toate sectiunile

Reţete friptură de vită: 12 reţete de friptură de vită

19 nov 2012, 38640 afisari

Dacă ai rămas în pană de idei despre cum să mai prepari carnea de vită, îţi propunem 12 reţete de friptură de vită.

Reţete friptură de vită: 12 reţete de friptură de vită

Încearcă şi cele 12 reţete de friptură de vită ce urmează:

1. Friptura fragedă de vită

Pentru friptura fragedă de vită aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

- 500 g carne macră de vită

- 1-2 cartofi

- 1 morcov

- 1 ceapă

- 1 căpăţână de usturoi

- foi de dafin

- suc de roşii

- 3-4 linguri de vin

- sare, piper

Mod de preparare friptură fragedă de vită:

Spală carnea de vită bine, apoi o tai felii potrivite, o crestezi din loc în loc, după care presari sare şi piper după gust.

Legumele pentru friptura de vită se pun tăiate, după preferinţe, într-o tavă unsă cu ulei. Peste ele se pun feliile de friptură de vită. Se amestecă 2-3 linguri de suc de roşii cu o cană de apă şi puţină sare, după care se toarnă peste carnea şi legumele din tavă. După preferinţe se mai adaugă piper, dar şi foile de dafin.

Dacă vrei ca friptura de vită să fie cât mai fragedă, lasă focul potrivit. Când friptura de vită este aproape gata, punem în tavă şi vinul.

2. Friptură de vită cu rozmarin, lămâie şi usturoi

Pentru friptura de vită cu rozmarin, lămâie şi usturoi avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 1 rasol de vită (fără os de preferinţă)

- rozmarin

- 1 lămâie

- 5-6 căţei de usturoi

- 4-5 linguri ulei de măsline

- 5 linguri unt (mai gras)

- sare, piper

Mod de preparare friptură de vită cu rozmarin, lămâie şi usturoi:

Se spală carnea de vită, după care se sterge cu un şervet. Carnea se dă cu sare şi piper după gust, se adaugă rozmarinul. După preferinţe se pot folosi şi crenguţe de rozmarin, care se pun pe carnea de vită şi se leagă cu o sfoară.

Într-o tigaie se încing uleiul de măsline şi două linguri de unt, după care se pune în tigaie carnea de vită. Se rumeneşte bine pe toate părţile.

Într-o tavă se pun uleiul şi untul din tigaie, carnea de vită, se adaugă şi restul de unt rămas, se mai pune o cană cu apă, usturoiul şi lămâia tăiată după preferinţe.

Tava se acoperă cu un capac sau folie de aluminiu şi se dă la cuptor la foc potrivit, pentru circa 2 ore.

friptura de vita

3. Friptură de vită cu pere

Pentru friptura de vită cu pere avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 1 kg carne vită

- 3 căţei de usturoi

- 2 cepe

- 1 morcov

- 200 ml vin roşu

- 2 linguri bulion

- 1 linguriţă rozmarin

- 5 linguri ulei

- 250 gr ciuperci

- 3 pere

- sare, piper

Mod de preparare friptură de vită cu pere:

Se spală carnea bine, se usucă, şi se condimentează cu piper. Separat se taie în patru ceapa şi usturoiul, morcovul se taie rondele.

Într-o tigaie cu puţin ulei se rumeneşte carnea pe toate părţile, după care se adaugă ceapa, usturoiul, morcovul şi se ţin pe foc în continuare 10 minute. Se adaugă apoi rozmarinul, 150 ml de vin şi bulionul.

Într-o tavă se pune carnea cu legumele călite, se acoperă cu un capac sau folie de aluminiu şi se dă la cuptor o oră şi jumătate, la 200 de grade.

Ciupercile se prăjesc într-o tigaie cu 2 linguri de ulei, se adaugă perele tăiate felii, fără cotor, şi se adaugă restul de vin. Se fierb puţin, după care se adaugă în tava de la cuptor. Se mai condimentează după gust.

4. Friptură de vită cu sos de muştar

Pentru friptura de vită cu sos de muştar avem nevoie de:

- 4 bucăţi potrivite de vrăbioară de vită

- 1 lingură ulei

- 1 ceapă potrivită

- 100 ml vin alb

- 2 linguri oţet din vin alb

- 80 ml smântână dulce şi grasă

- 2 linguri de unt

- 1 lingură muştar

- sare, piper

Mod de preparare friptură de vită cu muştar:

Carnea se unge cu ulei, sare şi piper şi se pune pe grătar pentru 4 minute fiecare parte, la foc mediu. După rumenire, carnea se ţine într-o folie de aluminiu.

Se toacă ceapa, se adaugă într-o tigaie împreună cu vinul şi oţetul, la foc potrivit. După ce s-a înmuiat ceapa, iar lichidul a scăzut spre jumătate, se adaugă smântâna. Se amestecă continuu pentru ca sosul să nu se taie, iar la final se adaugă muştarul, şi puţin câte puţin unt, până la topire, sare şi piper după gust.

Vrăbioara rumenită se va servi cu sosul preparat.

5. Friptură de vită în sos de muştar cu tarhon

Pentru friptura de vită cu sos de muştar şi tarhon avem nevoie de:

- 800 g carne de vită

- 500 ml supă de vită

- 400 ml smântână

- 100 ml muştar

- 50 grame de unt gras

- 200 ml vin alb sec

- 1 foaie de dafin

- 2 linguri de ulei de măsline

- 1 legătură mică de tarhon (sau două linguriţe de tarhon uscat)

- 1 ceapă

- sare şi piper

Mod de preparare friptură de vită cu muştar şi tarhon:

Se rumeneşte carnea de vită (cubuleţe) în unt şi ulei de măsline. Se scot apoi bucăţile de carne. În grăsimea în care s-a rumenit carnea se adaugă ceapa tăiată, iar după ce s-a înmuiat se adaugă carnea, supa de vită, vinul alb, foaia de dafin şi se lasă pe foc potrivit 30-40 de minute.

Faceţi un amestec din smântână, muştar, tarhon şi 3-4 linguri din zeama în care a fiert carnea. Amestecul se adaugă peste restul mâncării si se mai pune pe foc 5 minute.

6. Friptura de vită cu sos de piper verde

Pentru friptura de vită cu sos de piper verde avem nevoie de:

- 800 gr vită

- 3 linguri boabe de piper verde

- 100 gr de unt

- 100 ulei de măsline

- 150 ml smântână

- 6 lg cognac

- sare

Mod de preparare friptură de vită cu sos de piper verde:

Se taie carnea în felii de grosime medie, se zdrobeşte piperul uşor şi se presară peste carne.

Într-o tigaie se încinge ulei şi unt, şi se rumeneşte carnea de vită, la foc iute. Se adaugă apoi cognacul, iar după ce acesta s-a stins se pune smântâna. Se lasă să dea în două clocote şi se ia de pe foc.

friptura de vita

7. Friptura de vită cu legume

Pentru friptura de vită cu legume avem nevoie de:

- 1 kg muşchi de vite

- l4 morcovi mari

- 1 ceapă

- 5 căţei de usturoi

- sare, piper

- 2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare friptură de vită cu legume:

Se încinge bine cuptorul. Ceapa şi morcovii se taie rondele, se pun pe o tavă, se adaugă 100 ml apă şi puţină sare. Se pune carnea condimentată cu sare şi piper peste legumele din tavă şi se dă la cuptor pentru circa jumătate de oră. După acest timp se reduce focul în cuptor şi se mai coace încă 1 oră. Din când în când se mai stropeşte carnea cu sosul din tavă pentru a se aroma.

8. Friptură de vită marinată în sos de soia

Pentru friptura de vită în sos de soia avem nevoie de:

- 500 grame muşchi (sau vrăbioară de vită)

- 4 linguri sos de soia

Mod de preparare friptură de vită în sos de soia:

Se taie bucata de carne în părţi egale (de-a lungul fibrei) şi se presează uşor cu dosul palmei.

Se pune carnea într-o pungă sau castron peste care se adaugă sosul de soia, după care se dă la marinat, la frigider, pentru minim 12 ore.

Se scoate carnea din frigider cu 1 oră înainte de preparare. Carnea se pune pe grătar pentru 3,5-5 minute pe fiecare parte, în funcţie de cât de rumenită o doriţi.

9. Friptura de vită în ulei, cu ardei copţi

Pentru friptura de vită în ulei, cu ardei copţi avem nevoie de:

- 600 g pulpă mânzat

- 200 ml ulei de măsline

- o lămâie

- o crenguţă rozmarin

- 6-7 ardei kapia sau graşi

- sare, piper

Mod de preparare friptură de vită în ulei, cu ardei copţi:

Carnea se sărează pe toate părţile, se pune într-o cratiţă, se adaugă uleiul şi zeama stoarsă de la o lămâie. Se pun crenguţele de rozmarin, după care se acoperă bine. Cratiţa se pune la foc mic până este gata rumenită.

Ardeii se spală bine şi se taie, după care se coc la cuptor. Când se scot de la cuptor se sărează şi se acoperă pentru a se înmuia şi a se curăţa mai bine.

Într-un sos de oţet, ulei, zahăr, sare, usturoi, verdeţuri se pun ardeii curăţaţi.

Aceştia se sevesc împreună cu friptura de vită.

10. Friptură de vită în sos de roşii la cuptor

Pentru friptura de vită în sos de roşii la cuptor avem nevoie de:

- 750g carne de vită

- 1 căpăţână usturoi

- sos de rosii

- cimbru

- sare, piper

- rozmarin

- vin roşu

- ulei

Mod de preparare friptură de vită în sos de roşii la cuptor:

Se încălzeşte cutorul. Carnea de vită tăiată fileuri subţiri se aranjează într-un singur strat într-un vas termorezistent uns cu ulei. Peste carne se taie feliuţe usturoiul. Se presară condimentele şi se adaugă sosul de roşii.

Peste carnea de vită se pune vinul aproape cât să o acopere, şi se introduce la cuptorul încins pentru 1 oră 1h30 min.

friptura

11. Friptură de vită cu brânză şi şuncă

Pentru friptura de vită cu brânză şi şuncă avem nevoie de:

- 6 felii muşchi de vită

- 6 felii mozzarella

- 6 felii şuncă fiartă

- 250 g făină

- 125 ml supă de vită

- 250 g roşii zdrobite

- o ceapă mică, albă

- 2 ouă

- oregano verde

- ulei de măsline

- sare şi piper

- făină

Mod de preparare friptură de vită cu brânză şi şuncă:

Carnea de vită se bate puţin şi se condimentează cu sare şi piper. Se toacă ceapa mărunt şi se pune peste carne, apoi se lasă deoparte.

Se toarnă făina într-o farfurie adâncă şi ouăle se bat separat, într-un bol, cu puţină sare. Feliile de carne se trec prin făină, apoi prin ou şi se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Se rumenesc bine pe ambele părţi şi se aranjează apoi într-o tavă, deasupra se aşază câte o felie de şuncă şi câte una de brânză.

Într-o cratiţă se toarnă supa de vită şi se lasă la încălzit, se încorporează roşiile, oregano, se fierbe totul pentru câteva minute. Se toarnă apoi fierbinte peste carnea din tavă şi se bagă la cuptor. Se scoate după aproximativ 10 minute, când brânza se topeşte şi sucul mai scade.

12. Friptura de vită cu sos de bere

Pentru friptura de vită cu sos de bere avem nevoie de:

- 1 linguriţă cuisoare macinate

- 1 lingură cimbru

- 2 morcovi

- 2 cepe

- 1/2 lămâie

- 2 linguri unt topit

- 2 crenguţe cimbru

- 2 crengute busuioc

- 2 linguri oţet

- 500 ml bere neagră (eu am pus bere blonda)

- zahăr

- sare

Mod de preparare friptură de vită cu sos de bere :

Se spală carnea, după care se freacă cu un amestec de sare, piper, făină de muştar, cuişoare, nucşoară, cimbru, o foaie de dafin mărunţită. Morcovii şi se taie felii subţiri, ceapa cubuleţe şi se rade coaja de lămâie. Se pune untul topit într-o cratiţă şi se prăjeşte carnea puţin pe toate părţile.

Se adaugă morcovii, ceapă, coaja de lămâie, crenguţele de busuioc şi de cimbru, oţetul şi berea. Se acoperă oala cu o folie de aluminiu şi se pune totul în cuptorul încins, pentru 2 ore la foc potrivit.

Se scoate carnea şi se tine la cald. Optional, se scurge sucul de la friptura cu tot cu legume, se pun într-un blender, se adaugă puţin zahăr şi rezultă un sos gros pe care se poate pune peste friptură.

Nu ezitaţi să încercaţi aceste reţete de friptură de vită şi să ne spuneţi cât de gustoase au ieşit!


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
petitchef.ro
actualitati-arad.ro
cevabun.ro
Sursa-foto:
Publimedia Shutterstock
Taguri:
friptura de vita, friptura vrabioara, reteta friptura de vita, usturoi
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • Varza, elixir natural al tinereţii Varza, elixir natural al tinereţii

    Varza este una dintre cele mai vechi legume ce poate fi considerată un medicament naturist anticancerigen. Leguma este recomandată în peste 100 de afecţiuni ale organismului.

  • Ceapa tine departe gripa si raceala Ceapa tine departe gripa si raceala

    Leguma si condiment deopotriva, ceapa ajuta la intarirea sistemului imunitar si te fereste de gripa si raceala.

  • Rosia, un izvor de sanatate Rosia, un izvor de sanatate

    Rosia este o leguma sanatoasa, cu o valoare nutritiva mare si, mai ales, un bun antioxidant. Rosia lupta impotriva infectiilor si mentine inima tanara.

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!