apă călduţă

Pentru topping

- 1 conservă ton

- 200 g caşcaval

- măsline

- ulei pentru uns tava

Pizza cu peşte

Preparare

Într-un castron se pun 200 ml de apă călduţă în care se adaugă drojdia, sarea şi zahărul. Se lasă maiaua la crescut câteva minute. Într-un lighean se pune făina, se face o adâncitură în mijloc, se adaugă oul şi apoi se pune maiaua. Se frământă bine, iar când aluatul este aproape gata se adaugă uleiul şi se frământă până se dezlipeşte compoziţia de pe lighean. Aluatul obţinut se împarte în două şi se dă la frigider cam 30 de minute. După cele 30 de minute se întinde aluatul şi se pune în tava care a fost unsă cu ulei. Deasupra se presară caşcavalul ras şi se acoperă toată suprafaţa aluatului. Cu o furculiţă se pune tonul peste caşcaval şi apoi se adaugă măslinele. Se lasă la cuptor apoximativ 20 de minute.

9. Pizza mediteraneană

Ingrediente pentru blat

- 300 g făină

- 1 cubuleţ drojdie

- 1 linguriţă zahăr

Pentru umplutură

- 3 linguri ulei de măsline

- 1 ceapă

- 300 g roşii decojite

- 150 g şuncă

- 1 ou

- 100 g caşcaval ras

- sare, piper, oregano

Pizza mediteraneană

Preparare

Se prepară blatul astfel: făina se cerne, se face o adâncitură în mijloc şi se pune drojdia ameste­cată cu 150 ml apă, un praf de sare şi zahăr. Se frământă cu uleiul de măsline şi se lasă la crescut. Aluatul se întinde într-o tavă în care se pune hârtie de copt. Se unge cu oul bătut şi se pun dea­supra ceapa tăiată rondele, şunca tăiată fâşii, roşiile decojite tăiate felii, sare, piper şi oregano. Deasupra se presară caşcavalul ras şi se coace 20 de minute.

10. Pizza cu brânză

Ingrediente pentru aluat

- 300 g făină

- 25 g drojdie

- un ou, sare

- 100 ml lapte

- 30 ml ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutură

- 200 g mozzarella

- 4-5 linguri piure de roşii

- 50 g caşcaval

- cimbru uscat şi măcinat

Pizza cu brânză

Preparare

Se cerne făina într-un bol, se adaugă sarea şi maiaua preparată din drojdie şi lapte călduţ, oul întreg, uleiul şi restul de lapte. Se frământă aluatul şi se lasă să crească. Se taie mozzarella cubuleţe, se rade caşcavalul, iar piureul de roşii se clocoteşte şi se prepară cu puţin ulei de măsline, cimbru, sare şi piper. După ce a crescut aluatul, se întinde în tavă, se unge cu sos de roşii şi se presară caşcavalul şi mozzarella. Se mai stropeşte cu sos şi se coace.

11. Pizza cu spanac

Ingrediente

- 1/4 cană ulei de măsline

- 2/3 cană lapte degresat

- 1 linguriţă de praf de copt

- ¼ cană de mălai

- 1 cană de făină albă

- 1 cană de făină de ovăz

Topping

- 1 ½ cană brânză mozzarella semi degresată, rasă

- 1 cană de ciuperci proaspete, feliate

- 200 g de spanac congelat, decongelat şi scurs în prealabil sau 2 căni de spanac proaspăt tocat.

- 250 g de sos de pizza

- 200 g de carne de vită tocată

Pizza cu spanac

Preparare

Pentru aluat: Pe un fund de lemn mare sau pe o tejghea amestecaţi praful de copt cu mălaiul, făina şi turnaţi într-un castron laptele şi uleiul. Folosind o furculiţă faceţi o gaură în mijlocul amestecului de făină şi adăugaţi treptat laptele cu ulei amestecând încet până obţineţi un aluat păstos. Frământaţi uşor aluatul. Între timp ungeţi o tavă de pizza de 30 de centimetri cu ulei. Presaţi aluatul în tavă pe fund şi pe margini. Puneţi tava în cuptor şi coaceţi aluatul timp de 12-15 minute la temeperatura de 220 de grade Celsius, până ce aluatul capătă o culoare maronie.

Pentru topping: Puneţi carnea tocată într-o tigaie, prăjiţi-o puţin şi adăugaţi-i sos de pizza. Puneţi spanacul peste aluat, adăugaţi şi carnea, ciupercile şi presăraţi mozzarella la final. Lăsaţi-o la cuptor timp de alte 10-15 minute la aceeasi temperatură.

12. Pizza cu legume

Ingrediente pentru aluat

- 300 g făină

- o lingură sare

- 25 g drojdie

- 125 ml apă călduţă

- 200 g broccoli

- 2-3 ardei capia

- 200 g măsline

- 6-8 ciuperci

- 250 g mozzarella

- sare grunjoasă

- o ceapă roşie

- 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui

- busuioc verde pentru ornat

Pizza cu legume

Preparare

Se cerne făina, se adaugă drojdia amestecată cu apă şi cu sare şi se frământă bine. Se acoperă bolul cu un şervet şi se lasă la dospit. În acest timp, se spală legumele şi se şterg de apă. Se feliază şi se pregătesc pentru ornat. Ciupercile se taie foarte subţiri ca să se pătrundă bine. Broccoli se spală, se desface bucheţele şi se opăreşte în apă cu sare, maximum 15 minute. Apoi se lasă în sită să se scurgă. Se întinde aluatul în forma unsă cu ulei de floarea-soarelui şi se aşează un strat de mozzarella. Se pun legumele şi măslinele şi se bagă în cuptor la 150°C. Se serveşte ornată cu busuioc verde.

În speranţa că cele 12 reţete pentru pizza sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
Unica
http://www.reteteculinare.ro/retete/pizza/
Sursa-foto:
reteteculinare.ro
Unica
Taguri:
pizza, retete pizza
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema