toate sectiunile

REŢETE GOGOŞI: 10 reţete pentru gogoşi

18 dec 2012, 24631 afisari

Gogoşile sunt gustări care ne înveselesc, deşi nu vă recomandăm să faceţi abuz dacă ţineţi la siluetă. Apropo.ro vă propune 10 reţete pentru gogoşi delicioase.

REŢETE GOGOŞI: 10 reţete pentru gogoşi

Gogoşile sunt gustări care ne înveselesc, deşi nu vă recomandăm să faceţi abuz dacă ţineţi la siluetă. Cu toate acestea, înainte de sărbători ne permitem aceste tentaţii dulci, pe care le putem pregăti în foarte multe feluri, după cum veţi vedea mai jos. Apropo.ro vă propune 10 reţete pentru gogoşi delicioase.

1. Gogoşi cu ciocolată

Ingrediente

- 450 g făină

- 125 ml lapte

- 1 cubuleţ drojdie de bere

- 50 g zahăr tos

- 50 g unt

- 1 pachet zahăr vanilat

- 2 ouă

- sare

- 1 gălbenuş

- 2 linguri smântână

- 200 g cremă de ciocolată

- 1 litru ulei pentru prăjit

- zahăr pudră

Gogoşi cu ciocolată

Ingrediente

Se cerne făina într-un vas. Se înmoaie drojdia cu o lingură de lapte şi cu o jumătate de linguriţă zahăr, apoi se lasă să crească la cald. Zahărul şi zahărul vanilat se dizolvă în lapte călduţ. Făina se amestecă cu laptele, drojdia, ouăle bătute cu un praf de sare, smântâna şi untul înmuiat. Aluatul se frământă şi se lasă jumătate de oră într-un loc cald, la dospit. Se mai frământă aluatul încă o dată, apoi se întinde o foaie groasă de 1 cm, din care se taie rondele. Crema de ciocolată se pune între două bucăţi de aluat, având grijă să fie bine lipite. Se mai lasă 15 minute la dospit şi se prăjesc pe rând, în ulei încins, la foc potrivit. Se presară zahăr pudră şi se pot servi.

2. Gogoşi cu brânză

Ingrediente (25 de bucăţi)

- 1 kg făină

- 3 ouă

- 1 cub de drojdie

- 500 ml lapte

- 100 g margarină

- caş frământat cu sare

- sare

- ulei pentru prăjit

Gogoşi cu brânză

Preparare

Drojdia cu 1 lingură de făină se dizolvă în 3-4 linguri de lapte călduţ (atenţie, nu fierbinte!), se amestecă bine şi se lasă la dospit. După ce maiaua aceasta s-a dospit, se cerne făina peste ea, se încorporează laptele, ouăle, 1 linguriţă de sare şi margarina la temperatura camerei. Se frământă bine, apoi se acoperă vasul cu aluat cu un prosop de bucătărie şi se lasă la dospit. Când aluatul s-a dospit, se ia câte o bucată din el, se întinde într-o foaie potrivit de groasă, din care se taie cercuri cu un castronel cu gura mai largă. Se aşează pe fiecare brânză. Se îndoaie în două şi se lipesc marginile cu dosul unei furculiţe. Se pune uleiul la încins şi doar când e bine încins punem gogoşile la prăjit. Atenţie, gogoşile trebuie prăjite în baie de ulei…deci mult ulei. Le scoatem pe şerveţele de hârtie, una lânga alta. Se servesc călduţe. Dacă mai rămân pentru a doua zi sunt la fel de bune încălzite la microunde.

3. Gogoşi cu iaurt

Ingrediente

- 200 g iaurt

- 150 g făină

- 1 ou

- 1 vârf de cuţit coaja de lămâie

- 4 linguri zahăr

- 1/2 de linguriţă praf de copt stins

- un praf de sare

- 3 linguri zahăr pudră

- 1 zahăr vanilat

- ulei pentru prăjit

Gogoşi cu iaurt

Preparare

Într-un bol se amestecă iaurtul cu oul, zahărul, sarea, coaja de lămâie după care se pune făina şi praful de copt. Compoziţia arată ca o smântana foarte groasă. Se încinge uleiul la foc mediu-mare. Se ia compoziţia cu o linguriţă şi se pune în uleiul încins. Se lasa câteva minute până se prajesc, colorându-se uşor în maro. Se tăvălesc calde în zahăr pudră, eventual amestecat cu puţin zahăr vanilat. Se servesc calde.

4. Gogoşi cu dovlecei

Ingrediente

- 2 kg dovlecei

- 6 ouă

- 9 linguri zahăr

- 20 linguri făină (pline)

- 1 linguriţă sare

Gogoşi cu dovlecei

Preparare

Se curăţă dovleceii şi se rad pe răzătoare (ca şi merele pentru plăcintă), se scurge sucul, se amestecă cu zahărul, sare, gălbenuşurile, făină şi albuşurile bătute spumă. Din această compoziţie se formează gogoşi mici, care se pun cu lingura la prăjit în ulei încins. Se pot servi pudrate cu zahăr sau acoperite cu smântână.

5. Gogoşi cu gem

Ingrediente

- 750 g făină

- 1 pahar cu apă

- 1 cub drojdie

- 1 ou

- 100 g iaurt simplu

- gem de gutui

- esenţă de vanilie

- zahăr vanilat

- coajă de lămâie

- un praf de sare

- ulei (pentru compoziţia de gogoşi 3 linguri, pentru prăjit folosim în funcţie de mărimea vasului în care prăjim gogoşile)

Gogoşi cu gem

Preparare

Apa am încălzit-o puţin şi am dizolvat în ea drojdia, zahărul vanilat şi esenţa de vanilie. Făina am aşezat-o într-un bol şi am adăugat apa călduţă cu drojdia, iaurtul, 3 linguri de ulei, un praf de sare, un ou şi coajă de lămâie. Am frământat aluatul şi l-am lăsat să crească 1 oră. Când aluatul şi-a dublat volumul am format gogoşile. Am făcut gogoşi foarte mari că să ne săturăm. La mijloc am pus gem de gutui. Am prăjit gogoşile pe ambele părţi. Le-am scos pe un şervet să se scurgă surplusul de ulei. Le-am servit calde!

6. Gogoşi cu lămâie

Ingrediente

- 200 g făină

- 4 ouă

- 100 g unt

- 100 ml ulei

- 1 lingură de zahăr pudră

- 1 pahar cu apă

- coajă de lămâie

- 2 linguri zahăr vanilat

- sare

- sirop de fructe sau sos de ciocolată

Gogoşi cu lămâie

Preparare

Se pune apa la fiert cu untul, zahărul şi sarea. Când începe să clocotească, se ia vasul de pe foc şi se toarnă toată fâina odată, amestecând bine să nu se facă cocoloaşe. Se ia vasul de pe flacără şi se amestecă în continuare pînă ce aluatul se desprinde de pe pereţii cratiţei. Se dă vasul deoparte şi se lasă să se răcorească, după care se încorporează ouăle, unul câte unul (nu se pune alt ou până ce nu s-a încorporat perfect cel anterior). Aluatul rezultat trebuie să fie moale, dar să îşi păstreze forma când este turnat. Din această compoziţie se ia câte o linguriţă şi se pune în uleiul încins, rumenindu-se bine pe ambele părţi. Când sunt gata, gogoşile se scot cu o lingură cu găuri, se pudrează cu zahăr vanilat. Se servesc calde, cu sirop de fructe sau sos de ciocolată.

7. Gogoşi cu dulceaţă

Ingrediente

- 1 kg făină de grâu

- 4-5 linguri zahăr

- 40 g drojdie

- 1 linguriţă zahăr vanilat

- 1 linguriţă esenţă de rom

- coajă rasă de la 1 lămâie

- 100 g zahăr praf

- 400 g dulceaţă

- ulei pentru prăjit

- puţină sare

Gogoşi cu dulceaţă

Preparare

Cerneţi făina într-un castron, în mijlocul ei faceţi o adâncitură şi acolo turnaţi maiaua făcută din drojdia sfărâmată, frecată cu zahăr, cu 3 linguri făină şi 100 ml apă călduţă. Presăraţi plămădeala cu puţină făină şi acoperiţi vasul cu un şervet mai gros. Puneţi vasul într-un loc mai cald. După ce plămădeala a crescut, adăugaţi în vas apa călduţă şi amestecaţi pentru a cuprinde toată făina. Puneţi sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi romul şi frământaţi un aluat potrivit de tare, pe care lăsaţi-l la dospit, cel puţin 30 de minute, acoperit, în loc cald. Intindeţi din aluat o foaie cu grosimea de 0,5 cm. Pe jumătate din foaie puneţi din loc în loc, cu o lingură, grămăjoare de dulceaţă, la distanţă de 10 cm una de alta. Acoperiţi jumătatea de foaie cu dulceaţă cu cealaltă parte de aluat. Presaţi cu degetele foaia de deasupra peste cea de jos, printre grămăjoarele de dulceaţă. Cu ajutorul unui pahar de vin decupaţi apoi gogoşile, având grijă ca dulceaţa să fie plasată în mijlocul gogoaşei, nu la margine. Apăsaţi marginile aluatului, pe locul tăieturii, ca să se prindă bine şi să nu se desfacă la prăjit. Lăsaţi gogoşile 15-20 de minute la crescut, pe masa de lucru, apoi prăjiţi-le într-o tigaie în care s-a pus mai mult ulei. Dacă le prăjiţi în tigaie cu ulei puţin, gogoşile nu cresc frumos. Scoateţi-le pe şerveţele pentru a absorbi grăsimea de prisos. Presăraţi deasupra gogoşilor zahăr praf cât sunt calde.

8. Gogoşi cu marmeladă

Ingrediente

- 500 g făină

- 170 ml lapte

- 1 cub drojdie de bere

- 2 ouă

- 2 gălbenuşuri

- 2 linguri zahăr

- 50 g unt

- sare

- 1 plic zahăr vanilat

- 1 lingură coajă de lămâie

- 500 ml ulei pentru prăjit

- 300 g marmeladă

- 2 linguri zahăr pudră vanilat

Gogoşi cu marmeladă

Preparare

Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri lapte călduţ, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, apoi se acoperă şi se lasă într-un loc cald la dospit, 15 minute. Se dizolvă zahărul în restul de lapte călduţ, apoi se aromează cu vanilie şi coajă rasă de lămâie. Gălbenuşurile se bat cu ouăle şi un praf de sare. Se amestecă făina cu aluatul dospit, laptele îndulcit şi ouăle bătute. La sfârşit se adaugă şi untul frecat spumă, iar când se omogenizează se acoperă şi se lasă într-un loc cald, la dospit, 30-40 minute. Se ia cu lingura din aluat şi se formează între palmele unse cu puţin ulei gogoşi mici, rotunde. Se pun pe o planşetă presărată cu făină şi se lasă din nou la dospit 15-20 de minute. Uleiul se pune într-o tigaie şi se încinge foarte bine. Se coc pe rând gogoşile, la foc potrivit, câte 6-7 odată, apoi se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă. Se umplu gogoşile cu marmeladă, folosind un şpiţ cu vârful lung şi subţire. Se pudrează cu zahăr şi se pot servi.

9. Gogoşi cu banane

Ingrediente

- 500 grame de făină

- 200 grame zahăr

- 200 grame banane pisate

- 100 ml lapte

- 30 grame unt

- 2 ouă

- 4 linguriţe praf de copt

- esenţă de vanilie

- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu

- 1 linguriţă nucşoară

- un praf de sare

Gogoşi cu banane

Preparare

Amestecă untul cu zahărul până se transformă într-un amestec fin. Adaugă şi ouăle şi batet totul foarte bine. Pune amestecul peste bananele pisate, cu restul ingredientelor. Pune compoziţia într-un vas sau pe o suprafaţă tapetată cu faină şi lasă-l să crească 15 minute. Prajeşte apoi gogoşile în ulei încins până când capătă o culoare aurie şi apetisantă.

10. Gogoşi cu magiun şi brânză de vaci

Ingrediente

- 40 g drojdie

- 60 g zahăr pudră

- 500 g făină

- 250 ml lapte

- 50 g unt

- 1 pachet zahăr vanilat

- 3 linguri ou

- făină planşă

- ulei pentru prăjit

- 200 g magiun

Gogoşi cu magiun şi brânză de vaci

Preparare

Se face un aluat din drojdia fărâmiţată, 1 linguriţă de zahăr pudră, cca. 2 linguri de făină şi 3 linguri de lapte. Se lasă să crească. Se topeşte untul şi se amestecă cu restul de zahăr şi zahărul vanilat, până se obţine o spumă. Se toarnă restul de făină într-un castron. Se adaugă sarea, restul de lapte, romul, oul şi se amestecă până când se obţine o compoziţie omogenă. Se încorporează maiaua şi spuma de zahăr şi se frământă bine, până se obţine un aluat dens. Se întinde aluatul pe o planşetă presărată cu făină şi se formează gogoşele mai plate, care se prăjesc apoi în ulei încins, până când devin auriu închis. Se pune pe fiecare gogoaşă puţin magiun, iar deasupra puţină brânză de vaci rasă.

În speranţa că cele 10 reţete pentru gogoşi sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
Unica
bettykitchen.wordpress.com
vulpeabucatar.com
retetegg.blogspot.ro
eculinar.ro
restaurantedelux.ro
Sursa-foto:
Unica
bettykitchen.wordpress.com
vulpeabucatar.com
retetegg.blogspot.ro
eculinar.ro
Taguri:
gogosi, retete
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!