toate sectiunile

Reţete friptură de miel: 12 reţete friptură de miel

30 ian 2013, 33574 afisari

De pe masa de Paşte nu trebuie să-ţi lipsească friptura de miel, cu usturoi, vin sau friptura de miel tradiţională. Încearcă cele 12 reţete de friptură de miel pe care ţi le punem la dispoziţie.

Reţete friptură de miel: 12 reţete friptură de miel

Friptura de miel pentru masa de Paşte trebuie să fie suculentă şi gustoasă, cu arome de usturoi, rozmarin, vin, boia, dafin, miere, etc.

Trebuie să ai în vedere că friptura de miel trebuie gătită la temperaturi mai mici, astfel îţi va ieşi suculentă şi bună să te lingi pe degete. Chiar dacă va avea nevoie de un timp mai lung la cuptor.

1. Reţetă friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

Ingrediente friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

1 lingura rasă de paprikă dulce

1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

2 linguri de rozmarin mărunţit

3-4 căţei de usturoi mărişori

2 linguri de oţet balsamic

1 lingura bună de sare marina grunjoasa

pt. sos:

100 de ml. de vin roşu

2 linguri de sos worcester

1 lingura rasă de zahăr brun

câteva fire de rozmarin verde pentru decor

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească. Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel). Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

2. Reţetă friptură de miel cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

Ingrediente friptură de miel cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

carne de miel tranşata în bucăţi potrivite

700 ml iaurt gras

o lămâie

1 lingura de coriandru boabe, zdrobit

4-5 căţei de usturoi

sare

piper

ulei de măsline

friptura de miel

Mod de preparare friptură cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

Am tranşat o carcasă de miel, mai întâi îndepărtând pulpele – pe cea din spate am dezosat-o cu grijă, astfel încât să rămână într-o singură bucată (pulpa din faţă am tăiat-o pur şi simplu în bucăţi potrivite):

În blender se macina coajă de lămâie, coriandrul şi usturoiul. Într-un vas se amestecă iaurtul, mixtura aromată, sare, piper, zeamă de lămâie şi o undă de ulei de măsline:

Sosul are un gust deosebit de bun, şi întotdeauna păstrăm cam 350 ml (un borcan) pentru a-l servi lângă friptură.În pungi (sau într-o pungă mai încăpătoare) se pun bucăţile de carne împreună cu sosul de iaurt rămas, se leagă pungile şi se lasă peste noapte la frigider:

A doua zi dis de dimineaţă trecem la finalizarea preparatului – am răsucit coastele formând coroniţa, am fixat-o cu scobitori şi am desprins carnea de pe coaste în partea superioară, împingând-o în jos, înăuntrul coroniţei; fiecare coastă se înfăşoară în staniol:

Se aşează toată carnea în tavă şi se stropeşte cu puţin ulei de măsline, apoi se dă la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o oră.

Când friptura este rumenita frumos, şi o scobitoare introdusă în carne intra cu uşurinţă, eliberând sucuri clare, carnea este gata:

Se serveşte cu o garnitură la alegere, noi am preferat cartofi copţi, salată verde şi sosul de iaurt.Poate te interesează şi reţeta Friptura de miel cu rozmarin şi usturoi.

3. Reţetă friptură de miel cu cartofi la cuptor

Ingrediente friptură de miel cu cartofi la cuptor

1 pulpa de miel

sos harissa

2 căţei mari de usturoi

sare, piper măcinat

1/2 legătură de rozmarin

1 kg de cartofi

zeamă unei lămâi

2 cepe mari

1 cutie cu roşii tocate (400 g)

2 foi de dafin

1 baton de scorţişoară de 1 cm

60 g de unt

125 ml de vin roşu

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu cartofi la cuptor

Cureţi usturoiul şi îl tai de-a lungul în bucăţi, apoi cureţi ceapă şi o tai felii. Despici pulpa în formă de romb cu un cuţit ascuţit. Ungi suprafaţă cu sos harissa. Pui câte o feliuţă de usturoi şi o crenguţă de rozmarin la intersecţiile laturilor şi dregi cu sare şi piper.

Aşezi într-o tavă unsă şi laşi în cuptor la 2000 C timp de o oră. Scazi temperatura la 180 de grade C. Între timp, cureţi cartofii şi tai în ei o adâncitură, până la jumătate. Îi aşezi în jurul pulpei de miel, presari cu zeamă de lămâie, dregi cu sare şi piper şi pui deasupra roşiile şi ceapă.

Adaugi untul în grămăjoare, torni vinul roşu peşte şi mai laşi 90 de minute în cuptor, la 180 de grade C. Întorci din când în când.

Serveşti pulpa de miel cu legumele şi sosul aşezate după gust.

4. Reţetă friptură de miel cu sos de portocale

Ingrediente friptură de miel cu sos de portocale

500 g pulpa de miel

2 portocale

200 ml vin roşu (100 ml pentru marinat, 100 ml pentru friptură)

300 ml supă de legume (poate fi pregătită şi dintr-un concentrat de supă)

o lingură miere de albine

1/2 linguriţă rozmarin uscat

o linguriţă Jamaican Jerk - Fides Hers and Spices (se poate înlocui cu o combinaţie din următoarele condimente: zahăr, nucşoara, scorţişoară, praf de chilli, piper măcinat, praf de ceapă)

4 căţei de usturoi

o frunză de dafin

ulei de măsline

sare

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu sos de portocale

Pulpa de miel se spala bine, se curată. Se crestează atât pe verticală cât şi pe orizontală, la distanţă de aproximativ 2 cm. Se pudrează cu condimentele Jamaican Jerk, se unge cu ustoroiul presat şi se stropeşte cu vin. Se lasă peste noapte la marinat în frigider. Dintre toate condimentele scorţişoară este secretul acestei reţete.

A doua zi, aşezăm pulpa de miel în vasul de friptură, o ungem din abundenţă cu ulei incis amestecat cu 1/2 linguriţă praf de rozmarin. Adăugăm foaia de dafin, vinul şi supa de pui strecurată şi o punem la cuptorul preîncălzit, la foc mediu pentru 45 de minute, având grijă din când în când să ungem pulpa cu sosul din vas. După 45 de minute, se întoarce pe cealaltă parte şi se mai ţine încă 20 de minute. Se scoate din cuptor şi se dezosează.

Sosul în care a fiert pulpa de miel se strecoară. Separat tăiem cubuleţe feliile de la o portocală şi le fierbem cât să dea un clocot în 100 ml vin.

Peste carnea dezosată, turnam prima oară din sosul în care a fiert, apoi din sosul de vin cu portocale, după care aranjăm deasupra câteva cubuleţe de portocală.

5. Reţetă friptură de miel în vin roşu

Ingrediente friptură de miel în vin roşu

500-600g pulpa

piept sau spata de miel

2 fire ceapă verde

2 linguri ulei măsline

250ml vin roşu sec

2 căţei usturoi

rozmarin

cimbru

dafin

sare

piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în vin roşu

Spălam carnea de miel şi o ţinem 10min în apă rece cu sare să se cureţe de sânge. Punem uleiul în tavă de friptură şi ceapă verde mărunţita.

Carnea o împănam cu un căţel de usturoi tăiat fâşii şi o aşezăm în tavă peste ceapă. Adăugăm în tavă restul de usturoi mărunţit, sarea, piperul şi presaram peste carne cimbru, dafin şi rozmarin proaspăt pentru o savoare inconfundabilă ce merge de minune cu gustul de miel.

Dăm la cuptorul încins pentru 15 min la foc mediu. Se scoate apoi tava din cuptor şi se adăugă peste carne jumătate din cantitatea de vin. Se verifică cu o paletă dacă friptură sau ceapă nu s-au prins de tava.

Se baga din nou tava la cuptor timp de 20-30 de minute, la foc potrivit, până se frăgezeşte carnea, amestecând din când în când cu paleta ca să nu se prindă. Întoarcem carnea de pe o parte pe alta şi adăugăm progresiv şi restul de vin.

Feliem friptură şi servim alături de sosul delicios de vin şi mămăliguţa caldă.

6. Reţetă friptură de miel cu legume

Ingrediente friptură de miel cu legume

700 g pulpa de miel cu os

doi cartofi mari

2 morcovi

3 roşii micuţe

2 pahare vin alb

sare

piper

cimbru

3 felii de slănină

6 căţei usturoi

ulei

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu legume

Mielul se pârleşte pentru a arde eventualele fire de păr rămase, se freacă cu sare şi oţet pentru a înlătura mirosul, se spala bine, se crestează de-a lungul şi se pune la marinat cu 24 de ore înainte de pregătire.

Pentru marinare se aşează într-un vas stropit bine cu un pahar de vin alb, se sărează, piperează şi presara cu cimbru pe ambele părţi şi se înconjoară de 3 căţei de usturoi feliaţi, se ţine acoperit la frigider. În acest timp se întoarce din când în când pentru a se frăgezii şi a se aroma pe ambele părţi.

Pentru friptură, mutăm pulpa de miel într-un vas termorezistent sau o tavă mai mare, în crestături o împănam cu feliuţe de slănină şi ustuoriul feliat.

Înconjurăm mielul de legumele tăiate mari, sărate şi piperate, deasupra îl ungem cu 3 căţei de usturoi presaţi. Stropim bine cu ulei, mielul şi legumele, turnam o jumătate de pahar de apă şi îl punem la cuptor la foc mediu (180 grade). Îl întoarcem după 30 de minute şi adăugăm un pahar de vin alb.

Din când în când îl întoarcem pentru a se rumeni pe ambele părţi. Este gata după aproximativ două ore, când încercam carnea cu furculiţa şi se desprinde uşor.

7. Reţetă friptură de miel cu usturoi verde la cuptor

Ingrediente friptură de miel cu usturoi verde la cuptor

pulpa de miel

usturoi verde

o căpăţână de usturoi

piper boabe

ienibahar boabe

cimbru

oregano

busuioc

delicat

200 ml de vin roşu

pasta de tomate

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu usturoi verde la cuptor

Se spăla carnea, se crestează puţin şi în acele crestături punem usturoi.Se adăugă apă, piper boabe, ienibahar boabe şi celelalte condimente şi se ţine la cuptor timp de o oră.

După o oră adăugăm, usturoi verde tăiat rondele, vin şi pastă de tomate şi o mai ţinem la cuptor timp de încă o oră, o oră şi jumătate.Din jumătate în jumătate de oră, se scoate tava şi se întoarce carnea pe celalalta parte ca să se rumenească.

8. Reţetă friptură de miel în stil italian

Ingrediente friptură de miel în stil italian

1 pulpă de miel cu os

14 fileuri de anşoa

5 căţei de usturoi

4-5 crenguţe de rozmarin proaspăt

4 linguri ulei de măsline

1 lămâie

1 pahar de vin alb sec

sare şi piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în stil italian

Spălaţi şi curăţaţi pulpa de pieliţe şi excesul de grăsime. Ştergeţi-o cu un prosop uscat. Curăţaţi şi tăiaţi în patru, pe lungime, căţeii de usturoi. Extrageţi sucul din lămâie.

Înţepaţi, cu ajutorul unui cuţit, pulpa de miel în 12-14 locuri. Introduceţi în fiecare înţepătură câte o bucată de usturoi înfăşurată într-un fileu de anşoa şi o crenguţă de rozmarin.

Săraţi şi piperaţi pulpa, stopiţi-o cu ulei de măsline şi zeama de lămâie, înfăşuraţi-o în folie alimentară şi daţi-o la rece pentru minim 4 ore.

Încingeţi cuptorul la 160 de grade. Poziţionaţi pulpa de miel pe grătar, stropiţi-o cu marinata şi turnaţi paharul de vin în tavă.

Introduceţi pulpa la cuptor pentru 2 ore, stropind-o din când în când cu sucul din tavă, până se rumeneşte bine şi se pătrunde.

Pulpa de miel merge cel mai bine cu legume sau Cartofi cu rozmarin la cuptor, alături de o salată.

9. Reţetă friptură de miel în sos de roşii

Ingrediente friptură de miel în sos de roşii

1,5 kg pulpa de miel,

4 linguri ulei,

1 kg roşii,

300 g ciuperci,

1 lingura suc de roşii,

1 linguriţă tarhon uscat (sau cimbru),

½ linguriţă zahăr,

1 lingura oţet balsamic,

100 ml apă,

sare,

piper.

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în sos de roşii

Pulpa de miel se dezosează, se condimentează cu sare şi piper, apoi se pune la prăjit într-o cratiţă cu ulei încins. Se acoperă cu capacul şi se găteşte la foc mediu timp de 20 minute. Din când în când se întoarce pulpa în cratiţă şi se ia cu o lingură din ulei şi se toarnă peste carne.

Se taie jumătate dintre roşii în sferturi iar celelalte roşii se taie în jumătate. După ce s-a rumenit carnea, se adăugă sucul de roşii.

Se lasa să se gătească pulpa la foc mic pentru alte 30-40 minute. În acest timp într-o tigaie se pun la prăjit ciupercile şi jumătăţile de roşii.

Apoi se pun într-un bol cu puţină apă, bucăţelele (sferturile) de roşii şi tarhonul (sau cimbrul), se amesteca, după care se adăugă în cratiţa cu pulpa de miel. Se mai lasa puţin la foc mic apoi se scoate friptură pe platou.

Sucul cărnii se trece printr-o sită într-un bol, se condimentează cu sare, piper şi oţet apoi se toarnă peste ciupercile şi jumătăţile de roşii prăjite.

Friptura se porţionează şi se serveşte cu această garnitură de ciupeci şi tomate cu sos.

10. Reţetă friptură de miel împănată cu slănină şi usturoi

Ingrediente friptură de miel împănată cu slănină şi usturoi

carne miel tăiat în bucăţi

6-7 linguri sănătoase de untură(se poate folosi şi ulei )

căţei de usturoi la număr vreo 10( ptr. împănat )

slănină afumată

vreo 500 ml

apă

rozmarin

sare, piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel împănată cu slănină şi usturoi

Se fac mici tăieturi în carne cu vârful unui cuţit şi în tăietura aşezăm felii de usturoi tăiate în 2 sau 4 şi felie de slănină afumată. După ce am împănat astfel bucăţile de carne le săram şi piperam din abundenţă şi le aşezăm în tavă în care am pus untură.

Presărăm deasupra rozmarin, mai punem vreo 2-3 căţei usturoi tăiaţi în 2 câteva felii de slănină tăiată şi ea felii mai subţirele şi turnam peste 500 ml vin şi apoi apă cât să acopere carnea şi astfel dăm totul la cuptor unde îl lăsăm să se prăjească cca 40 min. după care intorcem bucăţile de carne şi îl lăsăm mai departe în cuptor până scade zeama şi bucăţile de carne sunt rumenite.

11. Reţetă friptură de miel tradiţională

Ingrediente friptură de miel tradiţională

1,5 kg carne de miel pentru friptură

6-7 căţei usturoi

300 ml vin roşu

puţin ulei

sare, piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel tradiţională

Mai întâi spălăm carnea foarte bine, absorbim apa de pe ea şi o condimentam după preferinţă, mie îmi place simplă, ca să iasă în relief mai bine gustul cărnii.

Într-o tavă mare, punem 2 linguri de ulei şi aşezăm carnea. Zdrobim usturoiul , adăugăm vreo 3-4 linguri de apă, amestecăm şi turnam peste carne din loc în loc.

Deasupra turnam 200 ml vin roşu şi 2 pahare de apă. Acoperim tava cu capac (sau foaie de staniol) şi introducem tava în cuptorul preincins la 200 grade pentru primele 30 minute, după care reducem temperatura la 190 grade şi lăsam aproximativ 1 oră.

Este indicat să verificaţi din 30 în 30 minute carnea, să vedeţi dacă mai e nevoie de apă. Punem încă 100 ml vin pe final, când carnea este aproape gata.Mai lăsăm 15 minute. Luăm capacul jos şi lăsăm să se rumenească pt 5 minute.

Scoasă din cuptor: Carnea este fragedă, suculenta pe interior şi uşor rumenita pe exterior, exact aşa cum trebuie.

12. Reţetă friptură de miel în bere la cuptor

Ingrediente friptură de miel în bere la cuptor

pulpa din spate

rozmarin proaspăt

piper cu lămâie

boia dulce

ierburi a la provence

cca 10 căţei de usturoi pentru împănat carnea

3 fire de usturoi verde (în special frunze)

un pahar de vin alb

două pahare de bere (în loc de apă se pune bere)

sare

ulei

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în bere la cuptor

Se împănează carnea de miel cu usturoi, iar condimentele (sarea, piperul cu lămâie, ierburile a la provence, boia dulce şi rozmarinul tocat mărunt) se presara peste carne, aseazata în tavă pe un strat de usturoi verde tăiat mărunt. Restul de usturoi verde se pune peste carnea de miel. Se stropeşte carnea cu ulei şi se adăugă în tavă vinul şi berea.

Tava se acoperă cu folie de aluminiu şi se băgă în cuptorul încins unde se ţine vreo 40-50 de minute la foc potrivit, apoi se scoate folia pentru a rumeni carnea pe ambele părţi. Se întoarce carnea şi se baga înapoi la cuptor 10-15 minute la foc mai mare, se întoarce iar şi se mai ţine încă 10-15 minute să se rumenească şi pe cealaltă parte.

Se serveşte cu piure de cartofi.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
retetecalamama.ro
ecuisine.ro
nonatrif.blogspot.ro
gustos.ro
cevabun.ro
pentrugatit.ro
reteteculinare.ro
eana.ro
Sursa-foto:
retetecalamama.ro
nonatrif.blogspot.ro
gustos.ro
cevabun.ro
topreteteonline.ro
bucatareselevesele.ro
Taguri:
retete miel, friptura de miel, miel in bere, friptura, retete paste
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • marian 7 apr 2018

    Poate imi spuneti si mie de cand arabii folosesc paprika sau vinul la gatit.Publicati doar ca sa publicati.

    « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!