toate sectiunile

REŢETE ECLERE: 10 reţete pentru eclere

19 dec 2012, 73502 afisari

Eclerul este o prăjitură delicioasă şi foarte populară, pe care cu siguranţă o îndragiţi indiferent de ocazie, aşa încât azi vă propunem 10 reţete pentru eclere.

REŢETE ECLERE: 10 reţete pentru eclere

Eclerul este o prăjitură delicioasă şi foarte populară. Se poate prepara atât pentru ocazii festive, cât şi pentru o zi obişnuită cu familia sau prietenii. Aşadar, dacă vă este poftă de ceva dulce, vă recomandăm 10 reţete pentru eclere.

1. Eclere cu ness

Ingrediente

- 200 grame făină

- 100 mililitri ulei

- 200 mililitri apă

- 5-6 ouă

Cremă de ness pentru eclere

- 3 ouă

- 1 lingură ness

- 4 linguri făină

- 400 mililitri lapte

- 2 plicuri zahăr vanilat

- 12 linguri zahăr

- 50 grame unt

Glazură pentru eclere cu ness

- 1 plic capuccino

- 3-4 linguriţe ulei sau 30 g unt

- 200 grame ciocolată albă

Eclere cu ness

Preparare

Într-o cratiţă se pun ouăle, zahărul, zahărul vanilat, nessul, făina şi la final laptele, amestecându-se pe baie de apă până când compoziţia se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se adaugă untul. Se lasă să se răcească. Ciocolata, untul şi capuccino se pun pe foc într-un vas, până se topeşte ciocolata. Apa şi uleiul se fierb împreună. Se adaugă făina şi se amestecă bine cu telul. Când s-a îngroşat, se ia de pe foc şi se adaugă, pe rând, ouăle, omogenizându-se bine. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pun cojile de eclere şi se coc la 200 de grade, 25 de minute. După ce s-au răcit, cojile se taie pe jumătate şi se umplu cu cremă. Deasupra de pune glazura.

2. Eclere cu vanilie

Ingrediente

Pentru eclere

- 300 ml apă

- 150 ml ulei

- 1 cană făină

- 5 ouă

Pentru cremă

- 600 ml lapte

- ½ păstaie de vanilie

- 200 g zahăr

- 100 g făină

- 3 ouă

Eclere cu vanilie

Preparare

Într-o oală mai mare punem apa cu uleiul la fiert. Când începe să clocotească, luăm de pe foc, adăugăm făină şi amestecăm repede. Lăsăm deoparte să se răcească, amestecând din când în când. Când s-a răcit complet adăugăm rând pe rând ouăle, amestecând după fiecare cu o lingură de lemn până când ouăle sunt bine încorporate. Din aluatul astfel obţinut luăm cu o lingură câte o biluţă şi le aşezam în tavă tapetata cu hârtie de copt. Dăm la cuptorul preîncălzit, circa 30-35 minute. Între timp pregătim cremă de vanilie. Punem pe foc jumătate din lapte (300 ml) şi adăugăm miezul din păstaia de vanilie şi cu păstaia. Separăm ouăle şi adăugăm gălbenuşurile în cealaltă jumătate de lapte, de asemenea adăugăm jumătate din zahăr (100 g) şi făină. Frecam bine cu mixerul şi trecem prin sită în laptele de pe foc. Amestecăm continuu cu o lingură de lemn până se îngroaşă. Albuşurile le batem spumă tare cu zahărul rămas (100 g) şi încorporăm uşor în crema caldă. După ce s-au copt eclerele, le lăsăm să se răcească, apoi le tăiem căpăcelele, dar nu de tot şi le umplem cu cremă de vanilie. La final le glazurăm cu ciocolată topită sau le pudrăm cu zahăr praf.

3. Eclere cu ciocolată şi frişcă

Ingrediente

- 250 ml apă

- 100 ml ulei

- 4 ouă

- 150 g făină

- un praf de sare

Pentru cremă

- 1 plic budincă ciocolată

- 400 ml lapte

- 100 g unt

- esenţă rom

- 1 lingură cacao

- 100 g zahăr

- 200 ml frişcă

- ciocolată pentru finisare (opţional)

Preparare

Într-o crăticioară pe foc se pun uleiul, apa şi sarea. Când au clocotit se pune toată făina odată. Se amestecă şi se lasă la răcit. Ouăle se încorporează în compoziţia călduţă unul câte unul, amestecând bine după fiecare. În tava tapetata cu hârtie de copt se pun mici grămăjoare de aluat. Se dă tavă la cuptor, încins la cca.180 grade, şi se coc cojile 20-25 minute fără a deschide, însă, uşa. Praful de budincă se amestecă cu cacaua, zahărul şi puţin lapte rece. Compoziţia se toarnă în restul de lapte şi se fierbe pe foc mic până s-a îngroşat. Se lasă la răcit amestecând periodic. Când crema este rece se încorporează untul frecat spumă şi esenţa. Cojile se taie în două pe orizontală, se pune un strat de cremă, apoi unul de frişcă. Se decorează cu ciocolată topită sau cu zahăr pudră.

4. Eclere cu cremă de lapte

Ingrediente

- 250 ml apă

- 100 g unt sau margarină

- 150 g făină

- 4 ouă

- un praf sare

- o linguriţă praf de copt

Preparare

Se pun apa, sarea şi untul într-o crăticioară la foc. Când începe să fiarbă se adaugă făina şi se amestecă bine până câmd începe să se desprindă de pe margine şi se face ca o bilă, apoi se stinge focul şi se lasă aşa pane se răceşte un pic. După ce s-a răcit se pun puţin câte puţin cele 4 ouă (bătute bine cu praful de copt) amestecând continu. Compoziţia rezultată se pune intrun şpriţ şi se aşează pe tavă în formă de batoane sau forme rotunde (tava unsă sau tapetata cu foaie pergament). Se dau la cuptor la 200 grade, pt. 20 min, apoi la 220 grade, încă 5-8 min. După ce se scot din cuptor se lasă să se răcească şi apoi fiecare ecler se umple cu cremă cu ajutorul unui şpriţ.

Ingrediente pt. crema de lapte

- 400 ml lapte

- 3 linguri făină

- 40 g lapte praf

- 100 g zahăr

- 1 ciocolată albă

- 120 g unt (sau margarină)

Preparare

Făina se amestecă cu laptele până se dizolvă bine făina, apoi se pune într-o crăticioară se adaugă zahărul + laptele pudră şi se dau la foc mic amestecând continuu până se îngroaşă crema, după care se stinge focul şi se adaugă ciocolată + untul, se amestecă bine până se topesc ciocolata & untul, iar apoi se lasă la răcit. Glazura este de ciocolată amestecată cu 1 lingură de scorţişoară.

5. Eclere cu cremă caramel

Ingrediente

Aluat

- 110 ml ulei

- 125 ml apă

- 125 ml lapte

- 1 linguriţă zahăr

- 160 g făină

- 4 ouă mari

- 1 praf de sare

- 20 eclere

Cremă

- 600 ml lapte

- 70 g amidon

- 300 g zahăr

- 5 gălbenuşuri

- 1 păstaie de vanilie

- 50 g unt

- 100 g caramel

- 200 ml frişcă lichidă

- 2 linguri zahăr pudra

Glazură

- 100 g ciocolată

- 50 ml frişcă

- 2 linguri apă fierbinte

Eclere cu cremă caramel

Preparare

Într-o cratiţă se pun apa, uleiul, laptele, zahărul şi sărea; când clocoteşte se adaugă făină în "bloc" (toată odată), se micşorează flacăra şi se amestecă până se formează o bilă de aluat. Se opreşte focul şi se lasă să se răcească.

Când aluatul este răcit se adaugă ouăle, amestecând foarte bine după fiecare, înainte de a adăuga următorul ou. La sfârşit se obţine un aluat cremos şi lipicios. Aluatul se pune într-un posh şi se fac bastonaşe în tava tapetata cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între ele. Se vor coace două tăvi. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 20-25 minute (în primele 10 minute la temp. de 180 grade Celsius, apoi la 150-160 grade C). Nu se deschide uşa cuptorului şi se lasă să se răcească în cuptor, apoi se reaprinde şi se coace cealaltă tavă.

Crema:

Laptele se pune cu extractul de vanilie într-o cratiţă şi se încălzeşte. Gălbenuşurile se mixează cu zahărul până ce acesta se dizolvă şi ouăle devin cremoase, apoi se adaugă amidonul şi se omogenizează. Laptele încălzit se toarnă, în fir subţire, peste crema de ouă şi se amestecă bine. Compoziţia obţinută se pune din nou în cratiţă şi se se pune pe flacără mică; se amstecă continuu cu un tel până se îngroaşă ca o budincă, apoi se opreşte focul şi se adaugă untul, caramelul şi se omogenizeza. Se lasă să se răcească, apoi se pune într-un posh.

Glazura:

Ciocolata ruptă bucăţi se pune în cratiţa cu frişcă lichidă şi se lasă pe foc mic până se topeşte ciocolata. Se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă apa fierbinte, se amestecă cu o lingură de lemn sau cu un tel. Glazura se lasă să se răcorească.

Bastonaşele se tăie în jumătate, se pune crema, apoi se decorează cu frişca bătută cu zahăr pudră, apoi se pun căpăcelul şi glazura.

6. Eclere cu brânză

Ingrediente

- 110 ml apă

- 60 g unt

- 1/2 linguriţă sare

- 75 g făină

- 2 linguriţe rase muştar

- 2 ouă

- 50 g brânză (am folosit 40 g cheddar + 10 g parmezan)

Eclere cu brânză

Preparare

Puneţi apa cu untul şi sarea pe foc mediu, până se topeşte untul şi începe să fiarbă. Turnaţi toată făină dintr-o dată şi amestecaţi rapid până se leagă aluatul, devine că o bilă. Luaţi oala de pe foc şi lăsaţi compoziţia să se răcorească un pic. Adăugaţi muştarul şi apoi ouăle, unul câte unul, amestecând bine, până se încorporează, după fiecare. O să vi se pâră că aluatul nu se leagă, că se fac cocoloaşe mari după ce adăugaţi ouăle, dar insistaţi şi amestecţi bine, se va lega cca. 1 minut. Adăugaţi brânza răzuită pe răzătoarea mică şi amestecaţi bine. Aluatul trebuie să fie destul de tare; dacă e prea moale aluatul, ele se vor turti în loc să crească. La fel se va întâmpla dacă puneţi foarte multă brânză sau folosiţi o brânză umedă. Pentru această reţetă alegeţi brânzeturi uscate, tari (tradiţional se foloseşte brânză Gruyere). Puneţi aluatul în şpriţul de patiserie, faceţi moviliţe nu foarte mari pe tava acoperită cu hârtie de copt. Presăraţi-le cu puţin piper, sare mare şi chili. Şi apoi presăraţi puţin parmezan. Dacă nu aveţi şpriţ puteţi folosi o pungă tăiată la un colţ sau puteţi face moviliţele cu o linguriţă. In acest moment le puteţi pune la frigider şi le coaceţi când doriţi; aceste eclere sunt mai bune calde, deci e bine să le coaceţi doar înainte de a sosi musafirii. Daţi la cuptor la 220C pentru 30 de minute, până sunt rumene, fără a deschide cuptorul. Serviţi imediat, cât sunt călduţe. Sfat: Lăsaţi eclerele să se coacă până devin rumene şi nu deschideţi cuptorul în acest timp; dacă eclerele nu sunt suficient de uscate se vor desumfla când se răcesc.

7. Eclere cu cremă cappuccino

Ingrediente (4 porţii)

Pentru aluat

- 350 g făină

- 3 ouă

- un praf sare

- 125 ml apă

- 75 ml ulei de floarea-soarelui

Pentru cremă

- 500 ml lapte

- 6 gălbenuşuri

- 14 linguri zahăr

- un plic zahăr vanilat

- 2-3 linguriţe cappuccino sau cafea instant

- 4 linguri făină

- un praf sare

- 50 g unt

Pentru glazură

- 250 g ciocolată albă

- un pliculeţ cappuccino

- 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui

Eclere cu cremă cappuccino

Preparare

Se pune apa să clocotească, se adaugă uleiul şi sarea, iar la sfârşit, făina cernută. Se amestecă bine şi se dă deoparte să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit se adaugă ouăle şi se obţine un aluat moale Se toarnă cu ajutorul unui pos în tavă, sub formă de bastonaşe şi se bagă în cuptorul încins la 180 de grade. Separat, se freacă gălbenuşurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul, făina, praful de cappuccino, vanilia şi laptele. Se pune pe aragaz şi se fierbe la foc potrivit, să nu se prindă. Se adaugă, spre final, untul şi se lasă să se răcească treptat. După ce s-au copt bastonaşele, se taie şi se umplu cu cremă călduţă. Se ornează cu glazură făcută din ciocolată albă, cappuccino şi ulei. Se dau la rece.

8. Eclere cu mascarpone şi ciocolată

Ingrediente

Pentru eclere

- 150 ml apă

- 100 ml ulei

- 100 g făină

- 2 ouă (3 dacă e nevoie)

Pentru cremă

- o cutie mascarpone

- 3 linguri de zahăr

- 3 linguri de cacao

- esenţă de rom

Pentru glazură

- ciocolată topită

Eclere cu mascarpone şi ciocolată

Preparare

Într-un vas se pun la fiert apa şi uleiul. Când da în clocot se pune toată făina deodată şi se mai menţine puţin pe foc amestecând cu o lingură de lemn, până când se desprinde aluatul de pe vas. Se lasă să se răcorească câteva minute şi se adaugă ouăle pe rând, amestecând energic. Se pune hârtie de copt într-o tavă şi se spritează forme lunguieţe de ecler, distanţate. Se pune tava în cuptor 15 minute la foc mai mare şi apoi alte 15 minute la foc mai mic, până când prind culoare. Nu se deschide cuptorul în acest timp. Crema am făcut-o foarte simplu: am frecat zahărul cu mascarponele până când s-a topit, am adăugat cacaua şi romul şi gata! Cât despre glazură... am topit ciocolată la microunde şi am turnat-o peste eclere. Dacă mai rezistă câteva bucăţi, e de preferat să se ţină la frigider 1-2 ore.

9. Eclere cu cremă de cocos

Ingrediente pentru crema de cocos

- 200 ml lapte

- 7 linguri lapte de cocos

- 70 g unt

- 80 g zahăr

- 3 linguri pudră de cocos

- 3 linguri făină

- 5 g gelatină farina (un pliculeţ)

- 5 linguri cu vârf de frişcă bătută

Preparare

Făina se amestecă bine cu laptele şi laptele de cocos, apoi se toarnă într-o crăticioară şi se adaugă zahărul, pudra de cocos, untul, şi o daţi la foc mic amestecând continuu până ce compoziţia se îngroaşă, apoi stingeţi focul şi adăugaţi gelatină, amestecaţi bine şi apoi o lasaţi să se răcească, iar când s-a răcit îi adăugaţi frişca bătută şi amestecaţi bine, apoi umpleţi eclerele.

Eclere cu cremă de cocos

Ingrediente pentru cojile de eclere

-250 ml apă

-100 g unt sau margarină

-150 g făină

-4 ouă

-un praf sare

-o linguriţă praf de copt

Preparare

Se pun apa, sarea şi untul într-o crăticioară la foc. Când încep să fiarbă se adaugă făină şi se amestecă bine până începe să se desprindă de pe margine şi se face ca o bilă. Se stinge focul şi se lasă aşa până se răceşte un pic. După ce s-a răcit se pun puţin câte puţin cele 4 ouă (bătute bine cu praful de copt), amestecând continu. Compoziţia rezultată se pune intr-un şpriţ şi se aşează pe tavă în formă de batoane sau forme rotunde (tava unsă sau tapetată cu foaie pergament). Se dau la cuptor la 200 de grade - 20 min., apoi la 220 grade, încă 5 minute. După ce se scot din cuptor se lasă să se răcească şi apoi fiecare ecler se taie pe margine (dar nu până la capăt). Se introduce crema, iar pe suprafaţa capacului se unge cu puţină glazură de zahăr şi se presară fulgi de cocos sau ciocolată răzuită.

10. Eclere cu cremă de budincă

Ingrediente

Eclere

- 20 linguri ulei

- 20 linguri apă

- 2 linguri zahăr

- 8 linguri făină

- 6 ouă

Cremă

- 750 ml lapte

- 2 plicuri praf budincă vanilie

- 1 esenţă vanilie

- 10 linguri zahăr

- 2 linguri unt

Glazură

- şerbet de caramel

- 1 ciocolată cu lapte

- 5 linguri apă

- 2 linguri unt

- esenţă rom

Eclere cu cremă de budincă

Preparare

Eclere: într-o cratiţă punem la fiert uleiul, apa şi zahărul, iar când clocoteşte adăugăm făina şi amestecăm bine până obtinem un aluat omogen pe care îl lăsăm să se răcească bine. În aluatul rece adăugăm pe rând ouăle, amestecând bine cu o lingură după fiecare ou adăugat, până se încorporează bine şi obţinem un aluat omogen. Într-o tavă unsă cu puţin ulei, cu ajutorul unui poş, sau poţi proceda ca mine. Cu mâinile unse cu ulei (spălate în prealabil, luăm câte o linguriţă din aluat şi îi dăm formă lunguiaţă da 6-8 cm, groase de 2-3 cm, şi le aşezam în tavă uşor distanţate pt. a avea loc să crească. Le dăm la cuptorul preîncălzit pt cca. 40 min, la foc potrivit - 180 grade - fără a deschide uşa cuptorului. Eclerele sunt gata când sunt crescute şi uşor rumenite şi nu trebuie scoase din cuptor imediat pt. a nu da înapoi; stingem focul cuptorului şi le lăsăm acolo până se răcoresc puţin, apoi le scoatem pt. a se răci total. Le tăiem pe o latură lungă cu ajutorul unui cuţit şi le umplem cu cremă de budincă rece

Budincă: se prepară după instrucţiunile de pe plic, dar doar cu 750 ml lapte, cu 10 linguri zahăr, şi la sfârşit când se mai răcoreşte budinca, se adaugă untul şi esenţa.

Glazură: se topeşte ciocolata ruptă bucăţi în apă şi la sfârşit se adaugă untul şi esenţa şi se toarnă caldă cu o lingură peste eclere, după imaginaţie.

În speranţa că cele 10 reţete pentru eclere sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
delicatesa.ro
culinar.ro
a1.ro
pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro
e-retete.ro
retetecool.ro
raftulbunicii.blogspot.ro
speranta-mea.blogspot.ro
bucataras.ro
Sursa-foto:
delicatesa.ro
culinar.ro
a1.ro
pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro
e-retete.ro
retetecool.ro
raftulbunicii.blogspot.ro
speranta-mea.blogspot.ro
bucataras.ro
Taguri:
eclere, retete, desert
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema