toate sectiunile

Reţete de chec: 13 reţete de chec

14 dec 2012, 210646 afisari

O zi de weekend poate fi întregită culinar cu un chec simplu, cu ciocolată şi alte ingrediente. Dacă eşti în pană de idei încearcă şi tu una din cele 13 reţete de chec ce urmează...

Reţete de chec: 13 reţete de chec

Checul există de pe la 1.700 şi purta denumirea de "pound cake". Semăna mult cu cozonacul din acele vremuri. Este un timp de prăjitură extrem de apreciat, ce are un aluat gros şi care trebuie copt la cuptor. Simplu sau cu diverse alte ingrediente, checul este un desert delicios.

1. Reţetă chec simplu, cu cacao

Ingrediente chec simplu, cu cacao

4 ouă

8 linguri ulei

8 linguri făină

8 linguri zahăr tos

1 lingură cacao

1 plic praf de copt

1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet

un praf de sare

1 lingura zahăr pudră

opţional nucă curăţată şi prăjită

chec

Mod de preparare chec simplu, cu cacao

Checul simplu cu cacao este o reţetă ieftină şi la îndemâna oricui. Pentru a prepara acest chec se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se pun într-un vas mai înalt, se adăugă un parf de sare şi se bat bine cu ţelul (se poate folosi mixer-ul). Se încorporează zahărul şi se bate în continuare. Pe rând se adăugă gălbenuşurile, uleiul şi făina. Compoziţia trebuie să fie un pic mai groasă decât cea de clătite. La sfârşit se adăugă praful de copt stins cu oţet sau zeamă de lămâie şi se amestecă uşor cu o lingură.

Tava de chec (cozonac) se unge cu ulei, apoi se pune în ea hârtie pergament sau hârtie de calc.(Se poate tapeta cu făină dacă nu avem hârtie) Trei sferturi din compoziţie se toarnă în tavă, iar în ceea ce rămâne se adăugă cacaua şi se omogenizează, după care se pune deasupra în tavă, peste restul compoziţiei. Opţional se pot adăuga deasupra câteva nuci prăjite în prealabil. Se introduce la cuptor, unde se coace aproximativ 35-40 minute. Este gata atunci când deasupra capăta o culoare maronie. Se poate încearcă cu o scobitoare (se introduce scobitoarea şi dacă nu se lipeşte înseamnă că este gata). Se presara zahărul pudră.

2. Reţetă chec cu ciocolată

Ingrediente chec cu ciocolată

200 g făină

200 g zahăr

125 g unt sau margarină

125 ml lapte (1/2 cană)

100 g ciocolată amăruie

3 gălbenuşuri

2 plicuri zahăr vanilat

1 vârf de cuţit sare

chec

Modul de preparare chec cu ciocolată

Ciocolata se dă la frigider 10 minute, apoi se sfărâma cu ţelul său sucitorul. Se toarnă zahărul peste jumătate dintr-un pachet de unt şi se freacă spumă, cu mixerul. Se adăugă pe rând: gălbenuşurile, laptele, faină, zahărul vanilat şi un vârf de cuţit sare fină.

Se unge tava (tăvile) de chec cu unt sau margarina sau se tapetează cu hârtie de copt. Se toarnă jumătate - 3/4 din compoziţia de chec, se presara ciocolată. Se toarnă şi restul de compoziţie.

Se baga tăvile în cuptorul încălzit. Se lasă la foc potrivit (200 grade C ) până când se coace deasupra. Se încearcă înfigând o scobitoare - checul e făcut dacă scobitoarea iese uscată.

Se lasa checul să se răcească un pic în tăvi, apoi se scoate pe un fund de lemn.

3. Reţetă chec pufos

Ingrediente chec pufos

250 gr zahăr

5 linguri apă

4 ouă

1 praf de sare

5 linguri de ulei

200 gr făină

o lingură (15 gr) cacao

zahăr vanilat şi nucă de cocos pentru presărat peste chec

Umplutură: alune, nuci, stafide, rahat.

chec

Mod de preparare chec pufos

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Separat se face un sirop din 250 gr zahăr şi 5 linguri de apă şi se dă în clocot. Siropul aşa fierbinte se toarnă treptat peste albuşurile bătute spumă, amestecându-se continuu. Se adăugă gălbenuşurile unul câte unul, apoi cele 5 linguri de ulei ( una câte una) şi faina în ploaie.

Se toarnă în formă de chec ( dacă se foloseşte hârtie de copt, direct, dacă nu, se unge forma şi se presara cu făină sau cacao). Se adăugă umplutură dată prin faina. Într-un bol se amestecă 1 lingura de cacao cu puţină apă şi se toarnă peste chec. Se băgă la cuptor (care trebuie să fie deja încălzit la 150 grade) şi se coace pentru 40 de minute, până când o scobitoare introdusă în mijlocul checului iese curată. Când este gata, se presara cu zahăr vanilat şi nucă de cocos.

4. Reţetă chec cu mere şi morcovi

Ingrediente chec cu mere şi morcovi

3 morcovi

2 mere

100 g stafide

1 portocală

200 g zahăr tos

2 linguri zahăr pudră

100 ml ulei

200 g făină

1 pliculeţ praf de copt

1 lingura bicarbonat

1 lingura scorţişoară

2 linguri rom

chec

Mod de preparare chec cu mere şi morcovi

Merele şi morcovii se curată, apoi se dau pe razătoarea mare. Se râde coajă de portocală şi se stoarce de zeamă. O linguriţă de bicarbonat se dizolvă în puţin suc de portocale.

Se freacă zahărul cu uleiul, se adăugă merele şi morcovii, apoi sucul, coaja rasă de portocală, stafidele, o linguriţă de scorţişoară şi romul. Separat, se amestecă faină cu praful de copt şi cu bicarbonatul iar apoi se adăugă în compoziţie. Se tapetează o formă de chec şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor, la foc moderat, timp de 1 oră.

5. Reţetă chec cu vişine şi ciocolată

Ingrediente chec cu vişine şi ciocolată

4 ouă

400g zahăr

400g făină

1/2 cană ulei

1 cană apă sau lapte ( eu am pus apa)

1 linguriţă praf de copt

1 linguriţă zeamă de lămâie

1 linguriţe cacao

2 plicuri capuccino cu aromă de ciocolată

esenţa de rom

100g ciocolată cu lapte

chec

Mod de preparare chec cu vişine şi ciocolată

Am separat ouăle şi am început prepararea checului. Am bătut bine gălbenuşele cu zahărul adăugând treptat ulei şi apă.

Albusele le-am bătut spumă separat apoi le-am încorporat în compoziţia obţinută din gălbenuşe, zahăr, apă şi ulei. Am adăugat faina în ploaie şi praful de copt stins cu zeamă de lămâie.

Tava am tapetat-o cu hârtie de copt şi am turnat în ea compoziţia...păstrând o parte din ea şi am amestecat-o cu cacao şi cele 2 plicuri de capuccino ( am pus capuccino deoarece am avut prea puţină cacao) şi esenţa de rom. Am turnat şi restul de compoziţie peste cea din tava şi am introdus tava la cuptor.

După 5 minute am scos tava din cuptor şi am pus pe blat pătratele de ciocolată şi vişinele din compot fără sâmburi. Am reintrodus din ou tava în cuptor şi am lăsat-o acolo până când checul s-a copt şi a trecut testul scobitorii...

6. Reţetă chec cu banane

Ingrediente chec cu banane

3 banane coapte ( cât mai coapte, chiar şi înnegrite)

1/2 cană de zahăr

1/2 cană de ulei

2 ouă întregi

2 căni faina albă

o linguriţă bicarbonat

1/2 linguriţă de sare

1/2 linguriţă praf de copt

2 pliculeţe de zahăr vanilat

scorţişoară, coajă de lămâie

fructe uscate şi stafide ( eu nu am pus că nu aveam )

chec

Mod de preparare chec cu banane

Se zdrobesc bananele, apoi se adăugă zahărul, ouăle, uleiul şi se amestecă bine până amestecul creşte. Adăugăm , coaja rasă de lămâie, scorţişoară, făina amestecată cu bicarbonatul şi praful de copt. La sfârşit adăugăm fructele confiate şi stafidele.

Turnam compoziţia într-o tavă de chec tapetata cu făină şi coacem timp de 40 min la foc mic. Pentru mai multă siguranţă, faceţi testul cu scobitoarea. Se scoate se răstoarnă şi se pudrează cu zahăr pudră.

7. Reţetă chec cu nucă, rom şi cacao

Ingrediente chec cu nucă, rom şi cacao

6 ouă

1/2 kg faină

l/2kg zahăr pudră

1 praf copt

2 vanilie

coajă de lămâie

rom, cacao

2 paharele ulei

2 paharele lapte

150gr nucă tăiată feliuţe.

chec

Mod de preparare chec cu nucă, rom şi cacao

Se freacă 6 gălbenuşuri cu 1/2 zahăr pudră (care se pune tot câte un pic să nu se întărească). La urmă se pune uleiul tot aşa câte un pic. Se pune laptele. În 100 gr lapte se pune praful de copt şi se omogenizează bine. Apoi se râde o lămâie în cocă şi se bat cele 6 albuşuri şi se pun încet în cocă.

După ce am frământat se ia un sfert din cocă şi se freacă cu 2 linguri cacao, romul şi nucă. Se pune coca în tăvi unse şi tapetate cu făină, iar pe mijloc se pune coca cu cacao. Se coace la foc încins şi apoi la economic.

8. Reţetă chec cu nuci şi glazură de ciocolată neagră

Ingrediente chec cu nuci şi glazură de ciocolată neagră

8 ouă

10 linguri zahăr

8 linguri ulei

250 gr. făină

1 plic praf de copt

1 paf de sare

2 linguri cacao

150 gr. nuci

1 ciocolată amăruie neagră

chec

Mod de preparare chec cu nuci şi glazură de ciocolată neagră

Într-un bol, bate albuşurile spumă, după care adaugă pe rând cele 8 linguri de zahar mixând mereu până ce compoziţia se întăreşte ca bezeaua.

Răstoarnă în bol, unul câte unul, gălbenuşele, mixând mereu.

După ce s-au încorporat gălbenuşele, adaugă pe rând uleiul, făina şi praful de copt. Mixează bine până ce toate acestea s-au încorporat bine. Din compoziţia rezultată, pune deoparte în alt bol cam jumătate. În această compoziţie adaugă cacao şi nucile sfărâmate uşor.

Unge două tăvi de chec cu puţin ulei şi tapetează cu griş. Răstoarnă compoziţia fără nuci în ambele tăvi, după care completezi cu compoziţia cu nuci şi cacao.

Pregăteşte cuptorul şi-l încinge la 160ºC (mediu spre mic la gaze), şi coace checul 30-35 minute. Este bine să faci testul cu scobitoarea: dacă scobitoarea rămâne curată după ce ai înţepat checul, atunci este copt; dacă ea are urme de compoziţie, atunci la mijloc nu este copt şi mai trebuie să rămână în cuptor.

După ce s-a copt, răstoarnă checul pe nişte tăvi sau grătare şi lasă la răcit. Separat, într-un castronel, rupe în bucăţi ciocolata si adaugă ½ ceaşcă de cafea cu apă. Eu am topit ciocolata la cuptorul cu microunde, dar poţi s-o topeşti şi pe foc.

Răstoarnă glazura peste chec, dar este bine să fie puţin călduţă.

9. Reţetă chec cu alune

Ingrediente chec cu alune

6 ouă

250 g zahăr

250 ml lapte dulce

125 g unt sau margarină

 500 g făină

2 linguri cacao

 1 praf de copt

1 praf de sare

 1 linguriţă esenţă de vanilie

250 g alune

chec

Mod de preparare chec cu alune

Se freacă bine untul sau margarina cu zahărul, până se obţine o cremă spumoasă, se adăugă treptat gălbenuşurile, laptele, sarea, vanilia, 100 g alune zdrobite şi făina cernută împreună cu praful de copt. Se încorporează apoi albuşurile bătute spumă, amestecând uşor cu o lingură de lemn.

Aluatul se împarte în 2 părţi. O parte se amestecă cu cacao, cealaltă rămâne albă.

Se ung şi se tapetează 2 forme de chec şi se pune aluatul cu lingură - o lingură cu aluat alb, una cu aluat cu cacao, până se termină compoziţia. Se presara deasupra restul de alune zdrobite şi se pun formele în cuptorul încins, la foc moderat.

Checurile sunt coapte când, apăsând uşor cu degetul, aluatul revine la forma iniţială (Se poate face şi testul cu scobitoarea!). Se scot checurile din forme, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr pudră sau se glazurează cu ciocolată topită pe baie de aburi.

10. Reţetă chec aperitiv mozaic

Ingrediente chec aperitiv mozaic

5 ouă

180 ml smântână pentru gătit

250 g făină

1 lgt praf de copt

200 g şuncă

200 g caşcaval

1 ardei kapia roşu

5-6 buc. măsline negre

50-100 ml lapte

sare

piper

condimente

chec

Mod de preparare chec aperitiv mozaic

Mixăm ouăle cu sarea, adăugăm smântână, şuncă, ardeiul kapia, măslinele tăiate şi ele bucăţele, făina amestecată cu praful de copt, piperul, condimentele (eu am pus ierburi de Provence şi praf de nucşoară), caşcavalul dat pe razătoarea mare. La final adăugăm laptele.

Răsturnăm compoziţia într-o formă de chec tapetata cu hârtie de copt şi dăm la cuptor. Facem testul cu scobitoarea.

Lăsăm checul să se răcească, apoi tăiem şi servim.

11. Reţetă chec aperitiv de post

Ingrediente chec aperitiv de post

1 kg cartofi

2 căni mari de făină

350 gr ciuperci champignon brune

2 morcovi

1/2 conopidă

1/ardei galben

frunze de pătrunjel

150 ml iaurt simplu de soia

50 ml lapte de post din soia

sare

piper

1/2 linguriţă rozmarin uscat

1 plic întăritor sosuri(are un gust chiar foarte bun)

chec

Mod de preparare chec aperitiv de post

Am opărit toate legumele tăiate rondele şi le-am pus pe un şervet la scurs Făina am amestecat-o cu laptele, puţină sare şi un vf de cuţit natriu..am omogenizat bine şi am pus în tavă de chec fără să o tapez cu nimic, la cuptorul preîncălzit preţ de aprox 10 minute să crească puţin.

Apoi am scos tava cu aluat, am pus legumele pe rând, rondele, ciupercile tăiate în două, conopidă buchetele, şi ultimul strat, la fel ca primul de cartofi

Peste am turnat o compoziţie făcută din iaurt,condimente,rozmarin,3 lg faina şi un plic întăritor de sosuri,preparat după instrucţiunile proprii..

peste sos am ornat cu puţine legume să arate mai frumos. A pus în cuptorul deja încălzit la aprox 200 grade...A durat cam 30 min să se rumenească bine.

12. Reţetă chec franţuzesc

Ingrediente chec franţuzesc

4 ouă mijlocii sau 3 mari

250 g zahăr

250 g unt topit

 250 g făină

un pic de sare

chec

Mod de preparare chec franţuzesc

Cerneţi făina. Separaţi albuşurile de gălbenuş. Topiţi untul tăiat în bucăţele într-un bol în microunde. Bateţi albuşurile cu un pic de sare în spumă.

Bateţi gălbenuşurile cu zahărul, până compoziţia se albeşte, adăugaţi untul topit, amestecaţi. Apoi adăugaţi faină, amestecaţi şi la sfârşit adăugaţi albuşurile bătute, amestecând încet.

Preîncălziţi cuptorul la 200°C. Ungeţi forma de chec cu unt topit şi depuneţi o peliculă de făină, apoi vărsaţi compoziţia ( eu nu am nevoie pentru că formele mele sunt în silicon).

Lăsaţi în cuptor timp de 40 minute. Verificaţi cu scobitoarea dacă interiourul este copt ( infingeti scobitoarea în chec, dacă iese uscată - este copt ).

Lăsaţi să se răcească 5 minute, după care îl scoateţi din formă.

13. Reţetă chec cu vin roşu şi scorţişoară

Ingrediente chec cu vin roşu şi scorţişoară

200 g unt moale

200 g zahăr

2 plicuri zahăr vanilinat

1 lingura scorţişoară

4 ouă, 2 linguri rom,

2 linguri cacao

250 g faina

2 linguriţe praf de copt

150 g ciocolată amăruie rasă

50 ml vin roşu,

150 g ciocolată albă.

chec

Mod de preparare chec cu vin roşu şi scortişoară

Se bate untul cu zahăr,  zahăr vanilinat şi scorţişoară. Se pun ouăle, unul câte unul, amestecând mereu până se dizolvă zahărul. Se înglobează romul. Faină se amestecă cu cacao, praful de copt şi ciocolată amăruie rasă. Se amestecă cu compoziţia anterioară, alternând cu vinul.

Acest aluat se toarnă într-o formă de chec unsă şi tapetată cu făină şi se coace 60 de minute la 175 grade C. După ce este scos din cuptor şi lăsat să se răcească, este răsturnat pe un fund de lemn sau grătar şi acoperit cu o glazură de ciocolată albă topită. După ce se răceşte glazură, se poate tăia.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
culinar.ro
retete-mancare.ro
gustos.ro
bucataras.ro
haisagatim.ro
gratziela-retete
retetedulci.ro
ciocolatasizahar
Sursa-foto:
culinar.ro
bucataras.ro
gratziela-retete
ciocolatasizahar
edelicios.ro
cepapam.ro
mona
gradinamea.ro
sabina-madalina
Taguri:
retetă, prajitura, mere, tort, ciocolata, chec
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • REŢETE TIRAMISU: 11 reţete pentru tiramisu REŢETE TIRAMISU: 11 reţete pentru tiramisu

    Înaintea weekend-ului, Apropo.ro s-a gândit să vă facă o propunere dulce: 11 reţete de tiramisu, o prăjitură delicată care reprezintă o combinaţie de gusturi şi senzaţii.

  • 13 reţete prăjitură cu mere 13 reţete prăjitură cu mere

    Prăjitura cu mere în orice fel de combinaţie se prepară uşor, o poţi face şi de post şi este delicioasă pentru cei mici. Pregăteste una dintre cele 13 reţete de prăjitură cu mere ce urmează pentru prietenii tăi.

  • Reţete ciocolată de casă: 11 reţete ciocolată de casă Reţete ciocolată de casă: 11 reţete ciocolată de casă

    Cine nu-şi mai aduce aminte gustul de ciocolată făcută în casă, pe când bunica o pregătea cu toate ingredientele delicioase şi cu îndemânarea ei de mare bucătăreasă. Cei nostalgici sunt invitaţi să încerce următoarele 12 reţete de ciocolată de casă!

COMENTARII Comenteaza
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!