toate sectiunile

Reţete ostropel de pui: 12 reţete ostropel de pui

11 dec 2012, 36156 afisari

Ostropelul de pui este un preparat culinar românesc uşor de gătit şi delicios de te lingi pe degete. Încearcă şi tu una din cele 12 reţete de ostropel de pui ce urmează.

Reţete ostropel de pui: 12 reţete ostropel de pui

Ostropelul de pui îmbată cu aromele sale gurmandul pofticios care arde de nerăbdare să guste din puiul bine aromat cu usturoi, cimbru, dafin, piper şi alte mirodenii. Dacă mai pui şi o mămăligă alături....masa va fi perfectă!

1. Reţetă ostropel de pui

Ingrediente ostropel de pui

6 pulpe de pui - cca 1 kg

150 ml ulei

150 g bulion

o lingură cu vârf faină

4 căţei de usturoi

2 foi de dafin

un praf de cimbru uscat

2 linguri pătrunjel verde, tocat

sare

10 boabe de piper

ostropel pui

Mod de preparare ostropel de pui

Pulpele de pui se spală bine, se usucă cu un şervet şi se sărează. Uleiul se încinge într-un vas. Se pun înăuntru pulpele, care se rumenesc frumos pe ambele feţe, timp de 15 minute, la foc domol.

Se păstrează la cald. În uleiul rămas, se presara faină, în ploaie, iar după 1 minut, se toarnă bulionul de roşii, amestecând mereu, cu un tel, pentru a nu se forma cocoloaşe. Se adăugă şi mirodeniile: boabele de piper, foile de dafin, praful de cimbru, usturoiul pisat şi sarea.

Se lăsă pe foc mic, 10 minute, amestecând mereu. După acest timp, se pun pulpele prăjite în vasul cu sosul preparat, vasul se acoperă şi se introduce în cuptor, pentru 25-30 de minute, la foc mic.

Preparatul se serveşte cald, presărat cu verdeaţă tocată. Alături de acest ostropel se va servi o garnitură de cartofi piure şi o salată de varză acră sau dulce, stropită cu ulei.

2. Reţetă ostropel cu aripioare de pui

Ingrediente ostropel aripioare de pui

4 aripioare pui (pentru două porţii)

2 căţei usturoi

200 g roşii în sos tomat

100 ml vin

o ceapă

2-3 foi de dafin

1 linguriţă boia dulce

1 lingură faină

ulei, sare şi piper

ostropel pui

Mod de preparare ostropel cu aripioare de pui

Pentru început, turnam 2-3 linguri de ulei într-o tigaie şi rumenim bine carnea de pui pe ambele părţi. Apoi scoatem carnea de pui din tigaie, o punem într-un alt vas şi o păstrăm la cald (acoperită).

Tocăm mărunt ceapă şi o călim câteva minute în uleiul în care am prăjit carnea de pui (o călim până când aceasta se înmoaie şi devine sticloasă). Apoi adăugăm o lingură de făină în tigaia cu ostropel şi o amestecăm bine cu ceapă.

Punem în ostropel vinul, boiaua de ardei, sarea şi roşiile, apoi îl lăsăm să fiarbă la foc mediu în jur de zece minute. În momentul în care ostropelul nostru începe să scadă, adăugăm o cană cu apă şi foile de dafin.

Ţinem ostropelul la foc până când reîncepe să fiarbă, apoi adăugăm carnea şi acoperim tigaia cu un capac. Lăsăm ostropelul de pui să fiarbă la foc mediu spre mic timp de 15-20 minute, iar după ce oprim focul punem în ostropel usturoiul tocat, sare şi piper.

3. Reţetă ostropel de pui cu usturoi şi roşii

Ingrediente ostropel de pui cu usturoi şi roşii

1 kg carne de pui

800 ml supă de pui

5 roşii

100 ml ulei

1-2 morcovi

o lingură de făină

1-3 căţei de usturoi

mărar

pătrunjel

sare

piper.

ostropel pui

Mod de preparare ostropel de pui cu usturoi şi roşii

Se fierbe puiul, după care se scoate şi se porţionează. Ceapă tocată mărunt, morcovul dat prin razătoare şi roşiile tăiate cubuleţe se călesc timp de 15 minute în ulei.

Se adăugă carnea şi se înăbuşă în supă de pui. Se condimentează după gust cu sare şi piper. Faină se dizolvă în puţină apă şi se pune peste carne.

Se pisează usturoiul şi, împreună cu verdeaţă tocată mărunt, se adăugă în mâncare cu 5 minute înainte de a se lua de pe foc.

4. Reţetă ostropel moldovenesc

Ingrediente ostropel moldovenesc

1 găină grasă

sare

zarzavat pentru supă

usturoi

ostropel pui

Mod de preparare ostropel moldovenesc

Se curăţa găină, se spală şi se pune să fiarbă cu multă apă rece. Se înlătură spumă des, pentru că supa să rămână limpede. După o jumătate de oră de fierbere la foc potrivit, se curăţa zarzavatul pentru supă, se spală şi se pune la fiert împreună cu pasărea. Găina se pune la fiert întreagă. Se sărează după gust şi se continua fierberea până când carnea se desprinde de pe os.

Se scoate pasărea pe un platou mare, se taie bucăţi potrivit de mari şi se lasa să se răcească. Supa se strecoară şi se amestecă cu mujdei de usturoi concentrat.

Se foloseşte doar o parte din supă, iar restul se întrebuinţează pentru pregătirea unui alt fel de mâncare. Bucăţile de carne se pun în supă pregătită cu mujdei şi potrivită de sare, eventual curăţate de oase. Ostropelul trebuie să fie foarte gras ca să fie gustos.

5. Reţetă ostropel ardelenesc

Ingrediente ostropel ardelenesc

un pui

o legătură pătrunjel

o ceapă

boia

piper

sare

1/4 kg. smântână

1 lingură făină

ostropel pui

Mod de preparare ostropel ardelenesc

Se pune ceapă la prăjit, de preferinţă în untura de porc (o lingură). Când devine albicioasă, se adăugă boia şi 1/2 legătura din pătrunjelul spălat şi tăiat. Se pune puiul, tranşat bucăţi şi spălat, se lasa să se înăbuşe sub capac aproximativ 20 min. Se toarnă apă fierbinte peste carne, cât să o acopere, se sărează şi pipărează.

Când e fiartă carnea, se face un sos din faină cu apă, şi se toarnă peste carne, se dau două-trei clocote. Înainte de a se lua de pe foc, se toarnă smântâna şi restul de pătrunjel, amestecându-se uşor. 

Se serveşte cu mămăliguţa caldă şi brânză proaspătă.

6. Reţetă ostropel din piept de pui

Ingrediente ostropel din piept de pui

1 piept mare de pui

2 cepe

jumătate de ardei gras roşu

1 morcov

200 ml suc de roşii ( sau 3-4 linguri cu pastă de tomate )

3 - 4 căţei de usturoi

sare/ delikat

curry

piper

o foaie de dafin

ostropel pui

Mod de preparare ostropel din piept de pui

Ceapă, morcovul şi ardeiul gras se toacă mărunt şi se călesc în puţin ulei. Opărim pieptul de pui şi-l tăiem bucăţi mici.

Când legumele devin aurii se adăugă în oală feliile de piept de pui şi puţină apă, cât să le cuprindă la fiert. Lăsăm să fiarbă la foc mic, iar când carnea e fiartă adăugăm sucul de roşii sau pasta de tomate. Condimentam cu sare, piper, curry şi o foaie de dafin şi lăsăm să mai dea câteva clocote. La final adăugăm în sos usturoiul tăiat felii, mai lăsăm două clocote şi oprim focul.

Decoram cu pătrunjel verde. Ostropelul este delicios cu mămăliguţa caldă, dar azi l-am servit alături de piure de cartofi şi salată de ardei copt.

7. Reţetă ostropel de pui la cuptor

Ingrediente ostropel de pui la cuptor

8 pulpe inferioare(ciocanele)

4 roşii sau 1 cutie de roşii în bulion

5-6 căţei mari de usturoi

foi de dafin

sare, piper

ostropel pui

Mod de preparare ostropel de pui la cuptor

Pulpele de pui le prăjeşti puţin într-o tigaie cu câteva linguri de ulei până se rumenesc pe ambele părţi. Le aranjezi într-o cratiţă (de preferat ar fi dacă ai avea o oală de pământ); dacă găteşti cu roşii proaspete le tai în cubuleţe, la fel procedezi şi cu cele în bulion.

Usturoiul îl dai pe razătoare şi faci un sos din apă, sosul de la roşiile în bulion, sare şi piper, astfel încât, odată turnat peste pulpe, să le acopere. Adaugi 2 foi de dafin şi pui la cuptor. La final adaugi pătrunjel proaspăt. Poţi servi cu piure de cartofi şi o salată de murături.

8. Reţetă ostropel grecesc de pui

Ingrediente ostropel grecesc de pui

6 pulpe de pui

2 cepe

100 g margarină

2 linguri făină

2 lămâi mici

3 căţei de usturoi

2 linguri pătrunjel verde tocat

sare

boabe de piper

ostropel pui

Mod de preparare ostropel grecesc de pui

Pulpele, spălate, se pun la fiert cu apă rece împreună cu cepele curăţate şi spălate, boabele de piper şi sărea.

Se fierbe totul 30 de minute, la foc mediu, după care supa se strecoară. Pulpele fierte se pun pe fundul unui vas Yena.

Într-o tigaie, se topeşte margarina, se adăugă faină, iar după 1 minut, se toarnă 250 ml de supă strecurată, amestecând încontinuu, cu unt tel, pentru a nu se forma cocoloaşe.

În acest sos se adăugă usturoiul pisat, sarea şi zeama unei lămâi. Se fierbe sosul 15 minute, la foc mic, amestecând.

Acest sos se toarnă deasupra pulpelor şi se pune vasul de Yena în cuptorul preîncălzit, cca 15-20 de minute, la foc domol.

Ostropelul se serveşte cald, presărat din abundenţă cu pătrunjel verde şi ornat cu felii de lămâie.

Sosul preparat va avea un gust deosebit, dacă la preparare se adaugă 100 g de smântână şi 30 de g de caşcaval râs.

Alături de acest ostropel se recomandă cartofi natur şi salată verde.

9. Reţetă ostropel de pui cu smântână şi ciuperci

Ingrediente ostropel de pui cu smântână şi ciuperci

4 pulpe pui

1 ceapă mare

300 g smântâna de gătit

4-5 ciuperci mari proaspete

2 linguri (rase) făină

ulei pentru prăjit

sare

piper

mărar sau pătrunjel proaspăt

ostropel pui

Mod de preparare ostropel de pui cu smântână şi ciuperci

Călim ciupercile, puiul şi ceapă separat în ulei, apoi le punem pe toate în tigaie (fără uleiul în care le-am călit), lăsându-le să se răcească puţin. Trebuie să avem grijă ca ceapă să fie călita până se moaie bine, altfel nu va avea gust bun în mâncare.

Într-un vas amestecăm 2 linguri smântâna cu 2 linguri faină, apoi omogenizam cu restul de smântână. Turnam smântână peste pui şi fierbem preţ de câteva minute, până se îngroaşă puţin sosul. Asezonăm cu sare şi piper după gust.

Luăm de pe foc, presărăm câteva fire de mărar sau pătrunjel proaspăt şi servim cu mămăligă fierbinte.

10. Reţetă ostropel de pui cu orez

Ingrediente ostropel de pui cu orez

1 kg ciocănele de pui

1 căpăţâna de usturoi

1 ceapă

150 ml vin alb

50 g pastă de tomate

2 ardei graşi

1 cană de orez

1 morcov

ulei

sare, piper

pătrunjel verde

roşii cherry

ostropel pui

Mod de preparare ostropel de pui cu orez

Se spală ciocănelele, se condimentează, după care se rumenesc în ulei, la foc mic. Spre final, se adăugă o ceapă tocată şi ardeii tăiaţi cubuleţe.

Se lăsă pe foc să se înăbuşe, după care se stinge cu pastă de tomate dizolvata în apă călduţă şi se toarnă vinul. Când carnea este pătrunsă şi sosul scăzut, se adăugă usturoiul tăiat rondele.

Separat, se căleşte morcovul tăiat mărunt, apoi se adăugă orezul şi după 1-2 minute se toarnă 1 cană cu apă călduţă. Ostropelul de pui se serveşte cu orezul, ornat cu pătrunjel verde şi roşii cherry.

11. Reţetă ostropel de pui cu piure de cartofi

Ingrediente ostropel de pui cu piure de cartofi

2 copane de pui

1/2 căpăţână de usturoi

ulei

1 cutie roşii decojite

1 lingura unt

100 ml lapte

sare

piper.

ostropel pui

Mod de preparare  ostropel de pui cu piure de cartofi

Întâi pregăteşti cartofii pentru piure. Îi cureţi, îi tai cubuleţe şi îi adaugi în apă la fiert cu puţin ulei şi un praf de sare. Când sunt gata fierţi, îi sfărâmi cu furculiţa într-un castron.

Adaugi laptele şi untul topit şi pasezi cartofii în continuare până obţii un piure pufos. Adaugi sare după gust. În timp ce fierb cartofii, pui pe aragaz şi tigaia pentru sosul de ostropel.

Încingi uleiul, adaugi copanelele de pui (pentru o reţetă mai dietetică fierbi carnea înainte şi apoi doar o perpeleşti în tigaie, să se rumenească).

Adaugi roşiile decojite şi usturoiul tocat mărunt. Condimentezi carnea cu sare şi piper şi apoi o laşi să dea într-un clocot.

Dacă vrei, poţi pune o lingură de oţet şi una de făină pentru a obţine un sos mai gros. Serveşti ostropelul de pui cald, alături de piureul de cartofi şi o salată de crudităţi.

12. Reţetă ostropel cu ficăţei de pui

Ingrediente ostropel cu ficăţei de pui

1 kg ficăţei de pui

1 căpăţână usturoi

3-4 linguri bulion

jumătate pahar făină

1 legătură pătrunjel

sare, piper, boia dulce

ulei, foi dafin

ostropel

Mod de preparare ostropel cu ficăţei de pui

Se spala ficatul, se curată, apoi se prăjeşte în ulei dar nu de tot. Aproape de final se adăugă usturoiul curăţat şi pisat şi se lasă până capătă culoare aurie.

Se adăugă bulionul, se mai căleşte puţin apoi se completează cu apă, se pun şi condimentele şi se lasă să fiarbă la foc mic.

Când este aproape gata se face un rântaş din faină: se adăugă apă rece peste făina din pahar şi se amestecă energic cu o furculiţă până nu mai sunt cocoloaşe şi are consistenţa unei smântâni care curge. Se pune rântaşul peste ficăţei şi se amestecă continuu. Când s-a îngroşat sosul se opreşte focul şi se adăugă pătrunjel verde.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
retetepentrutine.ro
teobucatar.ro
retete.flu.ro
culinar.ro
gustos.ro
bucataras.ro
divainbucatarie.ro
lumearetetelor.ro
petitchef.ro
Sursa-foto:
teobucatar.ro
culinar.ro
bucataras.ro
divainbucatarie.ro
maverick-food.ro
sfatulparintilor.ro
divainbucatarie.ro
laancuta
dulceatadetrandafiri
Taguri:
retete, ostropel pui, fasole, bruschete, oua umplute, somon, masline, tort, sarmale
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!