toate sectiunile

REŢETE MÂNCARE DE CARTOFI: 10 reţete pentru mâncare de cartofi

4 dec 2012, 55581 afisari

Azi vă propunem 10 reţete pentru mâncare de cartofi, una dintre cele mai simple mâncăruri, care poate fi totodată şi una dintre cele mai gustoase.

REŢETE MÂNCARE DE CARTOFI: 10 reţete pentru mâncare de cartofi

Una dintre cele mai simple mâncăruri, mâncarea de cartofi, poate fi totodată şi una dintre cele mai gustoase. Azi vă propunem 10 reţete pentru mâncare de cartofi delicioasă. Cu măsline, roşii, carn de pui sau cârnaţi, mâncarea de cartofi poate fi preparată atât pentru post cât şi in cadrul unei cine copioase pentru gurmanzii carnivori.

1. Mâncare de cartofi cu carne de pui

Ingrediente:

- 1 kg cartofi

- 2 pulpe de pui

- 1 morcov

- 1 ardei

- o ceapă

- sare, boia, cimbru, leuştean, vegeta

Mâncare de cartofi cu carne de pui

Preparare:

Se curată cartofii. Se pregătesc pulpele. Se pune uleiul în oală la încins, după care se adaugă pulpele de pui cu morcovul, ceapa şi ardeiul tocate mărunt. După aceea se adaugă cartofi tăiaţi fâşii. Se adaugă boiaua şi se lasă 10 minute. Apoi se adaugă apa până se acoperă cartofii. Se lasă la fiert. Când se termină de fiert se adaugă cimbrul, leuşteanul şi vegeta după gust.

2. Mâncare de cartofi cu măsline

Ingrediente:

- 1 kg cartofi albi

- 2 roşii

- 2 ardei graşi

- 2 cepe

- 1 ţelină

- 1 morcov

- 100 g măsline negre

- 100 ml suc de roşii

- sare, pătrunjel verde

- 3 linguri ulei

Mâncare de cartofi cu măsline

Preparare:

Curăţăm şi spălam cartofii. Curăţăm şi spălam şi restul de legume, ardeii, ceapa, morcovul, ţelina şi roşiile. Tăiem în cubuleţe potrivite cartofii. Legumele le tăiem fideluţă. Roşiile se tăie cubuleţe mici sau le dăm prin blender. Într-o cratiţă punem ceapa la călit şi lăsăm până devine sticloasă, apoi adăugăm şi restul de legume şi le lăsăm la foc mic să se înmoaie. Adăugăm roşiile şi cartofii şi acoperim cu apă cât să le cuprindă. Adăugăm şi măslinele pe care le-am trecut sub jet de apă rece. Lăsăm să fiarbă până când legumele şi cartofii sunt pătrunşi bine. Adăugăm sucul de roşii, potrivim cu sare şi mai lăsăm să dea în câteva clocote. La sfârşit adăugăm verdeaţă tocată mărunt.

3. Mâncare de cartofi cu cârnaţi olteneşti

Ingrediente:

- 3 cârnaţi olteneşti (tăiaţi bucăţi medii)

- 10 cartofi

- 2 cepe

- 5 linguri roşii în bulion

- sare, piper, boia dulce, pătrunjel

Mâncare de cartofi cu cârnaţi olteneşti

Preparare:

Am tocat ceapa şi am călit-o cu boiaua şi puţin piper. Am adăugat apoi cârnăciorii, cartofii tăiaţi bucăţi mari şi 2 căni cu apă. După ce a scăzut apa am adăugat roşiile în bulion şi am potrivit de sare. Am mai lăsat 10 minute să fiarbă, am adăugat pătrunjelul şi am oprit focul.

4. Mâncare de cartofi cu curcan

Ingrediente:

- 1 pulpă sau o aripă de curcan (750-800 g)

- 600 g cartofi

- 1 ceapă

- 1-2 morcovi

- 1 ardei gras şi un peperoni

- 1-2 roşii

- 3-4 căţei de usturoi

- 1 legătură mărar şi pătrunjel

- 20 ml ulei

- 1 linguriţă cu zahăr

- sare, piper, paprika, chili

Mâncare de cartofi cu curcan

Preparare:

Se pune carnea de curcan la fiert în apă rece cu puţină sare, ca pentru supă. Se curăţă şi se toacă legumele, iar cartofii în bucăţi mai mari. Într-un vas de tuci căliţi în ulei întâi ceapa şi morcovii, după 7-8 minute adăugaţi ardeii şi roşiile, iar din peperoni doar câteva feliuţe. Puneţi două-trei polonice cu supă de carne şi lăsaţi să fiarbă cam 15 minute la foc mic. Când carnea este aproape fiartă, se scoate din supă, se porţionează şi se pune în mâncarea de cartofi. Din zeama de carne puteţi face supă sau ciorbă. Condimentaţi cu sare, piper, chili, paprika, adăugaţi verdeaţa tocată şi o linguriţă de zahăr şi lăsaţi să mai fiarbă la foc mic cu capac încă 15 minute. Spre sfârşitul fierberii adăugaţi căţeii de usturoi tăiaţi în felii subţiri. Puneţi mâncarea pe farfurii cu carnea lângă ea şi asezonaţi cu verdeaţă.

5. Mâncare de cartofi cu afumătură

Ingrediente:

- 1/2 kg cartofi medii

- 1 morcov

- 300 g muşchi de vită afumat

- 1 ceapă

- 3 linguri pastă de roşii sau bulion

- câteva fire de mărar

- 2-3 foi de dafin

- ulei

- sare şi piper negru măcinat

Mâncare de cartofi cu afumătură

Preparare:

Se curăţă şi se spălă cu apă rece toate legumele. Ceapa se tăie cât mai mărunt, morcovul rondele, iar cartofii pe lungimea lor în 4. Se pune ceapa la călit şi apoi morcovul (nu mai mult de 5 minute). Muşchiul de vită se tăie în bucăţi egale şi se pune la fiert jumătate de oră, în oala sub presiune. După acest interval, transferăm toate ingredientele într-o cratiţă. Se completează cu pastă de roşii şi foi de dafin. Se bagă la cuptor fără capac şi se lasă până se formează sosul. Ultimul pas constă în condimentare şi adăugare a mărarului.

6. Mâncare de cartofi cu usturoi şi smântână

Ingrediente:

- 6-7 cartofi mari

- 2-3 cepe

- 300 g bacon / kaizer / costiţă afumată

- 400 ml smântână

- o căpăţâna mare de usturoi

- sare, pătrunjel verde, ulei


Mâncare de cartofi cu usturoi şi smântână

Preparare:

Călesc ceapa tocată mărunt în ulei (nu foarte mult pentru că mai lasă şi afumătura grăsime) apoi adaug bacon-ul afumat. Când se rumenesc frumos adaug cartofii şi acopăr cu apă. Când apa a scăzut bine şi cartofii au fiert adaug amestecul de smântână şi usturoi pisat, potrivesc de sare şi mai las să fiarbă vreo 5 minute. Adaug pătrunjelul tocat şi opresc focul. Simplu şi delicios!

7. Mâncare de cartofi cu scariţă

Ingrediente:

- 6 cartofi

- 400 g scariţă afumată

- 2 cepe

- 2 ardei

- un morcov

- boia dulce

- pătrunjel, maghiran

Mâncare de cartofi cu scariţă

Preparare:

Curăţăm, spălam şi tocăm cartofii, cepele, ardeii şi morcovul. Punem două linguri de ulei într-o tigaie şi adăugăm ceapă când uleiul s-a încins. Spălam scariţa, o tăiem felii şi o punem în tigaie alături de ceapă. Călim scariţa un minut-două, pentru a aroma uleiul, apoi o scoatem din tigaie. Adăugăm în mâncare morcovul, cartofii şi ardeii, îi călim două-trei minute şi apoi turnăm un pahar de apă. Dacă punem mai multe legume în mâncarea de cartofi, adăugăm apă cam cât să acopere în întregime legumele. Opţional, punem în mâncare şi o lingură de vegeta. Fierbem mâncarea de cartofi la foc mediu în jur de 15 minute. Încercam cartofii din când în când cu furculiţa, iar după ce aceştia s-au făcut, adăugăm boia şi maghiran după gust. Este momentul să reintroducem scariţa în mâncare, o mai lăsăm la fiert două-trei minute, apoi o luăm de pe foc şi punem pătrunjelul tocat.

8. Mâncare de cartofi cu mazăre şi smântână

Ingrediente:

- 1 kg de cartofi

- 1 cutie mare de mazăre

- 1 ceapă mare

- 1 morcov

- 1 conservă de roşii cubuleţe

- 2 fire de usturoi verde

- sare, piper boabe

- foi de dafin

- pătrunjel proaspăt

- ulei

Mâncare de cartofi cu mazăre şi smântână

Preparare:

Cartofii se curăţă, se spală, se taie cubuleţe şi se pun în apă rece până când îi vom folosi. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei cu morcovul tăiat rondele subţiri. Se adaugă apoi cartofii, apă cât să îi acopere, foi de dafin şi boabe de piper. Se fierbe totul la foc mic şi când cartofii sunt aproape gata se adaugă roşiile cubuleţe şi conserva de mazăre. Se mai fierb împreună cam 10-15 minute, apoi se potriveşte gustul cu sare şi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se poate servi şi caldă şi rece, cu smântână.

9. Mâncare de cartofi cu ardei capia copţi

Ingrediente:

- 1 ceapă medie

- 4 cartofi tăiaţi wedges

- 2 căţei de usturoi

- 4 roşii proaspete

- 4 ardei capia copţi

- pătrunjel

- ulei de măsline

- sare, piper

Mâncare de cartofi cu ardei capia copţi

Preparare:

Sotează ceapa şi usturoiul în ulei de măsline şi adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi wedges. Asezonează cu sare şi piper şi sotează câteva minute. Mixează cele patru roşii în blender şi adaugă-le peste cartofi. Completează cu apă atât cât să fie cartofii acoperiţi de sos şi lasă la foc mic până când aceştia sunt gata. Între timp coace ardeii capia şi curată-i de coajă. Inserează printre cartofi ardeii capia întregi şi asezonează cu sare şi piper. Dacă mai e nevoie, mai pune ulei de măsline. Introdu în cuptorul încins, circa 10 minute. Ai obţinut o minunăţie de mâncare de cartofi cu ardei capia. Presară puţin pătrunjel proaspăt şi serveşte cu încredere!

10. Mâncare de cartofi cu orez (pentru post)

Ingrediente:

- 6 cartofi

- 1 ceapă mică

- 1 ardei

- 1/2 lgt boia dulce

- 1/2 pahar orez

- sare

- 2 lg ulei

- 1 frunzuliţă dafin

- 3 căţei usturoi

Mâncare de cartofi cu orez (pentru post)

Preparare:

Spălam orezul în 2-3 ape; îl lăsăm în apă rece pentru 20 de minute. Tăiem ceapa şi o călim în ulei, într-o crăticioară, cam 2-3 minute. Luăm de pe foc şi adăugăm boia, sare şi frunză de dafin ruptă în două. Punem şi cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe, apoi orezul, ardeiul tăiat mic, apa şi lăsăm pe foc până este fiert orezul. După ce a fiert orezul şi cartofii potrivim de sare dacă mai este cazul, apoi adăugăm căţeii de usturoi mărunţiţi. O mâncare foarte bună pentru post!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
gustos.ro
reteteculinare.ro
retetegg.blogspot.ro
goodfood.ro
bucatariamoraritei.ro
barbatlacratita.ro
madicuisine.ro
bucataras.ro
Sursa-foto:
gustos.ro
reteteculinare.ro
retetegg.blogspot.ro
goodfood.ro
bucatariamoraritei.ro
barbatlacratita.ro
madicuisine.ro
bucataras.ro
Taguri:
mancare de cartofi
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • REŢETE TOCHITURĂ: 11 reţete pentru tochitură REŢETE TOCHITURĂ: 11 reţete pentru tochitură

    Tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale ţării. Azi va prezentăm 11 reţete de tochitură, un fel de mâncare nelipsit din meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.

  • REŢETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 reţete pentru ciuperci umplute REŢETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 reţete pentru ciuperci umplute

    Ciupercile umplute sunt atât de gustoase încât nu le refuză nici părinţii, nici copiii, nici musafirii. Va prezentăm 12 reţete pentru ciuperci umplute delicioase!

  • 11 reţete de ciorbă de fasole 11 reţete de ciorbă de fasole

    Apropo îti aduce astăzi 11 reţete delicioase pentru ciorbă de fasole. Deja salivezi? Aruncă o privire pe meniul nostru, în care am inclus şi o variantă pentru post.

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!