toate sectiunile

REŢETE FRIPTURĂ DE PORC: 12 reţete pentru friptură de porc

26 nov 2012, 77058 afisari

O friptură de porc bine făcută, însoţită de un vin bun, nu se compară cu nimic într-o seară în care cinezi la un restaurant elegant. Apropo.ro îţi aduce 12 reţete de friptură de porc, pentru a pregăti un ospăţ "regal" chiar la tine acasă.

REŢETE FRIPTURĂ DE PORC: 12 reţete pentru friptură de porc

Cea mai simplă şi gustoasă friptură de porc este cea la cuptor, cu usturoi şi suc de roşii, spun unii. Alţii cred ca friptura de porc însoţită de cartofi ar fi cea mai potrivită pentru cină. Apropo.ro îţi aduce 12 reţete de friptură de porc pe cât de de bogate pe atât de interesante.

1. Friptură de porc, aromată la cuptor

Ingrediente:

- 1 kg pulpă de porc

- 7-8 linguri cu ulei de măsline

- piper, maghiran, coriandru, ghimbir pudră

- crenguţe de cimbru, rozmarin, cimbrişor

- 4-5 căţei de usturoi

- boia de ardei dulce

- sare

- 200 ml vin alb sec

Friptură de porc, aromată la cuptor

Preparare:

Într-o tavă pentru cuptor punem uleiul de măsline şi deasupra carnea tăiată felii. Sărăm, presărăm condimentele, ierburile aromate, boiaua, usturoiul pisat şi turnăm şi vinul. Acoperim cu ap[ şi băgam la cuptorul încălzit înainte o oră şi 20 de minute, la foc moderat. Când a scăzut tot lichidul friptura este gata (dacă nu, mai adăugăm un pahar cu ap[ caldă şi mai fierbem până scade). Servim imediat alături de garnitura preferată.

2. Friptură de porc cu cartofi

Ingrediente:

- ceafă de porc

- 1/2 kg cartofi

- 1 ardei gras

- 500 g costiţe afumate

- 100 ml vin

- 100 ml ulei

- usturoi, busuioc, rozmarin, sare, piper

Friptură de porc cu cartofi

Preparare:

Speli ceafa, cureţi cartofii şi îi tăi în felii. Tai ardeiul în fâşii, tai costiţă în cubuleţe, cureţi usturoiul. Faci mujdei din câţiva căţei de usturoi şi torni vin peste el. Împănezi ceafa cu costiţă şi căţei de usturoi, o condimentezi după gust şi o aşezi într-o tavă unsă cu ulei. Adaugi feliile de cartofi presărate cu puţină sare şi cubuleţe de costiţă. Amesteci puţin mujdei (diluat cu vin) cu 50 ml ulei, 200 ml apă, sare, piper, rozmarin şi îl torni peste carne. Introduci tava în cuptorul încins şi din când în când stropeşti friptura şi cartofii cu sosul din tavă. Cu câteva minute înainte să scoţi tava de la cuptor, adaugi fâşii de ardei deasupra şi restul de mujdei. Friptura de porc cu cartofi se serveşte caldă şi o poţi păstra pentru mai multe zile la frigider.

3. Friptură de porc la ceaun

Ingrediente:

- 1 kg carne porc slabă

- 200 g untură

- boia, piper, sare

Friptură de porc la ceaun

Preparare:

Carnea se tăie cubuleţe, se condimentează bine şi se lasă la rece o oră. Într-un ceaun se pune untură la încins. Când untura s-a încălzit se adaugă bucăţelele de carne până se rumenesc. Carnea se serveşte fierbinte alături de o mămăliguţă şi o salată de murături. Această reţetă de friptură de porc este o reţetă cu multe calorii. De aceea, e bine să alegem o carne cât mai slabă precum muşchiuleţul de porc. Totuşi, din când în când, merită să te bucuri de această reţetă de friptură de porc alături de toată familia.

4. Friptură de porc umplut, la tavă

Ai nevoie de 1 ½ kg pulpă de porc, pe care o tăi că să capete formă lungă, cu aceeaşi grosime de la un capăt la altul. Ca să obţii o suprafaţă cât mai subţire şi întinsă, vei face o tăietură, de-a lungul bucăţii de carne, chiar în mijloc, dar nu până jos. Laşi grosimea de 7 mm la bază şi, apoi, din acel loc, tăi spre stânga şi dreaptă, ca şi cum ai derula o foaie cu grosimea de 6 mm. Baţi puţin cu ciocanul foaia obţinută, cât să se niveleze. Trebuie să ai grijă să nu se rupă.

După ce ai pregătit carnea de porc, te ocupi de umplutură. Pentru aceasta ai nevoie de:

- ½ kg ciuperci

- 50 g ceapă

- 50 g slănină afumată

- mărar

- piper

- sare

Friptură de porc umplut, la tavă

Speli ciupercile bine şi le tai felii. Le căleşti cu ceapa pe care ai tăiat-o mărunt în 3 linguri de ulei, până când scade apa pe care o lasă. Le amesteci, reci, cu slănină tăiată mărunt, mărarul tăiat mărunt, un vârf de cuţit cu piper şi ½ linguriţă cu sare. Întinzi compoziţia pe carnea pe care o rulezi strâns în spirală, legând-o cu sfoară subţire, trecută în jurul ei la distanţe de 2 cm. Ruloul îl aşezi într-o tavă, potrivită cu mărimea lui, pe un rând de rondele din zarzavat, unde adaugi 5 linguri cu apă şi ½ linguriţă de sare. Ungi ruloul în abundenţă cu grăsime sau ulei şi îl introduci în cuptorul bine încins, unde îl laşi circa 30 minute, cât să formeze o crustă la suprafaţă. După aceea, reduci focul la mijlociu, iar carnea o întorci şi o stropeşti cu sosul din tavă, pe care îl vei completa cu apă că să nu se ardă. Acoperi cratiţa, că să îşi păstreze carnea suculentă. Frigerea durează 1 ½ - 2 ore. Dacă intră furculiţa uşor în carne, înseamnă că friptura este gata. Când este gata, scoţi sfoara şi tai ruloul în felii de 1 cm grosime. Această friptură de porc la tavă o poţi servi cu soteuri de legume sau alte garnituri. Dacă o serveşti rece, aceasta se va tăia mai bine şi o poţi savura alături de roşii, ardei, ridichi etc.

5. Friptură de porc cu ciuperci

Ingrediente:

- 1 kg carne de porc

- 1 kg ciuperci

- 200 ml vin alb

- 5 căţei de usturoi

- sare, piper, boia

- 6 linguri cu ulei

Friptură de porc cu ciuperci

Preparare:

Carnea de porc se unge cu ulei, se împănează cu usturoi, se condimentează (sare, piper, boia) şi se pune într-o tavă cu puţină apă la cuptor. Ai grijă să preîncălzeşti cuptorul cu 15 minute înainte de a băga carnea! După 30 de minute friptura se scoate, se întoarce şi se condimentează. Acum adăugăm ciuperciile tăiate şi vinul alb. Se mai lasă cam 40 de minute la cuptor, dar ai grijă ca o data la 10 minute să stropeşti friptura cu sosul format în tavă! Friptura de porc cu ciuperci aproape că s-a făcut singură! Profită de timpul cât e la cuptor pentru a-ţi termina alte treburi!

6. Friptură de porc mistreţ

Ingredinte:

- 1 kg carne de mistreţ

- 2 cepe

- 2 morcovi

- ½ ţelină

- 500 ml vin alb, sec

- 50 ml oţel

- 50 ml apă

- 4 căţei de usturoi

- un ardei gras

- 100 g slănină

- cimbru, o legătură de pătrunjel, sare, piper

- 4 linguri ulei

Friptură de porc mistreţ

Preparare:

Ceapa şi ardeiul se tăie rondele, ţelina şi morcovul se dau prin răzătoare, iar usturoiul se pisează. Toate acestea se amestecă cu vin, apă şi oţet. Se condimentează cu sare, piper şi cimbru după gust. În această zeamă se pune bucata de carne. Castronul se acoperă şi se lasă la rece pentru minimum 24 de ore (ideal ar fi 3 zile). Ulterior se pune într-o tavă cu ulei şi se împănează cu slănină. Zeama în care a stat se pune şi ea în tavă. Se adaugă pătrunjelul şi se pune la cuptor având grijă să mai turnăm sos peste tot preparatul. Se lasă la foc mediu până când carnea este rumenită (cam o oră ). Vânatul este şi va fi întotdeauna o carne greu de preparat, dar cu sfaturile şi reţetele potrivite oricine poate găti această friptură de porc mistreţ ca un bucătar şef!

7. Friptură de porc

Ingrediente:

- carne de porc,

- ulei sau untdelemn,

- piper, sare,

- usturoi, cimbru.

Friptură de porc

Preparare:

Carnea se taie în bucăţi nu prea groase, să se pătrundă mai repede în interior, sau se fasonează în bucăţi mai lungi, care se leagă cu sfoară. După aceea, se aşează într-o cratiţă sau tavă, de preferinţă din tuci, potrivită cu mărimea fripturii şi, nesărată, se unge bine cu grăsime sau untdelemn. În cratiţă se pun 4-5 linguri cu apă şi se introduce în cuptorul bine încins. După circa 20 de minute, când s-a format o crustă la suprafaţa cărnii, se piperează şi se sărează puţin, întorcându-se din când în când, ca să se rumenească uniform şi stropindu-se de fiecare dată cu sosul. Când carnea a început să se rumenească, se acoperă cu un capac, care va reţine vaporii formaţi, menţinându-i frăgezimea. Când friptura este gata, se adaugă în sos 3-4 căţei de usturoi, tăiaţi în felii sau o ramură de cimbru, stropindu-se bine cu acest sos, astfel că îşi păstrează mai bine aroma.

8. Friptură de porc condimentată

Ingrediente:

- 5 fire de cimbru, frunzele îndepărtate şi tocate

- 2 căţei de usturoi, zdrobiţi

- 2 linguriţe cu fulgi de chilli uscaţi

- 1 linguriţă cu boia afumată

- coajă rasă şi zeama de la ½ lămâie

- 1 lingură cu ulei de măsline

- 4-4,5 kg spată de porc fără os, cu pielea crestată din loc în loc

Friptură de porc condimentată

Preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 230° C/gaz 8. Se amestecă toate ingredientele (cu excepţia cărnii) într-un bol mic. Se masează bine carnea cu acest amestec, inclusiv prin tăieturile din piele. Se aşează carnea pe un grătar deasupra unei tăvi şi se plasează în cuptor să sfărâie 30 de minute. Se reduce temperature la 150° C/gaz 2 şi se coace încă 3 ore. Dacă după acest timp friptura încă nu este crocantă la suprafaţă, se creşte temperatura la 230° C/gaz 8 pentru încă 30 de minute. Se scoate tava din cuptor, se acoperă carnea lejer cu folie de aluminiu şi se lasă deoparte cel puţin 20 de minute sau maximum 40 de minute înainte de a fi tăiată. Se serveşte cu garnitură de cartofi noi crocanţi, cu glazură de muştar, broccoli cu usturoi şi lămâie, varză roşie cu mere şi anason stelat.

9. Friptură de porc aromată cu vin şi usturoi

Ingrediente:

- 2 bucăţi cotlet, ceafă sau spată de porc (a câte 250-300 g fiecare)

- 4 căţei de usturoi

- 2 linguri de untură de porc

- 1 cană cu vin alb sec

- 1 lingură cu amestec de rozmarin, oregano şi (opţional) fulgi de ardei iute

- 1 foaie de dafin

- sare, piper

Friptură de porc aromată cu vin şi usturoi

Preparare:

Încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsius (foc mediu). Bateţi carnea, dacă e cazul (dacă are zgârciuri sau dacă feliile sunt prea groase), cu un ciocan de şniţele sau latul unui satâr. Asezonaţi carnea cu amestecul de condimente, sare şi piper. Puneţi bucăţile de carne într-o tavă încăpătoare. Adăugaţi în tavă untura de porc, foaia de dafin, vinul şi căţeii de usturoi necurăţaţi, zdrobiţi doar cu latul cuţitului. Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor. Lăsaţi tava acoperită 45 de minute. După cele 45 de minute, scoateţi tava din cuptor, daţi la o partea folia de pe tavă (cu atenţie la aburii fierbinţi). Creşteţi temperatura cuptorului la 210 grade Celsius (foc mare). Reintroduceţi carnea la cuptor, câte 8-10 minute pe fiecare parte, până se rumeneşte. Friptura de porc se serveşte ca atare, cu diverse garnituri, cu sosul format în tavă. Dacă sosul a scăzut prea mult, mai adăugaţi o jumătate de cană de vin la finalul preparării.

10. Friptură de porc cu sos de portocale

Ingrediente:

- 1 kg pulpă porc (fără grăsime)

- 1 portocală

- 250 ml suc de portocale

- 250 ml vin alb sec

- sare, piper, oregano

Friptură de porc cu sos de portocale

Preparare:

Se feliază pulpa de porc cât mai subţire, feliile se pun între 2 folii de plastic şi se bat ca pentru şniţele. Se pune pe foc o tigaie (sau 2 dacă vreţi să terminaţi mai repede) şi se pune câte 1 lgt de unt. Se prăjesc bucăţile de carne. Apoi punem carnea într-o tavă unsă cu puţin unt, iar în tigaia în care am prăjit carnea punem sucul de portocală şi vinul şi lăsăm să scadă sosul. După ce a mai scăzut sosul, se pune peste carne în tavă, iar în tigaie punem feliile de portocală pentru câteva minute să se calească, apoi punem peste carne şi dăm la cuptor tava pt. 20 de min, ca sosul să între în carne.

11. Friptură de porc cu crustă de verdeaţă

Ingrediente:

- 1 bucată spată de porc

- 1 pahar cu pătrunjel verde

- 1 linguriţă cimbru

- 2 linguriţe rozmarin

- 1/4 cană ceapă verde tocată

- 1/2 cană făină de mălai

- ulei

- sare şi piper

Friptură de porc cu crustă de verdeaţă

Preparare:

Toate condimentele verzi se pun într-un robot şi se amestecă bine, până când se formează o pastă. Porcul se trece alternativ prin pasta din verdeaţă şi mălai şi se prăjeşte într-o tigaie. Pentru cine nu este admirator al cărnii crude, după ce prăjiţi friptura şi faceţi coaja crocantă, daţi un pic carnea la cuptor să se pătrundă mai bine.

12. Friptură de porc la tavă cu bere şi inele glasate

Ingrediente:

- 1,2-1,5 kg carne de porc (cotlet, pulpă, muşchiuleţ, ceafă, guşa)

- 1 morcov

- 1 păstârnac

- 1-2 cepe

- 300-350 g mazăre (proaspătă, conservată sau congelată)

- 1 linguriţă miere

- 2 linguri oţet roşu

- 3-4 linguri ulei

- 1 lingură ulei de măsline

-1 linguriţă boia dulce

- 1 vârf de cuţit boia iute

- 3-4 foi de dafin

- 500 ml bere blondă

- 2 linguri ketchup

- 3 linguriţe zahăr

- unt cât o nucă

- 1/2 ardei gras, roşu

- 1/2 legătură mărar

- sare, piper, cimbru

Friptură de porc la tavă cu bere şi inele glasate

Preparare:

Spălaţi şi feliaţi carnea, apoi aşezaţi-o într-o tavă mai înăltuţă. Curăţaţi legumele şi tăiaţi-le bastonaşe, apoi aşezaţi-le lângă carne. Decoraţi cu câteva boabe de mazăre şi feliuţe de ardei roşu. Ungeţi carnea cu ketchup, turnaţi berea, uleiul (nu şi cel de măsline) şi o lingură de oţet, adăugaţi 2 linguriţe de zahăr, foile de dafin, pudraţi cu sare, piper, cimbru, adăugaţi 1/2 litru de apă şi daţi tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu, 1 oră şi 30 de minute. Din când în când verificaţi să nu se ardă, eventual micşoraţi focul şi completaţi zeama cu puţină bere sau apă. Mai stropiţi carnea cu sosul din tavă. Între timp curăţaţi cepele, tăiaţi-le rondele şi puneţi-le la glasat într-o tigaie antiaderenţă cu uleiul de măsline, mierea, oţetul roşu, boiaua iute şi dulce. Adăugaţi puţină apă şi lăsaţi pe foc mic până scade aproape de tot zeama şi inelele de ceapă se desfac frumos, devenind aurii. Puneţi mazărea la călit în unt, adăugaţi 50-60 ml apă, sare şi piper, zahărul rămas, mărarul tocat şi lăsaţi-o la foc mic 10-15 minute, până scade zeama. Amestecaţi din când în când cu o lingură de lemn. Verificaţi cât de moale este carnea, dacă mai trebuie lăsaţi-o la rumenit încă 10-15 minute. Scoateţi tava din cuptor. Aşezaţi pe farfurii felii de carne, legume din tavă, câte o lingură de boabe de mazăre, puţin sos de la carne şi ceapă, apoi inele de ceapă glasată. Decoraţi cu feliuţe şi fâşii de castraveţi acri, gogoşari, peperoni. Este o friptură picantă, gustoasă şi aspectuoasa.

În speranţa că cele 12 reţete pentru friptură de porc sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
divahair.ro
cevabun.ro
goodfood.ro
retete.flu.ro
Sursa-foto:
divahair.ro
goodfood.ro
bucataras.ro
retete.flu.ro
barbablu.ro
Taguri:
retete friptura, friptura de porc, carne de porc
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • REŢETE CIORBĂ DE BURTĂ: 11 reţete pentru ciorbă de burtă REŢETE CIORBĂ DE BURTĂ: 11 reţete pentru ciorbă de burtă

    Ciorba de burtă este unul dintre tipurile de mâncare tradiţională românească pe care unii o detestă, iar alţii o adoră. Iată 11 reţete pentru ciorbă de burtă.

  • Reţete ouă umplute: 11 reţete de ouă umplute Reţete ouă umplute: 11 reţete de ouă umplute

    Ouăle umplute se pot face oricând, precum salata boeuf, nu doar la mese festive. Se pot prepara cu diverse umpluturi şi sub diferite feluri. Vezi dacă printre cele 11 reţete de ouă umplute ce urmează se află şi preferatele tale.

  • Reţete salată boeuf: 13 retete de salată boeuf Reţete salată boeuf: 13 retete de salată boeuf

    Salata boeuf este nelipsită de pe mesele românilor, şi poate fi preparată în multe variante, printre care şi de post - "A la Rousse". Dacă nu ai făcut până acum salată boeuf, poţi încerca una din cele 13 reţete de salată boeuf.

COMENTARII Comenteaza
  • MADI 5 iun 2015

    In sfarsit un loc unde ti se aduce ce ceri...WWW.EM80.ORG

    « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!